NSA Linux Torvalds‘Dan Linux Çekirdeğine Backdoor Koymasını İstedi Mi?
-
Tugberk hocam sana ve şahsında tüm bilişğmci arkadaşlara sormuş olalım : Sizce bu işin anti tezi nedir? Bireysel güvenliği geçtim, ulusal güvenliğin sağlanması adına ne yapılabilir ?
-
ne yaparsaniz yapin, korunmak icin ne alirsaniz alin, nasil kod yazarsaniz yazin, yine izlenebilir olacaksiniz. Ayrica yeni OS yazan adam eger bu sistemi birden cok kisiye kullandirtabiliyorsa o adami bir sure sonra bulurlar ve istediklerini yaptirtirar. Yapmama gibi bir sansiniz da yok. bu bu dunyanin kesin ve net gercegidir.
-
Ubuntu'da olduğunu biliyorum
-
Ulusal güvenlik diyorsan, Youtube'u yasaklarız olur biter :)
Şaka bir yana, kendi yerli malı işlemcini, anakartını vs. yapmadan işletim sistemini yapsan bile müridlerin söylediği gibi açıkta kalırsın. Millet süper bilgisayar yapma derdinde, biz geçtik bilgisayarı, işlemci yapamıyoruz. Daha vahimi, neyse, konu dağılıp gidecek biraz daha yazarsam.
Özet: Kişisel güvenlik diye birşey yok. Saklanabilirsiniz ama kaçamazsınız.
-
nsa yı devredışı bıraksak bile, olmaması mümkün mü sence? :) kim koymaz ki bunu :d
-
HolyOne bunu yazdı
Linuxun kimin elinden çıktığı belli olmadığından backdoor sokmak oldukça kolay. Linux çekirdeğine koymasa da olur linux sürümlerinin %90 ında gelen bissürü freeware var birine contributor olup (biraz zamanla güven kazanarak) kolayca sağlam bişi sokulur bence.
Aynen katılıyorum. Android bunu yapıyor hocam zaten. Bir program indiriyorsun smslerine kadar izin istiyor. Hepsi gnu lisanslı yasal trojan
-
bu android için programlarin sms, rehber, internet izinlerini kaldırabilmenin yolu var mı ? kurulurken veya kurdukdan sonra.
-
Tugberk bunu yazdıJilet_Boris bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Linuxun kimin elinden çıktığı belli olmadığından backdoor sokmak oldukça kolay. Linux çekirdeğine koymasa da olur linux sürümlerinin %90 ında gelen bissürü freeware var birine contributor olup (biraz zamanla güven kazanarak) kolayca sağlam bişi sokulur bence.
adam soruyodu ya peki nereye sıçacağız diye, şimdi bende sizlere soruyorum ağalar var mı ki başka os alternatifimiz?
minix diyene uçarım baştan söyliyim :D
Hocam hadi sıfırdan OS yazdın, rene'nin dediği gibi donanımda adamların elinden çıkıyor. Intel işlemcilerinde 386 dan sonra instructionlar bile direkt çalışmıyor, sadece arakod, esas çalışan arka plandaki microcode, yani senin yazdığın assembly kodu bile arka planda bilmediğin birsürü microcode çalıştırıyor. Bu yüzden karekök alan (fsqrt), hatta AES encryption instructionları (aesenc, aesdec vs) kolayca yazılabiliyor.
İşlemci dediğin zaten tüm donanımlara erişimi olan merkezi birim, senin yazdığın, ethernet driverını da çalıştıran işlemci sonuçta :) Adam işlemci içinde bir belleğe kendi işletim sistemini yazsa kimsenin ruhu duymaz.
Açıkçası iş işten geçti bence, bu saatten sonra kendi işlemcimizi yapalım, kendi işletim sistemimizi yapalım, kendi internetimizi kuralım olayları hayal.
Şu mevzu insanı dehşete düşürmüyor değil. :) Ama bir yandan da "beni ne yapsınlar" diye de düşünmek lazım. Çok gizli işlerin peşinde koşmadığınızdan eminseniz sanırım bu kadar paranoyak davranmaya lüzum yok. Ya da ileride çok iyi bir kariyer planlayıp ülke adına, ülkeler arası resmi kağıtların altına imza atmayacağınızı düşünüyorsanız.
İnternete bağlıyken ben %100 bir güvenlik ve gizlilik sağlanabileceğini düşünmüyorum. Politik olarak masa başı anlaşmalarla kurumlar ve devletler birbirlerine güvence sağlıyor olabilir. Ama kullanıcı güvenceyi kimden alacak orası meçhul. Geleceğin dünyasında, şimdilerde film ve oyun senaryosu olan fikirler bir bir hayata geçecek gibi duruyor. Etiketlenmiş, her yerde her bilgisine erişilebilen, tercihleri büyük oranlarla doğru tahmin edilerek "potansiyel tüketici" gözüyle bakılan insanlar. İnternet olmasa kameralar var. Kameralar olmasa adamın saç teline kadar görüntülemeyi başaran çeşitli türden uydular var. Her geçen gün özel/resmi bir çok uydu fırlatılıyor. Google yakın zamanda milyar dolarlık yatırımla onlarca uydu göndermeyi planlıyormuş. Google özel bir firma. Bu gün Google yapıyor yarın bir başkası çıkacak ve başka bir amaçla benzerlerini yapacak. Bunun önüne geçmek, insanı eskisi gibi rahat ve doğal ve özgür tanımlamak pek mümkün olmayacak. Eğer dertsiz tasasız yaşamayı planlıyorsanız kanunlarla paralel işleyecek bir şekilde yaşamaya çalışmak en mantıklısı. Belki bizim kuşak bu devirlerin tadını çıkarır, belki bizden sonraki nesil ülkenin gelişmişliğiyle paralel olarak böyle denetimlerden kurtulur ama bir noktada böyle şeyler olacak, kaçınılmazı yalnızca erteleyebilirsiniz.
Austen tarafından 06/Haz/14 23:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Dün tesadüfen konu ile ilgili ilginç bir konuşmaya denk geldim. Ken thompson tarafından yapılmış, ilginç olmasının sebebi, konuşmanın tarihinin 1984 olması :)
küçük bir alıntı.
------------------------------------------
You can't trust code that you did not totally create yourself. (Especially code from companies that employ people like me.) No amount of source-level verification or scrutiny will protect you from using untrusted code. In demonstrating the possibility of this kind of attack, I picked on the C compiler. I could have picked on any program-handling program such as an assembler, a loader, or even hardware microcode. As the level of program gets lower, these bugs will be harder and harder to detect. A well installed microcode bug will be almost impossible to detect.
Kısaca "tamamen" kendinizin üretmediği bir koda güvenemezsiniz diyor, ve program üreten-yöneten programlardaki bir backdoor ile her türlü gizli iş yapılabilir (Assembler, Loader, hatta Microcode).
Örnekte bahsedilen program C derleyicisi. Özel hazırlanmış bir C derleyicisi, login programını bilinçli olarak yanlış derleyerek, belirli bir şifre ile tüm bilgisayarlara girilebilecek bir backdoor yaratabilir diyor.
Üstelik bu open source bir C derleyicisi de olabilir, onun da yolu çok güzel bir şekilde anlatılıyor. Kaldı ki Microsoft'un derleyicilerinin hiç biri open source değil.
Linkler:
http://cm.bell-labs.com/who/ken/trust.html
http://www.ece.cmu.edu/~ganger/712.fall02/papers/p761-thompson.pdf
Ayrıca konuşmanın başında bahsedilen programlama egzersizini her hangi bir dilde yapmanızı öneririm..
-
Tugberk bunu yazdı
Dün tesadüfen konu ile ilgili ilginç bir konuşmaya denk geldim. Ken thompson tarafından yapılmış, ilginç olmasının sebebi, konuşmanın tarihinin 1984 olması :)
küçük bir alıntı.
You can't trust code that you did not totally create yourself. (Especially code from companies that employ people like me.) No amount of source-level verification or scrutiny will protect you from using untrusted code. In demonstrating the possibility of this kind of attack, I picked on the C compiler. I could have picked on any program-handling program such as an assembler, a loader, or even hardware microcode. As the level of program gets lower, these bugs will be harder and harder to detect. A well installed microcode bug will be almost impossible to detect.
Kısaca "tamamen" kendinizin üretmediği bir koda güvenemezsiniz diyor, ve program üreten-yöneten programlardaki bir backdoor ile her türlü gizli iş yapılabilir (Assembler, Loader, hatta Microcode).
Örnekte bahsedilen program C derleyicisi. Özel hazırlanmış bir C derleyicisi, login programını bilinçli olarak yanlış derleyerek, belirli bir şifre ile tüm bilgisayarlara girilebilecek bir backdoor yaratabilir diyor.
Üstelik bu open source bir C derleyicisi de olabilir, onun da yolu çok güzel bir şekilde anlatılıyor. Kaldı ki Microsoft'un derleyicilerinin hiç biri open source değil.
Linkler:
http://cm.bell-labs.com/who/ken/trust.html
http://www.ece.cmu.edu/~ganger/712.fall02/papers/p761-thompson.pdf
Ayrıca konuşmanın başında bahsedilen programlama egzersizini her hangi bir dilde yapmanızı öneririm...
Oyyyşş 30 yıl önce ken thompson güzel açıklamış. "Özellikle benim gibi bir çalışana sahip firmaların kodlarına güvenilemez" diyor ya işte orada bitmiş olay.
Bilmeyenler için ken thompson C dili ve unix işletim sisteminin mucitlerinden birisi :)