1.5 Saatte Dolan Bataryayı 1O Saat Şarj Etmenin Mantığı Nedir ?
-
teknoloji gelişiyo ben otomotiv okuyorum mesela akülerde de bu böyle biz eski aküleri yüksek voltajda hızlı şarj edince 2 marş sonası aküden akım çekemediğimizi görüyoruz gerçi onlar eski kurşun asit denilen tipler şimdilerde terkediliyo artık ama hala kullanılıyo..
şimdi akülerin üzerinde örn; 12V 120Ah(örneğin :D) yazar mesela burda 12V devreye verebildiği volt değerini 120 Amper/hours ise şarj için bize fikir verir..
yani 120 amperle 1 saat sürede bu 12 voltluk bataryayı şarj edebiliri demek ister burda üretici..
yada 30 amperle 4 saatte, 3 amperle 40 saatte şarj edebilir demek temel manası bu bizde okulda bu şekilde hesaplamıştık hatta hoca gıcıklık olsun diye deney yaptığınız akünün reklam kağıdında ne yazıyo diye sormuştu :D
bknz: tom denton automobile electrical elektronics systems, Third edition , 5.3.2 Charging the lead-acid battery
sadece iyi bildiğim bişey var :D bizim bataryalar, aküler v.s. kullanıldıkça zamana göre volt değeri verdiği akım değeri düşen üreteçler.. ama laptop bataryası bir anda sonlanıyor yani aniden kullanılmaz oluyor(bunu birebir gördüm öğrendiğim gibiymiş hakkatten).. grafiğini bulamadım ama yukardaki grafiğe göre bakalım 2.2 Amper akım kullanılarak 20 saat şarj etmek için çizilen eğri normal bizim bataryalar, aküler olsun.. 25 ile 170 amper arasındaki ise laptopların ki olsun aynen öyle çıkıyor grafik değerleri.. komple bitmeside yani kullanılmaz hale gelmeside o şekilde oluyor biranda oluyor..
kısacası eski tip bataryalardan söz ediyorsak mutlaka şarj edipte kullanmalısınız ama mesela daha teknolojik ufak tefek aletlere bakarsak kullanma kılavuzunda şarj etmen gerekmiyor diyedebilir.. ama her aldığın üründe nedense satıcılar bunu der bilmem kaç saat şarj edin diye..
ama tabi teknoloji geliştikce değişecektir.. tam bakımsız denilen aslında yarı bakımsız özellikte olan aküler gibi.. neyse fazla gereksiz yazdım bunun gibi işte
kurşun asit bataryalarda 10 saatte daha düşük amper değerinde şarj etmek plakaların arasındaki elektroliz işleminin tam olarak yapılmasını sağlayacak ve yüzeysel şarjı engellemiş olacak temel mantık bu :| yanlış hatırladığım bişey varsa okuyanlar düzeltsin kontrol etmeden yazdım :)
-
tarzan bunu yazdı:
-----------------------------
üzerinde örn; 12V 120Ah(örneğin :D) yazar mesela burda 12V devreye verebildiği volt değerini 120 Amper/hours ise şarj için bize fikir verir..yani 120 amperle 1 saat sürede bu 12 voltluk bataryayı şarj edebiliri demek ister burda üretici..
yada 30 amperle 4 saatte, 3 amperle 40 saatte şarj edebilir demek temel manası bu bizde okulda bu şekilde hesaplamıştık hatta hoca gıcıklık olsun diye deney yaptığınız akünün reklam kağıdında ne yazıyo diye sormuştu :D
burada şunu demek mümkün aynen bataryaların üstünde yazar mAh diye yada yukarıda olduğu gibi Ah
aslında bu bir nevi içindeki yani depolaya bildiği enerjiyi miktarını verir bize nasıl yani şöyle:
elektirikte güç neye eşitti
P=VI birimleri yazarsak(W=VxA)
iş(enerji) neye eşit
W=Pt birimleri yazarsak (J=Wxs)
P yi yerine koysa
W=VxAxs
şimdi yukarıda denklemlerden sana tanıdık gelen birşey varmı ;)
Axs (amperxsaniye) ile Axh(amperxsaat) bir birine benziyor olabilirmi ;)
burada aslında orada mAh değerini voltajla çartığımızda çıkan sonuç bize enerji miktarını veriyor
biraz eğlenelim mesela
buna bakalım
üzerinde örn; 12V 120Ah(örneğin :D) yazar mesela
12 volt 120Ah burada bize lazım s (çünkü SI birim sisteminde çalışıyorum)
12 volt x 120 amper x 3600 sn =5 184 000 joule yapar
falan filan
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------hea bu çerçevelerde gidiyo geliyo işte :) ayrıca bataryaların tümü için ilk kullanımda bilmem kaç saat şarj edilmez gerek yok diyemeyiz kafamıza göre :) öyle dandik şirketler varki sadece deneyip piyasaya boş bataryayı iteliyo :D maksat elektrik tasarrufu :D burası türkiye yok öyle :D ahahah
edit: konuyu yeni bir boyuta taşıyıp ben yattım :D
-
sacma zaten :) inanmiyorum:
-
peki
elektronik (cep tel vb.) aleti akşam şarja taksak sabah kadar takılı kalsa bişi olr mu?