Kira Sözleşmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kira Sözleşmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Dostlar merhaba,bu dökümanda size Kira Sözleşmesini ve Püf Noktalarını anlatmaya çalışıcam.Sitemizdeki müridlerin çoğunluğunun öğrenci,dolayısıyla kiracı olmasını göz önüne alarak,Kira Sözleşmesinin yapılmasında Kiracı tarafın haklarını gözeterek bir anlatım sunucam..
1)Kira Sözleşmesi nedir,nasıl kurulur?
Borçlar Kanunu’nun 248. maddesi, adi kira akdini şu şekilde tanımlamaktadır: “Adi kira, bir akittir ki kiralayan onunla, kiracıya ücret mukabilinde bir şeyin kullanılmasını terk etmeyi iltizam eder.”
Daha sade şekli ile; Taşınır veya taşınmaz bir malın bir bedel karşılığında geçici bir sure için kullanılması ve bir başkasına terk etmeye( kira) , bu konudaki anlaşmaya da (kira sözleşmesi) denir.
Kira sözleşmesinin kurulmasında herhangi bir şekil şartı yoktur.Yani sözleşme yazılı olarak yapılabileciği gibi, şifahen(sözle) de yapılabilir.Ancak sözleşmenin yazılı olarak yapılması,ispat aşamasında büyük kolaylık sağlar.
Örnek 1:Ev sahibim Mustafa Dayı; "Evlat beni bankalarla uğraştırma,kiramı elden verirsin olur mu a kuzum" dedi..Ben de Mustafa Dayıya inandım,kirayı elden teslim ettim ama makbuz almadım.Aylık kiram ise 450 TL.Mustafa Dayı da unutkan biri olsun ve desin ki ; "Evladım 2 aydır kira ödemez oldunuz,isterseniz evi sizin üzerinize yapayım." Bu durumda ben kirayı Mustafa Dayıya verdiğimi nasıl ispatlayabilirim?
Cevap 1: Hukuk Usülleri Muhakemeleri Kanunu madde 288 uyarınca her sene,senetle ispat sınırları belirlenir.01.01.2009 tarihi itibari ile,senetle ispat sınırı 540 TL olarak belirlenmiştir.Bundan çıkan sonuç,540 TL altındaki ödemelerde,ödeme yaptığınızı şahitlerle de ispat edebilirsiniz..
2)Kira Bedelini Nasıl Vermeliyim?
Elden teslim edebileceğiniz gibi,banka havalesi yoluyla da verebilirsiniz.Ancak 29 Temmuz 2008 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 26951
Maliye Bakanlığından:
GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 268)
kararı ile 500 TL üzeri konut kiraları ve bedeline bakılmaksızın iş yeri kiraları Banka Havalesi ile ödenmek zorunda.Konut kiralarında bu kurala uyulmadığında konut sahibi,iş yerinde ise kiracı sorumlu olacaktır.
Eğer konut kiracısı iseniz ve aylık kira bedeliniz 500 TL altı ise,ödemeyi elden yapıyorsanız,ödemeyi yaptığınıza dair mutlaka bir makbuz alın.Bu olası bir anlaşmazlıkda ispat aşamasını kolaylaştıracaktır..
3)Sözleşme Esnasında Evin Durumu
Sözleşmeyi yapmadan önce evin durumunu iyice inceleyiniz.Sözleşmede evin durumuna "iyi" yazılması sonrasında,gözünüzden kaçan sorunlardan siz sorumlu olacaksınız..Pencerenin pervazında çatlak görseniz dahi,bunu kira sözleşmesine işlettiriniz.
4)Kira Bedelinin Astronomik Olması
Örnek 2: Öğrenciyim ve acilen ev bulmam gerekiyor,bulduğum evin yakınındaki evlerin kira bedeli 500 TL iken Mustafa Dayı 1000 YTL istiyor ve üstüne üstlük "1000 YTL işine gelirse Yiğenim" diyor..Bu durum karşısında başvurabileceğim hukuki bir yol var mı?
Cevap 2:Kira sözleşmesi serbest iradeyle kurulan bir sözleşme olduğu için,kiraya verenin istediği bedeli sınırlayan bir hüküm yasalarımızda bulunmamaktadır.Mustafa Dayı kira bedelini belirlerken istediği gibi at koşturabilir.Kira bedelini sınırlayan hükümler ancak ve ancak sözleşme yapıldıktan sonra kira bedelinin arttırılmasına yöneliktir.
Hit: 9634
Yazar: karatahta