folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Devre Elemanları Ve Mekanik Sistemler

Devre Elemanları Ve Mekanik Sistemler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Erkek

Arkadaşlar bazı devre elemanlarının ne işe yaradığını nasıl kullanacağını soracağım ve bunlar için ayrı ayrı başlık açmak istemedim, buradan dişlilerle ilgili konuya ulaşılabilinir. http://www.tahribat.com/Forum-Disliler-Ve-Carklar-155801/

1- linear kızak sistemi nedir? nerelerde, nasıl kullanılır?

2- Bir dişli mili kızak gibi kullanmak  istiyorum, mil döndükçe üzerindeki cıvatanın başa ve sona gitmesi gerekiyor. Burada sorun şu ki cıvatanın konumunu nasıl bilebilirim? 

3- Çözüm olarak step veya servo motorlar arasında kaldım, bu işlem için hız önemli ve hızın yanında 2kg taşıyabilecek kadarda bir tork gerekiyor, aslında hızı diş sayısını azaltarak çözerim diye düşünüyorum, servolarda geriye hareket mümkünmü? stepte hız problemi yaşar mıyım?

4- Voltajlı Elektrik düğmelerinin minik versiyonları mevcutmu?

http://emorcraft.blogspot.com.tr/
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Asker
    Asker's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bildigin endustride kullanilan kizak uzerine koydugun seyi ileri geri bir motor yardimiyla hareket ettire bilirsin ustunde dislisi vardir motoru o disliye baglarsin

servo motor daha hizli guvenli ve pahalidir 

diger sorularini tam anlamadim

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Erkek

peki kızaklarda konum bilgisi alabiliyormuyuz? o anda hangi konumda?

MİYATÜR kızakların boyutları ne kadar?

kızakların güçleri ne kadar?

kızakların üzerindeki arabalar güç kesildiğinde sabitmi kalıyor?

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ricin
    ricin's avatar
    Erkek

1ve 4 (4. sorunu anlamadım) soruna cevap veremiyeceğim ama 2-3 e cvp verebilirim..

civatanın konumunu encoder dedikleri motor mili döndükçe optik sensörler ile 1-0 üreten komplike bir sistem ile bulabilirsin tabi bunu yine bir defaya mahsus deneyerek bulacaksın hesaplayacaksın misal 10 tane 1 datası geldiğinde diyelim civata 10cm mesafede olacak...vs vs vs googlede "encoder ve encoder disc" olarak aratırsan çeşitli bilgiler edineceksindir...

3. sorunun cevabı eğer cnc yapacaksan step motor tercih ederim servoları pek incelemedim açıkçası böyle sisemlerde nedir ne değildirler yanlış yönlendirmek istemem...ama şu bir gerçekki birbirlerine göre üstünleri ve dezavantajları mevcut.

iyi çalışmlar...

üniversite öğrencilerine devre tasarımı yapılır...! tekdag-elektronik.blogspot.com/
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Erkek

ricin bunu yazdı:
    -----------------------------

1ve 4 (4. sorunu anlamadım) soruna cevap veremiyeceğim ama 2-3 e cvp verebilirim..

civatanın konumunu encoder dedikleri motor mili döndükçe optik sensörler ile 1-0 üreten komplike bir sistem ile bulabilirsin tabi bunu yine bir defaya mahsus deneyerek bulacaksın hesaplayacaksın misal 10 tane 1 datası geldiğinde diyelim civata 10cm mesafede olacak...vs vs vs googlede "encoder ve encoder disc" olarak aratırsan çeşitli bilgiler edineceksindir...

3. sorunun cevabı eğer cnc yapacaksan step motor tercih ederim servoları pek incelemedim açıkçası böyle sisemlerde nedir ne değildirler yanlış yönlendirmek istemem...ama şu bir gerçekki birbirlerine göre üstünleri ve dezavantajları mevcut.

iyi çalışmlar...

evet optik sensörler iyi bir alternatif ancak sensör kullanmadan sadece motorlarla daha basit bir şekilde halletmek mümkünmü diye araştırıyorum aslında. cnc tarzı ancak çok hassas konumlama gerektirmiyor.

Tam olarak yapmak istediğim şey: 1m yatay kızak üzerine 1m dikey kızak koymak, 10'ar cmlik  durak konumları üzerinde hareket.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek

ricin bunu yazdı:

iyi çalışmlar...

hacı bence sensöre ihtiyaç yok sanırım

servo da yanlış birmiyorsam konum bilgisi alınabiliyor (bu nasıl nasıl bilmiyorum ama kaç devir döndüğümü)(servo olmazsa step olur)

neyse milin en sonuna kaç devirde gidiyor yazarsız bir kenara

sonrada oran orantı ile kaç devirde istediğimiz yere götürüz yada şukadar tur attıktan sonra konumu buluruz gibi bişey yapılabilir gibi

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Asker
    Asker's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

servo hatasız hareket eder konumunu hesaplayabilirsin encoder a gerek yok stepte de hesaplarsın ama hata yapabılır step adım felan atlar bazen servo hatasını kendi düzeltir sürücüsü yardımıyla

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkafkaf
    kafkafkaf's avatar
    Erkek

peki bu işlem için servo kullanmak istesem, servo motorlar hem ileri hem geri olarak dönüyor mu?

bağlantı dişlilerinde kaymayı engellemek için uygulanan bir yöntem var mı?

Kızak sistemlerini sorabileceğim forum yada interne sitesi önerebilir misiniz?

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ricin
    ricin's avatar
    Erkek

eğer hassas konumlandırma istemiyorsan küçük parmak kalınlığında metal dedektörleri car veya yine optik sensörler var veyahutta kumpas sensörler var vs vs vs... bu tarz şeylerde biraz bilgi ve tecrübe gerekli ki neyi nerde kullanman gerektiğine daha iyi karar veresin ve daha iyi verim elde edersin...otomasyonda belirli şartlar ve olgular vardır uzun süreler test edilmiş belgeleri alınmış ürünler ve yöntemler vardır...bunların çoğu standartlara tekamul eder yani diyeceğim o ki biraz daha işin içinde olmanı tavsiye ederim....staj veya o tarz bir imkan bularak bir yerde çalışırsan ozaman en azından bu konular ile ilgili temel bilgi edinmiş olursun....

üniversite öğrencilerine devre tasarımı yapılır...! tekdag-elektronik.blogspot.com/
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Branxian
    Branxian's avatar
    Erkek

1- linear kızak sistemi nedir? nerelerde, nasıl kullanılır?

Lineer kızak, ray ve araba, hassas doğrusal hareketlerde kullanılan son teknolojidir. 4 sıra misket ile ray üzerine yataklanan çelik araba kolay ve hızlı ileri - geri hareket sağlar ve hassasiyeti çok iyidir.

Ama dün otomasyon fuarında Türkiye'de ilk yapılmış bir lineer kızak gördüm yarım ay şeklinde yani açısal işlemlerde de kullanılabilir hale gelmiş.

Kasnak, kayışlar yardımıylada yürütebilirsin. gramiyer dişli vasıtasıylada yürütebilirsin.

Servolar ile yüksek hızlara ani kalkış duruş yapabilirsin. Hassasiyetinde çok iyi durumda olur. Zaten 2 kg yük diyorsun.

0,75 KW veya 1 KW motoru direk bağlasan bile rahat bir şekilde kaldırır. Kaldırmazsa planet redüktör dediğimiz redüktörleri kullanman gerekiyor.

Onlar boşluksuz redüktörlerdir. Derecenin 60'ta 1'i veya 600 tam hatırlamıyorum ama 60 olarak biliyorum bir boşlugu vardır. Onuda gözle görmek imkansızdır.

Kurtla sevişen mazoşist koyun
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ricin
    ricin's avatar
    Erkek

Asker bunu yazdı:

servo hatasız hareket eder konumunu hesaplayabilirsin encoder a gerek yok stepte de hesaplarsın ama hata yapabılır step adım felan atlar bazen servo hatasını kendi düzeltir sürücüsü yardımıyla

konum bilgisi için mutlaka herhan bir yerden bilgi alıyordur hiç bir endüstriyel motor bir veya bir kaç sensörden feedback almadan kullanılmaz mantığa ters düşer...

en basitinden minik oyuncak servolarda bile bir çok karmaşık dişli sistemine ilave olarak sensörler ve kontrol entegreleri vardır...

ayrıca kısa bir google amca araştırmasından sonra söylediklerimi doğrular nitelikli servo motorların yapılarını ve çeşitleniiri inceleyen bir kaynak buldum...ilgilenen arkadaşların dikkatini çeker belki....

http://elektroteknoloji.com/forum/profile/?u=1;sa=showPosts;start=105 

bunun dışında söylemek istediğim yani ifade etmeye çalıştığım enkoder muhabeti ve optik sensör olayı zaten artık bir çok endüstriyel motorların içinde mevcut...

son olarak bu konu açan arkadaşada şunu söylemek istiyorum diğer herşeyde olduğu gibi bu tarz sistemlerde de ucuz etin yahnisi ucuz ve dandik olur... :P yani şöyle düşün bir şirket kurmuşsun ve işe eksik makineler ve bir yığın işçi almışsın ama denetleyecek kimse yok bir kural kavramı yok...sence o işletme normal düzeyde bir işleyişe kavuşabilirmi?  senin yapmayaçalıştığın ve benim de sana ifade etmeye çalıştığım şey bu aslında....yaparsın yapılmayacak birşey değil ama adım atlar diş sıyırır mekanin aksar vs. vs. sorunlarda başın çok ağırır ve arıza tespitini yaparken çoook zahmet çekersin...ayrıca ve ayrıca bu işlerde kendini böyle ucuzlukla ve kısayoldan günün karı gibi kavramları ilke edinerek yol katedeceğini sanıyorsan yalınıyorsun...otomasyonun verimi kaliteyle eşdeğerdir unutmaaaaaa...!

bu aralar pc satış mağzasında çalıştığıma alingirli cümleler kurar oldum kafana takılan olursa sade bir dillede anlatmaya çalılırım kardeşim...iyi çalışmalar... 

Toplam Hit: 3892 Toplam Mesaj: 17