25 ARALIK 1921 / Bir Şehrin Dirilişi / GAZİANTEP / Türküm-Müslümanım-Antepliyim
-
Kahramanlar :
ŞAHİNBEY - ŞEHİTKAMİL - KARAYILAN - MUSTAFA YAVUZ
Atatürk :
Atatürk, Milli Mücadele yıllarında, Gaziantep’lilerin düşman karşısındaki yiğitçe direnişlerini, ölümle diş dişe savaşlarını, savunmalarını coşkuyla izlemiş,onlara her fırsatta güç vermiş, Gaziantep’lileri övmüştü.Gaziantep’e karşı büyük bir sevgisi vardı ama bir türlü fırsat bulup da bu şehre gelememişti
Resim ( Nüfus Kayıt ) :http://www.resimsakla.com/upload/guest/12505vv1.jpg
Atatürk Gaziantep Nüfusuna Kayıtlıdır :
Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde ( Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde’den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu gazi Mustafa Kemal ) olarak geçti. Hemşehrilik Belgesi, Gaziantep Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın bir konuşmasıyla Atatürk’e verildi
Gaziantep İçin Söylenenler :
“ Bu tek Türk şehri, hiçbir yerden maddi yardım görmeksizin kendi kahramanlığı ile kendini kurtardı. Ve Gazi ünvanına bihakkın liyakat kesbetti. "
" Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler. ”
Gazilik Kanunu :
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 6 Şubat 1921 tarih 147. Toplantısında, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi Çakmak meclis başkanlığına bir önerge sundu:
“ T.B.M.M Riyaset-i Celilesi’ne. Antep Livası merkezi olan Ayıntap kasabası namının, Gaziayıntap’a tahviline dair icra vekilleri heyetinin 2 Şubat 1337 ( 1921) tarihindeki içtimasında kabul edilen ve T.B.M.M Riyaset-i Celilesi’nin tasvibine iktiran eden, Layiha-i Kanuniye Sureti musaddakası rapten takdim kılınmakla iktizasının ifa ve neticesinin icra buyurulmasını rica ederim efendim.”
Fevzi Layiha-i Kanuniye Sureti;Madde 1- Ayıntap Livası merkezi olan Ayıntap kasabasının namı (Gaziayıntap) ‘a tahvil olunmuştur.
Madde 2- Bu kanunun icrasına Dahiliye Vekili memurdur.
Madde 3-İş bu kanun tarih-i neşrinden itibaren mer’idir.Kanun teklifi, böylece T.B.M.M’nin 6 Şubat 1921 günlü 147’inci toplantısında oy birliği ile ve alkışlarla kabul edildi, 8 Şubat 1921 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 20 Ekim 1921’de Ankara İtilafnamesi ile Fransızlar Antep’i terk etmeyi resmen kabul etmişlerdir. Gerçekte ise Fransızlar 8 Şubat 1921’de Antep Türkleri ile yaptıkları mütareke ile işgallerinin geçici olduğunu belirterek Antep’i terk etmeye söz vermişlerdi. 25 Aralık 1921’de Ankara’ya bağlı kuvvetler Antep’e girmişlerdir. Her yıl 25 Aralık Antep’in kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.Resim ( Gazilik Kanunu ) : http://www.gaziantepsavunmasi.org/resimler/tarama_kucuk/gazilik.jpg
-Antep’e gazilik ünvanı verilmiş.Siz ne zaman duydunuz? Memnun oldunuz mu?
Hiç unutmuyorum,bu gün görmüş gazi adeta öfkeyle bağırdı mikrofon başında:
-“Ne diyorsun Bey, sen ne diyorsun? Antep’i sen o gün görmeliydin.Yurdumuz, yuvamız, yıkılmış, her evden 1-2 şehit çıkmış. Herkes şehidinin,yaralısının başında ağlaşıyor... Antep’in daha dumanları tütüyordu. Kim düşünür ünvanı, kim düşünür madalyayı ?
Hem biz madalya için mi döğüştük ?
Dinimiz için, milletimiz için, namusumuz için döğüştük...
Ankara’da meclis uygun görmüş, vermiş. Biz aylar sonra duyduk !” -
Antepli esir olmaz gerekirse gözün kırpmadan canını verir...Konuyu açtın için saol kardeşim,eline sağlık...Antep'liyi tanımaya Fransıza sorsun:)
-
nakamura2 bunu yazdı:
-----------------------------
Antepli esir olmaz gerekirse gözün kırpmadan canını verir...Konuyu açtın için saol kardeşim,eline sağlık...Antep'liyi tanımaya Fransıza sorsun:)
-----------------------------Allah Tüm Şehitlerimizin Mekanını Cennet, Ruhlarını Şad Etsin.
Allah Türkü Korusun ve Yüceltsin
-
nakamura2 bunu yazdı:
Gerçekten Antep'i Yaşamış Adamlar Bu Fransızlar En İyi Onlar Anlatır :) -
o bölgede en sevdiğim ildir antep.. insanı vatanseverdir,namusludur, dürüsttür.
exca konusuna girmicem o bi istisna :)
-
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------o bölgede en sevdiğim ildir antep.. insanı vatanseverdir,namusludur, dürüsttür.
-----------------------------Sorması Ayıp Exca kim ?
-
YaSevYaTerket_CoM bunu yazdı:
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------o bölgede en sevdiğim ildir antep.. insanı vatanseverdir,namusludur, dürüsttür.
-----------------------------ibinenin teki boşfer =)
ExcaliburTBT diye arat forumda :)
-
YaSevYaTerket_CoM bunu yazdı:
cold-m4 bunu yazdı:
Antepli olduğunu iddia eden mürid:DBöyn de Antebin kurtuluşunu canlandırdık Fransızları ezdik geçtik amk haz aldım:D Cold saolasın millet Antep'i tanımadan etmeden direk ön yargıyla yaklaşıyolar,ama bilmiyolar ki Antep'im Türkiye'nin en gelişmiş illeri arasındadır...(Her açıdan)
-
Ben de memleketim karamandan bahsedeyim karaman cok guzeldir elma armut bahceleri vardır bizim koyde bi kuyu var bide mıhtarın kovanları ha bide dut agacı fln var yani karaman güzel :D
-
ibrahim_cihan bunu yazdı:
Ben de memleketim karamandan bahsedeyim karaman cok guzeldir elma armut bahceleri vardır bizim koyde bi kuyu var bide mıhtarın kovanları ha bide dut agacı fln var yani karaman güzel :D
Bugün antep'in kurtuluşu hocam yani durduk yere açılmadı bu konu, Dıştan hiç bi yardım almadan vatanın seven atalarım bu ülke'nin bağımsızlığı için canını verdi,ben bu konuda dalga geçtirtmem asla. -
nakamura2 bunu yazdı:
ibrahim_cihan bunu yazdı:
Bugün antep'in kurtuluşu hocam yani durduk yere açılmadı bu konu, Dıştan hiç bi yardım almadan vatanın seven atalarım bu ülke'nin bağımsızlığı için canını verdi,ben bu konuda dalga geçtirtmem hocam.!
Nakamura dalga gectigim yok bole herkes toplanıp memleketinden bahsedince benimde aklıma bizim koy geldi içimi doktum