Akü Şarj Durumu Ve Röle Sorunu
-
Arkadaşlar daha önceden rüzgar gülü yapmıştım.
http://www.tahribat.com/Forum-Ruzgar-Jeneratoru-Yaptim-Elektrige-Elektrik-Demiyorum-184178/
Akülerim şarj oluyor hiç bir sıkıntı yok ama aklıma şöyle bir şey geldi yapayım dedim ama sorundan başımı kaldıramadım.
İlk soru olarak ; Ben LM3914 ile akü şarj göstergesi devresi kurdum daha sonra akü tam dolu durumda gösteren LEDi söktüm yerine BD140 trasistörünü bağlayarak röleyi tetikledim rölenin ucunada invertörü bağladım. Yani akü tam dolu durumdayken invertör devreye girecekti daha sonra akü seviyesi düşünce invertöre giden enerji kesilecekti ama şöyle bir sorun ile karşılaştım Akü tam dolu oluyor hemen invertör devreye giriyor invertör anlık enerji çekince akü voltajı düşüyor ve invertöre giden elektrik kesiliyor sürekli böyle devam ediyor bazen de invertöre elektrik verip vermeme konusunda tereddüt ediyor role sürekli vızırdıyor. Bu sorunu çözmek için 3 adet 2200uf kondansatör paralel bağladım invertör çıkışına ama fayda etmedi.
İkinci sorum ise ; Aküler boş durumda LM3914 yapılan devrede, en altan 3 led yanıyor, bir rüzgar esiyor aküleri şarj edeyim derken o anlık gelen elektrikle aküler dolu gibi gözüktüğünden invertör devreye girmeye çalışıyor Bunu nasıl çözerim ?
Şeması.
Üçüncü sorum ise ; İnvertör kısmında şimdi normal bilgisayarlar için kullanılan bir ups düşünün mantık nedir. Elektrik gidince invertör devreye girer. Ben bunu tam terine çevirmek istedim. Yani aküler dolu ise invertörden elektrik ver boş ise şebekeden diye aşağıdaki şemadaki gibi devre kurdum. Erkek fiş bağladım ucuna birini şebek elektriğine diğerini de invertöre takıyorum. İnvertör çalıştığında şebeke elektiğini kesiyo,r invertörün aküleri zayıfladığında kendini kapattığında şebeke elektriği devreye giriyor. Şebeke elektiriği varken roleye hiç bir şekilde enerji gitmiyor normal şekilde devreyi tamamlıyor. invertör çalıştığında röleye enerji giderek tetikliyor. Şemaya bakınca göreceksiniz zaten. Peki sorun ne ? Tabi ki geçişler... Şebeke elektiriğinden invertöre geçerken aradaki geçiş çok kısa hiç bir sorun olmuyor ama invertör enerjiyi kesti mi roleleri bırakması uzun sürüyor nedeni devredeki 440 uf sanıyorum öyleydi tam aklımda değil ama bu kondansatör yüzünden, bunu takmayayım dedim bu seferde roleler titriyor. Enerji kesilince kondansatördeki enerji harcamam lazım dedim LED takayım dedim bu seferde role stabil çalışmadı devredeki trafo kapalı tip trafo fazla akımı yok bilgiler şu anda aklımda değil 12 volt ama kaç watt bilmiyorum .Öncelikle sonuna kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ediyorum, sorunları nasıl çöze bilirim yardımlarını bekliyorum
Şeması :
-
iki tane odtü elektrik elektronik müh mezunu arkadaşa konunun linkini attım, vakit ayırabilirlerse dönüşlerini yazarım buraya.
-
zaman rölesi koy atıyorum tetikleme geldiği anda 10dk boyunca devreye alsın sonra eski pozisyonuna dönsün.Ayrıca kontaktaki kararsızlığı kondansatör değerini yükselterek aşabilirsin (bi yere kadar)
-
muaythaist bunu yazdı
iki tane odtü elektrik elektronik müh mezunu arkadaşa konunun linkini attım, vakit ayırabilirlerse dönüşlerini yazarım buraya.
Eyvalla sağolasın..
-
jawsap67 bunu yazdı
zaman rölesi koy atıyorum tetikleme geldiği anda 10dk boyunca devreye alsın sonra eski pozisyonuna dönsün.Ayrıca kontaktaki kararsızlığı kondansatör değerini yükselterek aşabilirsin (bi yere kadar)
Zaman rolesi ile olacak iş değil kardeşim sonuçta bir kontrol mekanizması var akü durumunu kontrol etmek gerekiyor.Kondansatörler il denedim ama malesef bir düzen kuramadım.
-
2 ayrı akü grubu yapman gerekiyor ve 3 adet güç kontrol rolesi 3 adet kontaktör gerekli
-
vukuat bunu yazdı
2 ayrı akü grubu yapman gerekiyor ve 3 adet güç kontrol rolesi 3 adet kontaktör gerekli
Hocam banada öyle geldi ilk düşündüğüm oydu ama başka bir kolay yolu olmalı ben neden böyle istiyorum kendim uğraşmak istemiyorum akü bitti rüzgar gülünden gelen enerjiye bağla filan zor geliyor ben herşey otomatik olsun istiyorum. Akü dolunca inverter devreye girsin bana çaktırmadan geçiş yaparak odama elektriği versin akü bitince otomatik şebekeye geçsin ben ilgilenmeyeyim yani kendi bana görünmeden tasarruf yapsın rüzgar gülü ile :)
-
Yukarı taşıyalım.
Arkadaş ulvi işlerle uğraşıyor bir bilen bir gören olur belki.
-
@musa-90 bu ugrastigin projelere istinaden , devletten maddi destek aliyor musun? yahut projenin verimliligine gore tesvik ve yatirim amacli alma durumun var mi ?
-
hojucuk bunu yazdı
@musa-90 bu ugrastigin projelere istinaden , devletten maddi destek aliyor musun? yahut projenin verimliligine gore tesvik ve yatirim amacli alma durumun var mi ?
Devletle filan hiç bir araya gelmedik korkuyorum borçlu çıkarım diye :) Yok hocam destek mestek yok biriki yere mail attım hatta geçen forumda konu açıldı girişimcilik üzerine bir kuruluş yatırım yapıyormuş orayada başvurdum bakalım hayırlısı seninde aklında bir yer varsa başvurayayım hocam. Yeni dinamo yapmam lazım bu yetersiz geliyor destek olsunlar :)
musa-90 tarafından 08/Kas/13 09:39 tarihinde düzenlenmiştir -
iki röle kullan biri tetiklendikten sora kendi bobinini kendi enerjisi ile aktif etsin yani röle çıkışını bd140 a bağlıyacaksın gerçi bd140 pnp diye hatırlıyorum ama mantık şu konaktörlerle yapılan kumanda devrelerindeki gibi röleyi birkere aktif edince kendi kendinin hep aktif tutacak artık onun için geribeslemeyi gerilim bölücü falan bi şekilde yaparsın
sonra enerjiyi kesme için diğer bir röle aynı hatta seri bağlı fakat bu röle aktif olunca enerjiyi kesicek deaktif olunca enerjiye yol vericek şekilde bağlanmış olucak bu röleyi de en alttaki led ile aktif ediceksin alttaki led sönünce röle açılacak ve hattı kesicek ilk rölede kendi kendini aktif etme döngüsünden çıkmış olacak taki en son led tekrar aktif olana kadar yani şarj işlemi bitene kadar
golgi tarafından 08/Kas/13 09:39 tarihinde düzenlenmiştir