folder Tahribat.com Forumları
linefolder C#, Asp.Net, .Net Core
linefolder Matematikçilerden Bir Yardım İsteği (Determinant)

Matematikçilerden Bir Yardım İsteği (Determinant)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mamii
    mamii's avatar
    Erkek

Andrei bunu yazdı:
    -----------------------------

bak sütun veya satırda 0 ı fazla olana göre işlem yaparsın,tek tek açarak yani,mesela bi satır seçtin 4x4'de ;

0 0 0 7,ilk 0'ın oldugu satır ve sütunu sileceksin,geriye 3x3 tipinde matris kalacak,normal determinant işlemini uygulayacaksın,şimdi ilk 0 a göre açarsak determinant 0 cıkacak haliyle,onun için 3 tane 0 gelecek,biz 7 yi alıcaz,onun bulundugu satır ve sütunu silip kofaktörünü bulucaz.

-1 üzeri i+j işlemini vs bilirsin zaten,umarım anlatabilmişimdir...

Ya 0 yoksa ?

ÖSS maratonu başlıyor. Dershane de başladı. Bir süre TBT"de yokum. Seneye kaldığım yerden devam =)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Valira
    Valira's avatar
    Dişi

a11A11*a21A21*a31A31*a41A41..

diye gider.her bir satır veya sütun için aynısı yapılabilir hepsinde aynı sonucu yani determinantı verir.

The ability to destroy a planet is insignificant, next to the power of the force.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ArkiYaN
    ArkiYaN's avatar
    Erkek
    3 sene önce lineer cebir dersi almıştım bu laplas daha sonra işime yaramaz diye ezberleyip geçmiştik hatta bunun 2 yöntemi vardı ezberlemiştim işte ezberlememek gerekiyormuş.biraz bekle hatırlamaya çalışayım 

Fak yu!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek

wert baktım da istediğim şekilde değil oradaki yöntem.. Bana permütasyonlu çözüm gerekli..

andrei arkadaşım o tarz çözümleri biliyorum ben, anlatmak istediğim farklı? Peki ya hiç sıfır yoksa matriste ?Ve 10x10 luk bir matrisse ne yapacaksın:) çarpıp toplayacak mısın bir sürü...

dediğim yöntemde 3x3 lük matirslerde 3! kadar permütasyon var, 4x4 lük matrislerde 4! kadar permütasyon var..Bunları programla otomatik hesaplattırırım..

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

mamii bunu yazdı:

Andrei bunu yazdı:

bak sütun veya satırda 0 ı fazla olana göre işlem yaparsın,tek tek açarak yani,mesela bi satır seçtin 4x4'de ;

0 0 0 7,ilk 0'ın oldugu satır ve sütunu sileceksin,geriye 3x3 tipinde matris kalacak,normal determinant işlemini uygulayacaksın,şimdi ilk 0 a göre açarsak determinant 0 cıkacak haliyle,onun için 3 tane 0 gelecek,biz 7 yi alıcaz,onun bulundugu satır ve sütunu silip kofaktörünü bulucaz.

-1 üzeri i+j işlemini vs bilirsin zaten,umarım anlatabilmişimdir...

Ya 0 yoksa ?

sectigin satır ya da sütundaki hepsi icin ayrı ayrı o kofaktör carpı sayıyı bulacaksın ama 0 sız sormaz kitaplarda uzun cıkar cunku :/

simdilik baska bir sey diyemiyorum

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
    Valira bunu yazdı:

a11A11*a21A21*a31A31*a41A41..

diye gider.her bir satır veya sütun için aynısı yapılabilir hepsinde aynı sonucu yani determinantı verir.

bu çözüm mü şimdi :S o kdar basit olduğunu sanmıyorum.. matlab de bakarım şimdi doğru sonuç veriyor mu?

arkiyan notlarda falan belki vardır :)

andrei, ben determinant programı yapıyorum.. adamlar kafasına göre matris girecektir.. her durumda doğru hesaplamalıyım..

edit:

valira oradaki a11 ile A11 ne demek.. iki matris mi var anlamadım..

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Valira
    Valira's avatar
    Dişi

A matrisinin  aij elemanlarının bulunduğu i inci satır ve j inci sütun atıldıgında geriye kalan matrisin determinantına aij elemanının minörü denir ve Mij olarak gösterilir.(yani aij nin bulunduğu satır ve sütunu silip determinantını alıyosun).geriye 2*2 ,3*3 gibi matrisler kalırsa iş kolay ama daha büyük matrisler kalırsa aynı şeyi tekrar tekrar tekrarlaman gerek.

Aij = (-1)i+j*Mij ifadesine de kofaktör (eş çarpan) deniyo.

üstte söylediğim yöntemle de tüm matrisin determinantını alıyosun sadece bir satır veya sütun üzerinden

The ability to destroy a planet is insignificant, next to the power of the force.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek

Ben seni anladım valira, ancak benim istediğim çözüm o tarz bir çözüm değil.. En az 5 kere yazdım.permütasyon ile ilgili bir çözüm olması gerek. Sizin verdiğiniz çözümler,belli matrisler için geçerli yada programcı için eziyet olan çözümler... Benim bahsettiğim çözüm ise permütasyon kullanarak senin minör dediğin zımbırtıyı bulma işidir. örnek de verdim 3x3 lük matris için..sağındaki sayının büyük yada küçüklüğüne göre +,- oluyor

sanırım kendim çözmek zorunda kalacağım.. ilgilenen herkese teşekkür ederim

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hotboy
    hotboy's avatar
    Erkek

http://en.wikipedia.org/wiki/Determinant#n-by-n_matrices

burda da c# kütüphanesi

http://www.codeproject.com/KB/recipes/matrixoperations.aspx

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
    hotboy bunu yazdı:

http://en.wikipedia.org/wiki/Determinant#n-by-n_matrices

burda da c# kütüphanesi

http://www.codeproject.com/KB/recipes/matrixoperations.aspx

teşekkürler hocam, wikipedia da istediğim şey yok, çarpım la yapıyor bişeyler, benim aradığım bu tarz birşey değil.. ayrıca c# kütüphanesindeki hazır fonk. kullanmak yerine kendim yapmak istiyorum.. Hocaya mail attım takıldığım yerle ilgili.. programı yazınca sizinle de paylaşırım..

Herkese teşekkürler

Toplam Hit: 8359 Toplam Mesaj: 28