folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder 12 Eylül"Ün 17 Yaşında İdam Ettiği Genç :((



12 Eylül"Ün 17 Yaşında İdam Ettiği Genç :((

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek
    12 Eylül darbesinin üzerinden 27 yıl geçti. Ancak bu idam unutulmadı...



    12 Eylül 2007 08:56

    Erdal Eren'in idam kararını iki kez bozan emekli hakim VATAN'a konuştu


    12 Eylül döneminin "Asmayalım da besleyelim mi" politikasının bir kurbanı!

    Çocuk haksız yere asıldı O hengamede çala kalem gitti

    12 Eylül darbesi sonrası darağacına gönderilen Erdal Eren’in idam kararınını iki kez bozan Yargıtay 3’üncü Dairesi üyesi emekli Hakim Albay Ahmet Turan 28 yıl sonra ilk kez konuştu:

    “Eren’in er Zekeriya Önge’yi kasten öldürdüğüne dair vicdani kanaatim yoktu. Eren önden ateş etmiş, asker sırtından vurulmuştu. Kurşunun da o tabancadan çıktığına dair kanıt yoktu.”

    30 Ocak 1980... Sağ sol çatışmasının doruk noktasına çıktığı, sıkıyönetim günleri... Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, MHP’li Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından öldürülünce olaydan 2 gün sonra bir protesto gösterisi yapılır. Göstericiler ile askerler arasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge ölürken, Erdel Eren 24 kişiyle gözaltına alındı. Bundan sonra tarihin belki de en hızlı yargılama süreci yaşandı ve Erdal Eren 19 Mart 1980’de idama mahkum edildi. Eren 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi. Yakın tarihimize damga vuran olayın perde arkasını emekli Hakim Ahmet Turan şöyle anlattı:

    İdam kararını 2 kez bozduk

    Erdal Eren davası 12 Eylül’den önce başlamıştı ama sıkıyönetim ilan edildiği için sıkıyönetim mahkemeleri vardı. Erdal Eren, sıkıyönetim mahkemesinde yargılanıyordu. Mahkeme, Erdal Eren’in inzibat eri Zekeriya Önge’yi bilerek, kasten, taammüden öldürdü diye idama mahkum etti. Avukatlar kararı temyiz etti ve dosya bize geldi. Ben raportör olarak atandım. Dosyayı inceledim ve diğer üyelere anlattım.

    Erdal Eren’in eri kasten, bilerek öldürdüğü noktasında bir delil yoktu ve 15 Temmuz 1980’de kararı 2 muhalif oya karşı 3 oyla bozduk. Bozma kararımız üzerine dosya tekrar sıkı yönetim mahkemesine gitti. Yeniden yargıladılar Erdal Eren’i... Tekrar idama mahkum edildi. Temyiz edildiği için tekrar bize geldi. Yaptığımız inceleme sonunda 28 Ekim 1980’de kararı tekrar bozduk. Askeri Yargıtay Başsavcılığı kararı “onayın” diye bize göndermişti ama biz kararı yine yetersiz bulduk.

    Müebbet olurdu

    Kararı 2’nci kez bozunca yasaya göre Başsavcılık kendi tebliğnağmesine aykırı karar çıkınca itiraz hakkı olduğu için itiraz etti ve dosya Daireler Kurulu’na gitti. 15 kişilik heyette 2 muhalif üyenin oyuna karşı 13 üyeyle kararı onadılar. Hakkı Erkan ve Erdoğan Başhekim adlı üyeler bu karara muhalifti. Çünkü Erdal Eren asılmasın, en azından Ceza Kanunu’ndaki 59’uncu takdiri tahrir sebebi yani kendi takdirini kullanarak idam cezasına müebbete çevrilmesini istediler. Ama olmadı.

    Kurşunlar incelenmedi

    Ben idam kararına karşı çıktım. Çünkü Erdal Eren ifadesinde diyor ki; “
    İnzibat askerleri üzerime doğru gelirken panikledim ve ateş ettim. Askerlerin hepsi benim hedef menzilim içindeydi. Yedek şarjörüm, tabancamda daha 5 tane mermi vardı. Eğer öldürme kastıyla hareket etmiş olsaydım bunların hepsini kullanırdım. Askerler üzerime gelince ben gelişi güzel ateş ettim” diyor. Burada çok hassas bir nokta var; Vurulan erin cesedinden çıkarılan mermi çekirdeği ile sanığın tabancasından çıkan mermi çekirdeklerinin doğru dürüst mukayesesi yapılmadı. Olay yerinde iki tabancaya ait boş kovanlar bulunuyor ama onların Adli Tıp’a gönderilip mukayesesi yapılmadı. Eri vuran kurşun yüzde 100 Erdal’ın tabancasından çıktı diye bir şey yok dosyada. Çünkü incelenmemiş.

    Provokasyon olabilir

    En önemlisi; Erdal Eren girdiği bir evin bahçesinde sinmiş bir yere. Askerler geliyor. Elinde de kendi tabancası var, gelişi güzel ateş etmiş. Diyelim ki gelen askerleri hedef gözeterek ateş etti. Üzerine gelen askerlerden biri öldüğüne göre göğsünden yara alması lazım. Halbuki vurulan asker sırtından vurulmuş. Bu durumu Avukat Niyazi Ağırnas duruşmada söyledi ve ’bir provokasyon olabilir’ dedi. Benim vicdani kanaatim provokasyon vardır ya da yoktur diyemem ama yüzde 100 Erdal’
    ın tabancasıyla vurulduğuna dair kesin delil yoktu. O nedenle ben iki defa kanaatı bozdurdum. Benim görüşüm doğrultusunda Yargıtay 3. Dairesi ama Daireler Kurulu da 2 muhalif üyeye karşı onadı.

    Kemik ölçümü yapılmadı

    Erdal Eren’in yaşı tutmuyordu, 18 yaşında değildi. Rontgen çektirip kemik kalınlıklarına göre bir rapor hazırladılar ve 18 yaşında dediler. Onun inandırıcı olduğunu sanmıyorum. Adli Tıp’ta adam rontgeni çekiyor ve yaşı 18 diyor. Tarafsız mıdır? Nereden bileceğim o ortamda.

    Hafifletici neden gözetilmedi

    Çocuk “Ben eğer askerlere karşı hareket etmiş olsaydım. Hepsi benim atış menzilim içimde. Paniğe kapıldım ateş ettim” diyor. Bir sürü insan geliyor ama o ateş etmeyi durdurmuş. Bütün ifadelerinde “Benim bu eylemimden dolayı Zekeriya Önge ölmüşse, buna ben neden olmuşsam çok üzüntü duyuyorum” diyor. Her noktada, her duruşmada söylüyor bunu. Bu üzüntü ifadesi yargılama esnasında takdiri hafifletici sebeptir.

    ‘Emirle hakimlik olmaz’

    12 Eylül 1980’de Kenan Evren ve Kuvvet Komutanları’nın yönetimde iş başına gelmesiyle anayasa yürürlükten kaldırıldı. Biz Yargıtay Mahkemesi olarak anayasaya göre kurulmuş kuruluşlarız. Anayasa ortadan kalktığına göre işlevimiz kalmadı. Asker yönetime el koyduktan sonra istifaları ve emeklilikleri durdurdu. 12 Eylül harekatını beğenmeyenler ayrılıp gidebilirdi. Buna mani olundu. 1981 Ağustos’un da ayrılmak isteyenler için 15 günlük bir süre tanıdılar. Ben ve 17 arkadaşım ayrıldık. Benim yaş haddime 8 sene vardı ama erken emeklilik istedim. Anayasa olmadığı için emre göre görev yapmam gerekiyordu. Onu da ben kabul edemezdim Atatürk’ün okullarında yetişmiş bir aydın olarak. İsteğe göre karar vermek durumundasın demektir o zaman. Anayasa yoksa, garantin de yok demektir. Eğer emre göre karar vermek istemiyorsan yapılacak olan iş ayrılmaktır. Emirle hakimlik olmaz. Açıktan kimse emir vermedi. Ama hissediyorsun, rahat olmuyorsun karar verirken.

    Evren incelese idam ettirmezdi

    Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun 2’ye 13 oyla ”idam edilsin” kararını Kenan Evren’in başkanlık ettiği 5 kişilik Konsey de onayladı. Eğer Konsey, kararı bir hukukçuya dikkatlice tetkik ettirseydi, iki üye neden muhalif kalmış. ”Doğru mu yanlış mı yapıyoruz“ diye incelettirselerdi ”
    İdam ettirmeyelim“ diyebilirlerdi. Bu yapılmadı. O hengamede çala kalem gitti. İdam edildiğinde çok üzüldüm. Bence haksız yere idam edildi.


    12 Eylül bilançosu (Adalet Bakanlığı verilerine göre)


    50
    İdam edilenlerin sayısı

    144
    Kuşkulu ölümlerin sayısı


    171
    İşkecede ölenlerin sayısı


    14BİN
    Vatandaşlıktan çıkarılanlar


    Gökalp EREN (Erdal Eren’in amcasının oğlu)

    Adli Tıp tiyatro oynadı

    İdam sürecinin başlangıçı dönemin başbakanı Demirel’in ”Bu olayın failleri TCK’nın en ağır hükümlerince cezalandırılacaktır “ lafıdır. Cuntacılar bunun gereğini yaparak Erdal Eren’i darağacına gönderdi. Erdal mahkeme süresince ”Korktuğum için değil, doğrusu bu olduğu için söylüyorum“ dedi. Cinayete uygun bir Adli Tıp Heyeti oluşturuldu ve burada adli tıp uzmanı bile bulunmuyordu.


    Nihat TOKTAY (Erdal Eren’in avukatı)

    Otopsiler tam tersiydi

    Otopside kurşun giriş deliği etrafında yanık halesinin olduğu yazılıydı. Bunun anlamı yakından atış yapıldığı, yani 10 santim ile bir metre arası demektir. Ancak Eren’in en yakın askere uzaklığı 12.5 metreydi. Yine, kurşun askerin sırtından giriyor ve aşağıdan yukarı yol izliyor, göğsünden çıkartıyorlar. Yani atışı yapanın Önge’den aşağıda olması gerekiyor. Ancak Erdal’ın konumu en az 2 metre 30 santim Önge’den yukarıda, yani kurşunun yukarıdan aşağıya girmesi gerekiyor.

    Vatan
    Tülay ŞUBATLI


    7343
    kaynak : haber3.com



    le le le sakine
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ExcaliburTBT
    ExcaliburTBT's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Aralık/2005
    Erkek
    Niye askerler bunu kovalıomu$ nie bu silahına sarılmı$ ? nie ate$ etmiş ? Madem 17 ya$ında küçük vs vs die üeea oluosunuz ne işi varmı$ o ya$ta birinin elinde silah ?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    Excalibur001 bunu yazdı:
    -----------------------------
    Niye askerler bunu kovalıomu$ nie bu silahına sarılmı$ ? nie ate$ etmiş ? Madem 17 ya$ında küçük vs vs die üeea oluosunuz ne işi varmı$ o ya$ta birinin elinde silah ?
    -----------------------------

    onun yaptıklarını belki onaylamıyorum

    sorun burda neden idam edildiği

    düzmece raporlarla yaşı büyük gösterilip idam edildi

    işkence yapanlar yaptıranlar hala ellerini kollarını sallayıp dolaşıyolar

    halk darbelerle asimile edildi. şu an kimse hiç bişeye sesini çıkarmıyo. toplumsal bilinç nerde.

    fransada bi yasanın iptali için ögrenciler ayağa kalktı. ses getirdiler Türkiye de dileyen dilediği yasayı geçiriyo. kim sesini çıkarıyo?


    le le le sakine
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    + Türkiye de sesini çıkaranların sonunun ne olduğu belli


    le le le sakine
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    Belasını aramış ve bulmuş.Ne işi varmış orada? Askere silah çekenin kafasını böyle kopartırlar.Bugün ülkede sağ sol saçmalıkları yoksa o ve onun gibileri temizleyenler sayesindedir.Nankörlük etmeyin.Asılan,kesilenler sütten çıkmış akkaşıkmış vatana millete çok yararlı insanlarmış gibi onları savunup durmayın burda.Adam gibi okuyaydı okulunda.


    λ
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolySeclorum
    HolySeclorum's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mart/2007
    Erkek
    FireX bunu yazdı:
    -----------------------------

    Belasını aramış ve bulmuş.Ne işi varmış orada? Askere silah çekenin kafasını böyle kopartırlar.Bugün ülkede sağ sol saçmalıkları yoksa o ve onun gibileri temizleyenler sayesindedir.Nankörlük etmeyin.Asılan,kesilenler sütten çıkmış akkaşıkmış vatana millete çok yararlı insanlarmış gibi onları savunup durmayın burda.Adam gibi okuyaydı okulunda.


    -----------------------------
    Haklı,adam gibi okuyaymış..İyi olmuş...

    Her Hakkım Saklıdır
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Stifler
    Stifler's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2003
    Erkek

    kandırdılar tabi verdiler eline silahı ateş et dediler. buda yaptı cezasını cekti. öncelikle bu çocukları o zaman örgütleyenleri idam etmeliydi.


    3 Hafta önce Sigara Öldürüyor diye okudum, sigarayı bıraktım. 2 hafta önce Alkol Öldürüyor diye okudum, Alkolü bıraktım. Geçenlerde Aşırı Seks öldürüyor diye okudum, okumayı bıraktım..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Anarsist
    Anarsist's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Nisan/2007
    Erkek

    HolySeclorum bunu yazdı:
    -----------------------------
    Haklı,adam gibi okuyaymış..İyi olmuş...

     

    Hain diye disladiginiz sahsiyet eminim'ki hepimizden daha fazla kitap okumustur.


    Çok günahım varsa neden gamım var Ali gibi şahı-ı merdana düştüm
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    amerikan emperyalizmine karşı çıkarak ne kötü yapmışlar

    artık abd tepemizde

    başbakan cumhurbşkanı abd destekli

    ne güzel işte bugünlerin tohumları o dönemde atılmış :@


    le le le sakine
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Temmuz/2005
    Erkek
    destekli mestekli (benim hiçbir parti ve siyasi şahsa desteğim falan yok ) her iki kişiden bir buçuu oy pusulasına eveti bastıysa abd ile nasıl bağlaştırabilirsin

    tahribat.com a can feda
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    theimpossible
    theimpossible's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Nisan/2007
    Erkek
    Anarsist bunu yazdı:
    -----------------------------

    HolySeclorum bunu yazdı:
    -----------------------------
    Haklı,adam gibi okuyaymış..İyi olmuş...

     

    Hain diye disladiginiz sahsiyet eminim'ki hepimizden daha fazla kitap okumustur.


    -----------------------------

    bırak Allah(c.c) aşkına ne kitap okuması neyden bahsediyorsun ..herşey ortada..


    theimp0ssible - cout << " Emektar TBT'çı " << endl ;
Toplam Hit: 4011 Toplam Mesaj: 24