Php Öğreniyorum 5 - Program Denetleme İşlemleri

SORU 1: Okulda matematik sınavlarına girdim. Dersi geçebilmem için almam gereken notlar şu şekilde olmak zorunda. İLK sınav: 70, İKİNCİ sınav 50. Eğer bu notları ve üzerini sağlıyorsam program bana DERSİ GEÇTİN diyecek. Yoksa "DERSTEN KALDIN" diyecek. Bunu nasıl yapabilirim?

SORU 2: Elimde 3 tane değişken var. Bunlar ve değerleri sırayla şu şekilde.

$adim="Aloryan Exirt";
$soyadim="Tahribat";
$telefonum=2662456637;

1- Eğer telefon numaram boş değilse adımı ve soyadımı göster.
2- Eğer adım ve soyadım boş değilse telefon numaramı göster.
3- Eğer sadece adım boşsa telefonumu göster.

Bu işlemleri yapan programı nasıl yazarım?

SORU 3: Seyahat planları yapmaktayım. Cebimde 10.50 YTL param var. Bu paranın 5.25 YTL si ile bilet aldım. Geriye kalan para ile de yemek yedim. Cebimde hiç para kalmadı. Yemeğe ne kadar para verdim? Eğer yemeğe verdiğim para, bilet parasından fazlaysa ekrana "KAZIKLANDIN" değilse "NERDE BU UCUZ YER" yazsın. Bunu nasıl yaparım?


SORU 4: Bir satış scripti yapmak istiyorum. Satılan ürünler süreli ürünler. Bir ürün 1 ay, 3 ay, 6 ay yada 1 yıl gibi bir süreyle alınabiliyor. Eğer kişi o üründen 3 aylık alırsa %10, 6 aylık alırsa %20, 1 yıllık alırsa %40 indirim yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

switch komutu

Aslında bunu PHP-Nuke kullanan arkadaşlar modüllerde görebiliyorlar. İşte şimdi bu modüllerde kullanılan komutu öğreniyoruz. Kısacası PHP dersleri sonunda sizlerde kendi blok ve modüllerinizi rahatlıkla yazabilecek ve/veya ufak sorunları çözebileceksiniz. İş mantığını öğrenmekte.

Bu komutta bir değişken oluşturulur ve değişik seçenekler oluşturulur. Bu değişken hangi seçeneğe uyuyorsa o komutlar yazılır.

NOT: Switch komutu yerine if komutu da kullanılabilir. Yani switch ile yaptığımızı if ile de yapabiliriz. Ancak ileriki derslerde göreceğiniz üzere switch komutu if komutuna göre biraz daha hızlı çalışır. Ama dikkat edelim, bütün if komutlarını switch ile yazamayız. Yani switch komutu if komutu yerine duruma göre kullanılabilir yada kullanılamaz. Bunu zamanla görürsünüz. Gelelim nasıl yazılır sorusuna.

 

switch($degisken) {

case "birinci şart":
bu şart doğru ise yapılacak komutlar
break;

case "ikinci şart":
bu şart doğru ise yapılacak komutlar
break;

…..//bu şekilde uzatabiliriz. Limitimiz yok//

default: ##Buraya dikkat noktalı virgül değil iki nokta üst üste kullanıyoruz.##
yukarıda yazılan şartlardan hiçbiri yerine gelmiyorsa yapılacak komutlar
break;

}


Önemli bir ayrıntıya değineyim.
case ile yapılan her şart kontrolünden sonra break komutu ile sonlandırmamız gerekiyor. Sonlandırmazsak ne olur? Şart gerçekleşse bile şartın bitmediğini görmediğinden diğer şartları da dener ve sonuç oluşmaz. Sizde ortada kalırsınız Very Happy

Konuyu fazla uzatmadan basit bir örnek veriyorum.

 Kod

switch($dil) {

case "PHP":
echo "PHP dilini öğreniyoruz";
break;

case "ASP":
echo "ASP dilini öğreniyoruz";
break;

case "Perl/CGI":
echo "Perl ile CGI programlama öğreniyoruz";
break;

default:
echo "Hiçbir dili öğrenmiyoruz. Boş boş oturuyoz";
break;

} //switch komutunu sonlandırmayı unutmayın.

 

Şimdi var mısınız basit bir modül yazalım? Uygulamaya başlıyoruz kemerlerinizi bağlayın… Daha dur bir şey öğrenmedik ne modülü diyenleriniz olabilir. Bayağı bir şey öğrendik. Geri dönün ve dersleri tekrar edin.

Modüle başlamadan önce modüllerle ilgili ön bilgi vereyim.

Modüller PHP-Nuke ile yaptığınız sitede sayfalarınızı oluşturan eklentilerdir. Örneğin şu anda bu yazıyı okuduğunuz forum sayfası Forums modülüyle karşınıza gelmektedir. Modüllere www.siteniz.com/modules.php?name=Modül_Adı şeklinde girersiniz. Modül Adı yerine modules klasöründeki, modülün klasörünün ismini (BÜYÜK-küçük harf ayrımına dikkat ederek) yazarız.

Öncelikle modules klasörüne PHP_Modul1 adında bir klasör ve içerisine boş bir tane index.php dosyası oluşturun. index.php dosyasını açın ve yazmaya başlıyoruz.

 Kod

yazarak PHP komutunun başladığını belirtiyoruz. Modülümüzde 3 tane sayfa olacak. Bir tanesi giriş, 2 tanesi ise alt sayfa şeklinde. Hemen ilk yazılması gerekenleri yazıyoruz.

Tarih:
Hit: 3489
Yazar: Aloryan



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.