Konveks Ve Konkav Hakkında Bir Soru
-
şöyle bir grafikde hangi aralıklarda daima konkav yada daime konveks olduğunu nasıl anlıyabilirim kolay yoldan ?
http://img376.imageshack.us/my.php?image=sorule1.jpg
çizim biraz kötü kusura bakmayın.
mesela (-1,1) bu aralıklarda daima konkavmış, ben bunu nasıl anlıyabilirim ? -
Üzerinden bir doğru geçirdiğinde 2 kenarı kesiyorsa bir şey kesmiyorsa diğeriydi galiba. Unuttum :S
Not : Bir şey yerine konkav ya da konveks gelicek.
-
f' in grafiği o aralıkta azalan olduğu için f'' < 0 yani konkavdır..
bunu anlaman için f' grafiğinin artan ya da azalan olup olmadığını bilmen lazım.. Türev konusu bu..
edit : eğer f' artansa f grafiği konvekstir, f' azalansa f grafiği konkavdır
edit2 : konveklik ya da konkavlıktan bahsederken f' ya da f'' değil direk f fonksiyonundan bahsedilir
-
4-6 arasındada konkav dimi ozaman ? anlamışmıyım diye soruyorum sadece.
peki -sonsuz,-3 arasında nedir ?
-
4 - 6 arasında azalan olduğu için evet konkav..
-sonsuz ile -3 arasında azalan olduğu için o da konkav, yorum yapmak için illa ki grafiğin görünmesi gerekmez, grafikler nasıl gelirse öyle gider, zaten aksini belirtmek içn devamı getirilir
-
ama -sonsuz dan - 3 e gelirken artan oluyor ?
-
hmm evet haklısın ya :D
artan oluyo o zaman konveks :)
-
bir soru daha;
peki büküm noktası nasıl bulunur ? grafik de değil bir fonksiyonda ? 2.türevinin köklerinimi buluyoduk ? -
büküm noktaları -1 ve 4. 2. türevde denklemi sıfırlayan değerler büküm noktaları. ya da birinci türevin max min noktaları. (ne diyorduk onlara unuttum)
bu arada konkavlıkla konvekslik yorumlarınızda kafam karıştı arkadaşlar. bu olayın artan azalanlıkla bi alakası var mıydı??
-
teşekkür ederim.
-
hocam bu f fonksiyonu sürekli artan. çünkü türevi sürekli sıfırdan büyük. yani f fonksiyonu konkav ya da konveks değil. 3 ay sonra hatırlayabildiklerim bunlar. yanılıyo olabilirim