folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Yaşanabilir İlk Gezegene Doğru

Yaşanabilir İlk Gezegene Doğru

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Güneş sistemi dışında “yaşamaya uygun olabilecek” ilk gezegen keşfedildi.

“Astronomy and Astrophysics” adlı derginin son sayısındaki makaleye göre, astronomlar Güneş sistemi dışında Dünya’dan 20.5 ışık yılı uzakta keşfettikleri gezegenin insanların yaşamasına elverişli şartlar taşıyabileceğini düşünüyor.

Şili’deki La Silla adlı Avrupa rasathanesinde bulunan “Harps” teleskopunu kullanan uzmanlar, “Gliese 581” yıldızının etrafında dolaşan gezegenin, hem sıvı hem de katı yüzeye sahip olduğunu, yüzeydeki sıcaklığın da dünyadaki gibi seyrettiğini belirledi.

Yeni gezegenin arz ettiği özelliklerin, hayat bulunduğunu akla getirdiğini vurgulayan astronomlara göre, gezegen yüzeyindeki ortalama sıcaklık 0 ile 40 santigrad derece arasında oynuyor. Bu da yüzeyde sıvı halde su bulunabileceğini düşündürüyor.

Gezegenin yarıçapının, dünyadan 1.5 kat büyük olduğunu hesaplayan astronomlara göre, gezegenin yüzeyi karalar ve denizlerle kaplı.

Astronomların hesaplamalarına göre, kitlesi dünyadan 5 kat fazla olan gezegendeki yerçekimi ise dünyadakinden 2.2 kat fazla.

Gezegen, “Gliese 581” güneşinin etrafında 13 günde dönüyor. Gezegen, kendi güneşinin yörüngesinde Dünya’nın Güneş’e uzaklığının 14’te biri mesafede seyrediyor.

“Gliese 581”, kitlesi Güneş’in ancak üçte biri kadar olan “kırmızı cüce” adlı yıldız türünden. Çok küçük kitleye sahip bu yıldızlar, yaşanabilir gezegen arayışında ilk bakılan noktaları oluşturuyor.

Uzmanlara göre, makul yüzey sıcaklığı ve Dünya’ya nispeten yakın oluşu, bu gezegeni uzayda hayat aramaya yönelik müstakbel uzay çalışmalarının öncelikli hedefi haline getirebilir.

2 yıl önce de aynı yıldızın etrafında dolaşan bir gezegen, aynı ekip tarafından keşfedilmişti. Kitlesi dünyadan 15 kat büyük olan gezegen Neptün’ü andırıyordu.

λ
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YaRaMaZ
    YaRaMaZ's avatar
    Erkek
    eh yakinda pılımızı pırtımızı toplayip tasıniriz :)

the one and only yaramaz.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    biz nereye gidiyoz amk, diğer ülkeler gitsin biz Türkler burda kalak amk :P :)

Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarantula
    Tarantula's avatar
    Erkek

bunlar boş keşifler. o bilim adamlarına bi sormak lazım 20.5 ışık yılı uzaktaki bi gezegene nası bi insan ömrüyle ulaşabilecekmiş? bi de nispeten yakın demiş yaa Allah'tan korksun. Bazen iyi saçmalıyo bu bilim adamları ama..

paylaştığın için sağol firex. :D

Olmayacak şeyler tasarlıyorum, işim bu..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    twister_89
    twister_89's avatar
    Erkek
    wallaha bana milyon dolar verseler yine gitmem.dünya neyimize yetmiyo iyi kullansak.tabi bu gezegenin anlatıldğı gibi yaşanılabilir olduğu bile tahmin.20.5 ışık yılı dio astronotlar sadece geliş gidişi bile göremezler.yolun yarısında emekli olup geri dönerler.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YaRaMaZ
    YaRaMaZ's avatar
    Erkek
    IşInlarlar bizi oraya herhalde :) otobusle gidicek deiliz ya:D

the one and only yaramaz.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cnr437
    cnr437's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    ne ışını la? nereye ışınlancan ışın ile... ööle bişii mümkün mü? :)), Türk dediğin dolmuşla gider oraya... veya dolmuşu ışınlar mümkünse:D

Bizim olduğumuz her yerde herşey bizim yüzümüzden olmuştur. Ben benim amk bana bişey olmasın!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackdeath
    blackdeath's avatar
    Erkek
    admlar gezegenı bulup okadar ozelııgını cozmusler gıdıp geleyıde cozerler herhalde

agzıyla içmesini bilmeyenlere yeni rakıdan bir yenilik 35lik yenifitil. ışığa kadar götürür.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Stifler
    Stifler's avatar
    Erkek
    toplu taşımacılık yapsalar bari :)

3 Hafta önce Sigara Öldürüyor diye okudum, sigarayı bıraktım. 2 hafta önce Alkol Öldürüyor diye okudum, Alkolü bıraktım. Geçenlerde Aşırı Seks öldürüyor diye okudum, okumayı bıraktım..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tatarramazan
    tatarramazan's avatar
    Erkek
    gurbet türküleri  asıl o zaman yazılır bea  boru mu 20.5 ışık yılı mk :))

Bu niymiş la?
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Google
    Google's avatar
    Erkek
    cnr437 bunu yazdı:
    -----------------------------
    ne ışını la? nereye ışınlancan ışın ile... ööle bişii mümkün mü? :)), Türk dediğin dolmuşla gider oraya... veya dolmuşu ışınlar mümkünse:D
    -----------------------------
    :D dolmuşsuz gezegen mi olurmuş ya gider zaten dolmuş yoksa gitmeyiz biz...

Abra Kadabra
Toplam Hit: 3848 Toplam Mesaj: 24