folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Nükleer Enerji Kısa Bilgilendirme



Nükleer Enerji Kısa Bilgilendirme

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2008
    Erkek

    unbalanced hocama selamlarla

     

    Öncelikle enerji nasıl enerji elde edilir konusundan başlayım.

    Enerji kısaca iki manyetik kutup arasındabir çark döndürülerek elde edilir. Enerji üretilen yerlere de santral diyoruz. Bu çarkın döndürülüş yöntemine göre de santrali adlandırıyoruz.

    Mantığı biraz daha açayım çark genel olarak su ile döndürlür. Su ısıtılır ve ısınan sudaki enerji ile çark döndülür. Çarkı döndürmek için ısıtılan su kömür ile ısıtılıyorsa termik santral, doğalgaz ile ısıtılıyorsa doğalgaz santrali, uranyum ile ısıtılıyorsa nükleer santral olarak adlandırılır.

    İstisnalar; çarkın su harici ile döndürülmesi en yaygın örneği rüzgar enerjisi, ve güneş enerjisi.

    Termonükleer santraller; henüz araştırma aşamasında olan bir teknolojidir. Dünya üzerinde Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu, ABD, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya'nın oluşturduğu ortak fonla araştırmalar sürdülmektedir. Araştırma tamamlandığında teknoloji bu ülkelerin tekelinde kalacaktır. Bu benim anlatmak istediğim konu değil araştırmak isteyen varsa "International Thermonuclear Experimental Reactor" şeklinde aratıp kendi çapında araştırmalar yapabilir.

    ------

    Şimdi nükleer bilim dalı çok yaygın bir bilim dalı olduğu için nerden başlayacağımı tam olarak bilmemekle beraber nükleer santrallerin evriminden bahsetmek istiyorum.

    Bunun için öncelikle kabuk teknolojisinden bahsetmek zorundayım. Nükleer santraller öncelikle açık tip ve kapalı tip diye ikiye ayrılır. Açık tip santraller doğu yani sovyet teknolojisidir, kapalı tip ise batı teknolojisidir. Kabuk teknolojisini özetle aşağıdaki şemadan anlayabilirsiniz.

     
     
    Batının bütün baskılarına rağmen sovyet kendini bilmişliği açık sistemden vazgeçmeyip sonunda çernobil faciyasına sebebiyet vermiştir. Çernobil ne yazıkki doğu modeli bir santraldi ve her türlü tehlikeye açıktı. Çok şükür günümüzde açık tip nükleer santraller yasak. Haliyle çernobil benzeri bir olay bir daha yaşanmaz.
     
    Koruma kabukları o kadar sağlamdır ki üzerine uçak düşse bir herhangi bir zarara maruz kalmaz. Ona göre inşaa edilirler. Batı anlamda nükleer güvenlik doktrini çerçevesinde geliştirilmiştir.
     
     

    Daha sonra insanlar nükleer santrallerin atom bombası gibi patlayacaklarını düşünürler ki bu külliyen yanlıştır. Uranyumun sandığınız gibi patlaması için gerekli iki şart vardır; birincisi uranyumun zenginleştirilmiş olması ikincisi kinetik enerji.
     
    - Atom bombalarında %90 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunurken santrallerde bu oran %1 ila %5 oranında değişmektedir.
    - Kinetik enerjiye gelince santrallerdeki o soğutma teknolojisi ile %4 - %5 zenginleştirilmiş uranyumun kinetik enerji kazanması teoride imkansız.
     
     
    Nükleer Santrallerin Evrimi
     
     
     
    Eğer üşenmezseniz birde Bilim ve Teknik dergisinin nükleer enerji santrali ekini okursanız sevinirim, hem nesiller hakkında daha detaylı bilgi sahibi olursunuz hem de soğutma tipleri hakkında bilgi sahibi olursunuz (kinetik enerji konusunda nerden biliyorsun dediğinizi duyar gibi oldum, sorun değil dar görüşleri yıkmak zor oluyor)
     
     
     
    ----
     
    Biraz da nükleer santralin çevreciliğinden bahsedelim
     

    Nükleer Santrallerin bacası var mıdır?

    YOKTUR. Çünkü çekirdek reaksiyonu neticesi bir gaz ortaya çıkmaz. Termik santrallerin çıkardığı atık gazlar ise iki yönlü sıkıntı yaratır. Hem atmosfere gaz salarlar hem de bacadan çıkan kurum ve partikül atıkları ile çevredeki bitki örtüsünü ve toprağa zarar verirler. Zaten dünyayı küresel ısınmaya sokanda bu atık baca gazlarıdır. Yani felaketin suçlusu kömür, doğalgaz, ve petrolden açığa çıkan gazlardır. İnanılmaz boyuttaki bu sayıları verelim siz yorumlayın. 1000 MW bir kömür santralinden yılda: 6 milyon ton CO2 , 120 bin ton SO2 , 25 bin ton NOx gazı çıkmaktadır. Dünyadaki binlerce termik santralı düşünürseniz yaşadığımız bu küçük gezegeni nasıl mahvettiğimizi kolay anlayabilirsiniz. Soğutucu kulelerinden çıkan buharı “nükleerin dumanı” diye sunmaya gayret edenlere de rastlanmaktadır.

    Nükleer Santral yılda ne kadar uranyum çubuk kullanır?

    1000MW gücünde bir santralden ortalama yıllık 25 ton yakıt kullanır. Dolayısı ile yılda 25 ton kullanılmış yakıt çubuğu atığı oluşur. Uranyumun özgül ağırlığının çok yüksek (20’ye yakın) olmasından dolayı bu kütle 6 kişilik bir yemek masası ebadındadır. Kısaca yılda 1 yemek masası büyüklüğünde atığı vardır. Bu atık kömür santraları ile kıyaslanamaz. Örneğin 1000MW gücündeki kömür santrali 1 yılda (600 bin ton) yani 600.000.000 kg kül çıkartır. Bu da günlük (1.650 ton) 1.650.000 kg kül yada 110 büyük kamyon civarın da kül demektir.

    Nükleer santral yakıt atıkları nasıl saklanır?

    Dünya da atığı veya hurdası GRAM ile takip edilen nadir malzemelerdendir. Altın, Gümüş, Platin, hurdaları nasıl kıymetini kaybetmez ise kullanılmış yakıtlarda o denli kıymetlidir. İleride defalarca kullanılabileceği düşüncesi ile kimse bu hurdalarını satmaz veya vermez. Başta Rusya bu yakıt çubuklarının bedelini ödeyerek almaya her an hazırdır.

     

    daha fazla soru için http://www.nukte.org/node/98 yi ziyaret edebilirsiniz, siteyi biraz da kurcalayın güzel bir yerdir.


    Nükleer enerji santrallerinden çıkan duman %100 su buharıdır, çevreyi katiyyen kirletmez, lakin şu çok korktuğunuz nükleer atık var ya (atık demekte apayrı bir olay ya geçelim onu) adamlar onun da çözümünü bulmuş "MOX".

    Kısaca MOX, nükleer atıkları %10 plütonyum katarak toryumla oluluşturulan bir madde. Bundan sonraki nesillerde birinci dereceden nükleer yakıt olarak karşımıza çıkıyor. Yani o aham şaham nükleer atıklarda artık sizin için bir sorun olmasına gerek yok. Diyeceksiniz ki pazarda toryum ne arar la ? Türkiye 744,000 ton ile dünyada toryum rezervleri bakımından 2. sıradadır.
    Bunun için:
    Bilkent üniversitesinin gazetesinin şu sayfasından http://www.gazetebilkent.com/2014/01/18/toryum-nukleer-reaktoru/ bu haberi okuyabilirsiniz.

    ----------

     

    Şimdi azıcık rüzgar enerjisinden bahsedeyim. Rüzgar enerjisi görünürde masum bir enerji kaynağı olsa da türkiye gibi 3 ana darboğazdan 300 ila 400 bin kuşun geçtiği bir bölgede rüzgar santrali inşaasının çevre için ne derece etkili olabileceğini bir düşünün.

    Doğa araştırma derneğinin kuş göçleri ile öncelikle şu slayta bir bakmanızı öneriyorum, kuş göç haritalarını çok güzel sunmuşlar.

    https://www.climateinvestmentfunds.org/cif/sites/climateinvestmentfunds.org/files/4%20Worldbank_sunum_0.pdf

    sonrasında izmirdeki rüzgar gülleri için Prof. Dr. Kurtuluş Öngün'ün hazırladığı rapora bir göz atalım. Rüzgar enerjisini destekleyici bir rapor olmuş fakat bazı yollar üzerine korulmasının ciddi tehlike arz edeceğine de dikkat çekmiş

    http://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEAQFjAD&url=http%3A%2F%2Fmer.markit.com%2Fbr-reg%2FPublicReport.action%3FgetDocumentById%3Dtrue%26document_id%3D103000000006242&ei=wMB2U_WpKYmmO-ilgfgC&usg=AFQjCNEpWbqDvzqowJn2CcB3ZV1pud7q-A&bvm=bv.66917471,d.ZWU&cad=rja

     

    Yani kısacası Türkiye asla ve asla toplam rüzgar enerji kapasitesini kullanmamalıdır. Çevreyi koruyacağım derken sebebiyet vereceği çevre felaketine ve toplu kuş sürüsü ölümlerinin yaratacağı zincirleme felakete sebebiyet vermemelidir.

    ------

    Güneş enerjisi,

    pek fazla bilgi sahibi değilim o yüzden detaylı birşey yazamayacağım özür dilerim lakin bildiğim tek birşey var pahalı günümüz teknolojisinde verimsiz bir enerji çeşidi olduğudur. birde önemli sorunlardan bir tanesi gece elektirik üretmiyor, tek enerji çeşidi olarak kullanılamaz destekleyici alternatif olarak güzel birşey bence.

    -----


    Termik santraller en verimsiz enerji elde etme yöntemidir, kömürden elektrik üretilir ozon tabakasını bunlar ve fosil yakıtla çalışan diğer araçlar delmiştir diyebiliriz. Kurulu olduğu yerlerde hava pistir yaşanmaz abi. Soma olayından sonra da termik santrallerine olan karşıtlığım hatsafhaya ulaşmıştır. Faydaları varsa rica ediyorum anlatın.

    -----

    Doğal Gaz Santralleri, termik santrallere göre daha çevrecidir fakat bizde doğalgaz yok ve tamamen dışa bağımlıyız ne yazık ki. Herhangi bir uluslararası krizde enerji krizine girmemize sebebiyet verebilir. Devlet politikası olarak doğalgaza bağımlılığını azaltma politikası peşindeyiz zaten.

     

     
    Grafikte sarı ve kırmızı ile gösterilen bölge petrol ve kömür ile elde edilen çevre düşmanı enerji elde etme yöntemleri iken, mor ile gösterilen alan doğalgaz yani başka bir deyişle enerjide ne kadar rusya ve irana bağımlıyızın resmini oluşturuyor.

    Bir gri ile (açık mavi de olabilir çözemedim şimdi) gösterilen alan bizimdir arkadaş diyebileceğimiz enerji üretim yöntemi, temizdir de ama akarsularda balık ölümlerine sebep oluyor. Birde HES projelerine de karşı geliyoruz gerçi. Aslında karadenize kurulması gündemde olan HES lere bende karşıyım o doğaya dokunmasınla sonuçta kurulan Hidroelektrik santralleri temiz olmasının yanında bir beldeyi sular altında bırakıyor, karadenize yapılması cinayet gibi geliyor bana.
     
    ---------
     
    Arkadaşlar birde fukuşima örneği var, o nükleer enerji santralleri tipi veyahut enerji tipleri ile alakadar olmadığı için ayrı bir parantez açayım dedim ve en sona ayırdım. Öncelikle fukuşima kazası çernobilden sonra yaşanmış en büyük kaza olduğu bir gerçek bu yadsınamaz. Fakat fukuşima kazası önlenebilirdi, nasıl mı ?
    ingilizceniz varsa New York Times ve The Guardian gazetelerinin şu haberlerini okuyunuz anlayacaksınız.
     
    http://www.nytimes.com/2012/03/10/opinion/fukushima-could-have-been-prevented.html?_r=0
     
     

    Yet, despite Japan’s history of tsunamis, the Nuclear and Industrial Safety Agency, Japan’s nuclear regulator, did not apply those standards. It failed to review studies of tsunami risks performed by the plant’s owner, Tokyo Electric Power, known as Tepco. It also failed to ensure the development of tsunami-modeling tools compliant with international standards.

    Şu paragrafa dikkat çekmek istiyorum, Japonya uluslarası standartizasyona uymayıp kendi koyduğu standardizasyonu uyguluyordu. Eğer uluslararası standardizasyonuna göre hareket etseydi sıkıntı baş gösterdiğinde reaktöre su basıp reaktörü susturmalıydı ve işlevsiz hale getirmesi gerekliydi. Fakat ne yazık ki aç gözlü insanoğlu işte ekonomik kaygılardan ötürü bunu yapmayıp böyle bir felakete sebebiyet vermiştir. Fukuşima da böyle işte
    --------

     
    Ben bunları göz önüne aldığımda nükleer enerji en güzel seçenek olarak karşıma çıkıyor, işi politikaya, kendi siyasi görüşünüze, yada başka birşeye vurmak istiyorsanız vurabilirsiniz. Önceki konuda da olduğu gibi bu tarz ulusal çıkar konularında siyasi tartışmalardan çok bilimsel tartışmalara açığım.
     
     

    Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yemillie
    yemillie's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Şubat/2011
    Erkek

    çizik


    #66
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ocak/2010
    Erkek

    özet olarak ?


    Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Ağustos/2012
    Erkek

    hocam kendimce yanlışları düzelttim konuyu biraz daha anlaşılır kılmaya çalıştım 2-3 ay sonra bu konuyu daha iyi tartışmak isterim lütfen yazarken insanların kafalarında kurmalarını sağlayın birde teoride mümkün değil vs. gibi cümleler anlamayan için " ben anlamıyorum ya beni kandırmaya  çalışıyor şeklinde algılanıyor lütfen bir teori atınca açıklamasını yapın " elimde nükleer enerji dersi notlarım olsaydı devam edicektim böyle meselelerde ezber olduğunda karışabiliyor sallamaca olmasın istedim gelebildiğim yer son olarak şu almanlar güneşe geçiyor meselesini açıklıyım alman dediğiniz adamlar tekrar söylüyorum nükleer enerji santrallerini kapatmadı özelleştirdi şöyleki benim evde kullandığım kişisel elektriği güneş rüzgara geçirdi sanayiyede dediki kardeşim al santralini fabrikanın bahçesine kur kömür mü doğalgaz mı nükleer mi yakıyon normların çerçevesinde istediğini yapabilirsin enerji ihtiyacına paralel ben senden enerjide alırım dedi ve koca bir nükleer mafya küçük küçük çetelere dağıtıldı enerjide mesele zaten üretmeyen kısmını kendini amorti etmesidir -halk eğlence gibi- sanayi üretir ve ihracaat yapar parasını çıkartır ama insanlar sadece harcar hakkını vermez gözüyle bakılır... bizim alaman gibi sanayimiz olmadığına göre nükleer mafya olmak zorundadır fakat şu halde bundan yılllar sonra yedirebilirlerse 1. derece deprem bölgelerine dahil nükleer enerji kurma plan değil artık fizibilite aşamalarında... işin çetecilik kısmının alt yapısı atılıyor parası olan insanlar tarafından... gene çernobili açıkladım aşağıda ...

    Hocam başlangıç kısmında çarkların ısınan su ile döndürüldüğünü yazmışsınız çarklar ısınan su ile değil basınçlı buharla döndürülür 200-500 derecelere kadar kızgın buharlar elde edilip döndürülür kaynayan 100 derece bir sudan enerji elde edilmez…    basıncı bırakan buhar tekrar bir çevrimle sıvı hale getirilir tekrar ısıtılır tekrar buhar olur (ki verdiğiniz tabloda 5-8 arası çevrim 2. Çevrim olarak adlandırılır) veya buhar çevrimi olarak sistemden sisteme farklılık gösterir….
    Çernobil meselesine örnekle anlatalım :
    evinizde nenelerinizde alttan odunu koyup banyo için ısıttığımız kazanlar vardır bilirsiniz bu kazanların bazılarının üzerinde bir çeşme olur depo olarak kullanılması için diyelim ki elektrikler gitti ve kazandaki suyu kullandık… kazanın altında kalan çok az miktarda suyu kazanda su var sanarak ısıtırsak kazan buhar ile dolar ve çok sıcaktır gidip suyu açtığımızda içi buhar dolu ve sıcak kazanın içinden geçecek su kazana girdiği gibi buhar olmaya başlar ve sonunda kazan parça tesirli bombo gibi patlar
    çernobilde aynı olaya benzer
    verdiğiniz şekilde kırmızı ile gösterilen uranyum reaktöründen çıkan yüksek ısı (1)  su-buhar çevrimine gelir (5) burada su buhar olur ve (8) türbinler döndürülür
    bu bir otomasyon sistemine bağlıdır yani kazan suya su buhara he bu böylemi şu başlasın gibi gibi komutlarla sistem ilerler burada patlamayı yapacak olan kısım 1. Kısım olan reaktör çubuk kısmıdır buradaki çubuklar reaktörde yanacak uranyumun hızını belirler eğer dışarıdan bir mühadaleyle türbin (8) kısmını daha düşük basınçla döndürmek isterseniz sistemin otomasyonu bunu hesaplayamayacaktır çubukların reaktör kısmına ne kadar batması gerektiğine siz karar vericeksinizdir
    dolayısıyla basınç-reaktör çubuk arasındaki oranı doğru ayarlamaz ve sisteme az ısı verir kazanın içinde farklı derecelerde ısı buharı elde ederseniz su olayı gibi olur ve bu buhar kazanları patlar kazan patladığı anda artık sistemin o kısmı kopmuştur ve elinizdeki sistem kontrol dışıdır çünkü reaktörün ne kadar uranyum üretmesine siz karar verdiniz ve uranyum üremeye devam ediyor tıpkı bir boru patlayıp dışarıya su akması gibi uranyum akıyor arızalanan bu sistem öyle ki suyun buharlaşma kısmında(5) şişip kalıyor tıkanıyor ve daha sonra 1. Kısım patlıyor ve nükleer patlama böyle gerçekleşiyor.. açık çevrimi böylece açıklamış olalım

    akmarky tarafından 17/May/14 11:20 tarihinde düzenlenmiştir
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rocketadam
    rocketadam's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ekim/2010
    Erkek

    Birçok gelişmiş ülke mükleer enerjiden vazgeçmişken(bknz. almanya) biz bu kafayla ve eski sistemlerle enerjiş mi üretecegiz. bknz. rusya ve japonyanın eski sistenleri kakalaması. bir madene sahip çıkmayanlar nükleer satral kurmaları korkutucu..


    Bir milletin zenginliği hisse senetleri değil, hissi senetleridir.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seadog
    seadog's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mart/2008
    Erkek
    Ekerci bunu yazdı

    özet olarak ?

    Özet deme güzelce okuda öğren ,2 gün sonrada nükleer enerji ile ilgili konu açıldığında olumlu yada olumsuz ahkam keseceksin. Oku öğrende adam gibi konuş zamanı gelince


    devlet istatistik ensititüsüne göre kişi başına düşen tuğla öldürüyormuş
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    birgaripaskbestesi
    birgaripaskbestesi's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek
    rocketadam bunu yazdı

    Birçok gelişmiş ülke mükleer enerjiden vazgeçmişken(bknz. almanya) biz bu kafayla ve eski sistemlerle enerjiş mi üretecegiz. bknz. rusya ve japonyanın eski sistenleri kakalaması. bir madene sahip çıkmayanlar nükleer satral kurmaları korkutucu..

    Tabi haklısın, Dünya'daki santrallerin hepsini kapatıyorlar dimi? Bazı noktalara takılıp kalmanız ilginç. Rusya ve japonyadan bahsetmişsin ama o ülkedeki sayılardan teknolojiden bile bi habersin mutlaka. Rusya dediğin ülke enerji noktasında dünyanın ilk sıralarındaki ülkedir, 30 yıl önce ki kullandığı teknolojiye bile sen henüz geçmemişsin ne eski teknolojiden bahsediyorsun?

    Bir bulgaristan ermenistan kadar olamadık bu konuda, bulgaristan ve ermenistan sınırlarında mevcut olan santrallerden haberin de yoktur muhtemelen?

    Birde Türk ülkeleri var, Rusya nın sömürgesindeki ülkeler. O ne derse yapan ülkeler, elin gavuru bile daha düşük fiyattan verirken bizim kardeş ülkelerimiz kusura bakma indiremem fiyatı diyorlar.

    Enerji konusunda dışa bağımlı olmak istemiyorsan oturup, rüzgar jenaratörlerinin, hidroelektrik santrallerinin sayısını arttırmak gerekiyor. Bunun yanında da vazgeçilmez nükleer enerjiye sahip olman gerekli.

    Siz bu sözleri söyleyince ibrahim müteferrika ve sait efendi geldi aklıma. Affınıza sığınarak biliyorsunuzdur mutlaka ama hatırlatayım, Lale devrinde ilk özel matbaayı getirdiler, o zamanlar matbaa sadece azınlıklar tarafından kullanılıyor devletin kendisinde matbaa yok.

    Bütün herkes karşı çıktı, bir iki eser basıldıktan sonra kaldırıldı gitti. Sonra gene azınlıklara el mahkum oldu.

    Biraz perspektif bakış açısıyla bakmanızı tavsiye ederim, körü körüne veya holiganlık derecesinde hayatta hiç bir şeye bağlanmayın ve alternatif bir şeylerin olacağını kabul edin.

    Nükleere en çok karşı çıkan Fransız kökenli greenpeace çilerin mali desteği bu ülkeden yapılıyor. Ve dünyada sayılıdır nükleer santral konusunda Fransa. Medyada haberler çıkıyor filan ülke nüklleri kapatıyor diye, kapatır tabi kullanım ömrü doluyor da ondan kapatıyor keyfine değil yani... Saygılarımla


    gariplikten arta kalan zamanların yüksündürdüğü bir yalnızlık benimkisi... http://www.gezgin.web.tr
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Haziran/2006
    Erkek

    güzel konu, nükleer olması gerekir, ama somadan sonra bu hükümetle mi olmalı kararsızım.


    kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    soyle ol canimi ye, okuyum birazdan. Afyonum patlamadi henuz, saygilar. ;)

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek

    http://www.gazeteport.com.tr/galeri/video-galeri/japonlar-turkleri-uyardi/20987.html  

    ben yorum yapmıyorum.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Olgunisik
    Olgunisik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ocak/2010
    Erkek
    Ah canııım uranyumu alın koynunuza kedi gibi sevin yazmadığın kalmış. Soma katliamı ilede ilişkilendirmişsin. Sen dua et siyaset yasak. yazmak istediğimin özeti: bankacı taktikleri bunlar.
Toplam Hit: 6640 Toplam Mesaj: 42