Mekatronik Mi Bilgisayar Mi (Gorusleriniz)
-
MEKATRONIK MUHENDISLIGI
Mekatronik, ağırlıklı olarak tasarım ile ilgili bir kavram olarak ele alındığından, doğal olarak ilgili tanımlamalarda, mühendislik boyutunun özellikle ön plana çıkarıldığı görülmektedir. Bunun için öncelikle mühendislik ve mekatronik mühendisliği kavramlarının açıklanmasında yarar vardır.
Mühendislik, genel olarak, kuramsal doğruluğu kanıtlanmış kavramların uygulamaya aktarılmasındaki güçlükleri ve sorunları aşma etkinliği olarak tanımlanır. Mekatronik mühendisliği ise kısaca, mühendislik ilkeleri içinde, makina, elektrik/elektronik mühendisliği ve bilgisayar teknolojisinin eş amaçlı tümleşik bir yapıda gerçekleştirilmesi ve uygulanması olarak tanımlanabilir. Mekatronik Mühendisliği, makina, elektrik-elektronik mühendisliği ve yazılım teknolojisinin, bir ürün içinde entegre olması, bütünleşmesini kapsayan bir mühendislik dalıdır. Bu üç mühendislik konusunun bir ürün üzerinde bütünleşmesi, mekatronik mühendisliğinin temel ilkesidir. Bu ilke, eğitimin ve tasarımın başlangıcından itibaren, bu mühendislik dallarının bir arada bulunmasını gerektirmektedir. Klasik makina ya da elektrik mühendisliği eğitimini görmüş bir kişinin mekatronik ürünler üretmesi beklenmemelidir. Bunun için kişinin makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin ilgili konularının, bir eğitim sistemi içinde öğütülmesinden oluşmuş mekatronik mühendisliği eğitimi almış olması gerekir (Erten, 2003a).
Başka bir tanıma göre ise mekatronik mühendisliği, makine ve elektrik mühendisliği gibi iki yerleşik mühendislik dalı ile bilgisayar ve özellikle yazılım mühendisliğinin kaynaştırılmasına dayanan yeni bir mühendislik tasarımı yaklaşımıdır (Kocaeli, 2003).
Bu tanımlardan hareketle, mekatronik mühendisliğinin; makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar gibi mühendislik alanlarının ilgili konularının, bununla ilgili eğitimin başından başlayarak sinerji oluşturacak biçimde bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış ve son derece hızlı gelişen bir mühendislik disiplini olduğu söylenebilir.
Bilgisayar Mühendisliği , Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimini kapsayan, temel olarak yazılım ve donanım üzerine birçok konu ile ilgilenir. Ayrıca matematik ile ilgili birçok konu içerir.Bilgisayar mühendisleri, programlama dilleri, yazılım tasarımı ve yazılım - donanım entegrasyonu eğitimi alırlar. Programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı (bk. Hesaplanabilirlik), programların belirli bir görev üzerinde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri (bk. algoritma ve karmaşıklık), programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri (bk. veri yapıları ve veritabanları), programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri (bk. Yapay zeka),insan ve programların birbirleriyle nasıl bir iletişim içerisinde olacakları (bk. insan bilgisayar etkileşimi ve kullanıcı arayüzleri) konuları üzerinde ve ASIC, FPGA, devre tasarımı ile donanım-yazılım entegrasyonu alanlarında çalışırlar.
Bilgisayar mühendisi adaylarının yılda bir kez toplandığı Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi oluşumu meslektaşlar arasındaki dayanışmayı arttırmaktadır.
Mekatroniğin İlgi Alanları
Otoriteler mekatronik genel adının altında toplanması gerektiğini düşündükleri konuları 11 ayrı dalda toplamışlardır:
• modelleme ve dizayn
• sistem entegrasyonu
• tahrik elemanları ve sensörler
• akıllı kontrol
• robotik
• üretim
• hareket kontrol
• titreşim ve gürültü kontrol
• mikro cihaz ve optoelektronik sistemler
• otomotiv sistemleri ve diğer uygulamalarUygulama Alanları
• Kontrol sistemleri (basıç ve sıcaklık kontrol sistemleri)
• Robotlar (taşıma ve kaynak robotları)
• Endüstriyel otomasyon (bar kod sistemleri, üretim bandı cihazları)
• Bina otomasyonu (güvenlik sistemleri, otomatik iklimlendirme sistemleri, otomatik kapı sistemleri)
• Ev ürünleri (çamaşır ve bulaşık makinaları)• Otomotiv (hava yastığı, kilitlenmeyen fren sistemi(ABS))
• Savunma sanayii (mayın tarama robotları, otomatik yönlendirilmiş araçlar)
• Tıbbi uygulamalar (manyetik rezonans MR, atroskopikal cihazlar, ultrasonik problar v.s.)
• Havacılık mühendisliği (otomatik pilotlar, insansız hava araçları)
• İmge and ses işleme (otomatik odaklama cihazları, ses ile kontrol edilen cihazlar)
• Üretim (CNC, NC)
• Lazer optik sistemleri (bar kod)
• Akıllı ölçüm cihazları (kalibrasyon cihazları, test ve ölçüm sensörleri)Bilgisayar Mühendisliğinin Alanları
- Algoritmalar
- Bilgisayar mimarisi ve organizasyonu
- Bilgisayar dizgesi (sistem) mühendisliği
- Bilgisayar Grafiği
- Veritabanı
- Sayısal Lojik
- Sinyal işleme
- Elektronik
- Gömülü sistemler
- Arayüzler (İnsan-Bilgisayar etkileşimi)
- İşletim Sistemleri
- Programlama Temelleri
- Yazılım mühendisliği
- VLSI tasarım ve üretimi
- Bilgisayar ağları
- Yapay Zeka
Gorusleriniz nelerdir arkadaslar.Bi bolum sececegim ve hangisi daha iyi.Her acidan.
-
İkisi de beş para etmez Türkiyede :\ Tıp favorim.
-
hangisini istiyorsan onu seç. Ben makine bölümü mezunuyum ( liseden ) mekatronikten tut gemi makinecilği 2 senelik her türlü tutuyor fakat bilgisayar ile yatıp bilgisayar ile kalkan biriyim sırf 2 senelik geçiş hakkını kullanmıyorum 4 senelik için tekrar snava grcem ( pc müh bölümü için)
-
HaYVaN bunu yazdı:
-----------------------------
İkisi de beş para etmez Türkiyede :\ Tıp favorim.
-----------------------------ULKEMIZDEN BAHSETMIYORUM.AYRICA SOYLE 6 SENE SONRASINA BI BAK.ONA GORE DEGERLENDIR
-
mekatronik ayıptır sölemesi çok taşaklı bi bölüm.
pc favorimdir. ama iş konu olunca mekatroniği seçerim. gerçi pc de iş yapar. ama bana göre 51 meka.
-
mekatronik fln oku güzel bölüm ama ülkemizde iş olanakları çok küüçük olan bir bölüm diyim genede..
-
tabiiki mekatronik yah yani ben olsam mekatronik :/
-
sende hepsinden yapan bilgisayrcılar gibi telef olup gitme...o maddelerden sadece birisini mesela Networkü çok iyi bil. yeter.
ama şu var..sen okulunu okursun.askerden gelirsin yaşın ilerlemiştir. uygulaman sıfırdır.maaş alamazsın..
diğer tarafta adam lisden beri cırmalıyordur. networkün altını üstüne getirmiştir çok büyük projelerde çalışmıştır.senin okula ayırdıgın zamanı o işe ayırmıştır.
okumadıgı için maaş alamaz.birde böyle bişey var işte
çık işin içinden çıkabilrsen.
-
siyahbereli bunu yazdı:
-----------------------------sende hepsinden yapan bilgisayrcılar gibi telef olup gitme...o maddelerden sadece birisini mesela Networkü çok iyi bil. yeter.
ama şu var..sen okulunu okursun.askerden gelirsin yaşın ilerlemiştir. uygulaman sıfırdır.maaş alamazsın..
diğer tarafta adam lisden beri cırmalıyordur. networkün altını üstüne getirmiştir çok büyük projelerde çalışmıştır.senin okula ayırdıgın zamanı o işe ayırmıştır.
okumadıgı için maaş alamaz.birde böyle bişey var işte
çık işin içinden çıkabilrsen.
-----------------------------BILGISAYARCI OLUCAM DEMIYORUM MEKATRONIGI HIC INCELEMEDIN GALIBA.
-
ah bea abi önce bi, caps lock kapa sonra gel beraber otomasyon okuyalım :D
-
HeadBanger bunu yazdı:
-----------------------------
ah bea abi önce bi, caps lock kapa sonra gel beraber otomasyon okuyalım :D
-----------------------------Ya kusura bakmayin tus bozuk.