Tarlabaşı Nasıl Bir Yer
-
4-5 sene önce istanbula tatile gelmiştim. Misafir olarak kaldığım muhitte cigara bulamayınca ismini hatırlayamadığım bir otobüs hattıyla uzun bir yolculuk sonrası beyoğluna gittim. Beyoğlu karakolunun hemen arka sokağı tarlabaşıymış meğer.
Girdim sokağa binaların arasından çamaşırlar sarkıyor. İlk defa böyle atmosfer görüyorum tabi çok hoşuma gitmişti. Kentsel dönüşümün daha yeni başladığı zamanlardı galiba, evlerin birkaçı yıkılmıştı.
Mal gibi dolaşıyorum deli cesaretiyle tarlabaşı sokaklarında.
Dönüp dolaşıp aynı sokaktan birkaç defa daha geçince 2 çocuk birşey mi arıyorsun dedi. Cigara lazım kardeş dedim. Birinin yanına götürdüler. Ne kadarlık alacaksın vs muhabbetinden sonra benden 40 lirayı alıp bekle dedi gitti. Gasp edildim diye düşünürken çocuk cigarayı getirdi.
O zamanlar erzurumda 40 liraya alınan cigaradan 2 üçlü ancak çıkıyordu. Ama çocuğun getirdiği cigara bildiğin iki avuç büyüklüğündeydi. Nasıl seviniyorum çok verdi diye :D
Koydum ayakkabının tabanına, tarlabaşının aşağı sokaklarında bir cami var. Caminin karşısındaki kahvehanede oturdum, başıma birşey gelmediği için şükür çayı içtim.
Eve gidene kadar cigara basıldı ayakkabının tabanında zaten. O 40 liralık cigarayı nereden baksan 2 hafta içtim. Çok temizdi.
Başka birşey için oraya gidilmez bence. Zaten benim gittiğim yıllarda bile sokaklar bomboştu. Çok tehlikeli çok hızlı vs diyenler bundan 10 sene öncesini anlatıyor galiba. Sokakta 1-2 gayrimeşru tip var onlar da torbacı zaten sen göze batmadıkça gelip birşey demiyorlar sana.
-
Tarlabaşı anlatılmaz yaşanır :D Tahribatta bu konunun açılacağını hiç düşünmemiştim.
-
Önemli olan noktada o ya hocam İstanbulun merkezinde olması :) İstiikalin sağ kanadı. Aradığınızı bulmak konusunda geniş bi yelpaze sunar size orası :D Ama dikkat edin bi arkadaş yazmış nasıl girerseniz oraya öyle karşılanırsınız
-
rajooonn bunu yazdı
Vakti zamanında burada Rumlar yaşarmış. Oradaki mimarisi güzel taş evlerin olmasının nedeni de Rum ustalardır.
6-7 eylül olayları gibi sistematik sindirme vakalarından sonra insanlar asırlardır yaşadıkları bu bölgeden göçmek zorunda kalmışlar. Boşalan bu evler de özellikle doğudan İstanbul'a göç eden ailelere kalmış.
3-5 haneden oluşan meralardan bir metropole göçünce alışamıyorsun tabi hemen. Bunun üstüne kuma, berdel - akraba evliliği gibi bilimum sosyolojik sorunlar taşıyan bir toplum olması da eklenince İstanbul'un belki de en güzel semti böyle bir batakhaneye dönüşüvermiş.
Yorumunuz için teşekkürler. Evleri gerçekten efsane güzel görünüyor. Aöa anlaşılan katletmişler.
-
bi yumruk yedi mr bile cekmiş :))))
-
Naruto bunu yazdı
harbiden
Mr makinası,yediği yumrukdan daha çok zarar vermiştir buna :D
-
her sokağında acı vardır tarlabaşının.
-
Kentsel dönüşümden sonra pek bir olayı kalmadı Tarlabaşının. Ben 81 liyim, bizim lise dönemlerimizde tarlabaşına h, ex, papik kovalayan tipler inerdi. 12 arkadaşımı h den kaybettim, h ye hiç bulaşmadım, tarlabaşını hiç sevmedim; Her şeyin bulunduğu güvensiz bölgeydi benim için... İçkili mekanları riskliydi şimdi her yer şantiye olmuş, eskisine oranla çok daha güvenli, o dönem tarlabaşının transları ayrı dert, madde bağımlıları ayrı dertti, yabancısıysan ya da jargoni bilmiyorsan gece bir kaç kesik almadan veya gasp edilmeden yaya geçemezdin, doğunun bağrından kopup gelip götü kaptırandan tut, saat satan afrikalısına, 80 lerde erotik filmlerde oynayıp tek malvarlığı tarlabaşında bir daire kalan, h bağımlısı çingene sevgilisi olan Ayselden tut hapisten çıkmış iş bulamamış tarlabaşında bir yatak kiralamış torbaya çıkanına, hayattan en pis darbeleri yemiş insanların metropolde en dibe çöktükleri ve tüm farklılıklarının yok olup gittiği, ortak gayelerinin hayatta kalmak olduğu yerdi tarlabaşı. Zamanında girilmesi kolay çıkılması zor renkli bir çukurdu. Boktan şeylere özenmeyin, boktan yerlerde takılmayın. Empati kelimesini öğretmesi açısından faydalıydı tarlabaşı fakat acı deneyimler de yaşattı. 18 yaşında bir kızı 50 yaşlarında üç adamın altından aldığımız bir sene sonra aynı kızı kolunda enjektörle tuvaletinde ölü bulduğumuz yerdir. Ne kadar çabuk yıkılırsa o kadar iyi olduğunu düşündüğüm yerdir.
-
Usturubunla gezmezsen yok olabileceğin biryer; bilim adamları bulamadı ama tarlabaşındaki abilerimizde ışınlanma teknolojisi yıllardır var.
-
u235 bunu yazdıNaruto bunu yazdı
harbiden
Mr makinası,yediği yumrukdan daha çok zarar vermiştir buna :D
mr magnetic rezonanstır tomografi gibi zarar vermez.halk arasında yanlış biliniyor