folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder 80'Li Yıllar Türkiyesi İle İlgili Bilgi



80'Li Yıllar Türkiyesi İle İlgili Bilgi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek

    haci turkiyeyi bilmem de o donemlere cok ozeniyorum. simdi bile dinledigim butun muzik gruplari hep 80ler ve oncesine ait. hippiler, punklar alayi o donemde. ah o zamanda yasamak vardi.


    =)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    sinemalar meşhurdu. ferdi fayturun filmleri ve aydemir akbaşın + 18 filmleri ,arzu okayın aynı şekilde sinemalarda oynatılırdı. millet duygusaldı. ferdi fayturun merak etme sen şarkısı ile ağlaması karşısında millet cebindeki mendili çıkarır ağlardı :D  sinemalar tek ve büyük salondu. sigara içe içe millet film keyfini çıkarırdı.modifiyeli hacı muratların egsoz patırtaması meşhurdu. sıfır alsanız sorunsuz binmek sadece bir kaç aydı. bujiden ,indüksiyon makarası ve bobinden başlardı hemen arıza vermeye. Devletin sümerbank tekstil fabrikaları vardı. dedem bu fabrikadan emeklidir. buralar siyasi otlangaç haline geldiğinden batmış zarar etmiştir. Devlet geleneği daha netti. baştakiler beceriksiz ama bürokratlar daha sağlamdı. çalışan ve sahada olan bir devlet vardı. greyderi ile dozeri ile . onlarda yetmiyordu tabiki. sendika kanunu 1980 de darbeden sonra çıkmıştır ve devletin işine patronlar burnunu sokmaya başlamıştır. kapitalizm den daha öte faşizm ileri seviyeydi. işçi bir köle idi. işçiyim demek devlette dahi olsa pis çalıştırırlardı. şimdikiler ...m üzerinde fındık kırıyorlar. herşeyi makina yapıyor nerdeyse.  ayakkabılar çabuk eskirdi .yol yürümekten. şimdi ise araç lastikleri eskiyor. yukarıda arkadaşın dediği gibi pazarlarda doğal ürünler olur. mahalle sütçüsü olur evlere süt getirirdi. hele süte su katmak olayı meşhurdu :D .il merkezlerinde bile inek besleyip çinko bidonlarla litrelik kapla süt verilirdi.  doğal lezzet hakimdi. inekler sarı inek denilen günde en fazla 8-10 lt süt veren ineklerden süt satılırdı. ama o sütün lezzeti yok şimdi. hontain inekler geldi ,fabrikasyon yemler sunni döllemeler çıktı doğası bozuldu. yavan süt vermeye başladı. her köyde okul vardı. tüm sınıflar bir arada olur öğretmen köyde kravatla dolaşır köye bir hava katardı. şimdi o okullar yok olmaya mahkum şekilde virane durumdalar.  her köyde asılan bayrak ve okunan istiklal marşı ,o köyde bir devletin varlığını dahada hissettiriyordu. bayramlar daha bir coşkuyla ve kalabalık kutlanıyordu.  mahalle kabadayıları vardı. mahallenin namusu onlardan sorulurdu :D  .beyaz  gömlek üzerine giyilen yelek ayrı bir karizmaydı. italyan sustalıları herkeste yoktu. sustalı bıçak dendiğinde sanki aşırı tehlikeli bir aletmiş gibi algılanırdı :D . içi renkli cam bilyelerle oyun oynanır ve en usta olan bilyaları üterdi. poşetin içi parlaklığı gitmiş yüzlerce bilye ile dolardı. sanki bir sermayeydi :D . yedigün gazozları meşhurdu. cola ne zaman çıktı bilmiyorum ama o zamanlar sanki daha lezzetliydi. cola ısmarlamak ayrıcalıktı. cam şişelerde idi. pet şişe denen şey yoktu. kullan at denen şeyler yoktu.peçete yerine bez vardı.


    Temel adalettir .
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    janni
    janni's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2010
    Erkek

    taşlanmış kotlar beyaz çorap kot üstü vatkalı ceketler.

    Eğer 80 lerden bahsedeceksen müzik ve kıyafet ilk gelir bence.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

      terziler çoktu. takım elbise dikerler hele altınyıldız kumaşı ise oldukça pahalıya mal olurdu. tekstil ilerledikçe işin çincesi olmaya başladı. sahi piyasada oyuncaklar da pahalıydı ama çin malı yoktu. elektirkli arabalar filan alman yada fransız malıydı. oldukça sağlamdı. mini araçlardan oluşan kolleksiyonum vardı .1978 de kıbrıstan bolca babam almıştı. tam 67 adetti. altında model yılı ve ingiliz yada fransız malı olduğu yazardı. çok kaliteli idi. hatta kıbrısta o yıllarda pasaportla gidilirdi. kıbrıs tam bir yatırım cenneti ve ele geçirilen villalar ,yatlar arabalar çok ucuza satılıyordu. fırsatcılar o tarhilerde zengin oldu.


    Temel adalettir .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nonick
    nonick's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ocak/2010
    Erkek

    Zigana hocam çok teşekkür ederim. Janni hocam sana da sağolasın. :)

    Para durumu neydi para durumu? :) Bugünkü 1 lira o gün ne kadara denk geliyordu? :)


    hay
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    1980 de bir ev kirası aydında ,müstakil 1000 lira idi. dün gibi hatırlıyorum. gerisi hatırlarssam yazayım


    Temel adalettir .
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Underground
    Underground's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ekim/2007
    Erkek

    hocam pek anlatmasada trt'nin Seksenler dizisi var konusu içeriğini o yıllara ait tutmaya çalışıyorlar.Eski kanepeler tv'ler radyolar elbiseler böyle böyle şeyleri görmek mümkün.


    Herkesin işine yaradığın kadar iyisindir Bu Hayatta!
Toplam Hit: 1607 Toplam Mesaj: 18