folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlamaya Giriş
linefolder Programlama Dili Nasıl Öğrenilir ?



Programlama Dili Nasıl Öğrenilir ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    Bu konuyla birlikte umudum bir çok programlama diline başlayan arkadaşlara bi çözüm sunmak.Çünkü 2006 dan beri tahribatta bitmek bilmez bir sorundur bu..

    Programlama dilini öğrenmenin püf noktaları ;

    *öncelikle söylemem gerekli ki ; dosya işlemlerini bile phpde yazdığım scriptlerle yapıyorum ( resimler aynıysa sil vs..).Desktop programlama gibi konularda fazla bir bilgim yoktur.Belli kısımları anlatıcam.Sonrası için bir çok sağlam arkadaş var devamını getirirler.Web tasarım konusunda özellikle yoğunlaşıcam

    Başlayalım ;

    1- öncelikle hz.google en iyi dostunuz olacak.Her türlü bok orda vardır.Bu yüzden ha bire forumlara konu açmayın, bilenleri rahatsız etmeyin.Mutlaka var.Google'da nasıl arama yaptığınızı bilirseniz.

    Zamanında bende ypatım, bilenlere bol bol sorup daralttım.Kötü birşey.Sormadan önce forumlarda google da arayın.Baktınız yine olmuyor o zaman sorabilirsiniz.Fakat önceliğiniz ;

    google > forumlar > konu açma > bilene sorma

    şeklinde olsun.En son birine sorun.

    2- PRogramlamanın kitaptan öğrenileceğini sanmıyorum.Bir sürü prgoramlama kitabım var, hepsi küflenmek üzre.Bir php kitabı var.Offline zamanlarda aklıma takılırsa bakıyorum.Sözlük gibi.Her türlü konu mevcut.Fakat bu iş kitaptan öğrenilmez.Programlama mantığı, teorisi belki fakat programlama dili kodlanarak öğrenilir.

    3- Temellere bakın ve farklı örnek geliştirmeye çalışın.MEsela if-else'e baktığınız . örnek var.Onu kopyala yapıştır yapmadan, elinizle baka baka yazın.Daha sonra hiç bir yere bakmadan farklı örnekler geliştirin.Kendiniz.

    4- en önemlisi ; bence bir projeniz olsun.Amacınız.MEsela blog yazmak.Yada forum.Yada ona benzer birşey.Binbir çeşit örnek var.Mantık kısmında zorlanabilirsiniz.Onun için forumda konu açın, olanlara bakın.

    ----

    Web için bir kaç örnek ;

    Blog yazacaksanız : veritabanını bilmeniz gerekiyor.Üyelik işlemlerini , onay mantığını, biraz tasarım bilmeniz gerek vs.. Bilmeniz gereken kısım mantığı.Gerisi gelir.Çok çok süper birşey yapmaya çalışmayın tasarımda.Zaten yazdıkça güzelleşecek.Yazın, 3 ay sonra bakacaksınız kodlar çok karmaşık.Daha basitleşebilir diyeceksiniz.Sonra sıfırdan tekrar.Tekrar tekrar... sonunda güzelleşecek.

    Önce temaya, tasarıma kasmayın.Önce dili kavrayın, mantığı kavrayın.Hepsini modül modül yazacaksınız.Bu yüzden modülü ilerde herhangi bir sitede kulanmaya bakın.Mesela veritabanı işlemleri modülünü (yada sınıfını) yazdınız.Forum yazdığınızda yada parayla bir site yazdığınızda bunu kullanabileceğiniz şekilde ayarlayın.

    Sandman'dan çok şey öğrendim.Bana hazır araçları kullan diyordu.Bne ısrarla javascript kütüphanelerine kadar kendim yapmaya çalışıyordum gerek yokmuş.Benim amacım mantık kısmı.Siteyi oluştururum, farklı birşey geliştirmeye çalışırım.O yüzden jquery (herşeyde kullanılır), mysqli ve pdo gibi araçlar herşeye yeter.

    Hazır araçlara bakın.Fakat ben template yada bazı ağır arçaları kullanmaktan kaçınıyorum.Basit ve sade her zaman kolay ve şıktır.Aklınızdan çıkartmayın.Performans ve güvenlikte bir o kadar önemlidir.Bunlara dikkat edin.

    --

    Bunun dışında Nasıl öğreneceksiniz ? (web)

    javscript her alanda ihtiyacımız olacak.Kaldı ki programlamayla nerde ne yaparsnız yapın javascript bence en ideal öğrenme dilidir.Herşey var.c ailesindendir.Mantığını alırsınız.PRogramlama mantığını alırsınız, görsel tasarım için her türlü naneyi yersiniz.Bir şirketim olsa php+javascript bilen bir adma alacağıma javascript'i yalamış yutmuş, phpyi yalamış yutmuş 2 adam almayı seçerim.Bir sürü efekt şu bu var javascirpt ile.Yeterince uzmanlaşılırsa herşey yapılabilir.

    Benim tavsiyem ;

    html+css (ikisi mükemmeldir hele html5+css3 harikadır) > javascript > php 'dir.Bunlar java falan için süper bir yol sağlar :)

    Tabi bunlarıda internetten, proje şeklinde yapıcaz.Nasıl ? önce kemiğini ouşturun sitenin.Nasıl görünsün.Nerde ne görünsün renkleri nasıl olsun, yazı boyutları nasıl olsun ; üstüne geldiğinde nasıl olsun (bence üstüne geldiğinde efektin olması iğrenç), tıklandığında nasıl efekt olsun vs.. vs..

    Bunların hepsini html ve css bilgisinle yapabilirsiniz.Daha sonra javascript'e bakın ve yaptığınız tasarımla birleştirin.Mesela facebook'ta paylaş deyince kutucuk çıkıyor.jquery+bir kaç javascript bilgisi ile yapılabilir.Sonra box gösterip gizleme vs.. vs.. bir sürü şey yapılabilir.Ajax mantığını burda alırsınız zaten.

    Sonra phpye gidip devam edersiniz blog vs.. için

    ----

    Web istemiyorsanız ?

    Olabilir.Ben pek bilgili değilim, o yüzden kendi yolumu anlatıcam , yanlışsamda arkadaşlar düzeltir.Yada ekler.

    Yine en baistinden başlamak bence en iyisi.C ile başlamak kadar saçma birşey yok bence.C yerine javascript ile başlayın.PYthon diyebilirsiniz ama python bence mantık vs.. konusunda kötü bir seçim.Eve dil kolay, süper ama c yapısına benzemiyor.Bu yüzden java gibi birşeyde zorluk çekilebilir.

    javascript iyidir onunla başlayın . Ben ilk qbasic, pascal, delph, bu sırada html ve asp  gittim.Sonra linux kısmına falna geçtim.Kolay dillerle derken ; yazımı kolay dğeil, basit olsun.

    Mesela java iyi bir seçim değil bence programlamaya sıfırdan başlamak için.Javascript harikadır.Derleyiciye gerek yok.Kodu yaz ; html yada js diye kaydet, tarayıcı ile aç. Bitti ! bu kadar.

    Microsoft tabanında bilemem.Sevmediğimden ilgilenmedim, bakmadım.Fakat önereceğim yol ;

    html (bi zahmet bilin , basittir) > javascript > java / python / yada c# vs..dir

    -------------------------

    Bütün bunlarda uyarmak istediğim noktalar ;

    Öncelikle hedef belirleyin.Bu geneldir.Mesela bu işi sırf para yapayım, üniversitede para kazanayım için yapacak olsaydım ; javascript > c# öğrenip geçerdim.Web tasarımda ise wordpres tarzı sağlam 1-2 site öğrenirdim.Onları kurardım yada eklenti yazardım.Fakat web tasrımda para kazanmak içinde tavsiyem; modülleriniz olsun.

    Bütn erşey hazır dursun.Biri site istediğinde; tasarımı yapıp, modülleri birbirine bağlayıp 3-4 gün içinde verebilirsiniz.Bu kadar.Tasarım kısmında uğraşacaksınız.Onda da 1-2 den sonra şablonlar birikecek.Bir kaç dğeişiklik, renkler , resimler değiştirip devam edeceksiniz.Budur.

    Amacınız sağlam birşeyler yapmak ; geleceğinizi bunun üstüne kurmaksa o zaman daha profesyonelce birşey olmalı.Neyi seçerseniz seçin html+css > javacript öğrenmelisiniz bence.Devamında java , php olabilir mesela.Bunun için bölümü bitirmiş , sağlam işler yapan arkadaşlar daha fazla yardımcı olacaktır.

    *kesinlikle : kitap mitap diye uğraşmayın.Proje oluşturun, proje için gerekli olanların listesini çıkartın (hangi diller neler vs..), daha sonra onları öğrenin devam edin.

    Şimdilik bu aklıma gelirse söylerim.Umudum şu dil öğrenmek isteyipde 30 konu açan arkadaşlara yardımcı olmaktır.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1234567B
    1234567B's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Şubat/2010
    Erkek

    Sağolasın uğraşmışsın.


    arbeit macht frei
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Kayıt Tarihi: 23/Mart/2003
    Erkek

    Programlamada herşey algoritma mantığı abicim.

    Bana meslek lisesindeki rahmetli programlama hocam döverek öğretmişti.

    Siz nasıl öğrenirsiniz bilemem...


    Sanıyorum kendi atasözümü yaptım, kaynak belirterek kullanabilirsiniz. 10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Not : Söyleyeni belli olduğu için(Ben) atasözü değil, özlüsöz oluyormuş, dolayısı ile kendi özlüsözümü yapmış oldum :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zone
    zone's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ağustos/2009
    Erkek

    php kitabı konusunda, kitaptan öğrenilmez demene yorum yapıcaktım hadi boşver dedim ama bak bu açıklamayı yaparak beni içten kapak ettin :D sorumuz olursa sorarız kaçışın yok dediğin gibi en son sana sorarız.. çünkü bende sevmem birini daraltmak

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    zone bunu yazdı:
    -----------------------------

    php kitabı konusunda, kitaptan öğrenilmez demene yorum yapıcaktım hadi boşver dedim ama bak bu açıklamayı yaparak beni içten kapak ettin :D sorumuz olursa sorarız kaçışın yok dediğin gibi en son sana sorarız.. çünkü bende sevmem birini daraltmak


    -----------------------------

    abicim yok sorun problem değilde ; bazen işler karışıyor.Okul yada başka birşey oluyor.Cevap veremiyorum 2 gün sorna cevp veriyorum.Yada dur örnek yapıcam deyip, yapamıyorum ondan dedim.

    Biliyorsam yardım ederim, bilmiyorsam bend bi bakarım googledan falan.Oda olmadı bir bilene hep beraber danışırız :)

    beklerim her zaman.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    yarı iletken entegreye programlama da algoritma mantığıdır amma komutları kullanarak şunu yap bunu yap gibi formül gibi düşünürsen sonuca varırsın. belli amaçları sağlayan komutların çalışma mantığıyla devrede dili komutlayıp herşeyi yaptırabilirsin yarı iletkene...

    daha çok bunu robot gibi düşünürsek robota el salla kol salla göbek at gibi hareketleri yaptırma işlemi mesela...


    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2010
    Erkek

    Ben birisine sorma konusunda katılmıyorum hocam tamam yine google'dan aranır ama bide şu açıdan düşün mesela ben burda php de regex sordum  sen gördün cevaplamak isterken farkettin ki bazı kısımlarını unutmuşsun sonra bi yerlere bakıp hatırladın bu hem senin açından iyi olur hem soran açısından haksız mıyım ? Bana çok oldu bişey soruluyor ya unutmuş oluyorum yada atlamış oluyorum ama burda sorulunca açıp bakıp bende hatırlamış oluyorum


    Si vis pacem para bellum.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Alcarondas
    Alcarondas's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Şubat/2009
    Erkek

    Bence temel sorun uygulama olayı,internette herşey var eyvallah da iş bunu uygulamaya,uygulayarak öğrenmeye gelince örnek olarak yapılabilecek ,yazılabilecek şeyler insanın aklına gelmiyor ve pek deneme yapamıyor insan.Aslında programlamayla ilgili kitap v.b oluşturan insanlar her bölüm sonunda şunu bunu yapın diye alıştırmalar koysa hoş olurdu

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ağustos/2005
    Erkek

    SinusX bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ben birisine sorma konusunda katılmıyorum hocam tamam yine google'dan aranır ama bide şu açıdan düşün mesela ben burda php de regex sordum  sen gördün cevaplamak isterken farkettin ki bazı kısımlarını unutmuşsun sonra bi yerlere bakıp hatırladın bu hem senin açından iyi olur hem soran açısından haksız mıyım ? Bana çok oldu bişey soruluyor ya unutmuş oluyorum yada atlamış oluyorum ama burda sorulunca açıp bakıp bende hatırlamış oluyorum


    -----------------------------

    hocam regex zaten karışık.Çok basit ama ha bire unutyorum onu bende çözemedim.

    Bunun dışında while konusunda takıldığı bir yeri yada linuxta takıldığı yeri soran var.Fakat çok iyi hatırlıyorum 30 dakika önce açtığım ve anasayfada duran konu çözümüydü.Yani anasayfaya bakıp, bana sormuş.Gösterince hıı omu diyorlar.

    Benim soracak tonla şeyim var fakat stackoverflow en büyük yardımcım.Ordan fazlasıyla bilgi alıyorum yetiyor.Demek istediğim, birine özelden ulaşıp birşey sormadan önce başka seçenekleri halletmek.

    Çünkü insanların çoğu o adamlara soruyorlar.Bazen o kadar basit şeyleri araştırmadan soruyorlar ki insanlar bunalıyor.Bunaltmamk lazım.Gönüllü işi sonuçta.Çok zorda kaldımı sorulur.

    ÜStelik google ile araştırılırken o kadar ilginç bilgiler öğreniyorsun ki..

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Legion_
    Legion_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Ocak/2012
    Erkek

    Bir süre sonra C, C++, C# ve TinyOS ile ilgili kendi hazırladığım Görsel eğitim setini tamamlayacağım..Programlama hakkında pek bilgim yokken bu şekilde 1 yılda kendimi çok iyi geliştirdim..Hazırladığım settede sıfırdan ve alt yapısı olmayan bir kişiye Programlama mantığını öğretmeye çalışmak üzere yoğunlaştım..Umarım paylaştığım zaman burdaki arkadaşlarda kendi zamanlarından biraz feragat edip bunu öğrenmek için çaba gösterirler..

    Ama önce tek birşeyi öğrenmeliyiz..Mor ineği görmeyi.. 


    Eski kafalı bir adamım... En büyük isteğim midesi birayla dolmuş bir halde evinin kapısının önünde oturup bir gölü ya da başka bir şeyi öylece seyreden yaşlı bir adam olmak..
Toplam Hit: 8538 Toplam Mesaj: 26