folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder Webmaster"Lara Müjde ! Beklenen Kanun 2009"Da Çıkıyor :)

Webmaster"Lara Müjde ! Beklenen Kanun 2009"Da Çıkıyor :)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighNitro
    HighNitro's avatar
    Erkek

Devlet, bürokrasiyi en aza indirmek için devlet kurumlarında e-Devlet uygulamasını başlatırken, şirketlere de daha şeffaf olmaları için web sitesi kurma mecburiyeti getiriliyor.  

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden itibaren, her sermaye şirketi tüm işlemlerini internet ortamına taşıyacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adlî para cezasına çarptırılacak. İstanbul Ticaret Odası (İSO) Kalite Yöneticisi Cumhur Akbulut, web sitesinin ötesinde marka tescilinin de şart koşulduğuna dikkat çekerek, "Uluslararası çalışan firmaların ihracat yaptıkları ülkelerde, o ülkenin kullanmış olduğu web diline ait markalarını tescil ettirmeleri gerekiyor. Örneğin Türkiye'de, com.tr uzantısı alırken, Almanya'da '.de', Fransa'da, '.fr' gibi." diyor. 

Yurtiçindeki ve yurtdışındaki pazarlara ulaşmanın en kolay yolu artık internetten geçiyor. Gelişen teknolojiye ayak uyduran şirketler bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Ancak, şirket web sitesine sahip firma sayısı oldukça düşük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre Türkiye'deki şirket sayısı 1,3 milyonu aştı. Ancak, web adresine sahip şirket sayısı 130 bin civarında. Yani, şirketlerin sadece yüzde 10'u site sahibi. Web ihtiyacı ise özellikle küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerde kendini gösteriyor. Çünkü Türkiye'deki büyük şirketlerin yüzde 90'ının kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50'de kalıyor. Küçük şirketlerin ise yüzde 90'ının web sitesine ihtiyacı var. Hükümet geçen şubatta önemli bir adım atarak, 1 Ocak 1957'den beri yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu'nu, yeni ihtiyaçları da dikkate alarak değiştirdi. Avrupa Birliği müktesebatına uyum da dikkate alınarak hazırlanan yeni kanun tasarısı her şirkete web sitesi kurma mecburiyeti getiriyor. Meclis komisyonunda kabul edilen düzenlemenin Resmî Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 milyon civarında şirketin web sitesi kurması gerekiyor. 

Site kurmanın kârı az, vergisi çok 

Adrespatent.com Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, site kurmada kâr marjının düşük, alınan vergilerin ve devlete ödenen çeşitli harçların yüksek olduğunu söylüyor. Firma sahiplerinin sosyal anlamda duyarlı olmalarına rağmen fiiliyatta işlem yapmak veya harekete geçmek için son ana kadar beklediklerini vurgulayan Akbulut, düzenlemenin yasalaşmasının ardından harekete geçileceğini dile getiriyor. Atak Teknoloji Genel Müdürü Bahaddin Yazıcı, pazarda beklenen ölçüde bir hareketlilik yaşanmadığını kaydediyor. Yazıcı'ya göre, alan adı tescili, web hosting ve web tasarım pazarı sürekli gelişiyor. Ancak, özellikle kasım ve aralık aylarında yapılan analizler, site yaptırmak için başvuranların sayısında gerileme yaşandığını gösteriyor. Firmaların kendi adlarına '.com.tr' uzantılı web alanı alabilmeleri için markalarını tescil ettirmiş olmaları gerekiyor. Ekonomik krize rağmen yıl genelinde marka başvurularında bir artış söz konusu. 2007 sonunda Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan toplam marka başvurusu yaklaşık 60 bin iken, 2008'de bu rakam 70 binin üzerine çıktı. Marka başvurularındaki bu artışın alan adı tescillerini doğru yönde etkilemesi bekleniyor. 

--ALINTI-- 

Oh bee sonunda webmaster'ları da gördü devlet :D Eğer firmalar kanunu ciddiye alırlar ise ajanslar, freelance web tasarımcılar iyi paralar kazanır :) ekonomi de biraz yoluna girer belki :D Türkiyede şuan %10 muş web sitesi olan firma sayısı.. beyler kobi paketlerini hazırlayın :D  

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    B0LDPiL0T
    B0LDPiL0T's avatar
    Erkek

Okadar çok bi sikten anlamayan bir template bile editleyemeyen hatta html kodu bile bilmeyen ama kendisine webmaster diyen dallama varki. İşin kötüsü web sitesi yaptırmak isteyen şirketler  bu dallamaların çektiği 100ytl gibi paraları görünce acayip pazarlık yapıyorlar. X şirket şukadar fiata olur dedi diyor müşteri, gidip X şirketi araştırıyorsun joomla bi site kurmuş webdesing şirketiyim diyor kendisine :) Referanslarına bakıyosun 10 tane wordpress blog 15 tane joomla değişik temalada siteler :D 

Eskiden dial up zamanlarında şimdiki kadar dökümanda yoktu (Türkçe)  Şimdi her konuda videolu dersler dolu.Ayrıca programlarda çok geliştiler.Ama dallamalık baki kalıyor heheh. Ben siktiriboktan bi rolover için bi ton javascript kodu ile uğraştığım zamanları biliyorum :) aynı şekilde gene paspal bi imagemap için ps ile koordinatları alıp kodlarla boğuştuğum zamanları biliyorum :)

Zaten adsl yayıldı net çöplük oldu. okadar çok şunu indir bunu indir forum çöplüğü varki netde üst bannerlara bakıyosun insanın kusası geliyor. Birde forumlarına seo eklentileri kurdularmı ve eng warez sitelerden c/p yaptılarmı yeaah adamlar search engine optimizasyon uzmanı oluyor :)) 

Kendine özgü fikir ve görüşü olmayıp, sadece başkalarının ağızlarının içine bakarak yorum yapabilmek nasıl bir duruştur, nasıl bir kişilik profilidir hiç anlayamamışımdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hakkinen
    Hakkinen's avatar
    Erkek

Evet arkadaşlar fazla konuşmayalımda biraz reklam yapalım google'dan ulaşırlar belki :D

EVET SAYIN ŞİRKET SAHİPLERİ GEEEEEEL!

Senelik 250 YTL hiç bir yerde bulamazsın host ve domain bizden geeeel tasarım ve exploid bizden php bizden geeeel 10 tane mail veriyoruz geeeel referansınız olup reklamları  size yönlendiyoruz kaçırmaaaaa maksat ayağın alışsın....

FayBeg group güvencesiyle geeeeL :D

Kendini beğenmişlik, hakedilmelidir.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikret
    Fikret's avatar
    Erkek
    B0LDPiL0T bunu yazdı:
    -----------------------------

Okadar çok bi sikten anlamayan bir template bile editleyemeyen hatta html kodu bile bilmeyen ama kendisine webmaster diyen dallama varki. İşin kötüsü web sitesi yaptırmak isteyen şirketler bu dallamaların çektiği 100ytl gibi paraları görünce acayip pazarlık yapıyorlar. X şirket şukadar fiata olur dedi diyor müşteri, gidip X şirketi araştırıyorsun joomla bi site kurmuş webdesing şirketiyim diyor kendisine :) Referanslarına bakıyosun 10 tane wordpress blog 15 tane joomla değişik temalada siteler :D

Eskiden dial up zamanlarında şimdiki kadar dökümanda yoktu (Türkçe) Şimdi her konuda videolu dersler dolu.Ayrıca programlarda çok geliştiler.Ama dallamalık baki kalıyor heheh. Ben siktiriboktan bi rolover için bi ton javascript kodu ile uğraştığım zamanları biliyorum :) aynı şekilde gene paspal bi imagemap için ps ile koordinatları alıp kodlarla boğuştuğum zamanları biliyorum :)

Zaten adsl yayıldı net çöplük oldu. okadar çok şunu indir bunu indir forum çöplüğü varki netde üst bannerlara bakıyosun insanın kusası geliyor. Birde forumlarına seo eklentileri kurdularmı ve eng warez sitelerden c/p yaptılarmı yeaah adamlar search engine optimizasyon uzmanı oluyor :))

-----------------------------

aynen katılıyorum hocam. iki script kuran webmasterım diye geciniyo piyasayı düşürüp bizi de zor durumda bırakıyo.

yılbaşı geliyo musti paketler bitmek üzere :D 

screw you guys! i"m goin" hoooome!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Erkek
    Artık Kobi Hack die bi grup kurarız. Site hackleyip "daha iyi bi site için bize ulaşın  blabla@blabla.com" diye adres bırakırız =) Nassı fikir?

There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    r3dros
    r3dros's avatar
    Erkek
    burnuma para kokusu geldi :)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    G-Turk
    G-Turk's avatar
    Erkek
    Bence daha cok amatör tasarimcilari sevindirecek bir haber.
    Her dükkan 400-500 YTL bir websitesi icin vermez diye düsünüyorum.

# Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    designerboyalee
    designerboyalee's avatar
    Erkek

Evet kafayı kullanana çok iyi bi ekmek bırakır. konuya yazan arkadaşlarında dediğine katılıyorum bu adsl ve eğitim videoları programlar yayıldı yayılalı (yayılmasına ve çıkmasına bişi demiyorum öğrenmek güzel bişi dahada yayılmasını isterim) photoshop ve front page kullanan kendine tasarımcıyım diyor. Sorun bunları bilipte şirketlere ve işyerlerine ucuz fiyat veripte hazır şablonlar kullanıp sağdan soldan çalıp bizim sektörü ayaklar altına alıp ve bizim para kazanmamıza engel olmasına kızıyorum. Çok sevdiğim bir yazıyı onun için sizinle paylaşmak istedim yazıyı okuyunca sizde bana hak vereceğinizi umuyorum. Herkeze kolay gelsin...

ÇÜRÜK WEB TASARIMCI

Bazen web site sahibi olmak isteyen şirket/kurumlar beni çok şaşırtıyor. Bizler evimize meyve bile alırken daha dikkatli davranıyoruz; kavunun altını kokluyor, elmaları evirip çeviriyor, papaz eriğini yere atarak "çatlama testi" yapıyoruz (en azından yapanlar var). Fakat iş web tasarımına gelince, "ucuz olsunda ne olursa olsun" mantığı ile hareket ediyoruz. Peki web tasarımı hizmeti satın alırken nelere dikkat etmeli? Çürük web tasarımcıyı ele veren ipuçları var mı? Tasarımcının altını koklayamayacağımıza -ve bazen istesek bile- yere atıp "çatlama testi" yapamayacağımıza göre, nelere dikkat etmeli? İşte aklıma gelen ilk 20 ipucu:

1. Kitaplığındaki tek kitap "HTML'den kim korkar?" ise
    2. Eğer önceden belirlenmiş bir web tasarım fiyat listesi varsa
    3. Sizden, çalışmaya başlamadan önce istedikleri yalnızca şirketinizin logosu ve ana sayfada yer alacak linkler ise
    4. Şirketinizin hedef ve amaçlarında konuşmak yerine daha çok teknolojiden konuşmayı tercih ediyorsa
    5. Sitenizin kullanıcıları ile ilgili tek bir soru bile sormuyorsa
    6. Her beş kelimeden biri 3 harflik kısaltmalardan oluşuyorsa
      • Ana yüz PHP ve CSS olsun, arka planda ise alt yapısı ROR olan RSS destekli bir CMS yapabiliriz. Ayrıca XML verilerinizi açarak API olanağı sağlayabiliriz. Ne dersiniz?
      • THX, BYE!
    7. Sizden daha fazla konuşuyorsa
    8. Web tasarım şirketinin logosu ya da sloganı içinde "ucuz" kelimesi yer alıyorsa
    9. Aradığınızda telefonlara annesi cevap veriyorsa
    10. "Tasarım bitince biz size haber vereceğiz" diyorsa
    11. "Size 3 değişik tasarım yapacağız, beğendiğiniz birini seçeceksiniz" söylemi bu web tasarım şirketinin takip ettiği tasarım süreci ise
    12. Yaptığınız toplantının herhangi bir kısmında "Ben eski toprak tasarımcıyım. Ben halen notepad kullanır, el ile kodlarım" diyor ve bununla gurur duyuyorsa
    13. Tasarım için kullandığı programları/araçları, PCNet dergisinin verdiği ücretsiz CD'lerden edinmişse
    14. Tasarım portföyü, amcaoğlunun hırdavatçılık şirketinin websitesinden oluşuyorsa
    15. Tasarımdan anlamıyorsa
    16. Anladığı tek şey tasarım ise
    17. Pazarlama dendiğinde aklına ilk gelen şey, üniversite yıllarında sattığı t-shirtler ise
    18. Sitesinin "Hizmetler" kısmındaki hizmetlerden biri "Flash Tabanlı Introlar" ise
    19. Yaptığı tasarımlar içinde en çok gurur duyduğu fonksiyon "farenin sağ düğme tıklama engeli" ise
    20. Kullanılabilirlik , erişilebilirlik, kullanıcı deneyimi dediğinizde "programcıma bir sorayım bakim yapabilecek mi?" cevabını alıyorsanız

arkanıza bile bakmadan kaçın! Sizin aklınıza başka şeyler geliyor mu?

ÇÜRÜK MÜŞTERİ

Bundan birkaç ay önce, şaka ile karışık, ama gerçeklerden çok uzak olmayan, Çürük Tasarımcı diye bir yazı yazdım. Bazı kesimler beğendi, bazıları ise "hadi canım oradan!" dedi. Ama hemen hemen herkes, "Çürük tasarımcı var da çürük müşteri yok mu sanki?" dedi. Peki web tasarımı hizmeti verirken nelere dikkat etmeli? Çürük müşteriyi ele veren, zamanınızı boşa harcadığınızı gösteren ipuçları var mı? Yoğun istek üzerine :-) aklıma gelen ilk 21 ipucu:

1. Size websitesini neden istediğini, ne görev yapacağını anlatmadan önce "Site büyük değil. Bir ana sayfa, bir hakkımızda bir de iletişim. O kadar! 3 sayfalık bir site kaça olur?" gibi fırından ekmek isteyen bir kişinin edasıyla konuşmaya başlıyorsa
    2. Websitesi için içerik istediğinizde size "Vallahi olayımızı biliyorsun! Yaz sen bir şeyler, bu işin ustası sensin" diyorsa
    3. Tasarım içinde önemli bir yeri olan beyaz boşluklara bakıp, "Niye ziyan ediyorsun canım bu kısmı! Bak burası boş duruyor! Oralara da bir şeyler koyalım söyle cici bici" diyorsa
    4. Şirketin logosunu, kartvizitten taramanızı istiyorsa
    5. Muhasebe bürosu için website yapmanızı isteyip, bir de ana sayfaya "Namaz saatlerini falan da koyalım, ilginç ve yararlı olur" diyorsa
    6. Size istediğiniz ücret yerine "Bak gelirden pay versem sana daha iyi olmaz mi? Bu site çok para kazanacak" diyorsa hatta daha da kötüsü "Sen bunu ucuza yap, bak benim çevre geniş, sana çok müşteri gönderirim ben" ile işi bedavaya getirmeye çalışıyorsa
    7. Sitenin açıldığının ikinci günü sizi telefon ile arayıp, siteyi Google'da bulamadığını söylüyorsa
    8. Gösterdiğiniz birkaç prototipten sonra size "şu bana gösterdiğin o ilk tasarım ile ikinci tasarımın renklerini bir karıştırıp, üçüncü tasarımdaki resimleri ve menüyü kullansak çok daha iyi olacak" adlı ortaya "tasarım salatası" istiyorsa
    9. Aklındakileri öğrenmek istediğinizde kendi işiyle alakalı olmayan bir eczane, bir kuyumcu bir de Amazon websitesini gösterip "Bunlara benzer bir şeyler yap işte. Bu siteler benim çok hoşuma gidiyor" diyorsa.
    10. "Sen şöyle cıvıl cıvıl, yanar-döner kayan yazılı falan bir sayfa yap bana" diye işi geçiştirip, olayı kavrayamıyorsa
    11. Her istediğiniz bilgi, görsel, içerik için size başka bir şirketin websitesinin adresini veriyorsa
    12. "Senin bu yaptığın tasarımı benim eşim hiç sevmedi" cevabıyla size anlamsız, gereksiz ve nedensiz geri-bildirimde bulunuyorsa
    13. Size renk paleti olarak, yeni döşediği ofisin mobilya ve duvar renklerini veriyorsa
    14. Web tasarımını yalnızca dekorasyon ve yalnızca tasarım sanıyorsa
    15. Tutkal satan şirketi için, Amazon'daki birçok fonksiyonu istiyorsa: "Bak şu tutkalı alanlar, bu tutkalı da alsın dese site. Ne güzel olur değil mi?... İyi fikir değil mi?"
    16. İlk görüşmeden sonra size "Bak ben bu bilgisayar işlerinden anlamam, benim oğlum iyi bilir bu işleri" diyerek, 13 yaşında, tek ilgisi sanal chat ve MySpace olan oğlunu sizin muhatabınız yapıyorsa.
    17. Şirketindeki bütün broşürleri getirerek, "İşte kardeş, site böyle bir şey olacak" diyorsa
    18. Çalışmaya başladıktan bir hafta sonra sizi telefonla arayıp "kusura bakma birader, ben başka bir tasarımcı buldum ucuza. O yaptığın tasarımları şu vereceğim emaile bir yolla sen" diyorsa
    19. Google'a, YouTube'a ve Amazon'a bakıp, her açılan sitenin hemen para kazanacağını zannediyorsa
    20. "Çok acelemiz var. Bu ayın sonunda hemen bu siteyi açmamız lazım" diyor, sizi işe başlatıyor fakat sonra tasarım ile ilgili bir şeyler sorduğunuzda/istediğinizde telefon ve emaillerinize zamanında cevap vermiyorsa
    21. "Bir kullanıcı araştırması yapsak, siteyi test etsek" dediğinizde size "Ya ne gereği var şimdi? Ben müşteri mi tanımıyor muyum sanki? Ben onların ne istediğini çok daha iyi biliyorum. Şu benim ana sayfadaki fotoğrafımı biraz daha büyültebilecek misin bu arada?" cevabını veriyorsa

arkanıza bile bakmadan kaçın! Sizin aklınıza başka şeyler geliyor mu?

Alıntıdır...

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Aytekinet
    Aytekinet's avatar
    Erkek
    Bu kanun 2008'de çıkacaktı bi aralar :D

Kendini bulmak istiyorsan, kendin için düşün.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighNitro
    HighNitro's avatar
    Erkek

@B0LDPiL0T

çok haklısın hocam :)bnkz: mental force :p

@Fikret

yafrum paketleri hazırla :D css bile panelden editlensin designerboyalee 'nin dediği mü$teri tipleri için kendi karı$tırsın renkleri :D onları referanslara bilem koymayız :p

edit:Haber kaynağı linki => http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/117465-Web-sitesi-olmayan-patrona-hapis.aspx

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fatih
    Fatih's avatar
    Erkek
    bu kanunun 1-2 sene evvel çıkmış olması gerek.

enjoy i'm vaccinated
Toplam Hit: 2613 Toplam Mesaj: 15