Proxy, Firewall ve kurulumu

        Gereksiz Paketleri Kaldırma

    Sistemden kaldırılan paketler biraz sizin tercihinize bağlı. Biz bütün paketlere bakarak gerekmediğini düşündüğümüz herşeyi kaldırdık. Genel teamüle aykırı olarak development (geliştirme) ile ilgili paketleri ve istediğimiz zaman grafik arayüz kullanmak için kullanılan paketleri sistemde bıraktık. Bunun ne kadar doğru olduğu tartışılabilir, fakat güvenlik duvarı makinası üzerinde yapılacak işlemleri bizim açımızdan kolaylaştırmakta.

        Güncellemeleri Uyguladık

    Redhat web sitesinden sistemimizi ilgilendiren bütün güncellemeleri uyguladık. Genel prensip olarak, eğer sistemde kurulu ise, ve güncellenmesi çıkmış ise, bunu indirip kurduk. Zaman zaman da bu güncellemeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu makinanın güncellenmesi, iç ağda yer alan herhangi bir makinanın güncellenmesinden çok daha önemli. Saldırılar genelde bilinen ve yeni sürümlerde düzeltilmiş olan eksikleri kullanarak güncellenmemiş sistemlere yönelik oluyor.

        Modem Kartımızı Sisteme Tanıtmak

    Kullandığımız modem kartının sürücülerini Internet'ten indirmek zorundayız. Equinox web sitesinden eqnx-4.01-1.i386.rpm paketini indirdik ve kurduk. Bu paket rpm -Uvh eqnx* komutu ile sürücüsünü derliyor, ve sistem açılırken gerekli olan ayarlarını /etc/rc.d/rc.local dosyasına yazdırıyor. Bu işlemden sonra Internet için kullanacağımız modem /dev/ttyQ1a1 aygıtı olarak sistem tarafından görüldü. Eğer seri port üzerinden external modem kullansa idik, aygıtımız /dev/ttyS01 olarak görülecekti ve bu işlemi yapmak zorunda olmayacaktık.

        PPP Ayarlarını Yapmak

        Bağlantıyı Sağlamak

    Grafik arayüzleri (kppp vs.) normal masaüstü kullanımı için bu işlemi çok kolay hale getirmiş durumda, fakat bizim yaptığımız gibi sunucu şeklinde otomatik aranacak bir sistemde kendi bağlanma betiklerimizi hazırlamak zorundayız. Bu işlem biraz deneme yanılma gerektiriyor ve bir ISP'de çalışan betik bir diğerinde çalışmayabiliyor.

    Deneme yanılma yöntemi ile bulduğumuz, NetOne ve AttGlobal için çalışan arama betikleri (telefon yazan yere telefon numarasını, örneğin 08225551212, yazın): call-netone, call-attglobal. Bu betikleri /etc/ppp dizinine kaydedin: cp call-netone /etc/ppp; cp call-attglobal /etc/ppp. Başka ISP'ler için çalışan bağlanma betikleriniz varsa, lütfen bana gönderin. Bu betiklerin dosya izinlerinin gerektiği kadar olduğundan emin olun: chmod 600 /etc/ppp/call*

    ISP'deki parola ve kullanıcı isminizi chap-secrets ve pap-secrets dosyasına kaydedin. AttGlobal Chap desteklemiyor, dolayısıyla onu yalnızca pap-secrets dosyasına koyduk. Bu dosyalarda kullanici-ismi yazan yere ISP'deki kullanıcı isminizi (örneğin mehmet), parola yazan yere parolanızı (örneğin c2fj80d90) yazın. Bu dosyaları /etc/ppp dizinine kaydedin (orada boş dosyalar olduğundan soru sorabilir): cp chap-secrets /etc/ppp; cp pap-secrets /etc/ppp. Bu dosyaların dosya izinlerinin gerektiği kadar olduğundan emin olun: chmod 600 /etc/ppp/*secrets .

Tarih:
Hit: 4434
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.