Mizika Calmak --- Ders 1
-
Mizika tarihini falan anlatmayacagim :) ...Mizika calmak herseyden once hissettigin duygulari dudaklarindan ufledigin ve cektigin nefesle butunlestirmen demektir.Mizika genellikle Amerikada Siyahilerin is paydoslarinda,ciftcilerin dinlenmek icin bir agacin golgesine uzandiginda,yoksul semtlerde eli yuzu kir icinde bir cocugun sokagin kosesindeki kirik kiremitlerin uzerinde oturup caldigi her bir uflesinizde farkli bir duygu yasadiginiz calmasi cok zor olmayan ama zor olan bir alettir :) ...Mizikaya bir dost gibi yaklasin.Moralinizmi bozuk elinize aldiginizda dudaginizdan sizi haykirir,sizinle birlikte aglar sizinle birlikte guler...Calmaya basladiginiz ilk zamanlarda iskence aleti olarakta nitelendirebiliriz.Iki uc delige birden uflediginiz icin hos olmayan sesler duyarsiniz.Simdi ilk adimda
-Dogru mizika secimi ve temel tutus yontemini gorelim.
Mizikayi amator olarak calmak istiyorsaniz,caniniz sikildiginda elinize alip birseyler calarak stres atmak istiyorsaniz,kovboy ve aile filmlerinde duygunuz huzunlu ezgileri calmak istiyorsaniz sizin icin en dogru secim `Diatonic` mizikadir.Diatonik mizika 10 deliklidir deliklerden ufleyince ve icinize cekince farkli notalar cikar.Bu notalar ne diye sormayin cunku nota bilgim sadece do-re-mi... den ibarettir.Zaten mizikanin dogasi geregi nota bilinmesi o kadar onemli degildir.Onemli olan duygularinizi mizikanizda ifade edebilmektir.Duygularinizi ifade ettiginiz zaman o mizikadan essiz bir ses cikar.Simdi Diatonik harmonika markalari vardir.Silverstar,Hohner gibi.Hohner tartismasiz en kalite mizikalari yapar.Benim size tavsiyem ilk baslangic icin `Blues Harp` veya `Marine Band` model bir mizika almaniz.Is burada bitmiyor birde mizikalarin anahtarlari vardir.Anahtar nedir diye sorarsaniz notalarin dizilisleri farkli deliklerde oluyor C anahtarli mizikada 4delige uflediginizde Do icinize cektiginizde Re notalarini cikarirsiniz.G,H vs gibi diger anahtarlarda sadece notalarin delikleri farklidir.Simdi burada anahtar seciminde dikkat edilecek hususlar var.Eger mizikayi solo olarak tek basina calmak istiyorsaniz kesinlikle C anahtarli bir mizika alin.Zaten mizikanin kutusunun uzerinde C -G -H gibi harflerle anahtarini belirtir.Eger mizikanizla bir gitara falan eslik edecekseniz G anahtarli mizikayi tercih edebilirsiniz.Notalarin dizilisleri gitar perdelerine daha yakin...Ben C anahtarli kullandigim icin hiddet ve siddetle C anahtari onerecegim.Zaten mizika solo calininca daha guzel olur.
Mizikayi profesyonel olarak calacaksaniz Chromanica(Kromatik) pompali harmonika almanizi onerecegim.Kromatik harmonikalar tek basina bir senfoni orkestrasi gibidir,elde edemeyceeginiz ses yoktur neredeyse.Ama kromatik calabilmek icinde cok iyi diatonik calmaniz gerekli :)...yani iyi derece pascal bilirseniz daha iyi ve kolay delphiyi kavrarsiniz mantigi :)...Kromatikler uzerinde fazla durmayacagim.Bu kadar :)
Mizikayi ilk calmaya basladiginiz andan beri Hohner gibi kaliteli bir marka secerek baslayin.Piyasada satilan tenekeleri almayin 5ytl ye hicbir faydasi olmaz size.Zaten piyasada goz boasin diye pompali mizikalar satilir 5ytl ye ,oysa kaliteli bir kromatik mizika 500ytl-2000ytl arasindadir....Size tavsiyem Blues Harp ile baslamaniz 50ytl gibi bir fiyata sahip. Mydukkan.com ve istanbulda pera muzikten edinebilirsiniz,bulmasi biraz zor oluyor.Blues Harp bulamayanlar Marine Band modelinide tercih edebilir aralarindaki tek fark Marine Band da sesler daha gur cikiyor ama mizikanin reyleri ince(sesi cikmasini saglayan metal plaka) ince olunca yeni baslayan birisi reyleri yamultabilir veya kirabilir cok siddetli ses dalgalanmasi yaparsa.
Simdi Mizikayi ozetle bir tanitayim fotograflarla.Tutus sekillerinide gosterecegim.
Asagida Hohner Marka Blues Harp model C anahtarli bir mizika goruyorsunuz kutusunun icinde.
Kutuyu aciyoruz :)
Calmadiginiz zamanlarda kutusunda durmasi gerekir,toz ve nemden korunmasi icin.Reylerin arasi cok dar oldugu icin toz falan kacinca sesleri bozuyor.
S'md' yukarda goruyorsunuz her deligin uzerinde numaralar var 1-10 arasi. Sesler soldan -saga dogru inceliyor.1.delik en kalin sesi veriyor 10.delik en ince tezi.Diatonik harmonika ile genelde dogaclama ve Blues ezgiler calinir,bu ezgileri calarkende genelde 4-5-6-7-8 numarali delikler kullanilir.Bu deliklerden cikan sesler insan kulagina daha bir hos gelir.Ayrica mizikadaki deliklere ufleme ve icine cekmeyle standart olarak 2 nota cikar.Ama bend denen olayla notalari bukerek daha fazla sese sahip olabilirz.Bend yapmayi anlatacagim ilerde.Blues ezgiler calarken bol bol Bend yapilarak notalar bukulur.Bukme olayini tornavidayla falan reyleri bukmuyorsunuz :) ilerde deginecegim.
Mizikanin arka yuzu bu sekildedir.Asagida tutus sekillerini gosterecegim elinizin birisiyle mizikayi tutarken diger elinizle bu arka tarafta el hareketleriyle notalari titrestirebilir sesleri dagitabilirsiniz vs daha guzel efektler ve sesler meydana gelir.Anlatacagim bunlarin hepsini(video lu)Burada gordugunuz gibi hem mizkanin uzerinde hemde kutusunda hangi anahtara sahip oldugu yazar.Mizikayi secerken dikkat etmeniz en onemli konulardan birisidir anahtar secimi. C rulezZzzZ.
Simdi temel tutus sekillerine gelelim.Aslinda bunu video ile anlatacagim.Daha ayrintili deginecegim bu konuya.Simdi fotolarla idare edelim.Sol veya sag eliniz fark etmez size bagli.Sekildeki gibi elinize mizikayi yerlestirin.Basparmaginiz mizikanin altina bastiracak isaret ve orta parmaginiz mizikanin ust plakasina degecek.Son iki parmak bir ise yaramiyor :) .Ilk calmaya baslarken bu sekilde tutun zaten ilerde ogrendikce kendi efektleriniz vereceksiniz tutus seklinizi kendiniz beliryeceksiniz.Illa boyle tutulacak diye birsey yok.
Elin tersten gorunusu su sekilde,burada soniki parmagin bi ise yaramadigini goruyorsunuz isaret ve orta parmak tam plakanin uzerinde duraca.
burada el son halini aliyor.
Simdi tutus bu sekilde sira geldi agiz ve mizikanin birlesmesine :) ..2tip calma yontemi vardir dudak buzme ve dil ile calma dil mevzusuna hic girmiyor sittin sene calinmaz dil ile en kolay ve temiz sesler dudak buzme yontemiyle cikar.Simdi dudaginizin alacagi seklin fotografini goruyorsunuz asagida :) `Uyyyy` sesini cikarmaya calisin dudaginiz bu sekle girecektir.Acik kalan delik mizikada tek bir delige ufleyecek veya cekecek ve ses gelecektir.Iste buna SINGLE NOTA diyoruz.Single nota cikardiginiz zaman isin zor kismi gitmis demektir.Single notadan kastim,dudaginizla tek bir delige ufleyembilmeniz,yalnizca bir delikten ses cikarbilmeniz.Ilk zamanlar 3-4 delikten ses cikarirsiniz yada agzininzin butunuyle agzin aldigi kadar deliklere uflersiniz.Onemli olan tek ses nota cikarabilmektir.1hafta kadar bunun uzerinde calisin.1delikten 10.delige kadar surekli single nota cikarmaya calisin.Simdi soyle bir yontem uygulayabilirsiniz.iki parmaginizla 3.ve5.delikleri kapatin ve agzinizla 4.delige ufleyin.Tek nota alabildiniz mi ,buyuk ihtimalle aldiniz :) .Simdi ayni sesi parmaklariniz olmadan normal dudaginizla cikarmaya calisin.Butun deliklere yonelik tek tek uygulayin bunlari.Sonra 1-10 arasi gidip gelin duzenli ,sonra karisik deliklere hizli hizli ufleyin ar arda gecisler yaparak ufleyin,sonra yanyana olan deliklere hizli hizli ufleyerek gecis yapin yani 4delige uflediniz hemen ardindan 5deligi icinize cekin ve akabinde 3delige ufleyip 4deligi icinize cekin bu sekilde yakin notalar arasinda gecis yaparken single nota cikarma pratiginizi gelistirin.
Simdi bugunluk bu kadar.Yarin videolu bir uygulama cekerim.Videoda hersey daha guzel ve acik olur.Gecen gun birkac ses kaydetmistim onlarida atayim :).
NOT:El,mizika,dudak hersey bana aittir.Gordugunuz hersey benim :) Yuzumu gostermedim korkarsiniz diye zombi gibiyim vizeleri atlatana kadar :)
-
gt deliği gibi lan ne o dudak kompi adanada böle değildin sen amk bi yabancı gelse millete öpücük dağıtan bi gay sancak seni amk adımızı mı çıkartacan homo tbt die
-
Rengim soldu ,hava soguk bide cok nesgayfe ictim bugun.Begenmiyorsan sen koy dudagini :)
-
compi çok makbule geciyor baba bu ders olayı
takip ediyorum ;)
-
http://img225.imageshack.us/img225/795/dudakyx0.jpg => compu bak ufak yanlışında kullanırım bunu :D
http://img222.imageshack.us/img222/8499/51590389kh6.jpg => asp kitaplarımızda masada :)
Compu şunlara kadar bilgi fıçısısın bir ton sağlam bilgi var onlardan birisini yazsna off manyak döküman olurdu.
-
http://www.speedyshare.com/827631378.html
(Oy Tirabzon) calmistim onun kaydi...Bir suru kaydettimde mp3 formatinda degil 50saniyelik kayit 10mb :) onlari mp3 falan yapim video cekim topluca yayinlarim.Trabzon 5mb 33saniye :)
-
compü çok seksi dudakların var (:
çok sıkı döküman.bunları bi yere alıyom.mızıka bulursam çarşıda alıp çalmaya çalışırım :P
-
güzel derleme olmuş:) eline sağlıkda mızıkanın sesine alerjim oluo resmen olurya hani törpü sesi gibi :S zmanında çok aldırdım mızıka ayrı bir zevktir
-
Abi çok süper hazırlamışsın ,teşekkür ederim... diğer dersleride sabırsızlıkla bekliyorm ; )
hohner blues harp hafta sonu elimde inş ; ) elimdeki oyuncağında içini açmak üzereyim, sulanıyorum :D reylerine bilmem nelerine bi bakıyım ; ) bakalım neye hüflüyomuşuz...
-
http://img225.imageshack.us/img225/795/dudakyx0.jpg
:D bu dudaklarla ßenny ßennasinin klibinde oynayaabilirrsin hacı :)
-
la parmaklar amele parmaklarına benziyo:)