Kötülük Üzerine Sorular
-
http://www.youtube.com/watch?v=jj4gx2a2810&feature=related
al hocam iyiyi kötüyü hatta çirkini açıklamış burda
-
kötülük, iyiliğin olduğunu varsaymana yardımcı olan gerçeklerdir. ve gercekleri yapılabilseydi cesaret istemezdi.
-
Eğitim.İnsanı nasıl eğitirsen öyle şeyler yapar.
-
arkadaşımla 1-2 gün önce şöyle bi konuşma yaşadık;
-İnsan hergün bir önceki gün yaptıklarının acısıyla yaşıyor, bu günü yada yarını boş ver şimdiki zamanı yaşa.
Benden cevap:
Bu gün sahilde dolaşırken olta ile balık tutmaya gelen adamların yanına üşüşen kedileri gördüm, kedilerin yanına gittim sanki onlardan biri olmak istermiş gibi, ama rolümü iyi yapamayışımdan ötürü kaçtılar benden. o kedilerin yanına gitme amacım kediyi tekmeleyip suya atmaktı, o dalgalardan kurtulabileceğini sanmıyordum. İnsan kendini cezalandırmayı bilmeli, hayatımda ne sevinç nede üzüntü var. Az da olsa vicdan azabı çekmek istiyorum. Ve her insanında buna benzeyen yada benzemeyen bir acı vasıtası ile kendini yola getirmesi gerekir. Üzüntü olmazsa, mutlulukta olmaz.Bu olayda iyilik kötülük kavramı bakış açısına göre değişir. Kedi açısından kötü denilebilir, bu konuyu tartışacak bir kedi ile konuşmuş olmasamda. Benim açımdan iyidir, çünkü vicdanımın gerçek ben i ezmesini istiyorum.
Ayrıca mutlak iyi yada mutlak kötü diye birşeyden asla bahsedilemez. Buna sebep bir önceki paragrafta söylediğim gibi kişiden kişiye değişir.
bana karşı gelecek olan "İnsanlığından da mı utanmıyorsun şerefsiz herif" vb... yorumlara şimdiden cevap: Utanmak istiyorum...
-
shakespeare`den geliyor: There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.
-
iyi ve kötünün yüzü aynıdır..Her şey insanın yoluna ne zaman çıktığı na bağlıdır..
bu söz anlatıyor aslında sorunun cevabını..herşey insanda bitiyor..herşey insana bağlı..görmek istediğimiz gibi görüyoruz yada işimize geldiği gibi algılıyoruz herşeyi...birşey o an için işimize nasıl geliyorsa öyle değerlendiriyoruz..yaşanan bir olay bizim için o an iyiyse iyi diyoruz,kötüyse kötü diyoruz...
-
kotuluk dusuncede baslar. ve basladiginda 2 secenegin avrdir ya durdurursun ya da harekete gecirirsin. durdurmani saglayan sey de yine dusuncede baslar. iyilik. bunlarin dengeli olmasi gerek.
-
ne kötülük ne iyilik sana bağlı değildir misal inek şabanın filmlerınde oldugu gibi adama tekmeyı koyarsın ,adamın kalkıp sana kendısını dusurdugun ıcın kızması lazımdır ama o düşme adama iyi gelmıiştir ve sen iyilik yapmıssındır. her ne kadar birbirine zıt anlamları faklı olsada bazen iyilik kötülük,kötülükte iyilik olur :|
-
Volaris bunu yazdı:
-----------------------------
Kötü-iyi kavramlarını,
vicdan kavramını inceledikten sonra irdeleyebilirsin.
Önce onu sor.Vicdan nedir.
-----------------------------bende olsam aynısını derdim heralde. vicdana değinmeden olmaz.
-
Kotuluk yapilmasi gerekendir, iyilik ise alternatiflerin listesi.