Aklımdaki Projeyi Hayata Geçirmek Ve Karşılaştığım Zorluklar
-
selamlar, biraz içimi dökeceğim, konu bir web-sitesini hayata geçirme hakkında..
aklıma bir web projesi geldi. Dünya'da benzeri yok gibi, bulamadım. şahsen kullanacağım ve başkalarının da kullanacağını düşündüğüm, uluslarası kullanımı olabilecek "basit" bir web uygulaması. bilmem, belki de ben abartıyorumdur..
lakin daha önce hiç web sitesi yapmadım "sayılır", daha doğrusu bunu hiç iş olarak görmedim, eş-dosta basit şeyler yaptım 1-2 o kadar.. birkaç ay önce JS 'ye giriş yaptım, şimdi Node.JS ile fln uğraşıp duruyorum. takdir edersiniz ki deneyimsiz biri için tek başına kodlamalarla uğraşmak pek de kolay olmuyor.
biraz biraz herşeyi çözdüm gibi oldu, frontend baya oturdu, sona yaklaştı (tasarım 2-3 kez değişti fln, sil baştan..) , backend devam ediyor.. ama içimde bir huzursuzluk var, başladığım işi bitiren biriyim ve yoruldum, bunu paylaşmak amacım. şöyle ki:
-node.js çok hızlı fakat yanlış bir sorguda patlıyor, duruyor (forever npm i var ama patlamasın işte, çalışsın diyorum; ileride denerken patlarsa nereden patladı, ne oldu bulmak zor olacak)
-db olarak redis tercih ettim, kaptım fakat şimdi rediste bir keyword'u arayıp, sonuçları göstermek felan diğer db lere göre daha zor gibi, bu ileride sorun olabilir, belki arama için bakşa bir db kullanabilirim,
-şimdi ben bu siteyi yapıcam, tutulursa 1-2 hafta sonra adamlar kopyasını yapacak, yani fikrin bi' değeri kalmadı gibi hakkaten, parası olan düdüğü çalıyor gibi bir durum var.. girdimi sağlam girmek lazım ki bu da en az kodlama kadar zor.
-cloud server mi kullanmalı, yoksa vps alıp geçmeli mi. node.js tek çekirdek destekliyor, sanırım çok çekirdek için cluster (ya da böyle birşey) yapmak gerekiyor. aynı şey Redis için de geçerli.. ya da agar.io da olduğu gibi gerek duyulursa load-balancing yapılabilir belki ama yine de çok çekirdekte çalıştırmayı bilmiyorum, db'yi ortak kullanmak lazım felan.. şimdilik oralara bakamıyorum..
-ilk kodlamam olduğundan kodlarda muhtemelen birkaç açık olacak, bu can sıkıcı olacak çünkü node.js çökmeye çok meyilli.
vs.. vs.. aklıma gelmeyen daha bir çok güncel ve potansiyel sorunumsularla bunalmış durumdayım.
amacım web sitesini sürdürmek de değil, siteyle ileride teknik olarak uğraşmak istemiyorum, bu benim işim değil, fakat bu fikri paraya çevirmek için de uğraşıp durdum. dediğim gibi başladığım işi bitiren biriyim ama bir hava almak, bu işi bilenlerle paylaşmak istedim, çevremde pek bu işlerden anlayan birileri yok.
acaba bu fikri satabileceğim birileri (bir ekip) var mı? proje oluşturup yatırımcı ile, ya da başka kişilerle uğraşmak/sunum yapmak/başvuru hazırlamak da zor geliyor. ayrıca güven meselesi vs..
kafam karışık, bu yüzden kusra bakmayın. sadece sizlerden gelecek önerileri/yorumları/tavsiyeleri merak ediyorum.
sevgiler..
RockZs tarafından 02/Eyl/15 23:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Hocam tutacağını düşünüyorsan fikrinin kendin neden ekip kurmuyorsun?
-
Yazilimci bunu yazdı
hocam öncelikle öneriniz için teşekkür ederim. her ne kadar ileriye dönük endişeler taşısam da şu ana kadar kendim bir aşama kaydettim. büyük bir ekibe de ihtiyacım yok aslında, belki JS den felan iyi anlayan, daha önce benzer girişimlerde bulunan bir arkadaşım olsa onunla beraber geliştirirdik. olmaz diye de birşey yok, fikir almak için buradayım; ne yapacağımı tam kestiremiyorum, o yüzden kafanızı şişirdim aslında.
-
RockZs bunu yazdıYazilimci bunu yazdı
hocam öncelikle öneriniz için teşekkür ederim. her ne kadar ileriye dönük endişeler taşısam da şu ana kadar kendim bir aşama kaydettim. büyük bir ekibe de ihtiyacım yok aslında, belki JS den felan iyi anlayan, daha önce benzer girişimlerde bulunan bir arkadaşım olsa onunla beraber geliştirirdik. olmaz diye de birşey yok, fikir almak için buradayım; ne yapacağımı tam kestiremiyorum, o yüzden kafanızı şişirdim aslında.
Kafamızı şişirdiğin yok hocam en azından benim :) . Neden illa js ye takılı kalıyorsun hocam. Başka dillerle yazmayı düşünebilirsin ekip kurarken. Böylece bütün karşılaştığın zorlukları arkanda bırakmış olursun kannımca
-
Yazilimci bunu yazdıRockZs bunu yazdıYazilimci bunu yazdı
Kafamızı şişirdiğin yok hocam en azından benim :) . Neden illa js ye takılı kalıyorsun hocam. Başka dillerle yazmayı düşünebilirsin ekip kurarken. Böylece bütün karşılaştığın zorlukları arkanda bırakmış olursun kannımca
soket programlama kullanmak gerek, ayrıca browser da javascript kullanmak lazım, bu yüzden JS hocam. node.js de zaten JS tabanlı. başka bir platform vardır elbet ama en uyumlusu bunlar bence. sağolasın tekrar.
-
RockZs bunu yazdıYazilimci bunu yazdıRockZs bunu yazdıYazilimci bunu yazdı
soket programlama kullanmak gerek, ayrıca browser da javascript kullanmak lazım, bu yüzden JS hocam. node.js de zaten JS tabanlı. başka bir platform vardır elbet ama en uyumlusu bunlar bence. sağolasın tekrar.
Tamamen fikir açısından söylüyorum hocam. Socket programlama c# ile de yapılır. Web projesi olacaksa zaten javascript illaki kullanacaksın demektir. Hız konusuna takılıyorsan (hızdan kastım sayfanın gidip gelmesi postback olayı) AJAX kullanılabilir. Hem yazılım tarafı ile uğraşmak hemde projeyi yürütmek çok zor bir iş hocam. Kolay gelsin
-
Niye Node.js ? Tek thread üzerinde çalışan bir yapıyı öğrenmen, stabil yapman, hiç kodlama bilgin yoksa zor olur.
PHP ile başlayabilirdin ya da geçiş yapabilirsin. Hem öğrenmesi kolay, hem de istemediğin kadar kaynak bulabilirsin.
-
Ekipsiz proje işi olmaz,
büyük düşünmek gerekiyor.
Velev ki Allah göstermesin, yarın birgün trafik kazası geçirdin ve öldün veya ekipten birisi öldü.
Veya öküz öldü ortaklık bozuldu vs vs.. Dünyanın binbir türlü hali var.
Projeni kullanan insanlar madur olacak.
-
hocam projenin içinde çok boğulmuşsun sen. Bu kadar özelleştirme sene oldu 2015 nerdeyse herşey keşfedildi yani bi hayal kırıklığına girebilirsin yayına aldığın zaman. Bence yayına al yaptığın kadarını bazı tanımadığın üçüncü gözlerle paylaş falan bide onlardan dinle kendi projeni.
bu şekilde heba olan çok proje gördüm ben seninki de öyle olmasın.
-
Yazilimci bunu yazdı
Tamamen fikir açısından söylüyorum hocam. Socket programlama c# ile de yapılır. Web projesi olacaksa zaten javascript illaki kullanacaksın demektir. Hız konusuna takılıyorsan (hızdan kastım sayfanın gidip gelmesi postback olayı) AJAX kullanılabilir. Hem yazılım tarafı ile uğraşmak hemde projeyi yürütmek çok zor bir iş hocam. Kolay gelsin
teşekkür ederim. JS dediğiniz gibi benim için olmazsa-olmaz. ayrıca yeni başlayan veya fikir aşamasındaki projeler için faydalı olabilecek güzel bir kaynak buldum: http://startupstash.com/
ozgunlu bunu yazdıNiye Node.js ? Tek thread üzerinde çalışan bir yapıyı öğrenmen, stabil yapman, hiç kodlama bilgin yoksa zor olur.
PHP ile başlayabilirdin ya da geçiş yapabilirsin. Hem öğrenmesi kolay, hem de istemediğin kadar kaynak bulabilirsin.
hocam Node.JS; JS den dolayı en kolay öğrenebileceğim dil oldu. soket.io ile olan işbirliği güzel. npm kullanımı kolay. chat gibi anlık iletişim çok kolay sağlanabiliyor. redis oldukça kolay ve faydalı.. uygulama tek sayfa, bu yönden de kolaylık sağlıyor, web server a ayrıca kaynak ayırmıyorum. ama dediğiniz gibi stabil yapmak kolay değil, her açığı düşünmek gerekiyor.
Kaan bunu yazdıEkipsiz proje işi olmaz,büyük düşünmek gerekiyor.
Velev ki Allah göstermesin, yarın birgün trafik kazası geçirdin ve öldün veya ekipten birisi öldü.Veya öküz öldü ortaklık bozuldu vs vs.. Dünyanın binbir türlü hali var.
Projeni kullanan insanlar madur olacak.
hocam ekiplik bir iş yok gibi aslında. ekipten kastımız JS programlamaya çok hakim biri aslında. benim 1-2 aydır uğraştığım işi 3-5 günde halledip, bakşa hususlara ağırlık verebilirdi. ben de işin tanıtım kısmıyla felan uğraşırdım, tekniğe bulaşmazdım ama çevremde böyle güvenebileceğim ve işten anlayan bir adam yok. projenin devamında da yer almak istemiyorum, yani kurucu olarak kalayım, sonra başkalarına devredeyim, mantık bu. ayrıca üyelik sistemi felan yok, düşünmüyorum, tamamen anlık kullanılacak bir uygulama. yapımı da kolay, bu yüzden ben ölsem de başkası gerekli görürse zaten siteyi açar hocam.
cemnet bunu yazdıhocam projenin içinde çok boğulmuşsun sen. Bu kadar özelleştirme sene oldu 2015 nerdeyse herşey keşfedildi yani bi hayal kırıklığına girebilirsin yayına aldığın zaman. Bence yayına al yaptığın kadarını bazı tanımadığın üçüncü gözlerle paylaş falan bide onlardan dinle kendi projeni.
bu şekilde heba olan çok proje gördüm ben seninki de öyle olmasın.
evet boğuldum gerçekten ama inanın bu yorumlar bana güç verdi. biri beni anlasın, varsa sıkıntı söylesin, önceden uyarsın istedim aslında :) dediğin gibi hocam belki de kimse kullanmayacak çöp olup gidecek. kafamdakileri yapayım, kısmetse tbt'den katılmak isteyen olursa birkaç kişi kapalı bir değerlendirme yaparız.
herkese tekrar teşekkür ederim.
-
Hocam forever yerine pm2 kullan loglamayı aç
Her fonksiyonda ya da farklı işlemde konsola yazı yazdır ki loglara bakınca anlayabilesin tabi bu da sana bağlı ben yazmıyorum misalen
Arkaplanda çalışacak botlar varsa onlar için ayrı ayrı pm2 start komutu kullan bu sayede biri çökünce öteki çalışmasına devam eder.
Php ile socket programlayabilirsin diyen fanatik php aşığıdır dinleme
C# ile socket programlayabilirsin diyen de fanatik c# aşığıdır onu da dinleme
Anahtar kelimen gözden kaçırmaman gereken terim = callback
Bilincinde iyi bir şekildr olman gereken terim = asenkron & senkron kavramları.
Sıkılmak için de tek söyleyeceğim dur hele daha enazından 9 ayın var (bi sene bi peşinden koş hele :))
Çoklu çekirdek olayına gelirsek hiç ihtiyacım olmadığından araştırmadım bile fakat c/c++ ile plugin yazılan bir dilden bahsediyoruz çekirdeğin allahına hükmetmesi lazım mantıken fakat bakacağım müsait olduğumda..