folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Remote Veya Freelance Çalışmak Ve İngilizce



Remote Veya Freelance Çalışmak Ve İngilizce

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek

    Esen olsun tarikat

    Çok da uzatmak istemiyorum ama bilgi verirsem; bilgisayar mühendisliğinden güzel sayılabilir bir ortalamayla yeni mezun oldum, henüz diploma felan gelmedi ama.. Aklımda bir firmada çalışmak, standart şekilde çalışma hayatına başlamak olmadığı için uzun zamandır da ciddi manada yazılım tecrübem olduğu için kendi çapımda bir iş kuruyorum. Bu kısımda pek sorun yok bir nevi zar atıyorum zaten amacım hayalimin peşinden koşup kendimi tatmin etmek olduğu için şirketin çok kazancının olması vs de umrumda değil. Bu kısım tam olarak konuyla da çok alakalı değil ama alakalı olan kısmı insanın gerçeklerle karşılaşması durumu oluyor. Yani bir çalışma ortamı (ofis falan da diyebilirsiniz) kurabilmek, karnını doyurmak felan parayla. Tamam her şeyden feragat ettim (sıfır sosyallik sıfır kişisel harcama/istek listesi) kafamdaki projeleri yapıp kişisel tatmine ulaşayım diye fakat Türkiye'de garajı olan bir evde büyüme gibi bir durum olmadığı için her şey külfet haline geliyor :d

    Kendi çalışmamdan arta kalan zamanlarda veya belki düzenli olarak çalışabileceğim Toptal tarzı bildiğiniz alternatifler var mı?

    Toptal aslında kafamdaki şey gibi duruyor. Haftalık 20/40 saat çalışmak benim işime engel olacak bir şey değil. Hem gelen gelir ile en azından ay sonu gibi problemlerim olmaz. Toptal'e hızlı bir biçimde girmek isterdim fakat benim pronankeyşınım bok gibi ve doğru düzgün ingilizce konuşamıyorum. İngilizcem yok diyebiliriz yani. Tamam 750 yıldır aldığım ingilizce eğitimim sayesinde yazılanları rahat bir şekilde anlayabiliyorum, dizi/filmleri izleyip altyazılar olmadan (çok da hararetli olaylar dönmüyorsa) anlayabiliyorum ama konuşamıyorum işte amk. Hiç pratiğim de olmadı şu üniversitenin hazırlığı dışında.

    Aradığım aklımda bulunan şey şu: böyle problemler sıkıntılı kodlar, ufak tefek şunu yaplar felan olsun veya versinler bana bir rapor şu kadar zamanda yapacaksın desinler. Ben de yapayım. Gelir olarak da işte kiramı çıkarsın az da karnımı doyursun yeter fakat bunu da haftalık 500 saat çalışarak da yapmayayım. Yani böyle çerezlik işler illaki herkesin ihtiyacı oluyordur onları yapayım. Hiç derdimi anlatmayla şu şöyleyle felan uğraşmayayım. Tam olarak toptalin ingilizce mülakatsız hali denilebilir :d

    Tabi böyle bir şey olmayabilir öyle bir şey bulursan bana da söyle diyenler olabilir ama çok saçma geliyor nasıl olmaz? En son kendim yapacam böyle bir şey. 

    Bu arada direk toptali örnek verdim fakat nedenini yazmamışım, dolar 7 iken dövizle çalışmak her türlü emeğin fazlasını tr şartlarında kazandırır diye düşünüyorum. Yoksa kod yazmak yerine öğrenci mantığı ufak tefek garsonluk, komilik, ayak işleri yapılabilir ama yapmam yani, hayalin peşinde koşuyoruz tamam da herkesin sürekli tavsiye ettiği "bir işe gir para biriktir sonra yap kafandakileri" olayını yaparım daha mantıklı. 

    Fikirlerinizi, önerilerinizi merak ediyorum


    iyibu! yeniden..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek

    Kısa sürelide olsa (1-2 yıl kadar) bir yerde çalış bence hocam. Ortam görmüş olursun. Bende yazılım alanında bir başkasına çalışmaktan hoşlanmıyorum. Çünkü emeğinin karşılığını alma olayı çok zor ülkemizde. Ancak yinede bir kaç farklı yerde çalışırsan sana faydası olacağını düşünüyorum. Farklı insanlar görmüş olursun, iş yeri ortamındaki duruşunun, davranışlarının nasıl olması gerektiğine karar verirsin. Tecrübe kazanırsın yani.

    Daha önce ne kadar freelance iş yaptın onu bilmiyorum ama freelance iş olayında kaliteli müşteriyi bulmak gerçekten zor. Geniş bir çevrenin olması lazım vs vs. Yurtdışı freelance deneyimim olmadı. Orada verilen ücretler ve müşteri profili muhtemelen daha iyidir. Bir de bu tarz freelance işlerde/projelerde parayı alabilmekte gerçekten başlı başına problem. Adam sana iş yaptırır parasını 4 ay sonra gönderir sende heves falan kalmaz. 

    Benim sana tavsiyem eğerki bir şirkete girip çalışmayacaksan, sürdürülebilir ve sana devamlı olarak gelir sağlayacak ürünler üzerinde çalışman. Bu bir wordpress plugini olabilir. Plugini yapar themeforest a atarsın. Düzenli ek gelir olur mesela. Yada kendin bir yazılım üretirsin onu satarsın vs vs. Yani benim düşüncem bu yönde. Çünkü yazılım gibi insanın beynini ve bedenini yoran bir alanda, iş yap para al , iş yap para al olayı sürdürülebilir değil bence. 

    https://www.youtube.com/watch?v=ixP4gG2ln9g başka bir şey kanalının da videolarını izleyebilirsin. Doğrudan soruna cevap değil ama güzel videolar var çalışma üzerine.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo

    hocam toptale gireceksen en büyük sorun ingilizce olmaz bence.

    upworke bakabilirsin, toptal kadar elit olmasa da iyi işler gelir


    29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PcK0
    PcK0's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Nisan/2007
    Erkek

    Freelancer'ın en önemli iş toplama araçlarından birisi portfolyosudur. Etkileyici bir portfolyo seni işsiz bırakmaz. Boş bir portfolyo alacağın işi bile kaçırmana sebep olur. Uyarmalıyım ki freelance işler herkese göre değil. Kazandırıyor ve seninde hoşuna gidiyorsa devam edebilirsin fakat freelance canavarı bu yola baş koyan pek çok cengaverin kanını içip yok etmiştir. Başarısız olursan kesinlikle ısrar etmeyip farklı işlere yönelmelisin.

    Şirket konusunda ise acele etmemeni öneririm. Yeterince para kazandığında şirket açman gerektiğini zaten buram buram hissedeceksin. Kosgeb klasik ve ileri seviye girişimcilik eğitimlerini artık internetten vermeye başladı. E-devlet şifresi ile herkese açık. İstersen dersleri tamamlayabilirsin. Kosgeb girişimcilik desteklerini kullanmak zorunda değilsin. Tamamladığında sertifikalarını alabiliyorsun. Girişim, kuruluş ve şirketleşme hakkında bilmediklerini öğretebilir, yeni vizyonlar kazandırabilir hem de sertifikaların olur.

    Pek aklında bulunmadığını düşündüğüm bir noktadan bahsetmek istiyorum. O da hemen bir freelance iş almışçasına kendin için ufak bir proje başlatman ve yapman. Bu bir wordpress sitesi kurulumu olabilir, metrik dönüşüm programı olabilir, bir oyunda hamallığı aza indiren clicker olabilir, web tabanlı ücretli bir microservis olabilir.. Ne olacağı hiç fark etmez. En kısa süre de buna başlamalısın. Eğer freelancer olarak daha önce iş almadıysan bu durum sana bir simülasyon olacak, portfolyon boş ise bir madde ekleyecek ve başarılı olursa zamanla geliştireceğin için portfolyondaki yıldız işin olacak. Hatta başarılı bir getiri olan hizmet haline bile dönüşüp çok güzel para getirisi olabilir hatta ve hatta şirketini ilgili ürünün/hizmetin üzerinden bile kurabilirsin. Neden olmasın?

    Bu durumlar için aslında daha söylenebilecek aşırı fazla şey var. Bu tarz şeylere kalkışan her arkadaşın üstteki 3 madde hakkında güzel fikirler sahibi olması gerektiğini düşünüyorum.

    Umarım herşey gönlünce olur :) Det..


    Sadece bi imza..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Mart/2007
    Erkek

    O tür ortamlarda dolar 7 iken akan musluktan biz de bardağımızı dolduralım diye gidiyorsun ama bir bakıyorsun Hintliler kovayla tankerle gelmiş senden önce. Onlarla nasıl rekabet edeceğini de iyi araştırmalısın diğer arkadaşların dediklerine ek olarak.


    Sen hiç kaval çaldın mı?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    Yazilim dunyasini bilmem o konuda zaten bilgili arkadaslar var soyleyeceklerini soylerler

    Ancak ciddi tecrubeliyim derken  sadece yazilimi kaydettiğini anliyorum. Yani hic bir yerde calismadiysan tavsiyem   o hayalini bir süre askiya alip bir ise girmen olur. 

    Çünkü iş hayatindaki tecrube cok cok baska seyler öğretecek.

    Sorunlu musterilerle sakince ugrasmayi, patronlarin tutumlarini, is arkadasim dediklerinin iki kurus fazla maas icin  nasil iftira atacak kadar kuculeceklerini görürsün.

    Mevzuatlari, dönen dolaplari ... Herseyi. 

    Öyle holdingde calisma hayalide kurma, git mahalle bilgisayarcisinda basla. İlerletmezler ama bir iki ay sonra cikar bir uste gidersin

     Sonra bir ust noktaya.  Bir ust sirkete...

    Bana bir tanisim " iş işte kovalanir " demisti

    Çok doğruymus. Bizde mal gibi yillarca kariyer. netten is bulacagimiza inanmisiz. Halbuki gorunmez bir is agi var. Onun icine girmen icin bir sure bu çileyi cekeceksin.

    Eger biraz sansliysan  ve öğrenmeye yatkinsan zaten  birkac ay sonra hersey kafanda sekillenmis olur. 

    Bunu bir egitim gibi düşün.

    Haa bu arada eve gelip proje yaparim freelance calisirim dersende senin tercihin 

    Yolun acik olsun


    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek

    @Hannibal_King Aslında kafamda pasif gelirler ile bir süre idame etmek vardı fakat korona muhabbeti ciddi manada kafamdaki pasif gelirlere engel oldu. Yani ciddi manada planladığıma göre bir gecikme söz konusu. Yoksa amacım sürekli freelance çalışmak değil

    @yolbulucu bakacağım hocam, ingilizce mülakat muhabbetini yazmamışsın ama galiba toptal gibi değil teşekkür ederim

    @PcK0 hocam freelancer çalışmayız o zaman. Aklımda olmadan aslında dediğin gibi sayısız proje yaptım; mobil uygulamalar, web uygulamaları, masaüstü uygulamaları, bilimum botlar, pluginler, hatta en son kendi kernelımı. Fakat bunların hiçbirisini insanlara sergileyeyim gelsinler beni beğensinler diye yapmadım. Amacım eğlenmekti, mutlu olmaktı, bir şeyler öğrenmekti ve yaptım yani. Tecrübe olarak 5-10 yıllık "iş yapma tecrübesine" sahip bir insandan tecrübeliyimdir ama tecrübemin olmadığı yerler bu insanlardan işin ederini belirlemek, insanlarla uğraşmak vs'dir.

    @futurist haklısın hocam. Fakat benim amacım iş yapıp cebimin dolması değil ilk fırsatta, içimde bir şeyler yapabilme isteği var eğer ki işe girip dediğin şeyleri öğreneyim dersem içimdeki bu istek körelir. Resim çizmek gibi düşün, kendin için resim çizmeyi, eğlenmeyi mutlu olmayı planlarken daha iyi resim yapabilmeye gerekli aletleri alabilmek için başkalarının portlerini yapıyorsun ve hiç istemiyorsun gibi düşün. Sonrasında zaten bu portreleri yapa yapa senin içindeki çimen çizme isteği köreliyor. Durum tam olarak bu


    iyibu! yeniden..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    ben de boyacılık elektrık ıslerı ıcın kanal acmaya calısıyorum o kanallarda ıs yapacagım ınsallah guzel kazancları var 


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neverland
    neverland's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2020
    Erkek

    Selam ben de kendi gördüklerimden ve yaşadıklarımdan sana bir kaç cümle aktarayım. Belki faydası olur.

     

    1) Websitesi, mobil uygulaması vs. yaparak zengin olamazsın. Yani ben şirket açayım (ajans gibi) müşterilerin isteklerini yapiyim. Websitelerini, mobil uygulamalarını yapıp iş başı para aliyim kısmı. 

    Bu fikir seni zengin etmeyecektir.

    2) Hayalinin peşinden koşmak için, bir proje ortaya koymalısın. Sonra bu projeyi melek yatırımcı dediğimiz ya da bazı üniversitelerin yarışmasında sergilemesin. Veyahut tübitak. Bu tarz yerler sana kendini idame ettirecek kadar mali yatırım sağlarlar. Böylece para kazanma derdine düşmeden, kafan rahat bir şekilde projeni (hayalini) ayağa kaldırabilirsin.

    3) Bir diğer metot oltalama dediğim metot. İsimi kendim uydurdum, bir anlamı yok. Yani sürekli websitesi, uygulama yapıp pazara atmak ve oltaya balığın gelmesini beklemek. Fakat buradaki sıkıntı şu; rekabet çok yüksek. İnanılmaz reklam paraları harcanıyor, yazılımın ötesinde. Bu pazarda farkedilebilir olmak için yatırım yapman gerekiyor. Aksi takdirde, okyanusta küçük balıkçı teknenle balina avlamaktan farksız oluyor. Avlayabilir misin ? Evet. Ama zor hatta çok zor.

     

    Gelelim problemlere;

    - Maddi olarak her ay kendini geçindirecek kadar özgür değilsen, bir yerden sonra iş hayalinden daha çok ekmek parasına dönüşüyor. Bilgin olsun. Yani karnını doyurmak için aptal saptal işler yapmaya başlıyorsun ve bu seni umutsuzluğa sürüklüyor.

    - Yabancı network'leri unut. Hintliler sektörü ele geçirmiş durumda. Çok zor iş yaparsın.

    - Tanıdığın yoksa çevren yoksa müşterin de olmaz. Bu 1. madde için geçerli.

     

    Sana tavsiyem;

    1- Yazılım sektöründen sağlam para kazanmak istiyorsan, ürün çıkart ortaya. Bu ürünün sahibi sen ol. Başkalarına iş yapma.

    2- Sağdan soldan bulabildiğin tüm yerlere başvur, projen için. Sana maddi gelir getirebilecek her yere. Kosgeb olur, tübitak olur, çeşitli yarışmalar olur, yatırımcılar olur.

    3- Eğer elinde bir ürün ya da projen yoksa. Bir işe gir. 8 saat işte olacaksın. 8 saat uykuda. Kalan 8 saat tamamen senin. 1 ayda yapacağın işi belki 2 ayda yapacaksın ama kafan rahat olacak. Bu kalan 8 saatte istersen hayallerinin peşinden koş, istersen ek gelir için başkalarına iş yap.

     

     

    Her şeyden önemlisi; çevre edin. Çevren olsun. İnsanlarla sosyalleş. Kendini tanıt insanlara.

    Unutma sokağa çıkmadan insanların neye ihtiyacı olduğunu bilemezsin. Talebi bilmeden ürün çıkarırsan mutsuz olursun.

     

    ve ŞANS :)

     

    son edit: Sakın ha çok çok çok zorunda kalmadıkça şirket açma. Şirket açarsan bir de onun muhasebesine, ıvırına zıvırına zamanın gider.

    neverland tarafından 15/Haz/20 13:21 tarihinde düzenlenmiştir

    Bir gece her zamanki gibi yatağına girip gözlerinin ağırlığına dayanamayıp huzurla uyuduğunu düşün. Sonrasında da hiç uyanmadığını düşünmeye çalıştığında aklında hiçbir şey canlanmayacaktır, çünkü beynin kapalıyken neler olup bittiğini bilemezsin, bu yüzden bu noktayı hayal edebileceğin bir veri yok elinde. Ölüm de tam olarak böyle bir şey. Uykunun 4. saatindeki hissettiklerin, yani; hiçlik, hissizlik. Varlığından ya da yokluğundan haberinin olmaması. Böyle düşününce ölüm biraz daha tanıdık geliyor, daha kabullenilebilir geliyor. Belki de içindeki o çılgın yaşama arzusuna sahip olan egonu ancak böyle ehlileştirebiliyorsun. Aksi halde çılgınca yaşama arzusuna sahip egon sana tanrılar yaratıyor, cennetler vaat ediyor, seni sonsuz bir yaşamın varlığı ve zevkleri ile kandırıyor.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek

    Hocam sağlam para kazanmaktan önce bir şeyler ortaya koymak istiyorum ama tecrübelerin değerli, teşekkür ederim


    iyibu! yeniden..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sakat-at
    sakat-at's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Aralık/2007
    Erkek

    Direk freelance başla, siktir et başka yerde çalışıp heder etme kendini. 15 yıllık yazılımcıyım, bir sürü farklı büyüklükte, farklı kültürlerde farklı şirketlerde çalıştım. Uzun süredir freelance çalışıyorum. Kafayı vura vura zaten öğreniyorsun. Aç kalıyosun öğreniyorsun. En azından kafan rahat öğrenirsin. Upworks iyidir gir upworks'e orada ingilizceye çok takmazlar. Derdini anlatsan yeter. Geliştirirsin orada 6 ayda ingilizceni, sonra başka bir yere, misal toptal'e falan geçebilirsin. Ha, upworks'de sağlam müşteri düşürürsen de hiç bir yere geçmez oradan devam edersin.

     

    Önemli olan iki kriter var; yaptığını işi iyi bileceksin, yaptığın işi anlatabileceksin. Gerisi halloluyor zaten.

    kadirin videolarını da izlemeyin mk, boş boş konuşup gazlamaktan başka bir işe yaramıyor milletvekili evladı.

    sakat-at tarafından 15/Haz/20 19:29 tarihinde düzenlenmiştir

    a.k.a. wyrus , kelle verilir kal-a verilmez!