SSD Kullananların Bilmesi Gerekenler
-
SSDler yaygınlaştıkça bazı arkadaşların SSD ye windows kurup sonradan çeşitli sorunlarla boğuştuklarını görüyorum.
İlk SSD mi 2 seneden daha önce aldım, Deneyimlerimi aktarmak istedim.
1) SSD Disk güvenli değildir.
Normal bir harddiski yıllarca kullanırsanız bir süre sonra Bad sectorler oluşabilir. Bunlar diskin ölmeye yaklaştığının belirtileridir. SSD disklerin yapısı ise farklıdır, SSD de siz bad sectoru görmeden disk komple mefta olur ve hiçbir kurtarma toolu ile erişemeyebilirsiniz. SSDlerin yazma ve okuma ömürleri Harddisklerden çok daha düşüktür. Harddisk problemlerinde kullanılan çeşitli (board değiştirme, bad sektor işaretleme) gibi çözümleri SSD de uygulayamazınız. Eğer SSD kullanacaksanız asla ve asla önemli bilgilerinizi bu diskte tutmayın.
SSD diskinizin kalan ömrünü Acronis Drive Monitor yada herhangi bir SMART monitor programından görüntüleyebilirsiniz. Ortalama %40- %45 lere geldiğinde o SSD den acilen kurtulmanız gerektiğinin belirtisidir.
2) SSD Diskten veri kurtarmak daha zordur.
SSD diskler yapısı itibariyla farklıdır. Harddiskler silme, yazma işlemlerini basit şekilde yaparken SSD ler yazma silme işleminin nasıl yapılacağını tamamen operating systeme bırakmaz. Örneğin yazma işleminde sadece yazılacak alanın değil tüm memory page'in üzerine yazılır. Bu özellik yanlışlıkla sildiğiniz birşeyi geri almakta size ekstra zorluk demektir. Fakat aynı zamanda forensic incelemeleri de oldukça zorlaştırır. Bu kimileri için bir avantaj sayılabilir.
3) Ortalama kapasiteli SSDleri C: drive yapmak çoğu bilgisayar kullanıcısına yetmez, fakat çözümleri vardır
Benim aldığım ilk SSD 64 GB kapasiteliydi ve sadece kullandığım temel development toollarını bile alamıyordu. İlk denediğim çözüm bir tane normal harddisk takarak registryden Program files in klasörünü D:\Program files şeklinde değiştirmek oldu. Nede olsa SSD bana sadece OS için lazım.
Doğru çözüm bu gözüküyordu ama bazı microsoft programları dahil piyasadaki birçok program registryden program files yoluna bakmadan c:\Program Files klasörüne kurulum yapmak için hardcodelanmış. Ayrıca yeni kurulu windowsdaki program files yolunu değiştirmek birçok şeyin yerinin kaymasına ve çeşitli sorunlar çıkmasına yol açıyor.
Bu sorunu çözmek için çoğu kişinin bilmediği bir NTFS özelliğini kullandım. NTFS Junction özelliği ile SSD olan C:\ diskinizin c:\program files klasörü D:\ harddiskinizde durabilir. yani hem C:\program files hemde D:\Program files klasörü aynı klasör olabiliyor. Böylece 64 GB SSD nize 500 GB lık program kurabilir ve hızlı operating systemin tadını çıkarabilirsiniz.
Bunu yapan en güzel program link shell extension . Fakat junction özelliği ilginç bir özellik ve windowsun bu özelliği size hiçbiryerde göstermemesinin bir sebebi var. Mesela C:\program files ile D:\program filesi junction ettiğinizde D:\dekini silerseniz otomatikman C:\ deki de silinecektir. bu sebeple junctionların nasıl yaratılıp nasıl (orjinalin ve referansın) silindiğini anlamak için yeterince test yapmadan hemen kullanmaya başlamayın.
Önünüze çıkacak son problem de çalışan windowsdaki program files'ı başka diske move edememek. Bu sebeple bilgisayarı hiren's boot CD ile açmanızı (link shell extension hiren boot cdnin içinde var) ve program files klasörünü buradan başka diske junctionlamanızı öneriyorum.
Böylece hem hız hem yüksek kapasitenin keyfini yaşayabilirsiniz. Özellikle hızlı çalışmasını istediğiniz sık kullandığınız programlarıda C:\Program Files(SSD) gibi bir klasör açıp oraya kurabilirsiniz. yani hiçbir kaybınız yok.
Not: Bu yazıdan bazı arkadaşlar SSD'den veri kaybettiğim için uyuz olup SSDye bok atan boyle bir yazı yazdığım sonucunu çıkarmışlar. Aksine SSD kullanıyorum fakat o diskte ne tuttuğuma dikkat ediyorum. Veri falan kaybetmedim SSD nin ne olduğunu önceden bildiğim için hiçbir önemli bişeyimi SSDde tutmadım. Hatta hayatımda hiç önemli veri kaybetmedim. Fakat önümüzdeki 1 sene içinde milletin SSDleri tek tek patlamaya başlayacak göreceksiniz. kehanetimi burada yayınlıyorum, 2014 başında tekrar okursunuz
-
Faydalı bilgiler var şeyhim teşekkürler
-
Güzel bilgiler şeyh . Thank's .
-
ssd candir ama bazen can sikabilir
-
Yüksek trafikli web veya uygulama sunucularında kullananlar performanstan oldukça memnun kalıyor.
-
şeyho hoş güzel iyi diyorsunda bu adamlar nasıl mtbf : 2milyon saat diyebiliyorlar o zaman ?
okuma yazma ömrünü zaten wla ile yeterince uzattılar. 2 sene önce almıssın bi fw güncellemesi varmı bak derim.
http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2010/02/04/windows-7-ssd-performance-and-trim/5
-
Balyoz99: Hocam o şeyi serverda kullananlar ve backuplamayanlar iki sene sonra ağlayacaklar görürsün =)
-
Barisyigit: Hocam benim deneyimlerime göre o saatler gerçeği yansıtmıyor. Daha önceden aldığım 20 tane seagate disk bozulmazken farklı makinalarda iki tane ssdmin bozulması tesadüf olamaz. Performans gerçekten çok iyi ama datanın güvenliği herşeyden önemlidir birçok senaryoda.
-
5 seneye kalmaz ssd standart olur. tabi biz de ozamana kadar kobay olmaya devam.
-
ssd için şöyle mi demek lazım : hızlı giden atın boku seyrek düşermiş :D
abi ssd veri güvenliği konusunda sıkıntılar yaşatabilir diyorsun o zaman hem hız hem de güvenlik için hdd ile raid e devam mı edicez ?
yoksa ssd leri raid yaparak mı kullanıcaz nasıl olcak ?
-
bende bunu düşünüyordum sadece os için ssd kullanıp bütün proje dosyalarını D diskinde tutacaktım fakat hız konusu sadece işletim sistemini etkileyecek diyordum meğerse çözümü varmış eyv