Php Öğreniyorum 6 - Döngü İşlemleri

İkisini ayrı ayrı deneyin.

İlkinde $sayi değişken içeriğinde 1 yazdığı için onu ekrana gösterecek ve sonra şartı kontrol edecek. Şart ona 1 den küçükse diyor. İşte bunu görünce tak diye duracak.

For döngüsünde ise $sayi değişkenine 1 değerini verdik. Şartımızda do döngüsünde kullandığımız şart ile aynı. Yani $sayi 1 den küçükse dedik. Sonuç ne oldu? do-while döngüsü bir kere dönüp şartı kontrol ettiğinden ekrana 1 yazdırdı, for ise ekrana hiç birşey yazdırmadı.

Kafanızın karışıklığı gitmiştir umarım. Şimdi geçelim diğer döngüye.

------------------------------------------------------------------
foreach döngüsü

Bu döngü aslında dizilerle (array) beraber kullanılır. Diğer döngülerden daha kısa ve anlaşılırdır. Ancak dizileri görmediğimiz için ben konuyu ufacık bir örnekle kapatacam.

 Kod

$dizi=array('1','2','3','4','5');

foreach ($dizi as $icerik) {
echo $icerik."-";
}


Aynı işlemi while ile yapmak isteseydim şöyle yapardım yada daha farklı yapılabilir. Şimdilik dizileri görmediğimizden bu şekilde veriyorum.

 Kod

$dizi=array('1','2','3','4','5');
while(list($anahtar, $icerik)=each($dizi)) {
echo $icerik."-";
}


Aradaki farka bir bakın. foreach ile ne kadar basitçe dizilerin içeriğini ekrana basıyoruz değil mi? foreach konusuna diziler konumuzda daha ayrıntılı değineceğim.

Bir sonraki dersimizde Dizi nedir? Nasıl yazılır? Dizileri sıralamak, içine değer sokmak, bir değeri silmek, saymak, birleştirmek..vb işlemleri.. göreceğiz.

 

Tarih:
Hit: 3276
Yazar: Aloryan



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.