Türkiye Hakkında Her Sey.
-
dört arkadasımız japonya, ukrayna cek cumhuriyeti ve isvicre hakkında bildiklerini paylastılar, ben de yazabildigim kadarıyla Türkiye hakkında bildiklerimi yazmak istiyorum.
Türkiye hakkında her sey
Genel
ülke yaklasık 75 milyon nüfusa sahip, 3 tarafı denizlerle cevrili ve 4 mevsimi yasayan ender ülkelerden birisi. Cumhuriyet ile yönetilmektedir. en kalabalık sehri istanbul'dur. her türlü insan tipine istanbul'da rastlayabilirsiniz. alkol, gece hayatı ve ulasıma her sene zam gelmektedir. yeme icme fiyatına standart diyebiliriz. istanbul'da söyle bir nefes aldıgınızda cigerlerinize oksijen yerine karbonmonoksit gazı dolabilir, trafik cilesi bu sehrin kanayan bir yarasıdır. normalde yarım saatte gidilebilecek bir yere 2-3 saatte varabilirsiniz. en dandik evler bile 400-500 liradan baslıyor. elektrik, su, dogalgaz, benzin pahalı ve düzenli bir bicimde zam geliyor. ülkenin dogusu ayrı bir dünya gibidir. kacak kullanılan elektrik ve su faturaları batıdaki vatandaslara kitlenmektedir.sehir, sniperscope'un japonya hakkında yazdıgının aksine güvensizdir. bir takım orospu cocukları karakola molotof yagdırabilir, terör örgütü pankartlarıyla sokaklarda eylem yapabilir, hırsızı, tinercisi, balicisini saymıyorum bile. özellikle varos sayılabilecek kesimlerde hava kararmadan önce eve girmek en uygun eylem olabilir. alkol kullanımına baglı olarak görülen siddet maksimumdur. bir duble yeni rakının verdigi yetkiye dayanarak kendini polat alemdar ilan eden tiplere sıkca rastlayabilirsiniz. icmesini bilenler yok mu ? var, evet ama onlar azınlıkta.
bunlara ek olarak, japonya'daki parasal olaydan burada zerre yoktur. bir insan yerde cüzdana rastlarsa, önce paraya bakar begenmez, "hay amına koyim keske biraz daha para olsaydı" der, cebe atar, muhtemelen o parayla at yarısı ya da iddaa oynar, yani para bir yaslıya mı, ögrenciye mi, emekliye mi ait genelinin sikinde olmaz. gasp ve dolandırıcılık hat safhada. herkes birbirini sikmeye calısıyor.
8 mbit'e kadar olan internet fiyatı yaklasık 65 liradır. bakın 8 mbit demiyorum, KADAR'ı var. öyle ukrayna'daki gibi 25 mbit interneti kim kaybetmis ki biz buluyoruz, he tabi olayı ucuza kapatabilirsiniz belki ama size 10-20 GB adil kullanım kotası verir, onu astıgınızda kaplumbaga hızına dönersiniz tekrardan, neyse.
bu kadar olumsuzlugun yanında yemeklerimiz iyi cok sükür, epey cesit var.
resmi dilimiz Türkcedir fakat farklı yörelere ait sivelere denk gelirseniz sasırmanız yüksek.
istanbul sivesi: "geliyorum."
dogu karadeniz sivesi : "celeyrum."
orta karadeniz sivesi : "geliiim." "geliyem."
gibi.
Eğitim
köklü sayılabilecek ve isim yapmıs bazı üniversitelerimiz söyledir, bilkent, odtü, bogazici, itü, koc, sabancı.
tabii ögrencilerimizin bir kısmında gereksiz bir kompleks oldugu icin sidik yarıstırmaya bayılırlar, sikimsonik bir bölüm okusalar dahi bu üniversitelerden birinde ögrenciyseler, kendilerini einstein mertebesine almaları muhtemel.
ülkede issiz yüzlerce üniversite mezunu bulunmaktadır, en basitinden bilgisayar mühendislerini ele alalım, cogu mezun oldugunda 2.5-3 bin lira maasla ise girmek ister, giris maası düsük olunca hayata küser, köfteci ya da tekstil dükkanı acar. (bizzat gördüm.)
mezun olmadan her boku bildigini düsünen, iki satır kod yazınca kendini dennis ritchie sanan komik arkadaslarımız, mezun olduklarında aslında bir bok bilmediklerine sahit olurlar, "is yok yeaaa" demeyi bilirler ama is var, ülkede kalifiye eleman acıgı mevcut bana göre. neyse o da baska bir konu, dagıtmayalım.
üniversitelerde verilen teknik egitim yeterli mi ? aslında hocasına göre degisebilir ama yine bilisim bölümlerini konusacak olursak, mesleki hayatınızda size hicbir sey kazandırmayacak sacma dersler görebilirsiniz. (bkz : termodinamik.)
yurtdısında kategorilere ayrılmıs olan yazılım dünyası, Türkiye'de tam tersi noktadadır.
c++'a hakimseniz, c# ve .Net de bilmelisiniz, bunların yanında oracle'a hakim olup, crm ve erp projeleri de gelistirdikten sonra cisco ile firewall asarak ofis icinde espriler yapmalısınız. yani all in one.
bilisim firmaları ilan verirken tam olarak ne aradıklarını bilmedikleri icin, tek basına sirket olabilecek bilgi düzeyine sahip eleman arayabilmektedir.
İş
Türkiye'de is bulmak genel olarak zordur. lise ve üniversite ögrencilerinin bir kısmı part-time islerde calısmaktadır. kültürel yapı itibariyle calısmak zorundasınızdır cünkü dededen babadan miras kalmadıysa baska türlü bir geliriniz olmaz. özel sektörde ingilizce bilen sahıslar bir adım öndedir ama sorsanız onlar bile is yerinde ingilizce konustuklarını hatırlamaz, isveren de neden ingilizce bilen eleman aradıgını bilmez zaten, "bak rakip firma dil bilen birilerini arıyor, biz de öyle yapalım anuna goyim." mantıgı vardır.
is ararken kariyer.net online olarak bu olayı önde götürmektedir, günde yüzlerce ilan girilir, hepsine basvurursunuz ama dönüs alma olasılıgınız %1 civarıdır. iyi bir cv yerine iyi bir torpil is bulma sürenizi minimuma düsürmektedir. eger milletvekili cocugu, yegeni veya amcasının kuzenin torunun dayısının bilmem neyiyseniz kapılar size acılacaktır.
Aile Yapısı
Türkiye'nin en cok begendigim özelligi budur belki de. ailevi iliskiler, namus kavramı, avrupaya göre daha ileri seviyededir bana göre. ögrenci evindeyseniz, apartmanınızda bir teyze mevcutsa ve sizi merdivenlerde görmüsse, artık sizi evladı sayabilmektedir. beklemediginiz anlarda elinde corbayla, patates kızartmasıyla, köfteyle veya tatlıyla gelebilir o teyze.
aile bagları genel itibariyle sıkıdır, yabancı ülkelerde bir teyzeye, amcaya direkt ismiyle hitap edilebilmektedir ama bizde böyle bir durum söz konusu degildir. teyzeniz gercekten anne, amcanız da gercekten baba yarısıdır.
kimi esnaf yabancıya gecirmek icin fırsat kollarken, kimisi de sizi tanımasa bile zor anında yardım edebilir.
yani özetleyecek olursak, aile yapısı ve ikili insan iliskileri dısarıya göre daha samimidir.
Maaş
thy pilotlarının 24 bin liraya varan maaslar aldıgını söyleyenler var. yine doktorlarımızın maası dolgundur. bilisim sektöründe ise ortalama olarak yeni bir mezun 1000-1500 türk lirası alıyor. maas nettir. bilgi olarak meslektaslarına fark atan bilisimcilerin maasları da tatminkar düzeylere ulasmaktadır.Fiyatlar
ev kiralarından baslayayım, kiralar istanbul'da cok pahalı, yazının basında da belirttigim gibi en dandigi 400-500 liradan baslıyor. ic anadolu ve dogu anadoluda gayet uygun fiyatlar oldugunu duymustum ama ögrenciyseniz, normalde 500 liraya tutulabilecek bir ev size 900 olarak dönecektir. hatta evdeki ögrenci sayısı ne kadar atarsa, kira da o kadar artacaktır.kiracıların, erasmus ile okumaya gelen ögrencilerle pozisyon zenginligi yasadıklarına da sahit oldum. söyle ki 650 lira kirası olan bir ev nijeryalılara 650 euro idi.
kiraydı, suydu, elektrikti, dogalgazdı, internetti, digiturk'tü derken evin bir aylık gider faturası yüzleri burusturabilmektedir.
giyim konusuna pek yorum yapamayacagım zira alısveristen nefret ediyorum, bildigim kadarıyla ortalama fiyatlar. ne cok ucuz ne cok pahalı.
elektronik esyalar cogu ülkeden pahalı. fotograf makinesi, gps, cep telefonu, laptop ve aklınıza gelebilecek cogu elektronik ürün yurtdısına göre kol gibi fiyatlarla ülkemizde bizlere sunulmaktadır. zaten kapitalist bir düzen var ve "alırsan ekime, almazsan sikime kadar." anlayısı da hakim olunca, el mahkum alıyoruz bizler de.
ben alkol kullanmıyorum ama "ölümsüzlük iksiri mi var içinde aminaquai" tabiri kesinlikle uyuyor. teneke biralar 3.5 - 4.5 lira arasında degisiyor. eger bir kız sevgilisine "absinthe %70 mi yoksa ben mi ?!!!??" diye sorarsa, "ALLAH'INI SEVEN SİSEYİ GÖTÜME SOKSUN." seklinde bir cevapla karsılasabilir, yani ülke sınırlarında en cok el üstünde tutulan ickilerden birisidir.
bunun yanı sıra, yurtdısına giden bir akrabadan, arkadastan istenecek ilk sey elektronik esya ise, ikincisi alkoldür. hele ki alkolü seven bir arkadas havaalanından törenle ugurlanabilir.
Eglence ve Türk kızları ve erkekleri
eveet, gelelim meshur oldugumuz konulara. Türklerin en önemli iki eglencesi nedir diye sorarsanız seks ve daha cok seks derim. tabii bu eglence anlayısı, ergen nüfusun %90'ına hayal oldugu icin, mastürbasyon ve alkol olarak degistirebiliriz. cuma gününe kadar götü devirip yatarlar, cuma aksamları da parası olan ya da bir sekilde parayı bulanlar dısarı cıkar, barlara gider, arkadas evinde toplanır. he bu gece eglenceleri de sadece belli baslı sehirler icin gecerlidir. istanbul'u ele alacak olursak, eglence mekanları kısın dahi olsa genelde sabaha kadar acıktır, her türden insanı görebilirsiniz, özellikle gecelerin degismez insanları eli sikinde gezip röntgencilik yapan apaciler.burada namus kavramı biraz serttir, evli bir kadınla kocasının yanında münasebet kurmaya calısırsanız, önce kadından tokat yersiniz, sonra da adam ya sizi siker, ya da gözünüzü actıgınızda kendinizi acilde filan bulursunuz. (esini begendiginiz icin.)
türk kızları avrupadaki en tripkolik kızlardandır. %90'ı icin konusacak olursak kendini begenmislik maksimum düzeydedir. televizyonlara cıkarılmayacak cirkinlikteki kızlardan trip yiyebilir, azar isitebilirsiniz. sadece gidip merhaba derseniz, "üfff cekil git be basımdan !" seklinde tepkiyle karsılasmanız olasıdır. iliski uzunlugu genelde erkegin kızı aldatmasına ya da kızın daha zengin bir sevgili bulmasına kadardır.
bazen isler sarpa sarabiliyor tabii. mesela iki dakika önce tanıstıgınız kız körkütük sarhossa bir ihtimal otelde / evde iliskiye girebilirsiniz (daha önceden tecrübeliyse), uyandıgınızda artık onun kocası olursunuz, iki dakikada tanıstıgınız kız, bir anda iki yıllık nisanlınız olabilir.
Türk erkeklerine gelince, kibarı harbiden kibar, ayısı harbiden ayıdır. lakin en ayısı bile olur da kız arkadası yere düserse önce etrafı kolacan eder, kimsenin bakmadıgından eminse hızlıca kız arkadasını yerden kaldırır.
bunlara ragmen gayet yakısıklı, zengin, esprili, kültürlü bir erkek olsanız dahi, eger iyi sevisemiyorsanız, penisiniz kücükse, sevgiliniz size mesaj attıktan en gec bes dakika icinde geri dönüs yapmıyorsanız, annenizi kız arkadasınızdan daha cok seviyorsanız, dogum günlerinde, 14 subatta, sınavdan yüksek aldıgında, ise basladıgında, regl dönemlerinde hediye almıyorsanız siz tam bir odunsunuz demektir. ondan biraz ilgi görebilmek icin köle olmanız gerekebilir. türk kızı olm bu boru mu ?
tam tersi olarak gayet tipsiz, pis bir insansanız ama yurtdısından geldiyseniz, yani yabancı bir ülkenin vatandasıysanız sırf isminizle kendi kız arkadaslarına hava atması icin sizinle birlikte olabilir. o yüzden yabancı erkekler bu konuda cok sanslılar.
bacak kadar boyuyla, yüzünde birkac kilogram makyajla, kolunda, bacagında kıllarla ve bazen bıyıgıyla meshur kezbanlarımız vardır, bakın bunları baska ülkelerde bulamazsınız, degerini bilin.
lisedeyken hep hayal etmisimdir, "lan su müdür ögle konusmalarının birinde eline jileti alsa, ortaya söyler gibi 'bakın arkadaslar bunun adı jilet, istenmeyen tüyleri ve kılları kolayca yok edebilirsiniz.' dese ne güzel olurdu." diye.
öyle vahim durumda olanları gördüm ciddi ciddi.
kücük yaslardan itibaren hamur islerine baslayıp ileride duba olan sürümleri mevcuttur. bir de nutella sevdalısı olanlar var, eskiden sokakta sümüklü burnuyla salcalı, peynirli ekmek yiyendir bunların bir kısmı.
kendilerini övmeye bayılırlar, mesela aysegül adında bir kızımız mı var ? o muhtesem zekası ile akrostis yaparak facebook'da rakip kızlara göz dagı verebilmektedir :
Akıllı
Yalın
Şanslı
Edepli
Güzel
Üstün
Lider
zaten facebook ve ask.fm yayıldıktan sonra bu kezbanlarımız sanal alemde cirit atmaya basladılar. facebook profillerinin cogunda "eqLeme yapma ;)" vb. ifadeler görebilirsiniz.
bütün bu olumsuzluklara ragmen iyi olanları yok mu ? var, elbette var.
güzel, bakımlı, esprili, kültürlü, sır saklamayı bilen, erkek arkadaslarınıza söyleyemediginiz seyleri kendisine söyleyebileceginiz kızlarımız her ne kadar azınlıkta olsa da mevcut.
onları sevin, degerlerini bilin. türk kızı ve erkegi hakkında yazılacak daha coook sey var ama tartısma konusu olmasını istemem, neticede asıl amacımız Türkiye hakkında kısa bilgiler vermek.
simdilik aklıma gelenler bunlar, sormak istediginiz bir sey olmaz zaten, aksine eklemek istedikleriniz olacaktır, tesekkürler.
not : burada yazdıklarım sakayla karsık gercektir, asıl amac parodidir. simdi bazı vatansever bordo klavyeli arkadaslar cıkıp "ya sev ya terket kardesim !!!" triplerine girmesinler, her türlü olumsuzluguna ragmen ülkemi seviyorum.
-
eşşegin bitarafına sokup çıkarmıssın bizi :D
doğruları ile yanlışları ile güzel yazmışsın :D eline sağlık.
-
Aile yapımızdan bahsetsen iyiydi hocam :)
-
güzel olmuş eline sağlık, baya bir iğnelimişsin. benim zoruma giden müslümanız diyip her türlü pisliği türklerin ve arapların yapması. avrupada öyle
hırsızlıklar (çingeneleri ayırıyorum), yalan söylemeler, iftira atmalar dedikodular falan hiç yok ben şahsn bir kere bile görmedim. ama türklerin
arasına girdiğinde erkeği de kızı da aynı :) valla kötü bi şey umarım milletçe düzeliriz. milletimiz düzelirse başımızdakiler de düzelir. bizi iyi bir millet
olmadıkça başımızdakilerinde iyi olmasını bekleyemeyiz. teşekkürler tekrar :)
-
hocam emeğine sağlık da. hızlıca göz gezdirirken şuna hemen gözüm takıldı
avrupaya göre daha namusluyuz.
avrupayla kıyaslamaya gerek yok bence. yeni nesilin hali ortada.
aşırı namuslular
-
unbalanced bunu yazdı
güzel olmuş eline sağlık, baya bir iğnelimişsin. benim zoruma giden müslümanız diyip her türlü pisliği türklerin ve arapların yapması. avrupada öyle
hırsızlıklar (çingeneleri ayırıyorum), yalan söylemeler, iftira atmalar dedikodular falan hiç yok ben şahsn bir kere bile görmedim. ama türklerin
arasına girdiğinde erkeği de kızı da aynı :) valla kötü bi şey umarım milletçe düzeliriz. milletimiz düzelirse başımızdakiler de düzelir. bizi iyi bir millet
doğru söze ne denir. ellerinden öpüyorum
hatta izin verirsen baştan aşağı yalamak isterim (şaka şaka celallenme hemen)
şu tbtde yorumlarını beğenerek takip ettiğim belki de tek insandır.
konuya bakıyorum, unbalanced var. oh diyorum gayet balanced laflar etmiştir gene
-
Bunları ülke değerlendirmeleri adı altında toplamak fikri kesinlikle ilk benim aklıma gelmemiştir. acaba başka hangi ülkeler yazılacak daha buraya. :)
-
valla güzel gidiyor ben severek okuyorum bütün konuları :D
-
Daft bunu yazdıunbalanced bunu yazdı
konuya bakıyorum, unbalanced var. oh diyorum gayet balanced laflar etmiştir gene
Niyeti bozdun heralde cinsiyet felan da farklı yok yalarım yok yutarım yok konuya bakıyorum unbalanced var oh diyorum demeler felan :D :D
CAgAtAy tarafından 16/Ara/12 05:44 tarihinde düzenlenmiştir -
CAgAtAy bunu yazdıDaft bunu yazdıunbalanced bunu yazdı
Niyeti bozdun heralde cinsiyet felan da farklı yok yalarım yok yutarım yok konuya bakıyorum unbalanced var oh diyorum demeler felan :D :D
hafız seninniyet kötü :D
-
Haci acayip guldum ya.