folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Maaş Ödemeyen Şirkete Ne Gibi Hukuki Yaptırımlar Uygulanabilir?



Maaş Ödemeyen Şirkete Ne Gibi Hukuki Yaptırımlar Uygulanabilir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    İşten ayrılınması sonrası hizmet süresince hak edilen ücretin işveren tarafından verilmemesi sonucunda yapılacak hukuki yaptırımlar nelerdir ?
    sırasıyla hangi işlemler yapılmalıdır ?
    dikkat edilecek hususlar nelerdir?
    en kolay ve basit  bir şekilde neleryapılması gerekir?
    bu şirketler ne kadar süre içinde hukuki yaptırımuygulanabilir durumdan 1-2 sene sonra hak aranabilirmi?

    Siklediğin Kadar Siklenirsin. Siklendiğin kadar Siklersin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kanliay
    kanliay's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Kasım/2007
    Erkek
    hacı işten sen mi çıktın yada onlar mı çıkardı bilmiyorum ama karatahta diye bir mürid var kendisi avukat olacaktı ona sorabilirsin.bir de dava vs açmak için iş mahkemeleri var.oraya başvuru yapabilirsin.

    Gemiler mi batacak??O zaman batsın!!!!!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Musket
    Musket's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2002
    Erkek

    karatahta'ya PM at.

    Ne kadar süre çalıştın şirkette? 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    ona pm atmak yasak diye biliyordum duyuru yapıldı bu konuda bu sebepten buraya konu açtım  ben fazla bir süre değil 6 ay kadar 1 ay 23 günlük ücreti alamadım

    Siklediğin Kadar Siklenirsin. Siklendiğin kadar Siklersin.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Musket
    Musket's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2002
    Erkek
    SSK'lı mıydın?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    evet ssklıydım

    Siklediğin Kadar Siklenirsin. Siklendiğin kadar Siklersin.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    işçinin ücreti 20 gün gecikmeden fazla olmamak üzere ödenmesi gerekir . eğer sigortalıysan işyeri hata yapmış, bordro falan imzalatmadılarsa suçlular.

    bunun için önce bölge çalıştırma müdürlüğüne dilekçe ver. onlar durumu araştırır işyerine uyarı yaparlar resmi yazı ile. uyarı sonucunda gene ödenmezse iş mahkemelerine başvurma hakkın doğar, iş mahkemeleri malum kriz sebebiyle bi sürü dosya beklemede, davanın sonuçlanması zaman alsa da sonuçda hakkını söke söke alırlar. hiç düşünme davayı aç o boyuta gelirse.

    mahkeme veya bölge çalıştırmaya müracaat ettiğinde işyerinden senin şikayetlerinle ilgili belgelerin fotokopisini isterler. mesela: tazminatımı vermediler.. dersen sözleşmeni bordrolarını falan isterler, yok yıllık iznimi ücretimi vermediler dersen yıllık izin belgelerini ücret için ücret bordrosunu isterler. bunu bil,

    iş kanununa göre işçinin ücret ödemesi herne sebep olursa olsun 20 günden fazla gecikemez... resmi olarak haklısın yani.

    enkolay basıt şekilde, git bölge çalışma müdürlüğüne yaz şikayet dilekçeni ver, onlar hakkını arayacaklardır.


    ///______________
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Musket
    Musket's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2002
    Erkek
    Ama şirket iflasını açıklarsa, o zaman hoş olmaz.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    İşverenin Ücret Ödeme Borcu

    32. Parg.   III. Kanunun 32-62. maddeleri arasında yer alan üçüncü bölümüücret” konusunu; 63 ile 76. maddeleri arasında yer alan dördüncü bölüm ise “işin düzenlenmesi”ni ele almaktadır. Bu iki bölüm içindeki konuların birbiriyle yakından bağlantısı olması nedeniyle birlikte ele alınacaklardır.

    33. Parg.   Madde 32 ile ücretin kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödeneceği belirtilmiştir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmışsa ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir. Emre muharrer senetle (bono ile) kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan başka veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapılamaz.

    34. Parg.   İşverenin ödeme aczine düşmesi, 33. maddede düzenlenmiştir. İşverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması veya iflas nedeni ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ücretlerini karşılamak amacı ile işsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir ücret fonu oluşturulur. Ücret Garanti Fonu işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının % 1’idir. Ücret Garanti Fonunun oluşumu ve uygulanması ile ilgili usul ve esasların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği öngörülmüştür.

    35. Parg.  Ücretin gününde ödenmemesi hususu da ayrı bir maddede (m.34) ele alınmıştır. Buna göre, ücretin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir neden dışında ödenmemesi halinde işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Burada işçiye çalışmama özgürlüğü tanınmıştır. Kanaatimizce bu güvence olumlu bir gelişme olmakla birlikte yeterli değildir. Zira kötüniyetli olan bir işveren işçi ücretlerini 20 günü geçirmemek kaydı ile sürekli uzatabilecek veya sendikal örgütlenme veya sendikal faaliyet dönemlerinde işveren tarafından bu hak kötüye kullanılabilecektir. İşte böyle bir durumun tespiti halinde ayrıca bir tazminat öngörülebilirdi. Ancak bu yeni düzenleme ile ücreti ödenmeyen işçinin işinin bir başkasına yaptırılması veya yerine başka işçi alınması durumunda mahkemelerden tedbirli çekişmenin önlenmesi talebinde bulunulabilecek ve mahkemeler de şartları gerçekleşmiş ise başka işçi çalıştırmayı veya işin başkasına yaptırılmasını tedbiren durdurabilecektir. Ücretin zamanında ödenmemesi nedeniyle işçilerin kişisel kararlara dayanarak iş görme borçlarını yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelenemez. Burada ifade edelim ki, ücret ödeme gününden itibaren 20 gün içerisinde ve mücbir sebepler dışında öden­memesi halinde, işçi iş sözleşmesini haklı sebeple feshedebilir. Ancak feshetmezse, işi yapmaktan da kaçınabilir. Kanunla getirilen bir başka yenilik de, önceden sadece kıdem tazminatı için uygulanan mevduata uygulanan en yüksek faizin, bundan böyle gü­nünde ödenmeyen ücretler için de uygulanabilecek olmasıdır. Hangi ücretler için olduğu açıkça belirtilmediği için, bunu her türlü ücret için geçerli görmek gerekir. Belirtelim ki, bu işçilerin iş sözleşmeleri çalışmadıkları için feshedilemeyecek ve yerlerine yeni işçi alınamayacak, bunların işleri bir başkasına yaptırılamayacaktır.

    ______________________________________________________________________________________

    4857 sayılı iş kanununda ücret ile ilgili maddeler..

    eğer bölge çalıştırmaya verdiğin dilekçe sonrasında gene ödemezlerse davayı açtığında dava bir yıl sürse bile senin ücretin bir yıl boyunca bankada en yüksek faizdeymiş gibi hesaplanarak ödenir.


    ///______________
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Aralık/2002
    Homo

    baron_27 doğru şekilde yazmış.

     

    iş mahmemesine kalırsa olay, büyük ihtimal işçi kazanıyor. hele böyle davalar %100 işçi kazanıyor.

    ve maaşını geç de alsan faizini hesaplayıp öyle veriyorlar.

     

     

    Musket bunu yazdı:
    -----------------------------
    Ama şirket iflasını açıklarsa, o zaman hoş olmaz.
    -----------------------------
     

    farketmiyor, yine de alıyor işçi parasını.


    ________ inspired by love and guided by knowledge _______
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    mahkeme nezdinde herzaman işçi yararına yorum diye bişey vardır. olaya işçinin hakkı tarafından bakarlar onun için hakkını geç de olsa alırsın.

    not: avukat adayımız var, mali müşavir adayımız da var ;)


    ///______________
Toplam Hit: 12384 Toplam Mesaj: 29