W-Lan ADSL Kurulumu

7. Adım: Servis sağlayıcının erişim bilgilerinin girilmesi

Bir sonraki pencerede PPPoE (PPP over Ethernet) / PPPoA (PPP over ATM) görünümü açılacaktır. Burada Türk Telekom'dan aldığınız kullanıcı adını ve şifreyi girmeniz gerekiyor. Bu erişim bilgilerini Wizard Setup /- ISP Parameters for Internet Access altına girmelisiniz, buradaki Service Name alanını doldurmanıza gerek yok. Ayrıca PPPoE üzerinden bağlantıyı etkinleştirmelisiniz. Ancak genelde buna gerek kalmaz, zira sol üstteki PPPoE / PPPoA dial kutusundaki onay işaretinden de fark edebileceğiniz üzere, bu bağlantı zaten active olarak işaretli. Bağlantıyı her zaman etkin tutma seçeneği işaretlenirse router, ADSL bağlantısını kesmez ve her zaman internete bağlı kalır. İnternet bağlantınızı sürekli olarak açık tutacaksanız bu seçeneği etkinleştirmeniz gerekir. Erişim bilgilerini doğru olarak girdiyseniz sayfa sonunda Next ile devam edin. Sistem kısa bir süre sonra bir pencerede durum bilgisini gösterecektir. Ethernet WAN status altında yeşil bir kayıtta IP adresi gösterilir, transfer edilen veriler ve bağlantı süresi gibi bilgiler de ayrıca burada görülebilir. Şimdi internette sörf yapacak şekilde konfigürasyonu tamamlamış oldunuz. Artık Save settings ile ayarları kaydedebilirsiniz. Artık internet tarayıcısının adres satırına bir internet adresi girebilir ve bağlantının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancak dikkat, sistem henüz virüslere, hacker'lara, istenmeyen ziyaretçilere ve veri hırsızlarına karşı güvende değil. Bu yüzden sadece kısa bir süre sörf yapın ve sadece güvendiğiniz sitelere girin.

8. Adım: Kablosuz bağlantı kalitesi ve router'ın montajı

Web'de rahatsız edilmeden sörf yapabilmeniz için, router en iyi şekilde konumlandırılmalı, böylece ideal bir kablosuz bağlantı mümkün oluyor. Bir kat üzerinde, dört ila altı metre arasında oldukça iyi bir kablosuz bağlantı sağlayabilirsiniz. Burada geçerli olan temel kural ise, alıcı ve verici cihazlar arasında ne kadar az duvar ve kapı varsa kapsama alanının da o kadar geniş olacağı. En iyisi, router ile bilgisayarın birbirlerini doğrudan görebilmesi ve arada hiçbir engel olmaması. Ancak bu, odaların konumu nedeniyle pratikte imkansız gibi.

Sinyal kalitesini kontrol ederek router cihazının iyi bir konuma sahip olup olmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Bunun için sistem çubuğundaki yeşil "1" simgesine tıklayarak dizüstü bilgisayarınızdan W-LAN kartının ayar penceresini açın. Information sekmesinden sinyal kalitesini ölçebilirsiniz. Çubuk diyagramda bağlantı kalitesini ve sinyal gücünü görebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızın konumunu değiştirerek farklı yerlerdeki farklı sinyal kalitesini ölçün. Böylece en iyi bağlantıların nerelerde sağlandığını tespit edebilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlarda ise router'ın yerleşimi doğal olarak çok daha önemli, zira dizüstü PC'lerin aksine, masaüstü PC'lerin yerini değiştirmek genelde mümkün değil.

9. Adım: SSID Broadcast'in engellenmesi

Temel olarak W-LAN üzerinden sörf yapmak, modem veya LAN üzerinden sörf yapmakla aynı güvenlik önlemlerine tabidir. Bu yüzden, güncel virüs tanıma dosyalarına sahip etkin bir virüs tarayıcısı olmazsa olmaz. Ayrıca bir güvenlik duvarının kısıtlayıcı konfigürasyonu (çoğu erişim noktasında zaten donanımsal olarak mevcuttur) ek bir koruma sağlar. Güvenlik duvarını nasıl ayarlayabileceğiniz, cihazın veya yazılımın kitapçığında ya da yardım dosyasında ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna ek olarak, güncel bir internet tarayıcısı kullanın ve güvenlik güncelleştirmelerini düzenli şekilde yükleyin.

Ancak bu güvenlik önlemleri kablosuz ağ üzerinden güvenli sörf yapmak için yeterli değil. Zira bir kablosuz ağ erişim noktası genelde üreticisi tarafından güvenlik önlemleri alınmamış halde verilir. Bu yüzden erişim noktasının kapsama alanı dahilindeki, W-LAN kartı olan her bilgisayardan bu erişim noktasına bağlanmak mümkün olabilir. Ancak kablosuz ağınızın güvenliğini oldukça kolay bir şekilde yükseltmek mümkün. 5. adımda anlatıldığı gibi router'ın ayar penceresini açın, yani bizim örneğimizde Internet Explorer'ın adres satırına http://192.168.1.1 girerek.

Kaynak: Ufuk Yamankılıçoğlu / Chip
Tarih:
Hit: 4135
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.