Türkiyenin IMF Borcu Bitiyor Mu ?
-
http://www.haberler.com/52-yillik-sorun-2-ay-sonra-bitecek-4414403-haberi/
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22506052.asp
haber başlıklarına göre imf borcu bitiyor.ekonominin iyiye gittiği görüşündeyim.her ne kadar akp yi sevmesemde bunu yabana atamayacam.
yada bu haberler gercek mi ?
-
Dünyada en çok vergi ödeyen millet biziz. Bi zahmet bitsin.
-
biri imfborcubitiyormu.com diye bir domain alıp sayaç koysa da günlük öğrensek....
-
manhyak bunu yazdı
Dünyada en çok vergi ödeyen millet biziz. Bi zahmet bitsin.
hocam bu durumda türkiyenin ekonomi boyutunda önü acık diyemezmiyiz ?
-
lan o kadar cari açık bilmem ne çıkıo nası bitio o borç ben anlamadım :| onca giden devlete parada noluyo onuda merak etmio değilim :|

-
https://www.youtube.com/watch?v=APqQZGOD2mI
-
ArmadA bunu yazdı
lan o kadar cari açık bilmem ne çıkıo nası bitio o borç ben anlamadım :| onca giden devlete parada noluyo onuda merak etmio değilim :|
....
şu fotoğrafın yorumlaması nedir?
-
hocam doğrudan ve dolaylı olarak kazancimizin yarıdan fazlası devlete gelir olarak kaydediliyor. sömürgenin büyüğünü devlet babamız yapıyor zaten. e birazda odeniversin tabi dogruysa.
son zamanlarda yapılan yenilikler vatandaşa hizmet mantığıyla değil devlete gelir kapısı mantığıyla yapılıyor. ekonomideki iyileşme safsatalarinin altında artan vergiler ve yeni ekmek kapılarınin (vatandaşa hizmet etiketiyle) açılması yatıyor. (gss, hgs, ufak ufak oynanmaya başlayan kdv oranlari, hakedislerde yapılan kesintiler vs vs.) not: hea ne diyoduk borç eritiliyormuş. çok güzel sevindirici bir durum. Ama gözünü seveyim, bizleri skmeden yap bunu. Mukavim_ tarafından 12/Mar/13 01:50 tarihinde düzenlenmiştir -
He evet imfye olan borç bitince ülke feraha kavuşuyor zaten.Başka hiç bir etken yok.Şu ülkede herkes her konuda bilgili olduğunu zannedip yorum yapıyor en çok bundan kaybediyoruz,kimse bilmediği konuda susmuyor ya da araştırmaya çalışmıyor.Öncelikle;
1-Imfden alınan para Türkiye'nin direkt olarak ikili anlaşma çerçevesinde devlet adına aldığı kredidir.
2-Özel sektör bankalardan ya da çeşitli finans kuruluşlarından kredi alır,bunu devlet aracılığıyla yapmaz.Çoğunluğunu yurtdışından aldığı krediler oluşturur.
3-Kamu borç stoğu ya da kamu borç stoğunun Gayri safi milli hasılaya oranı ülkenin krize ne kadar yakın ya da uzak olduğunu gösterebilir(tek başına yeterli değildir)
4-Dış ticaret açığı rekordan rekora koşarken imf ye olan borç bitiyor diye ekonominin iyiye gittiğini söylemek, -30 derece soğukta güneş ortaya çıkınca hava çok güzel demek gibidir.
Şöyle düşünelim,Anneniz de babanızda çalışıyor ve bir gelirleri var.Aynı zamanda ikiside kredi kartı sahibi ve ikisininde borcu var.Baban ne yapıyor ediyor kredi kartı borcunu bitiriyor.Fakat bir bakmışsın bu kredi kartı borcunun bitme sebebi annenin yeni bir bankadan yeni bir kredi kartı alması ve ödemeyi bununla yapması üstelik faiziyle beraber.Umarım açıklayıcı olmuştur.% 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Ç1 Toplam Dış Borç Stoku / GSYİH
35,4
39,6
38,6
37,9
43,6
39,9
39,7
Özel Sektör Dış Borç Stoku / GSYİH
17,6
23,0
24,8
25,5
28,0
26,2
26,2
Toplam Dış Borç Stoku / İhracat (FOB)
232,1
243,7
233,4
213,1
263,9
256,6
227,1
229,2
Özel Sektör Dış Borç Stoku / İharacat (FOB)
115,3
141,6
150,2
143,2
169,2
168,1
150,2
149,6
TCMB Rezervler (Brüt) / Toplam Dış Borç
29,6
29,2
29,3
25,2
26,2
27,6
25,6
25,2
TCMB Rezervler (Brüt) / Toplam Kısa Vadeli Borçlar
129,8
142,1
169,9
135,2
144,2
104,2
93,6
88,8
flassy tarafından 12/Mar/13 02:09 tarihinde düzenlenmiştir -
şimdi beyler ben ekonomist değilim çok fazlada anlamam bu işlerden. boyna çok iyiye gidiyoru ekonomi iyiye gidiyor borcumuz bitiyor imf ye borç verebil4ecek konuma geldik falan filan söyleniyor. anlamadığım 2013 bütçesinin açıklandığında faiz ödemesi olarak 53 milyar lira ayrılması. yani aşağıdaki ccümleden ben böyle anladım. bilenler yorumlarsa sevinirim.
2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na göre, gelecek yıl merkezi yönetim bütçe giderleri, Hazine yardımı ve gelirden ayrılan paylar hariç, 403 milyar 988 milyon lira, gelirleri ise 370 milyar 95 milyon lira olarak öngörüldü. Toplam bütçe giderlerinin GSYH'ye oranlarının yüzde 25,7 olarak gerçekleşmesi hedeflendi.
2013 yılında bütçe açığı 33 milyar 893 milyon lira, faiz dışı fazla ise 19 milyar 107 milyon lira olarak öngörüldü.
Bütçe açığının ve faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranlarının sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,2 olması planlandı.
Önümüzdeki yıl personel giderleri olarak 97 milyar 224 milyon lira ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri olarak 16 milyar 791 milyon lira ödenek öngörüldü.
Mal ve hizmet alım giderlerinde ise 2013 yılı ödeneği 33 milyar 436 milyon lira olarak belirlendi. Önümüzdeki yıl 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinde faizödemeleri için ulusal ve uluslararası para piyasalarındaki gelişmeler de dikkate alınarak 53 milyar lira ödenek öngörüldü.birisi benim için şu altı çizili olan yeri anlatırsa sevinirim. eğer borcumuz bitiyorsa bu 53 milyar tl yani ortalama 30 milyar dolar faiz ödemesi ise bu borcun tamamı ne kadar. bu borç kimin borcu özel sektörün ödeyeceği borç faizi bu 53 milyar tl ye dahil mi hariç mi. hariç se bu borcun faizi sadece 53 milyar tl tutuyorsa bu başımızdakiler neyin kafasını yaşıyor?
oliWeR tarafından 12/Mar/13 02:18 tarihinde düzenlenmiştir -
Benim garip halkım başbakanın son 10 yıl içinde nasıl bu serveti yaptığını sorgulamaz ama kendi çocuğunun rızkından kesilen bir ton vergiyle yapılan yolları görünce büyüksün başbakan der.Neymiş? duble yol yapmış.Sana ait olan binlerce kurum satılıp yandaşlar zengin edilirken gıkın çıkmıyor,gocunmuyorsun.Üç kuruşluk duble yolu görünce takla atmak nasıl çelişkidir.Okumamayı araştırmamayı öğrettiler bize,öğrettiler ki koyun sürüsü olalım,rahat rahat otlatsınlar.Bir ülkenin krize ne kadar yakın uzak olduğunu görmek ve anlamak için çari açık/gsmh oranına bakılır bu oran ne kadar yüksekse durum o kadar vahimdir.O krizde dediğimiz dalga geçtiğimiz yunanistan bile bizden iyidir.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_current_account_balance_as_a_percentage_of_GDP
Burdan bakabilirsin ilk sıralardaki 3.dünya ülkelerinden sonra Türkiye geliyor.Durumun vahim olduğunu kendiniz görün.
flassy tarafından 12/Mar/13 02:34 tarihinde düzenlenmiştir