folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Migros'ta Satılan Çekirdeksiz Karpuzlar.



Migros'ta Satılan Çekirdeksiz Karpuzlar.

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cukurova
    cukurova's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Aralık/2003
    Erkek
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    wert bunu yazdı

    benim anlamadığım, çekirdeği ol'mayan bir meyveyi, ertesi sene nasıl tekrar ekip üretim yapabiliyorlar?

    Çok emin değilim ama, bu Karpuz meyvesi'nin bağlı olduğu bir yapı vardır. Ve bu muhtemelen Yeşil'dir, bunu da Koruyup, çoğaltabilirler diye düşünüyorum. Çelikleme(?) yada Vegetatif gelişme yada büyütme yapabilirler diye düşünüyorum.(ne çok veya,yada kullandım. o.O, )

    Çekirdeksiz karpuz kısırdır. Yani tek bir defa ekilir. Aslında doğada onbinde 1 olan bir mutasyonun insan eli ile yapılmış halidir. Normalde karpuz diploid 22 kromozomludur (üzgünüm konu: lise-biyoloji- genetik konusu) fakat hücre bölünmesi sırasında kromozom setlerinin ayrılması engellenerek 44 kromozama sahip dişi karpuz elde edilir. Daha sonra bu 44 kromozomlu dişi ve 22 kromozomlu erkek çiftleştirilir ve 33 kromozomlu triploid çekirdeksiz karpuz elde edilir ki kolay bir yöntemdir. Olay biraz at ile eşek çiftleştirerek katır elde etmeye benziyor.

    Bu tür karpuz çok lezzetli ve şeker gibi tadı vardır. çekirdeği olmadığı için giberellin hormonu üretimi çok azdır ve küçük kalır, ama tadı mükemmeldir. triploid karpuzdan korkmayın, mesela muzda doğuştan triploid bir mutant meyvedir, çekirdeği yoktur.

    Sıcak havalarda bol bol yiyin, birşey olmaz.

    Konu hakkında internetten bir çok makale ve araştırma bulabilirsiniz; örnek: https://www.watermelon.org/the-slice/where-does-seedless-watermelon-come-from/

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    cukurova bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    wert bunu yazdı

    benim anlamadığım, çekirdeği ol'mayan bir meyveyi, ertesi sene nasıl tekrar ekip üretim yapabiliyorlar?

    Çok emin değilim ama, bu Karpuz meyvesi'nin bağlı olduğu bir yapı vardır. Ve bu muhtemelen Yeşil'dir, bunu da Koruyup, çoğaltabilirler diye düşünüyorum. Çelikleme(?) yada Vegetatif gelişme yada büyütme yapabilirler diye düşünüyorum.(ne çok veya,yada kullandım. o.O, )

    Çekirdeksiz Karpuz, kısır'dır. Yani tek bir defa ekilir.

    Aslında doğada onbinde 1 olan, bir mutasyonun, insan eli ile yapılmış halidir.

    normalde karpuz; diploid, 22 kromozomlu'dur (üzgünüm konu: lise-biyoloji- genetik konusu) ,fakat Hücre Bölünmesi sırasında Kromozom Set'lerinin ayrılması engellenerek, 44 Kromozam'a sahip Dişi karpuz elde edilir. Daha sonra bu 44 Kromozomlu Dişi ve 22 Kromozomlu Erkek çiftleştirilir, ve 33 Kromozomlu Triploid çekirdek'siz Karpuz elde edilir ki, kolay bir yöntemdir. Olay biraz, At ile Eşek çiftleştirerek Katır elde etmeye, benziyor.

    Bu tür Karpuz çok lezzetli*, ve Şeker gibi tadı vardır. çekirdeği olmadığı için Giberellin Hormonu üretimi çok azdır ve küçük kalır, ama tadı* mükemmeldir. Triploid Karpuz'dan korkmayın.

    mesela Muz da doğuş'tan Triploid bir Mutant meyve'dir, çekirdeği yoktur.

    Sıcak Havalarda bol bol yiyin, birşey olmaz.

    Konu hakkında internetten bir çok makale ve araştırma bulabilirsiniz; örnek: https://www.watermelon.org/the-slice/where-does-seedless-watermelon-come-from/

    biz bu Kısır kelimesini bitkiler özelinde Çekirdek,Tohum,Çiçek oluşturamayan Canlılar için mi kullanıyoruz?

    @Wert'in sorusuyla birlikte merâk ettiğim kısım, Bitki'nin yeşil kısımları'ndan tekrar üretme imkânı yok mudur? ha, mâliyet'li olur(çiftçi için de), o ayrı. 

    bi'de , o sözünü ettiğin Dişi 44kromozom'lu Karpuz örneğinden yola çıkarak, karpuz'da cinsiyet'i(yada eşey'i), Kromozom Sayısı mı belirliyor? (bu ilginçmiş. ben cinsiyeti belirleyenin, ilgili Kromozom'un kendi özelliğinden kaynaklandığını okumuştum. )

    Lezzetli, Tadının mükemmel olduğu konusunda, kesin bir fikir ileri süremeyeceğim de; daha önceden başka biri dâhâ yazmıştı, eskiden 3-4 elmayı yerken, şimdi sâdece 1tane elmanın ancak Yarı'sını yiyebiliyorum.

    Muz örneğinde de, hibrit'li mıdır, GDO'lu mudur, yada Doğal yada Mutant mıdır bilemiyorum ama, eskiden Muz yemeye doyamazdım, şimdi 1 tane, bilemedin 2 tane yiyebiliyorum. 

    şimdi bi'de, yeşil, ham haldeki muzları da yiyemiyorum. o.O,  özellikle mi böyle yeşil kalmasını sağlıyorlar nedir? (eskiden bunları da gâyet iyi tüketirdim.)

    Ve bu Elma ve Muz her ikisi de, yerken (ciddiyim) boğazımı yakıyor, mide'm kaynıyor, ve hatta kimi zaman nâdiren de olsa midem bulanıyor. bunu nasıl açıklayabiliriz? ( çoğunlukla, meyveleri ve sebzeleri yemeden önce temizlerim. En kötü, meyveyi kabuklu tüketeceksem Sapı kısmı ve tam aksi Kısmı hariç, iyi bir şekilde ovuşturarak silerim,temizlerim.)

     

    RitmFarbRacourci tarafından 04/Tem/20 01:04 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Arkadaşlar uzun uzun tartışılmış ben orasını kaçırmışım şimdi okuyabildim baştan sona.

    öncelikle şunu söyleyeyim , organik tarım mezunuyum ve tarımda kimse kusura bakmasın Türk halkı milleti ne derseniz diyin anadoluda yaşayan halk tarım yapmayı malesef bilmiyor.

    evet biz tarımı kendi ellerimiz ile bitiren bir halkız.

    1. olarak eğitim konusunda problemliyiz , çiftçi halk tarım yapan kesim olaylara sadece duygusal(parasal)yaklaşıyor ve edeceği kâra bakıyor

    2. devlet düzenlemeleri ve denetimleri yeterli değil

    3. biz hiç bir zaman daha iyisini yapmak isteyen bir toplum değiliz , ar-ge geliştirme kafasında değiliz öyle olsa israilli firmalar yerine kendi hibrit tohumlarımızı kendi gelişmiş sulama sistemlerini biz yapardık.

    problem nerde başlıyor ?

     

    Türkiye'nin tarım ile problemi aslında diğer ülkelerin aksine toprakların verimli olmasından kaynaklanıyor. Anadoluda yere bir tohum atın ve üstüne biraz su serpin %90 zaten o tohum tutar. Fakat dünyada böyle değil , bütün avrupa açlıktan kırılıp abd ye göç verirken anadoluda tarım hep kolay olmuş bu sebeple çiftçimiz de tembelleşmiş.

    Hollanda ve israile bakarsanız zor koşullarda yapılan tarım sebebi ile adamlar teknolojiyi kullanmak zorunda kalmış ve nasıl daha çok üretirim nasıl daha iyisini yaparım nasıl daha az su ile daha verimli ekim yaparım kafasına girmişken biz karıklar açarak bildiğin salma sulama ile tarım yapmaya devam etmişiz.

    köy enstütülerinin kapatılıp çiftçinin kendi gübresini kullanmak yerine zorla kimyasal gübre kullanmaya zorlanması ise ayrı bir siyasal sıkıntı.

    çiftçi zaten işi ileriye taşıyamazken sağolsun siyasi büyüklerimiz işi daha da kötüleştirmek için ellerinden geleni yapmış.

     

    sonuç : verimli topraklarımız + bol gübre + bol su ile iyi bir üretim yapıyor yaptığımız üretimleri tüm avrupaya rusyaya satıyoruz evet ama bi hollanda neden olamıyoruz yada çölde topraksız tarım yapan israil gibi

    yada şunu biliyormuydunuz ?

    dünyada en fazla zeytin ağacı Türkiye'de iken en fazla zeytin yağını neden biz üretemiyoruz ? neden göt kadar yunanistan veya fiestacı ispanya üretiyor *

     

    çünkü biz toprakları verimli olduğu için tembelleşmiş ve devlet zoruyla üretimi azaltılmış bir toplumuz.

    ayrıca

    toprağımız çok uygun olmasına rağmen dini inanç yüzünden kilosunu 100 TL ye satılan bir şarap yapabilecekken 4 TL ye satılan kuru üzüme yatırım yapan bir milletiz.

    elin fransızı yapıyor aynı uğraş ile 10 şişeden 1000 TL kazanıyor buda ucuz olan bağlar

    biz tonlarca üretiyoruz o parayı alıyoruz.

     

    sonuç olarak , uğraşmaya gerek yok , biz bilinçlenecek bir toplum olsak son 100 yılda olurduk.

    ben bıraktım kasmayı sizde kasmayın.

     

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    banneduser bunu yazdı

    karpuz

    Şunu şöyle koyayım dua edersiniz.

    a101 yakın ve ucuz diye oradan alıyorum. Karpuzların hepsinin dışı beyaz.

    Dikkat ettiğim husus Dışı'nın görseldeki gibi Sarı benek'lerden oluşuyor olması. Genelde sonuç iyiydi. a101'in  kabak aşılı karpuzlarından mıdır nedir, bir keresinde tam olarak kabak aldım. (^^D` hiç denk gelmedi bana.)

    Bunun gibi birşeydi. Ortasında kabak çekirdeği yok tu ama boştu, ve birbirine paralel 3 tane perde vardı :D Yaşadığım en büyük Wtf Moment. (^^D) Fotosunu çekmediğime üzülüyorum. (`` ,)

    Sesinden olgunluğunu anlayanları anlayamıyorum. Nasıl anlıyorsunuz abi. .d 

    Şu yukarıdaki Foto'yu (iyi karpuz, nasıl seçilir'i) nereden buldun , yada nasıl arattın ^^` , yada dâhâ önemlisi ararken çok zaman harcadın mı? (kaptın yine point'leri. ^^`  (cümle olumsuz gibi duruyor, ama olumlu.))

    ~@~

    Olgunluğu mu bilmiyorum da, ağırlığıyla birlikte Sesine bakıyorum, böyle hafif tokatladığında lomp-lomp diye bir Ses geliyorsa Al'mıyorum. Çünkü içini yemiş gibi, çok laçka oluyor. 

    böyle daha berrak, tiz Ses verenler dâhâ güzel oluyor. lâkin nâdiren de olsa, beyaz ve tatsız olanları da çıkabiliyor karşıma.  ^^` bunları eleyemiyorum. 

    içi beyaz olanların da bazen tadı iyi olanları çıkıyor, bazen kötü olanları da, 51/49 gibi. 

     

    RitmFarbRacourci tarafından 04/Tem/20 01:17 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    Cukurova hoca, turk tarim ve hayvanciligina dair zerre bilgin yok, olmamasi ayip degil de;
    Eksikligini ego, hirs, gider yapip, ici bos laf kalabaligi mesajlarla kapatamazsin, bak her okudugun da ancak domates gibi kizarip kizarip , googledan calisip geldin vaktine yazik.
    Ne bilgi kattin konuya, yiyin , serinleyinden baska ? Hic... Oysa benim aktarmak istedigim baska mevzularda var, golge etmeden efendi gibi takip et.

    Kamerali tartismak isterim muritler izlesin, 2 kelimeyi bir araya getirebiliyon da klavyen kadar bilgini konusturabiliyon mu gorelim..


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Eylül/2005
    Erkek

    konu dikkatimi çeken bir konu olduğu için okudum da tek bir şey sormak istiyorum; abiler napıyonuz ya :) karantinada sıkıldınız mı, darlandınız mı :)


    .
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackhammer
    blackhammer's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2003
    Erkek

    Tarimdan anlamam ama bir yerde okumustum. 

    Bu yedigimiz muz un orijinali yani insanlar tarafindan ehlilestirilip yetistirilmeden Once kendisi cekirdekliymis. Kisaca yabanda bir yerde su maymunlarin dogada buldugu muzlar cekrdekli. İnsanlar bu muzlari ekip dikip en az cekirdek veren muz agaclarini tutup gerisini sokuyormus. Boyle cekrdeksiz hale gelene kadar cok cekirdekliler elenip digerleri kaliyormus. Kisaca muzlar uzerinde bir kac nesilde yapay secilim yapip cekirdeksiz muzu bizim onumuze suruyorlar.

    Bu karpuzun da bu sekilde oldugunu dusunuyorum. 


    ph"nglui mglw"nafh cthulhu r"lyeh wagh"nagl fhtagn
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Okumaya üşeniyorum.  3 gündür karpuzun nesini konuşuyorsunuz 


    Minimalist Değilim Tembelim
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek
    blackhammer bunu yazdı

    Tarimdan anlamam ama bir yerde okumustum. 

    Bu yedigimiz muz un orijinali yani insanlar tarafindan ehlilestirilip yetistirilmeden Once kendisi cekirdekliymis. Kisaca yabanda bir yerde su maymunlarin dogada buldugu muzlar cekrdekli. İnsanlar bu muzlari ekip dikip en az cekirdek veren muz agaclarini tutup gerisini sokuyormus. Boyle cekrdeksiz hale gelene kadar cok cekirdekliler elenip digerleri kaliyormus. Kisaca muzlar uzerinde bir kac nesilde yapay secilim yapip cekirdeksiz muzu bizim onumuze suruyorlar.

    Bu karpuzun da bu sekilde oldugunu dusunuyorum. 

    hocam şuan kullanılan buğday da en ata tohumu da bulsan ehlileştirilmiş tohumlar. 

    sonuçta sebze ve meyvelerin soguga susuzluğa kuraklığa zor koşullara dayanması gerekiyor

    siz gidip en en en en orjinal tohumu bile bulsanız zaten oda değişmiş zaman içinde 

     

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zalimadam
    zalimadam's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Şubat/2011
    Erkek

    hepsi kabak aşılı alırı naylon pşete maruz kalmış ve ilçla dolu.

    imkanım olsa kendi karpuzumu kendim yetiştirim .

    hemde içi jel gibi olan ve tatlı bol sulu olanın tohumundan bulurum.

    çoğu karpuz saman gibi

Toplam Hit: 8969 Toplam Mesaj: 76
karpuz kabuğu denize düştü