Telekom İnternet Hızınızı Nasıl Yükseltir Biliyor Musunuz?
-
Oturup bununla ilgili uzun bir döküman yazacağımı buradan belirteyim.
Onu yazana kadar bu konu yararlı olacaktır.Her cadde köşesinde, sokak aralarında yada geçiş bölgelerinde saha dolapları vardır.
Saha dolaplarının hemen önünde bir logar, altından da genelde fiber yapı ve saha dolabını besleyen elektrik hattı olur. Bazı bölgelerde eğer altyapı yatırımı ya
Fiber döşemek Telekom yetkileri tarafından elektrik hattı döşemek gibi düşünüldüğü için açısı hesaplanmaz eğri büğrü karman çorma döşenir ve hatta katlanır.
Bugün yaşadığım bir olayı size anlatayım.
İşyerimin karşısında bulunan bölgede altyapı bulunmadığı için metro istedik. Metro için yaklaşık 2200 metre çekmek için bölgeye yapılacak yatırımı ertelemek isteyen Ttnet bölge saha dolabına PizzaBox koyarak gelen sinyali güçlendirmeyi hedefledi, fiberi burada sonlandırarak Vdsl2 yada yüksek hız verebileceği bir sistemi metro gelene kadar verelim mantığıyla bugün Fiber Ölçü Arabasını bizim saha dolabına gönderdi.
Ne yapıyorlar diye merak edip dolabın yanına gittim. Biraz sohbet ettik,daha sonra oradaki bir amca kanca yaptığı bir inşaat demirini alıp fiber kabloyu çekti ve
" - La Hakkı bu değil a.q beyaz diyorum beyaaz! " diyerik altı aşağı kaboyu attı..:)
O dakika sizce neler oldu?
Ne kadar veri kaybı oldu?
PizzaBox'a giren ölçü o dakika ne kadar değişti diye adama sormak geçti içimden.
Geyiğine gelirsek
Şimdi soru şu : Telekom internet hızınızı nasıl yükseltir biliyor musunuz?
Adam olurda O eğri büğrü attığı kabloyu düzeltirse;
1- Hızınınzda yükselme olur.
70 derecelik eğme ile 4 mbite düşme
10 derecelik dar açı bir eğme bükme kancalama işlemiyle 256 k bağlanırsınız artık :D
Kabloyu dümdüz yaparsa proxy etkisiyle bir anda 100mbit görürseniz şaşırmayın..
Burası TTnet burada herşey mümkün..
-
bizim sokaktada o kutudan vardı. kaldırdılar heralde. ben şimdi varsa tüm kabloları düzleştirsem internetim yükselirmi :|
-
Aslında telekom santrala bağlı her ilçede onlarca saha dolabı vardır. Bunların bir kısmı santrale uzak olduğu için yakınlarına outdoor kurarak normalde misal 2 km olan mesafeyi 1 km indirerek daha iyi hat kalitesi alınmasını ve hızın artması temenni edilir.
Gel gör ki telekom alt yapısında çalısan ve hala adsl ile telefon kablo bağlantısının aynı olduğunu düşünüp kabloları hor kullanan zihniyetler mevcut.
Özellikle de istanbulda işkaya adı ile faaliyet gösteren telekom müteahhit elemanları bu zihniyettedir.
Bende bir örnek vereyim; bizim alt sokağa santral kurulduğunu gördüm ve direk yanlarına yanaştım:
Ben :-S.a
Telekom Ç:-A.s
-Hocam telekom çalısanımısınız _
-Evet
-Bu dslam alcatel mi, nec mi yoksa huawei mi ?
-Hönk, onlar ne ki ?
-Tamam usta ben anladım, sağol :/
Adamlar neyin ne işe yaradığını mantığını bilmiyorlar genellikle, bir kaç kere göstermişler nasıl yapılacağını devam ediyorlar.
O yüzden bu ülkede adsl hizmetinde kalitenin artması için eski telekom çalışanlarının yavaş yavaş tasfiye edilmesi ve artık tekniker ve mühendislerin bu işi yürütmesi gerekiyor...
-
bizim mahalledeki kabloları düzelticek adam yoksa gönüllüyüm :P
-
TT'nin alt yapı bilgilerini ulaşırsanız oradan hızınızı çok rahat çekersiniz kimsenin de haberi olmaz ;)
-
Ölçüm yapıldıktan sonra hızları sabitleniyor.
Ama kablo açısını değiştirmek demek sinyal seviyesini düşürmek demektir.
Yeni nesil fiberlerde böyle bir durum söz konusu değil. (Panduit.)
İstiyorsan kabloyu ortadan kır veri iletiminde en ufak bir düşüş yaşamazsın.
-
açtırmayın bana şimdi akşam akşam dolabı (:
-
kabloyu düzeltip üstüne fazlalığıda kesip bide para alıyolar. görevi o zaten ? yapıcakları alt yapıyı..
-
fiber optic kablo demişsiniz ama fiber optic kablo bükülemez karman corman koyulamaz döşerken izledim dümdüz koyuyorlar ve kazmıyorlar incecik kanal acan makina var onla acıp kabloyu o ince kanala sokuyorlar bukdar ama dümdüz geliyor dönemeclerde kesil araya le eklem yapıyorlar ama sen karman corman diyorsun düzleşince internetin hızının arttığını söylüyorsun bence cok sacma
-
bencede hocam fiber kablo kıvrılmazda kırılmazda ztn çok sert bi dış kılıfı bulunuyor dışında.Ayrıca yanlıs hatırlamıyorsam fiber optik dersinde gordugumuz kadarı ıle 35 40 dereceden fazla kırdıgında iç nüvedeki cam kabloyu kırabılıyorsun fakat sadece camı 40 derece kırarsan.dışındaki nüveyi ztn o kadar büksende zarar gelcegını sanmam.alakası yok bencede hızla felan bükülmenin.Veri kaybının sebebi fiber optik kabloya ışıgı gırerkenki açısıdır.Ama sen gidipte kabloyu oraya buraya fırlatıp atarsan sinyal geçerken orasını bılemem olayın deneyıp gormedım.
-
kablosundan kablosuna değişiklik gösteriyor o esnelik dışı sert kalın olanlar var bazıları daha esnek daha yumuşak tv de adam 180 derece u gibi kırdı bişi olmadı