folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux-Windows Boot-Mbr-Hdd Problemi.

Linux-Windows Boot-Mbr-Hdd Problemi.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

Merhaba muridler.

Sistemimde xp ve win7 kuruluydu dual boot olayi vardi yani. Ben hatirlamiyordum ancak boot kaydimi xpnin yuklu oldugu surucude tutuyormusum.

Sonra ben xpyi kaldirip cylonos kurmaya karar verdim.

Tabi linux kurmak icinde dosya sistemini degistirmem ve bicimlendirmem gerekti .

Ilk baslarda niyeyse ext4 yaparken sorun cikardi cylon live cdde. Sonra hallettim ve sistemi kurarken hep sonda takildi.

Bende mecbur yeniden baslattim o andan itibaren sistem sicmis durumda.

Blgisayar acilirken missing operating system hatasi veriyor.

Cylonos kurmaya kalktigimda 5e boldugum dinamik harddiski tek parca olarak goruyor ancak live cdden hddyi gorebiliyorum icindekilere erisebiliyorum 5 surucuyede.

Windows 7 ile format atmaya kalkisinca hicbir harddiski gormuyor ancak gelismis deyip surucu yukle gozat dedigimde gene tum hddler gozukuyor icindeki dosyalara erisiliyor.

Kisacasi suan ne sistem yukleyebiliyorum ne yuklu sistemlere erisebiliyorum ne windows ne linux yuklenmiyor ancak dosyalara tamamen erisebiliyorum.

Kac saattir hiren boot cd uzerinde denemedigim kalmadi ancak sorunu cozemedim.

Yardimci olacak muridlere simdiden tesekkurler.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

Burayida alayim. Bu arada biosta hdd ide olarak gozukuyor o konuda sikinti yok.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

bi faydası olur mu bilmiyorum da.

hirens boot cd'nin içinde MBR veya partitioning menülerinde

BootICE bulacaksın.

onu aç

Process MBR de.

WEE seç. Install de.

düzenlenebilir kısımda sadece şu yazsın:

title 1. Windows

find --set-root /bootmgr

/bootmgr

find --set-root /ntldr

/ntldr

Write to disk seç.

Bi reset at dene bakalım, haydi rasgele.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek

Hocam ben de zamanında Windows XP ve Windows Vista işletim sistemlerini birlikte kurmuştum. Hatırladığım kadarıyla da ilk önce XP, sonra Vista'yı kurmam gerekmişti. İkinci bir husus da, format atmam gerektiğinde bütün işletim sistemlerine format atıp iki işletim sistemini teker teker tekrar kurmam gerekmişti.

Aldığınız hata aklıma MBR sorunu gibi geldi. Biraz araştırayım dedim ve şöyle bir video buldum. Belki işinizi görür.

http://www.youtube.com/watch?v=kFU8kngy6O0

Burada hazırlanan CD/DVD medyasını, Windows işletim sistemi yüklü olan herhangi bir bilgisayarı kullanarak yazdırabilirsiniz diye düşünüyorum. Daha sonra bütün HDD'ye Windows kurup MBR'nin düzelmiş olduğunu ispat eder, sonra tekrar iki işletim sistemi kurmayı deneyebilirsiniz diye düşünüyorum.

Herkesin başına gelebilecek bir durum. Takipteyim.

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    Homo
    RaNGeR bunu yazdı

Hocam ben de zamanında Windows XP ve Windows Vista işletim sistemlerini birlikte kurmuştum. Hatırladığım kadarıyla da ilk önce XP, sonra Vista'yı kurmam gerekmişti. İkinci bir husus da, format atmam gerektiğinde bütün işletim sistemlerine format atıp iki işletim sistemini teker teker tekrar kurmam gerekmişti.

Aldığınız hata aklıma MBR sorunu gibi geldi. Biraz araştırayım dedim ve şöyle bir video buldum. Belki işinizi görür.

http://www.youtube.com/watch?v=kFU8kngy6O0

Burada hazırlanan CD/DVD medyasını, Windows işletim sistemi yüklü olan herhangi bir bilgisayarı kullanarak yazdırabilirsiniz diye düşünüyorum. Daha sonra bütün HDD'ye Windows kurup MBR'nin düzelmiş olduğunu ispat eder, sonra tekrar iki işletim sistemi kurmayı deneyebilirsiniz diye düşünüyorum.

Herkesin başına gelebilecek bir durum. Takipteyim.

bunu en son yöntem olarak düşünün bence. 

düzgün çalışan MBR'mi bozmuştu bu :)

bozuk olanda da denedim kompile hdd'yi ... o biçim.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek
    Daft bunu yazdı

Ben en kötü senaryoya göre yazmıştım zaten hocam :) Ben şahsen bu yöntemi denemedim. Ancak siz denediyseniz hatırınızda kaldığı kadarıyla başınıza gelenleri bir anlatabilirseniz memnun olurum :)

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    Homo
    RaNGeR bunu yazdı
    Daft bunu yazdı

Ben en kötü senaryoya göre yazmıştım zaten hocam :) Ben şahsen bu yöntemi denemedim. Ancak siz denediyseniz hatırınızda kaldığı kadarıyla başınıza gelenleri bir anlatabilirseniz memnun olurum :)

dediğim gibi hddyi kompile uçurdu yanlış hatırlamıyorsam.

arkadaşın sorunu bence fazla partisyon oluşturması olabilir.

bir hdd'de 4ten fazla primary (birincil) partisyona izin yok. bazen 4 taneye bile hata veriyor disk.

en temizi 3 partisyonu aşmamak. linux'un kurulu olduğu alan sil olmazsa hocam bi.

bir de diğer posttaki yöntemi dene.

kısaca şu MBR PBR olaylarına da değineyim.

MBR = hdd'nin hangi partisyondan boot edileceğini belirler

PBR = seçili partisyonun türünü belirler (bootmgr= vista ve üzeri için boot kaydı, ntldr = xp, io.sys = msdos gibi)

PBR'ler bozulmadıysa, linux partisyonunu silip yukarıda anlattığımı yapınca olması lazım.

olmuyosa sorun başka bir şey ve bildiklerim bu kadar (yanlışım olabilir)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek
    Daft bunu yazdı

bi faydası olur mu bilmiyorum da.

hirens boot cd'nin içinde MBR veya partitioning menülerinde

BootICE bulacaksın.

onu aç

Process MBR de.

WEE seç. Install de.

düzenlenebilir kısımda sadece şu yazsın:

title 1. Windows

find --set-root /bootmgr

/bootmgr

find --set-root /ntldr

/ntldr

Write to disk seç.

Bi reset at dene bakalım, haydi rasgele.

Bunu uyguladim acilista hata vermiyor 1. windows diye cikiyor ancak enterlayinca giris yapamiyor gene buradaki kodlari alta yaziyor 1 saniyeligine gozukuyor bu kodlar sonra tekrar 1. windows diye donuyor donguye girdi yani.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

windows 7 dvdsi ile format atmayi denedigimde hdd gormuyor. gozat dedigimde tum suruculerim gozukuyor birini sectigimde imzalanmis hicbir aygit bulunamadi. yukleme medyasinin dogru suruculeri icerdiginden emin olun sonra tamami tiklatin diyor.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    Homo

bak sana şöyle bi yöntem önereyim o zaman

1- bilgisayrı hirens boot cd ile aç

2- şu şekle getir hdd'yi:

burada önemli olan kısım Boot kısmı = Akitf olsun. birincil olsun. bir sürücü harfine sahip olsun.

diğerleri de birincil ve sürücü harfine sahip olsun.

3- şimdi yapacağın işlem şu PWBOOT'u indir pcne: http://www.fileswap.com/dl/LJSrwFr7BS/

4- PWBOOT'u çalıştır. senden win7'yi kuracağın yeri, aktif boot sürücüsünün harfini (boot kısmı dediğim yer)

win7.iso dosyasındaki install.wim dosyasını, içinde birden fazla win7 sürümü varsa birini seçmeni ve kurduğun hdd'nin USB olup olmadığını

soracak. (bu arada patch windows seçme ilk açılışta)

5- win7'nin 1. kurulum aşamasını bu programla yapmış oldun. bi reset atarsın.

bilgisayar açılmıyorsa gene dediğim gibi

Windows

find setroot bootmgr

/bootmgr kalacak şekidle (sadece) bootice ayarını yapacaksın.

6- tekrar reset attığında hala olmuyorsa, benim kendi bilgisayarımda yapacağım tek yöntem şudur:

hddyi kompile silip (partisyonları tamamen) tekrar parçalamak.

bu işlemi yaparken Partition Wizard Home kullan (hirens içinde) iyi programdır.

EN BÜYÜK NOT: HIRENS BOOT CD SENİN SÜRÜCÜLERİNİ GÖRMÜYOSA (SATA FALANSA) BU DEDİĞİM YÖNTEMİ UNUT.

PWBOOT İLE KURULUM YAPARKEN HDD BÖLÜMLERİNİ SÜRÜCÜ OLARAK GÖRMELİ HİRENS

YekteranBaymedir tarafından 19/Mar/13 22:30 tarihinde düzenlenmiştir
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

hiren boot uzerinden dynamic diski temele donusturemiyorum.

Elimde bi hdd daha var onuda baglayip onun dosya sistemini ext4 yapacagim linuxude oraya kuracagim en temizi boyle olacak galiba.

Bu arada tasinabilir hddye sata driverlarini attim onu gordu win7 yuklemesi.

Toplam Hit: 3885 Toplam Mesaj: 21