folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux Mint 9 Çıktı ! Linuxçular/Ubuntucular İndirin !

Linux Mint 9 Çıktı ! Linuxçular/Ubuntucular İndirin !

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek

Masaüstünün ingilizce olması sizi korkutmasın, kurulumda Türkçe'yi seçerseniz masaüstünüz Türkçe olacaktır.

Linux Mint, Modifiye Ubuntu diyebileceğimiz bir işletim sistemidir. Ubuntuya göre daha kararlı, kullanıcı dostu, ve daha hızlıdır. sistem olarak ubuntudan farkı olmamakla beraber bir takım küçük değişiklikler mevcuttur. mesela ubuntudaki gibi iki panel yerine tek panel vardır ve windowstaki gibi panel varsayılan olarak ekranın altında yer alır.

şu adresten ekran görüntülerine bakabilirsiniz : http://www.linuxmint.com/screenshots.php

yeşil tonlardaki temayı beğenmezseniz onun yerine www.gnome-look.org sitesinden onlarca tema indirip kolayca kurabilirsiniz. ayrıca benim düzenlediğim kaliteli temaları da paylaşabilirim. bu temalar ubuntu da da çalışmaktadır. hatta gnome masaüstü kullanan tüm dağıtımlarda çalışmaktadır.

Linux Mint'i şu adresten indirebilirsiniz: http://www.linuxmint.com/download.php

live cd olan dağıtımı indirebilirsiniz, live dvd ise içinde onlarca program bulunan dvd versiyonudur. istemediğiniz programlar da kurulacağı için dvd versiyonunu önermem. cd versiyonunu kurup istediğiniz programları kendiniz kurabilirsiniz.

sistem olarak ubuntu ile aynı olduğu için bir sorununuz olduğunda google'dan yada forumdan "ubuntuda ... sorunu" veya "ubuntuda ... nasıl yapılır?" diye aratmanız yeterlidir. kısacası modifiye ubuntudur, hızlıdır, kararlıdır, ubuntudan daha kullanışlıdır, güvenlidir, güzeldir yani... anladınız siz onu :)

son sürümü olan 9. sürümü "isadora" kod adı ile yayınlandı. gayet hızlı ve kararlı bir sürümdür. isadora'yı çok seveceksiniz !...

Aşağıdaki bilgiler ise wikipedia'dan alıntıdır. linux mintin nasıl bir dağıtım olduğundan bahsediyor.

----- 0 ----- 0 ----- 0 ------ 0----- 0 ----- 0 ----- 0 ------ 0 ----- 0 ----- 0 ----- 0 ------ 0----- 0 ----- 0 ----- 0 ------ 0----- 0 ----- 0 ----- 0 ------ 0

Linux Mint Ubuntu ve Debian'ı temel alan Linux dağımıdır. İrlanda kökenlidir. DistroWatch’ın sayfasında Linux Mint uzun zamandır en popüler Linux dağıtımları arasında ilk üçte yerini korumaktadır.

Ubuntu ve Debian'ın aksine içerisinde son kullanıcı için gereken bütün araçları barındırır. Ubuntu ABD yasaları gereği, Debian ise GNU felsefesi yüzünden codec, flash, mp3 çalıcı gibi uygulamaları içerisinde barındırmaz. İstenirse bu dağıtımlara da gerekli bileşenler yüklenebilir ancak dağıtımı ilk kez yükleyen kullanıcının bu konuda araştırma yapıp bazı temel Linux komutlarını öğrenmesi gerekmektedir. Linux Mint bu açığı kapatarak son kullanıcı için Pardus Linux dağıtımı gibi bir dağıtım hazırlamayı esas almıştır.

Linux Mint Ubuntu’tan yalnızca ufak bir kaç ayrıntı barındırmaktadır. Bunlar özellikle DVD, Mp3 veya DivX ayrıca çeşitli pluginler Adobe Flash ve Sun Java gibi kodlayıcı-kodçözücülerdir. Yeni sürümde (Helena) Groupware Evolution otomatik olarak yüklenmemiştir. Yeni bir konfigürasyon yazılımı ve SUSE Linux Enterprise Desktop’tan esinlenmiş olan başarılı yaratıcı bir Menü üzerinde çalışılmıştır. Ayrıca kablosuz bağlantı desteği için gerek olan NDISwrapper yüklü olarak gelmektedir. Windows sistemleri ile aynı veya başka bilgisayarlar üzerinden iletişimi kolaylaştırmak için çeşitli yazılımlar ve yönergeler eklenmiştir. Teknik olarak Ubuntu’nun paket kaynaklarını bundan başka kendileri tarafından değişiklik içeren ek paketleri kullanmaktadır. Bu saya de Linux Mint kullanıcıları için Ubuntu’nun bütün yenilikleri aynı şekilde mevcuttur. Disbrütor’un ilk sürümü 27 Ağustos 2006 yılında yayınlanmıştır (1.0,Kodismi “Ada”,Kubuntu 6.06 bazlı).

Linux Mint çok geniş bir topluluğa sahiptir. Tamamen gönüllülerden oluşan geliştirici ağı ve yine gönüllülerin kurduğu yerel destek siteleri ile yerel dillerde destek verilmekte ve tercüme çalışmalarına katılınmaktadır.

Linux Mint günümüz itibarı ile dünyada en çok kullanılan 3 Linux dağıtımından biri haline gelmiştir. Kullanım oranının artmasıyla birlikte Linux Mint topluluğu büyüme sürecine girmiştir. Bugün hala aynı kararlılıkla büyüme devam etmekte ve Linux Mint kullanıcılarının sayısı artmaktadır.

Desteklenen Diller  

• Almanca
    • Arapça
    • Bulgarca
    • Bosnaca
    • Çekçe
    • Çince
    • Danca
    • Fince
    • Fransızca
    • Galiçyaca
    • Hırvatça
    • Hintçe
    • Hollandaca
    • İbranice
    • İtalyanca
    • İngilizce
    • İspanyolca
    • İsveççe
    • Japonca
    • Katalanca
    • Korece
    • Lehçe
    • Litvanyaca
    • Macarca
    • Marathi
    • Norveççe
    • Portekizce
    • Romence
    • Rusça
    • Sırpça
    • Slovakça
    • Slovence
    • Türkçe
    • Ukraynaca
    • Yunanca

Bu diller resmi olarak desteklenmektedir ve bu dillerde yardım ve destek alabilirsiniz. Çeviri çalışmaları bu diller üzerine yürütülmektedir.

kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint

Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Yeni başlayanlar için güzel bir dağıtım.

.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek

Z-CHAN bunu yazdı:
    -----------------------------

evet kardeş ben çok sevdim linux mint'i. nedenini bilmiyorum ama ilk önce ubuntu kurmuştum, asus x51r modeli dizüstü bilgisayarımda kasılma yapıyordu. belki benim hatam sonucu böyle olmuştu belki de gerçekten ubuntu yavaş idi. tabi o zamanlar ubuntu'nun eski verisyonunu kurmuştum. hemen ubuntuyu kaldırdım ve linux mint kurdum, linux mint çok hızlı ve kararlıydı. bir daha ondan ayrılamadım :)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Erkek

Live DVD' yi indiriyorum inşallah ubuntuda yaşadığım fiyaskoyu yaşamam. Microsoft egomonyasından kurtulmak istiyorum...

Wordpress - SEO & Digital Marketing
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek

sRcN bunu yazdı:

Live DVD' yi indiriyorum inşallah ubuntuda yaşadığım fiyaskoyu yaşamam. Microsoft egomonyasından kurtulmak istiyorum...

ubuntuda ne gibi fiyasko yaşadın kardeş ?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Erkek

örnek vermek gerekirse filezilla açık upload yapıyorum, jdownloaderım dan hotfileden dosya cekiyorum bunun yanında firefox ile surf yapmaya çalıştıgımda bir mouse tıkının işlemi yaklasık 20 saniye kadar suruyor ilk kurudugumda inanılmaz hızlı oldugunu görüp sevinmiştim ancak 2 gün bile sürmeden fiyasko cıktı :(

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kady
    kady's avatar
    Erkek

Z-CHAN bunu yazdı:

linux un yasaklı sitelere takılmayan bir sürümü...? var diye bi şehir efsanesi var

dogrumu..?

http://profil.gittigidiyor.com/kady
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Erkek

ubuntuda da DNS değişimi yapılabiliyor.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

kady bunu yazdı:

Z-CHAN bunu yazdı:

linux un yasaklı sitelere takılmayan bir sürümü...? var diye bi şehir efsanesi var

dogrumu..?

Bahsettiğin dağıtım pardus. Kendi dns lerini kullandığı için yasaklı sitelere takılmıyor. Ama bunu elle ayarlamak da mümkün.

.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kady
    kady's avatar
    Erkek

sRcN bunu yazdı:

ubuntuda da DNS değişimi yapılabiliyor.

yok dns degıstırmeden vs dırek

olmaz dıye ısrar edıyorum fakat linux bu

http://profil.gittigidiyor.com/kady
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Esconda
    Esconda's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Ben bir grafiker olarak mac kullanmıyorum ama linuxte kullanmıyorum.Windowstanda kurtulmak istiyorum.Linuxçular hız haricinde Linux a geçmem için 5,10 tane sebep sayabilirler mi?

https://t.me/pump_upp
Toplam Hit: 4475 Toplam Mesaj: 23