5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu Kapsamında Zaman Damgası Nedir?
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------
karatahta bunu yazdı:
ats30 bunu yazdı:
zaman damgası olmayan belgelerin sahipliği nasıl kanıtlanıyor peki ?
-----------------------------her türlü ispat vasıtalarıyla, aklına ne getirebiliyorsan. Ancak zaman damgasındaki gibi kesin delil hükmü yok.
mesela bizim yazıpta zaman damgasını almadığımız bir yazı daha sonra başkası tarafından kopyalanıp zaman damgası alınırsa onun sahipliğinin bize ait olduğunu nasıl kanıtlarız ? yine aynı prosedüre göre karşı tarafta kesinlik kazanmış kanıt yok mu ? o kanıtı çürütmek için "her türlü ispat vasıtaları" yeterli olur mu ? mahkeme nezdinde en çok itibar edilen ispat vasıtaları nelerdir mesela ? ya da bizim aldığımız bir zaman damgasını çürütmeye yönelik bir teşebbüste karşı taraf haklı bulunursa ne gibi yollar izleyebiliriz ? (önemli belgeler için soruyorum)
-----------------------------böyle bir durumda, karşı taraf senin yazını, senden önce zaman damgasıyla damgalamışsa, karine ; karşı tarafın yazının sahibi olduğu karinedir.
Karine bu olmakla beraber, karinelerin aksi ispat edilebilir.
Karineye örnek vereyim ; Senin şu anda A modeli bir cep telefonu kullanman, cep telefonunun maliki olduğuna karinedir,Medeni Kanun Madde 985.- Taşınırın zilyedi onun maliki sayılır.(Bu bir karinedir) taşınırlarda durum böyledir. Cep telefonunun fiili hakimiyetin altında olması karine olmakla birlikte, ben o cep telefonunun sana ait olmadığını, elimdeki cep telefonu faturasıyla ispatlabilirim. Gördüğün gibi, ispat yükü bana düşüyor.
Karineleri çürütmek zordur, böyle bir durumda, yazının asıl sahibinin sen olduğunu ispatlayabilmen için, yazılarının hukuka aykırı olarak, (hile,cebir,ikrah gibi) alındığını ispat etmen gerekir.
Şöyle düşünürsen, daha iyi şekillenebilir kafanda ; bir şarkı besteledin, arkadaşına dinlettin, güvendiğin biri, arkadaşın besteyi çalıyor, kendi adına tescil ettiriyor. Arkadaşının bu besteyi çaldığını ispat edemediğin müddetçe, bestenin arkadaşına ait olduğu bir karinedir.
-
Olayı netleştirmek için sahiplen.com'la bir kaç yazışma yaptım. Yazılarınızı hukuki korumadan yararlandırmak için, izlemeniz gereken en pratik yol şudur ;
Misal ; Wordpress tabanlı siteniz var, ve diyelim ki 50 özgün yazınız var.
Her yazıyı, tarihleriyle birlikte toplayın ve PDF ya da Word dosyası yapın, en alta da TC Kimlik numarınızı, ad ve soyadınızı yazın, ardından da site üzerinden zaman damgası işlemi uygulayın.
-
zaman dalgası :D kişiler için işe yaramaz çünkü ben böyle korunmuş bir yazıyı çalıp yayınlamak istesem bedava site kullanırım. mesela blogspot yada blogcu. yani boşuna para ve zaman kaybı.
Devletin sitesi http://kamusm.gov.tr/tr/Hizmetler/Zamandamgasi/
-
kalemlik bunu yazdı:
zaman dalgası :D kişiler için işe yaramaz çünkü ben böyle korunmuş bir yazıyı çalıp yayınlamak istesem bedava site kullanırım. mesela blogspot yada blogcu. yani boşuna para ve zaman kaybı.
Devletin sitesi http://kamusm.gov.tr/tr/Hizmetler/Zamandamgasi/
-----------------------------doğrudur hocam.