folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlamaya Giriş
linefolder Programlamaya Başlamak İsteyenler İçin



Programlamaya Başlamak İsteyenler İçin

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek
    siyahbereli bunu yazdı

    beyler python da yazılan desktop programlar webte de çalışırmı, yani programlar hem masa üstünde çalışacak hemde aynı db ye webten erişilebilecek.

    Birde  hiç bilmeyenler için  C# mı Python mu daha kolay, Herkes için C# kitabı aldım ancak ilk sayfasında bile 1 sayfa kodu görünce sadece önsöz ve içindekileri okuyabilidim. birde arka kapağı.

    daha önce hello world bile yazmamış birisne bir kitap tavsiye ederseniz bu hangisi olur. Amaç Desktop programlar ve web te çalışabilmesi. ben bu ikilinin epey bir ömrü olduğunu düşünüyorum.

    Veritabanını tasarlarsın sonra web/dektop uygulamalarından ayrı ayrı erişebilirsin. Web/desktop ayrı ayrı ypman lazım.

     

    Bu arada Python tavsiye ederim ben.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Aralık/2009
    Homo

    Ben nedense programlama dillerini mukayese etmeyi bir anlamda yanlış buluyorum zira her programlama dilinin hedeflemiş olduğu şey farklı yani siz elma ile armutu bir anlamda mukayese edip kendi hedefinize ve zevkinize göre atıyorum elma daha iyidir eylemini yapıyorsunuz.

    Ben bir programcı değilim, profesyonel değilim ve anlaşılacağı üzre bu alanda da para kazanmıyorum yani detaylı anlamda en son yorum yapacak kişilerden biri benim. Gel gelelim internet üzerinde ecnebilerin yapmış olduğu zibilyon tane de konu var ki sıra o anlamda bize gelene kadar da çok bekleriz.

    Bana kalırsa, syntax tabi ki bir anlamda önemlidir zira kodu okumak hem kodu yazan hem de diğer kişiler açısından önemlidir. Mesela php'nin syntax'ı BANA GÖRE resmen küfür niteliğinde çünkü bana çok karmaşık geliyor ya da Java'nın. Ama gel gelelim boşluklar-tab boşlukları vs. önemsiz kalıyor çünkü virgüller ile parantezler ile işler yürüyor ve tek satır da yapsanız kodlarınız çalışıyor. Gel gelelim Python, Ruby gibi dillerde boşluğu eksik ya da fazla atmanız sıçmanıza yeter. En basiti bir if döngüsü dahi atsanız boşlukları ayarlamanız gerekir yoksa kodunuz çalışmaz yani bu kötü durum da mevcut. Ha Python gibi rahat okunan, yazılan bir dilin bu kadar rahat olmasını beklerken bunların olması doğal değil midir yani sonuçta öngörücünün de anlaması için bazı ayarlar gerekli diyebilirsiniz ki haklısınız ve o da diğer eksik olan kısım. Ama gel gelelim IDE'ler ile bu sorun da ortadan kalkar yani sonuçta not defteri ile yazmaya kalkmak da bana kalırsa biraz gereksiz. Otomatik parantez atama, boşlukları atama vs. gayet güzel ve kullanışlı şeyler.

    Web, masaüstü ayağı biraz çetrefilli şeyler, yani Python'u az buçuk aşinalığım yüzünden kullanabilirim. Python'da da masaüstü programları oluşturabilirsiniz ve bu programınız tüm platformlarda çalışır. Tkinter, PyQT gibi UI tedarik eden kütüphaneleri kullanarak gayet de şık ve kullanışlı masaüstü programları yazarsınız ve bu her platformda çalışır. Ancak, MS'nin yaratmış olduğu dillerden biriyle yazmış olduğunuz bir programı ki örneğin C# ile yazılmış bir programı Linux'ta çalıştıramazsınız. Yani çalıştırırsınız ama ayrıca Wine edinmeniz gerekir ki bu da performans düşürür ve hatta stabillik sağlamaz. Python gibi cross-platform bir dili bu açıdan C#'dan üstün tutmak ahmaklığın daniskası olur ki bunu da takdir edersiniz.

    Python ile Ruby, Perl ve bir anlamda Julia bana çok benzer geliyor ve Python ile Ruby'e azıcık aşina olduğumdan az biraz laf etmek isterim. Ruby'nin ufak tefek farklılıları syntax'ta mevcut ve bu anlamda yazımı Python'a göre bir tık daha karmaşık ama yine de güzel bir dil. Gel gelelim o dili bilmediğim için açıkçası ne barındırır, ne sunar ve artıları-eksileri nedir bilemem ama şunu biliyorum. Herhangi ve çok spesifik bir konuda eğer örnek kod ya da yardım ararsanız Python'a has bir konu bulmanız çok olası. Yani dünyada hemen hemen her şey Python ile yapılıyor ve o hemen hemen her şeyi siz de yapmak isterseniz çok kolaylıkla yardım alabiliyorsunuz. Dokümantasyon çok güzel ve ayrıca kullanıcı dokümantasyonları muazzam. Python'da şunu yapmak istiyorum deyin tak diye yardım gelir yani o anlamda çok güzel ama Ruby ile aynısını yapmak isterseniz aynı hızda cevap alır mısınız ya da cevap alır mısınız bilemem. En basiti tarikatta dahi kaç kişi Ruby biliyor kaç kişi Python biliyor bu bile açıklayıcı niteliktedir.

    Ayrıca Python için geliştirilmiş envai çeşit ve muhteşem kütüphaneler çok cezbedici. Scipy, Numpy, Sympy, Pandas, Scikit-Learn ki dikkat ederseniz neyi amaçlayan kütüphaneler olduğu ortada ve açıklamama lüzum yok. Her işi kolayca çözmek için yapılmış kütüphaneler mevcut. İstatistiksel, matematiksel işlemler için neden çokça uğraşasınız ki? Python'u öğrenin ve bir kütüphanenin dokümantasyonuna aşina olun, yapamayacağınız iş yok. Dediğim gibi programlama bilgim yok yani kişisel ve hobisel anlamda Python ile ilgileniyorum ve herhangi bir kütüphane kullanmadan sadece Python'un built-in fonksiyonlarını kullanarak basit lineer regresyon çözücü programımı yapmaya çalışıyorum. Hem ekonometri hem de python pratiğimi böylelikle geliştirmiş oluyorum. Ha şimdi size bu çok basit gelebilir ya da len zaten kütüphaneler ile iki satırda yaparsın bunu diyenleriniz de olabilir ama ben uzun yolu tercih ediyorum ve amacım dili öğrenmek ve pratik yapmak. Yani bunu neden dedim? Çünkü Java ya da ne bileyim başka bir dille bunu bu kadar kolay yapamam çünkü ben programcı değilim ve o karmaşık syntax'ları anlamaya çalışmaktansa takır takır 3-5 şeyi öğrenip işlerimi yapabiliyorum. Python bunun için çok güzel bir şey. Tek satırda fonksiyon dahi yazabiliyorsunuz, çıktı veriyorsunuz ya da değişkeni atamak için ayrıca karakterler yazmanıza gerek yok. Parantezler içinde boğulmanıza gerek yok, gayet basit; yaz ve geç. Yani yeni başlayanlar için biçilmiş kaftandır Python ve ayrıca üst düzeye de bildiğiniz gibi hitap eder. Django, Flask gibi web frameworklar ile web programları da yazabilirsiniz, ancak o kısımlar biraz çetrefilli yani bilen için kolaydır ama şimdi PHP belki daha rahat gelebilir. Sonuçta native olarak tanımlı ve direkt sayfaya yazıp takır takır çalıştırıyorsunuz. Python ile çalıştırmak bile zulüm olabilir. Ya da nebileyim JS ile tarayıcıdan dahi çalıştırma yapabilirken başka diller için ayrıca interpreter gerekebilir, sunucuya ayrıca şeyler yüklemek gerekebilir burası beni aşan şeyler.

    Şimdi ben bu kadar niye sayıp sövdüm ki şunun için: Ben çaylak düzey ve kişisel zevkler için dil öğremeye çalışan biriyim. Python ile süper web programları ya da masaüstü programları yazma niyetim yok sadece kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda sorunumu çözsün bu bana yeter. İstersen UI'ye sahip masaüstü programları yazarım, istersen terminalden çalışan botlar yazarım ya da istersem web programları yazarım. Yani web programı yazamam da örnek veriyorum bunlar yapılabilir. Bu kadar esnek ve her platformda çalışan bir dil tabi ki çok cazip gelir. Kolay okunan ve çalıştırılan, Linux'un temelini oluşturan dil tabi ki popüler olur.

    Başta da dediğim gibi, elma-armut işi oluyor bu ve ben Python'u sevdiğimi iyi bulduğumu söyledim çünkü zevkim bu ve bana kolay geliyor. Biri çok profesyonel olarak bir başka şey geliştiriyordur ve Python ona karşılık vermeyebilir (ya da verebilir) başka biri verebilir yani o anlamda çok da sağlıklı bulmuyorum. Artıları eksileri aynı hedef doğrultusunda verilmeli. Örneğin dokümantasyon açısından ve kullanıcı sorunları/çözümleri açısından bakacak olursan Python, Ruby'e kıyasla daha çok puan alır zira çok kullanılıyor ve aradığınızı bulabiliyorsunuz. Onun dışında ne bileyim sunucu kısmında belki Ruby daha performans veriyor olabilir ve bilmediğim için konuşmamak daha doğrusu.

     

    Caliber tarafından 04/Ağu/16 13:46 tarihinde düzenlenmiştir

    Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala taş arar.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nvidia
    Nvidia's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2013
    Erkek
    0x656e bunu yazdı
    Nvidia bunu yazdı

    sadece php hakkında yazılanlara baktım alanım olduğundan dolayı. Saçmalamışlar amk uzaktan yakından alakası yok Programlamaya başlamak isteyenlere önerilmeyecek çalışma diyerek özetleyebilirim.

    PHP'cilere şunu göndermekten hep mutluluk duyarım :D 

    https://onur.im/php.html

    Bence gelecek Ruby( RoR ) , Javascript , Python da.

    ahahah  :D Yok ruby  nin okadar ilerleyeceğini pek zannetmiyorum.  C# desen onun durumuda tamamen microsoftun ellerinde naısl bi yol izlerler artık bilemem ama python hakkında bişeler demek gerekirse  Eğer php nin verimini, hPytızını yakalayabilirlerse python webde dahil her alanda candır diyebilirim :)

    Ek olarak  :  Python öğrenmeyi istiyorum ama şimdi php yazınca pythonın noktalı virgülsüzlüğü bilmem nesi boşluklara göre algılama olayı kafayı yedirtiyor :D ondan dolayı bi ara başlayıp alışamadım

    Nvidia tarafından 04/Ağu/16 14:41 tarihinde düzenlenmiştir

    Milyarlarca yıl ölüydüm dirildim ve tekrar dirilmemek üzere öleceğim günü bekliyorum!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2009
    Erkek
    Nvidia bunu yazdı
     

    ahahah  :D Yok ruby  nin okadar ilerleyeceğini pek zannetmiyorum.  C# desen onun durumuda tamamen microsoftun ellerinde naısl bi yol izlerler artık bilemem ama python hakkında bişeler demek gerekirse  Eğer php nin verimini, hPytızını yakalayabilirlerse python webde dahil her alanda candır diyebilirim :)

    Ek olarak  :  Python öğrenmeyi istiyorum ama şimdi php yazınca pythonın noktalı virgülsüzlüğü bilmem nesi boşluklara göre algılama olayı kafayı yedirtiyor :D ondan dolayı bi ara başlayıp alışamadım

    Kullandığın universal sitelerin bir çoğunun python ile geliştirildiği göz önüne alınır ve pythonun önümüzdeki 10 yılda fena halde popüleriteye ulaşacağını düşünürsek, üstüne öğrenilmesinin kolaylığı aceminin bile anlayabileceği seviyede kodlarının yazılımı v.b.v.b. bunların hepsini değerlendirirsek PHP' nin önümüzdeki 5 yıl içinde ne yazık ki unutulacağı PHP tabanlı scriptlerinde yavaştan python'a evrileceği aşikar :) Yol yakınken geç pythona :D


    Wordpress - SEO & Digital Marketing
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek
    Nvidia bunu yazdı
    0x656e bunu yazdı
    Nvidia bunu yazdı

    sadece php hakkında yazılanlara baktım alanım olduğundan dolayı. Saçmalamışlar amk uzaktan yakından alakası yok Programlamaya başlamak isteyenlere önerilmeyecek çalışma diyerek özetleyebilirim.

    PHP'cilere şunu göndermekten hep mutluluk duyarım :D 

    https://onur.im/php.html

    Bence gelecek Ruby( RoR ) , Javascript , Python da.

    Eğer php nin verimini, hPytızını yakalayabilirlerse python webde dahil her alanda candır diyebilirim :)

    Ohhoooo geçeli çok oldu hocam. 

Toplam Hit: 3769 Toplam Mesaj: 16
javascript c++ php c java python ruby objective-c programlama dilleri