Devre Elemanları Ve Mekanik Sistemler
-
ricin bunu yazdı:
-----------------------------Asker bunu yazdı:
-----------------------------servo hatasız hareket eder konumunu hesaplayabilirsin encoder a gerek yok stepte de hesaplarsın ama hata yapabılır step adım felan atlar bazen servo hatasını kendi düzeltir sürücüsü yardımıyla
-----------------------------konum bilgisi için mutlaka herhan bir yerden bilgi alıyordur hiç bir endüstriyel motor bir veya bir kaç sensörden feedback almadan kullanılmaz mantığa ters düşer...
en basitinden minik oyuncak servolarda bile bir çok karmaşık dişli sistemine ilave olarak sensörler ve kontrol entegreleri vardır...
ayrıca kısa bir google amca araştırmasından sonra söylediklerimi doğrular nitelikli servo motorların yapılarını ve çeşitleniiri inceleyen bir kaynak buldum...ilgilenen arkadaşların dikkatini çeker belki....http://elektroteknoloji.com/forum/profile/?u=1;sa=showPosts;start=105
bunun dışında söylemek istediğim yani ifade etmeye çalıştığım enkoder muhabeti ve optik sensör olayı zaten artık bir çok endüstriyel motorların içinde mevcut...
son olarak bu konu açan arkadaşada şunu söylemek istiyorum diğer herşeyde olduğu gibi bu tarz sistemlerde de ucuz etin yahnisi ucuz ve dandik olur... :P yani şöyle düşün bir şirket kurmuşsun ve işe eksik makineler ve bir yığın işçi almışsın ama denetleyecek kimse yok bir kural kavramı yok...sence o işletme normal düzeyde bir işleyişe kavuşabilirmi? senin yapmayaçalıştığın ve benim de sana ifade etmeye çalıştığım şey bu aslında....yaparsın yapılmayacak birşey değil ama adım atlar diş sıyırır mekanin aksar vs. vs. sorunlarda başın çok ağırır ve arıza tespitini yaparken çoook zahmet çekersin...ayrıca ve ayrıca bu işlerde kendini böyle ucuzlukla ve kısayoldan günün karı gibi kavramları ilke edinerek yol katedeceğini sanıyorsan yalınıyorsun...otomasyonun verimi kaliteyle eşdeğerdir unutmaaaaaa...!bu aralar pc satış mağzasında çalıştığıma alingirli cümleler kurar oldum kafana takılan olursa sade bir dillede anlatmaya çalılırım kardeşim...iyi çalışmalar...
-----------------------------doğru söylüyorsun tam olarak endişe duyduğum noktayı açıklamışsın ama maliyetten kaçınmaktan ziyade tasarımsal sorunlar yaşıyorum, yarına çizip koyacağım...
Yatay olarak gidip gelen sistemi sensörle takip edebilirim ve iyide olur, ancak o yatay sistemin üstüne monteli dikey olarak aynı şekilde çalışacak bir sistem daha olacak işte onu kontrol edebileceğim sensörleri koyabileceğim yer yok...
-

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/850/adszhpb.png/][IMG]http://img850.imageshack.us/img850/6317/adszhpb.png[/IMG][/URL]
Teknik bilimlere gidip mekanik hocalarına sordum, "linear modül" önerdiler ve bana 5000euro'ya mal olur dediler :|
Dişli mil kullanmayı kafamdan çıkardım, üstteki resimde ne yapmak istediğimi çizmeye çalıştım (bi ara solid edge'e falan başlamam lazım sanırım :) İki eksende hareket edecek 1metrelik 10 kontrol noktalı, çiple kontrollü basit bir sistem.
Bu sistemi 5000yuroya mal eden hocaların önüne en fazla 100tl'ya yapıp koyacağım. Bunun için ricin'in dediği gibi sensör kullanmaktan başka çare yok. sensörleri araştırırken CNY70 sensörüyle karşılaştım http://www.robot.metu.edu.tr/dosya/cny70.pdf
yatay ve dikey hareketi dişliler ve servo kullanarak yapacağım.
Bunun dışında önerebileceğiniz işime yarayacak bir sensör var mı?
-
Biraz yukarı
-

şu gördügün freeze tezgahı ile mantıgı kavratabilrisem şöyle ki gçenlerde bunun 2 motoru var sağ sol ve ileri geri yapan onları tamir etmeye calıştık motorların sarımları ile iligli sıkıntı varıd neyse
bak bu sistemde 2 tane motor var ana üniteyi hareket ettiren.
bizim görüdügmüz cihaz da dc motor vardı ve sağ tarafta bulunuyordu
motorda hız arttırıcı sağa ve sola dönüş vardır
aynı süre zarfı içinde bir de ön kısımda ileri geri motor vardı
sende böyle bir şey yapabilrisin mesela
-
kafkafkaf bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------İşin içine servo sokmuşsun,
Sensör sokmuşsun hadi onu geçtim kapsamlı bişi olsun dersin butonu var, acil stopu var. Birde 100 TL'e yapıp koyucam demişsin.
İş sonunda 100 TL masrafın olursa hem mekanik hem elektrik olarak malzeme listeni fiyatıyla birlikte atarsan sevinirim.
Şuan çalıştığım basit bir robot tarzı sistem yapıyorum. 3 eksen servo kontrollü.
Tasarımını bitirdi şuan montaj aşamasındayız. Hatta sana bir resim atayım aklına daha değişik şeyler gelebilir.

Tepedeki sehpanın daha yapımı devam ediyor.
Orada da bir servo motor bulunuyor. Yukarı aşağı kontrolü sağlamak için.
-
Yarında lineer kızak ve vidalı mil ile yaptığım bir projenin resmini atarım. Yine hareket kontrol ile ilgili bir resim.
İncelersen yapacağın sistem biraz daha şekillenir.