Random Gerçekten Random Mu?
-
Merhaba arkadaşlar, şu random fonksiyonlar ve random seçim meselesi kafama takıldı,
Bir makine nasıl olur da gerçekten random seçim yapabilir? Bu doğrudan yapay zeka olmaz mı? Görüşleriniz nedir?
-
Zurnaya zırt dedirtmeye ne gerek vardı şimdi? :)
noname tarafından 22/Nis/13 21:00 tarihinde düzenlenmiştir -
bende hep merak etmişimdir
-
teknik olarak bir makina değil random sınıfı veriyi anakartın üzerinde bulunan timer'dan alır bu timer sizin sistem saatinizin verilerinizi de içinde tutar ve siz random sınıfından metod çağırdığınızda timer bir tickten orada ki sayıyı alır ve matematik fonksiyonları kullanarak sizin istediğiniz aralığa getirir bizde bu matematik fonksiyonlarını bilmediğimiz için bize rasgeleymiş gibi gelir. Bu konuyu yaklaşık bir yıl önce araştırmıştım üniversite hocalarıma falan da sormuştum beni tatmin açıklama üstte yazdığım gibiydi ve "Random diye bir sınıf yada fonksiyon yoktur. Yazan kişinin bildiği ama kullanıcının bilmediği formül vardır." Böyle de hoşuma giden bir söz söylemişti üniversite hocamız.
erc tarafından 22/Nis/13 21:08 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam kriptografide o funksionlarin ismi pseudu random , yani tam olarak random degil sadece bilgisayarin saatiyle calsiyior, eger daha saglam bi sey yapmak istiyorsan fizik reaksion kulanman gerek o zaman true random oluyor en kolay yontem bi ara yapmistim kamerayi kulanmaktir bana gore orneyin kameradan her gelen goruntunun hash kodunu alip random gibi kulanabilirsin
geniuss tarafından 22/Nis/13 21:09 tarihinde düzenlenmiştir -
erc bunu yazdı
teknik olarak bir makina değil random sınıfı veriyi anakartın üzerinde bulunan timer'dan alır bu timer sizin sistem saatinizin verilerinizi de içinde tutar ve siz random sınıfından metod çağırdığınızda timer bir tickten orada ki sayıyı alır ve matematik fonksiyonları kullanarak sizin istediğiniz aralığa getirir bizde bu matematik fonksiyonlarını bilmediğimiz için bize rasgeleymiş gibi gelir. Bu konuyu yaklaşık bir yıl önce araştırmıştım üniversite hocalarıma falan da sormuştum beni tatmin açıklama üstte yazdığım gibiydi ve "Random diye bir sınıf yada fonksiyon yoktur. Yazan kişinin bildiği ama kullanıcının bilmediği formül vardır." Böyle de hoşuma giden bir söz söylemişti üniversite hocamız.
erç güzel özetlemiş :))
-
Bana göre 1 den 20 ye kadar bir rakamın 1 veya 3 gelmesi için 20 de1 ihtimal (yani %5 ) yoktur her ihtimal %50 dir , olur yada olmaz :) :P
ortaligi karıstırayim dedim.
-
birinin ünlü bir sözü vardı : even random has an algorithm
:)
-
erc bunu yazdı
Yukarıdaki yazılanlara ek olarak kendi bildiklerimi yazayım.
Bilgisayarlar random sayı üretemezler, yanı rastgele sayı üretemezler.
İlk başta rastgele sayı üretiyor gibi görünseler bile, bilgisayarların ürettikları sayının belli bir süre sonra ortalamaya yaklaştığını görebilirsiniz.
Örneğin, bir bilgisayara 1 ile 20 arasında 100 adet sayı üretmesini söylesek, ve üretilen tüm sayıların ortalamasını alsak bu rakamların 10 a doğru yaklaştığını görürüz.
http://www.random.org adresinde ise gerçekten rastgele sayı ürettiklerini belirtiyorlar. Bunu ise, atmosfer gürültüsünü sayıya dönüştürerek yaptıklarını söylüyorlar.
-
Bilgiler için teşekkürler arkadaşlari tam tahmin ettiğim gibi çıktı.
Seryolcu, esasen o da rastgele(random) olmaz, çünkü o sonuç atmosfer tam o anda o sesi o desibelde çıkardığı için meydana geliyor. Ne sanalda ne realitede rastgeleliğin mevcut bulunmadığını düşünmeye başlıyorum.
-
http://www.picproje.org/index.php?topic=24398.0
burda random ile ilgili konu var