folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder ABD’Deki Kriz Türkiye’Yi Nasıl Etkiliyor?



ABD’Deki Kriz Türkiye’Yi Nasıl Etkiliyor?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mobydick64
    mobydick64's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mart/2007
    Erkek

    ABD hükümetinin kepenk indirmesiyle ülkeleri yeni bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı.

     

    Beyaz Saray’ın kepenk kapatması Türkiye’nin elindeki 55 milyar dolarlık ABD tahvilini riske soktu. Washington’daki anlaşmazlıktan en fazla etkilenecek ülkelerin ise Çin ve Japonya olduğu konuşuluyor.

     

    Ülkedeki politik krizle gelen kepenk kapatma, birçok hükümetin uykusunu kaçırıyor. Dünyanın en güçlü ekonomisi Amerikan tahvillerine yatırım yapan ülkeler, trilyon dolarlık kayıplara engel olmak için Obama’ya çağrı yaptı.

     

    Türkiye de sahip olduğu 55 milyar dolarlık ABD tahviliyle bu ülkelerden biri. ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre Türkiye, en çok ABD tahviline sahip ilk 20 ülke arasında. Eğer Washington hükümeti bütçe krizini çözemezse 55 milyar dolarlık yatırım büyük ölçüde eriyecek. Uluslararası Para Fonu (IMF) yayımladığı raporda kapanma krizinin kısa süreceğini belirtti.

     

    Çin 1.27 trilyon doları düşünüyor

    Washington’daki kriz en çok Çin ve Japonya’da kaygı uyandırıyor. Çin, 1.27 trilyon dolarla elinde en fazla ABD tahvili bulunduran ülke. Çin Maliye Bakanı Zhu Guangyao, ABD’nin borçlardan sorumlu olduğunu söyledi. Listenin ikinci sırasında yer alan Japonya’nın elinde ise 1.14 trilyon dolarlık tahvil var.



    "sizce bu maç ne olur arkadaşlar . Bugün paranın başkanıda perşembe günü bu olay çözülmesse tüm dünya ekonomileri ciddi sıkıntı içine girecek dedi"


    ne mektup geliyor ne haber senden,söyle de bileyim bıktın mı benden,her akşam güneşin battığı yerden,gözlerin doğuyor gecelerime......
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ehveniser
    ehveniser's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2008
    Erkek

    Şimdi şöyle açıklama yapayım dilim döndüğünce.

     

    ABD doları çok oynuyor bu sıralar,bildiğiniz gibi.

    Fakat çok ilginç bir olay oldu geçen hafta,merkez bankası repo ihalesi açmadı.

    Yani bankalar parayı çok işletemediler.Piyasaya dolar enjekte edildi,türk lirasının dolar karşısında değer kazanabilmesi için.

    Bu politika sürer ve repo arada sıra bu şekilde ihaleye açılmazsa Türkiye açısından dolar karşısında liranın yükseleceğini söyleyebiliriz.

    Ancak ;

    Avrupa ülkeleri doların fazla değer kaybetmesini istemiyor.Çünkü dolar değer kaybederse Euro değerlenecek.

    Euro değerlenmesi demek Avrupa ülkelerinin diğer dış dünya ülkeleriyle yaptığı ticaretlerde daha pahalı paraya sahip olmaları,dolayısıyla daha az az ticaret yapmaları anlamına gelecek.

    Bu sebeple Avrupa ülkeleri Doların değer kaybetmemesi için elinden geleni yapacak.

    Tahminen yıl sonu dolu 2,1 TL seviyesine sabitlenir.


    Koca hestiy aya bedenem ?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    3 kulhü 1 elham yetiyo bizim millete haci siktiret kriz mriz trizlemez teğet geçiyo bizi kriz nede olsa :)


    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YasamaK
    YasamaK's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2010
    Erkek

    Hadi hayırlısı hepimizin totosuna gine parmak atacaklar mınakoyam :D


    SEVİŞİRKEN EN ZEVKLİ OLAN ŞEY.. tamam, dikkatinizi çektim. ne kadar meraklısınız böyle şeylere terbiyesizliğin lüzumu yok yani :D (, sessizce öldürüyor.)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    piyasaya dolar enjekte edilmesi hangi yollarla oluyor ? bunu birisi anlatsın


    Temel adalettir .
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mobydick64
    mobydick64's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mart/2007
    Erkek

    1950'ler ve '60'lar boyunca avrupa'yı dolarize eden abd nasıl 1970'lerde yüksek faiz ve enflasyon süreci ile bu paraları kuşa çevirdiyse, şimdi de aynısı olacak. işte bu yüzden şu an herkes dolardan kaçmak istiyor. global likiditenin en önemli ana kaynağı elinde büyük miktarlarda dolar rezervi bulunduran çin, japonya, rusya, arap petrol devletleri gibi ülkelerin ellerinde bulunan trilyonlarca doların 1970'lerdeki gibi bir enflasyonist süreç içerisinde değersizleşeceğini hissettiği için bu dolarları ne olursa olsun maddi varlığa çevirmek istemeleridir. aslında akıllı para bu durumu çoktan hissetmişti. bu yüzden altına geçerek, altının fiyatını 200$ seviyelerinden 700$ seviyesine çıkardı. lakin biz burada trilyonlarca dolardan bahsediyoruz, bu parayı altına çevirmek mümkün değil. böyle bir şey altın fiyatını 10 binlerce $ seviyesine fırlatır. bu da abes olur. peki bu ülkelerin bulduğu çözüm ne sizce? elbette çok basit, abd dolarından kurtulmanın tek yolu var. o da ne olursa olsun onu maddi bir varlıkla değiştirmek. işte bu yüzden, son bir kaç senedir dehşet miktarlarda nakit para sürekli satın alacak, maddi varlığa dönüşebilecek fırsatlar arıyor. inanılmaz paralar ödenerek şirket birleşmeleri yaşanıyor. özellikle üçüncü dünya ülkelerinin elinde ne var ne yok satın alıyorlar. afrika'ya bile inanılmaz miktarlarda sermaye akışı var. çünkü olay basit, fed'in zıçar gibi bastığı dolar artık kabına sığmıyor ve gerçek maddi varlıklara dönüşebilmek için eline geçen her fırsatı kullanıyor. işte bu yüzden, türkiye'de son beş senede, yabancı yatırımcılar tek bir tane bile büyük fabrika açmazken, halihazırda kurulu şirketlere deli gibi talep var. borsada yabancı payı neredeyse % 80'lere vurmuş durumda. daha da komiği, asker e-muhtıra veriyor, ülke savaşın eşiğine geliyor, buna rağmen adamlar yine de bozmuyorlar pozisyonlarını. her allahın günü kuruluş, arsa veya maddi olarak ne varsa satın almaya çalışıyorlar. yahu hiç mi kafanız çalışmıyor, madem türkiye bu kadar yatırım yapılabilir bir ülke oldu, neden son beş senede tek bir tane bile büyük fabrika yatırımı yapılmadı? tekstili zaten geçtim, otomotiv yatırımı bile yapılmadı. halbuki, 95-00 arası çok daha kötü şartlarda iki-üç tane büyük yatırım gelmişti. şimdi güya çok daha iyi şartlar var ama nedense kimse fabrika kurmaya gelmiyor. öte yandan elindekini almaya gelince on yerden talip çıkıyor. çünkü adamın derdi, türkiye'nin süper duper ekonomik performansı değil. adamın derdi elindeki doları maddiyata çevirmek. zira en az 10 sene enflasyon yaşanacak, elindeki doların değeri yok olup gidecek. işte bu yüzden canhıraş afrika'nın en ücra köşesinde bile satın alacak şey arıyorlar. son 4-5 senelik bu periyotta, bu nedenle dünyada aldatıcı bir ekonomik büyüme gerçekleşti. afrika bile yıllık % 7 büyüdü.

    aslında şu anda yaşadığımız durum bir çeşit para aldanması vakası. şu anda türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler global likidetinin kendilerine gösterdiği anlamını çözemedikleri ilgiden şımarmış durumda olsalar da, hatta bazılarının başbakanı "yaa, yaa bakın eskiden merkez bankamızda kaç milyar $'ımız vardı şimdi kaç yüz milyar $'ımız var. hepsini ben yaptım, beeeğğnnn" diye cahilce böbürleniyor bile olsa, bunun acısı çok sonra çıkacak. hiç merak etme tayyip, o çok övündüğün dolar rezervi daha da yükselecek. belki de 150 milyar $ seviyesine gelecek ama bunun acısı çok değil iki-üç sene içinde çıkmaya başlayacak.


    ne mektup geliyor ne haber senden,söyle de bileyim bıktın mı benden,her akşam güneşin battığı yerden,gözlerin doğuyor gecelerime......
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Aralık/2007
    Erkek
    mobydick64 bunu yazdı

    1950'ler ve '60'lar boyunca avrupa'yı dolarize eden abd nasıl 1970'lerde yüksek faiz ve enflasyon süreci ile bu paraları kuşa çevirdiyse, şimdi de aynısı olacak. işte bu yüzden şu an herkes dolardan kaçmak istiyor. global likiditenin en önemli ana kaynağı elinde büyük miktarlarda dolar rezervi bulunduran çin, japonya, rusya, arap petrol devletleri gibi ülkelerin ellerinde bulunan trilyonlarca doların 1970'lerdeki gibi bir enflasyonist süreç içerisinde değersizleşeceğini hissettiği için bu dolarları ne olursa olsun maddi varlığa çevirmek istemeleridir. aslında akıllı para bu durumu çoktan hissetmişti. bu yüzden altına geçerek, altının fiyatını 200$ seviyelerinden 700$ seviyesine çıkardı. lakin biz burada trilyonlarca dolardan bahsediyoruz, bu parayı altına çevirmek mümkün değil. böyle bir şey altın fiyatını 10 binlerce $ seviyesine fırlatır. bu da abes olur. peki bu ülkelerin bulduğu çözüm ne sizce? elbette çok basit, abd dolarından kurtulmanın tek yolu var. o da ne olursa olsun onu maddi bir varlıkla değiştirmek. işte bu yüzden, son bir kaç senedir dehşet miktarlarda nakit para sürekli satın alacak, maddi varlığa dönüşebilecek fırsatlar arıyor. inanılmaz paralar ödenerek şirket birleşmeleri yaşanıyor. özellikle üçüncü dünya ülkelerinin elinde ne var ne yok satın alıyorlar. afrika'ya bile inanılmaz miktarlarda sermaye akışı var. çünkü olay basit, fed'in zıçar gibi bastığı dolar artık kabına sığmıyor ve gerçek maddi varlıklara dönüşebilmek için eline geçen her fırsatı kullanıyor. işte bu yüzden, türkiye'de son beş senede, yabancı yatırımcılar tek bir tane bile büyük fabrika açmazken, halihazırda kurulu şirketlere deli gibi talep var. borsada yabancı payı neredeyse % 80'lere vurmuş durumda. daha da komiği, asker e-muhtıra veriyor, ülke savaşın eşiğine geliyor, buna rağmen adamlar yine de bozmuyorlar pozisyonlarını. her allahın günü kuruluş, arsa veya maddi olarak ne varsa satın almaya çalışıyorlar. yahu hiç mi kafanız çalışmıyor, madem türkiye bu kadar yatırım yapılabilir bir ülke oldu, neden son beş senede tek bir tane bile büyük fabrika yatırımı yapılmadı? tekstili zaten geçtim, otomotiv yatırımı bile yapılmadı. halbuki, 95-00 arası çok daha kötü şartlarda iki-üç tane büyük yatırım gelmişti. şimdi güya çok daha iyi şartlar var ama nedense kimse fabrika kurmaya gelmiyor. öte yandan elindekini almaya gelince on yerden talip çıkıyor. çünkü adamın derdi, türkiye'nin süper duper ekonomik performansı değil. adamın derdi elindeki doları maddiyata çevirmek. zira en az 10 sene enflasyon yaşanacak, elindeki doların değeri yok olup gidecek. işte bu yüzden canhıraş afrika'nın en ücra köşesinde bile satın alacak şey arıyorlar. son 4-5 senelik bu periyotta, bu nedenle dünyada aldatıcı bir ekonomik büyüme gerçekleşti. afrika bile yıllık % 7 büyüdü.

    aslında şu anda yaşadığımız durum bir çeşit para aldanması vakası. şu anda türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler global likidetinin kendilerine gösterdiği anlamını çözemedikleri ilgiden şımarmış durumda olsalar da, hatta bazılarının başbakanı "yaa, yaa bakın eskiden merkez bankamızda kaç milyar $'ımız vardı şimdi kaç yüz milyar $'ımız var. hepsini ben yaptım, beeeğğnnn" diye cahilce böbürleniyor bile olsa, bunun acısı çok sonra çıkacak. hiç merak etme tayyip, o çok övündüğün dolar rezervi daha da yükselecek. belki de 150 milyar $ seviyesine gelecek ama bunun acısı çok değil iki-üç sene içinde çıkmaya başlayacak.

    Çok güzel yazmışsın hocam ellerine sağlık, hatta yine yazarsan yine okurum,en azından parayla üzerimize oynanan oyunları veddünya cçapındaki oyunları öğrenmiş olurum. Peki bu durumdan ab nasıl etkilenir hocam? 


    Almanya Fatihi
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Temmuz/2009
    Homo
    mobydick64 bunu yazdı

    1950'ler ve '60'lar boyunca avrupa'yı dolarize eden abd nasıl 1970'lerde yüksek faiz ve enflasyon süreci ile bu paraları kuşa çevirdiyse, şimdi de aynısı olacak. işte bu yüzden şu an herkes dolardan kaçmak istiyor. global likiditenin en önemli ana kaynağı elinde büyük miktarlarda dolar rezervi bulunduran çin, japonya, rusya, arap petrol devletleri gibi ülkelerin ellerinde bulunan trilyonlarca doların 1970'lerdeki gibi bir enflasyonist süreç içerisinde değersizleşeceğini hissettiği için bu dolarları ne olursa olsun maddi varlığa çevirmek istemeleridir. aslında akıllı para bu durumu çoktan hissetmişti. bu yüzden altına geçerek, altının fiyatını 200$ seviyelerinden 700$ seviyesine çıkardı. lakin biz burada trilyonlarca dolardan bahsediyoruz, bu parayı altına çevirmek mümkün değil. böyle bir şey altın fiyatını 10 binlerce $ seviyesine fırlatır. bu da abes olur. peki bu ülkelerin bulduğu çözüm ne sizce? elbette çok basit, abd dolarından kurtulmanın tek yolu var. o da ne olursa olsun onu maddi bir varlıkla değiştirmek. işte bu yüzden, son bir kaç senedir dehşet miktarlarda nakit para sürekli satın alacak, maddi varlığa dönüşebilecek fırsatlar arıyor. inanılmaz paralar ödenerek şirket birleşmeleri yaşanıyor. özellikle üçüncü dünya ülkelerinin elinde ne var ne yok satın alıyorlar. afrika'ya bile inanılmaz miktarlarda sermaye akışı var. çünkü olay basit, fed'in zıçar gibi bastığı dolar artık kabına sığmıyor ve gerçek maddi varlıklara dönüşebilmek için eline geçen her fırsatı kullanıyor. işte bu yüzden, türkiye'de son beş senede, yabancı yatırımcılar tek bir tane bile büyük fabrika açmazken, halihazırda kurulu şirketlere deli gibi talep var. borsada yabancı payı neredeyse % 80'lere vurmuş durumda. daha da komiği, asker e-muhtıra veriyor, ülke savaşın eşiğine geliyor, buna rağmen adamlar yine de bozmuyorlar pozisyonlarını. her allahın günü kuruluş, arsa veya maddi olarak ne varsa satın almaya çalışıyorlar. yahu hiç mi kafanız çalışmıyor, madem türkiye bu kadar yatırım yapılabilir bir ülke oldu, neden son beş senede tek bir tane bile büyük fabrika yatırımı yapılmadı? tekstili zaten geçtim, otomotiv yatırımı bile yapılmadı. halbuki, 95-00 arası çok daha kötü şartlarda iki-üç tane büyük yatırım gelmişti. şimdi güya çok daha iyi şartlar var ama nedense kimse fabrika kurmaya gelmiyor. öte yandan elindekini almaya gelince on yerden talip çıkıyor. çünkü adamın derdi, türkiye'nin süper duper ekonomik performansı değil. adamın derdi elindeki doları maddiyata çevirmek. zira en az 10 sene enflasyon yaşanacak, elindeki doların değeri yok olup gidecek. işte bu yüzden canhıraş afrika'nın en ücra köşesinde bile satın alacak şey arıyorlar. son 4-5 senelik bu periyotta, bu nedenle dünyada aldatıcı bir ekonomik büyüme gerçekleşti. afrika bile yıllık % 7 büyüdü.

    aslında şu anda yaşadığımız durum bir çeşit para aldanması vakası. şu anda türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler global likidetinin kendilerine gösterdiği anlamını çözemedikleri ilgiden şımarmış durumda olsalar da, hatta bazılarının başbakanı "yaa, yaa bakın eskiden merkez bankamızda kaç milyar $'ımız vardı şimdi kaç yüz milyar $'ımız var. hepsini ben yaptım, beeeğğnnn" diye cahilce böbürleniyor bile olsa, bunun acısı çok sonra çıkacak. hiç merak etme tayyip, o çok övündüğün dolar rezervi daha da yükselecek. belki de 150 milyar $ seviyesine gelecek ama bunun acısı çok değil iki-üç sene içinde çıkmaya başlayacak.

    bu ekonomi konularını pek okumayı sevmem ama ilgiyle bir solukta okudum. klavyene sağlık.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    kimisi der: abd icin sikinti olmaz , icap ederse bi telefonla dolar basip piyasaya sokarlar

    bi de isin bu tarafi var

    http://www.youtube.com/watch?v=hCH0_4kdwG0

     


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h2run
    h2run's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    düşse biraz şu amk doları ne ıyı olur :D


    - Ben alışılmış şeyleri sevmem, bilirsin.Yaşamaksa ; dilediğim gibi yaşamalıyım, sevmekse; gönlümce sevmeliyim.Kendi elimle yazmalıyım alın yazımı,ölmekse istediğim anda ÖLMELİYİM.
Toplam Hit: 4842 Toplam Mesaj: 39