Algıların Farklı Olma İhtimali.
-
cok uzun zaman önce gelmisti bu durum aklıma, muhtemelen cogunuz da düsünmüssünüzdür. yaklasık 1 saat kadar önce de eksi sözlük'te görünce sormak istedim.
orada renkler üzerinden örnek vermisler, kırmızı rengi hepimiz aynı tanımlıyoruz ama aslında her birimizin gördügü aslında farklı bir renkse ? mesela bir insan ögrenmeye basladıgında ona gök yüzünün renginin mavi oldugunu söylerler veya kanın kırmızı oldugunu. dili ögrenmek gibi bir sürec icerisinde biz ortak bir görüse baglı kalarak renkleri, aslında baska birisinin tecrübesine göre tanımlıyoruz aklımızda. aslında bize bunu söyleyen kisinin gördügü renk farklıysa ? bu teoriyi ayna üzerinden bir renge bakarak cürütmek mümkün müdür ? renk körlügü de kanıtlar nitelikte diyebilir miyiz ?
ben bunu renkler üzerinden degil, tat duyusu acısından düsünmüstüm. baklavaya hepimiz tatlı diyoruz veya patates kızartmasını tuzlu olarak tanımlarız ama aldıgımız tat degisik olamaz mı ? simdi bunu cok kısa süreli olarak düsündügümüzde "olur mu lan öyle sey" diyesimiz gelir ama böyle bir ihtimal olabilirmis gibi geliyor bana. belki benim patates kızartmasından aldıgım tadı, sen köfteden veya pilavdan alıyorsun ? dilimizdeki tat reseptörleri, tatlı, tuzlu, eksi ve acı olarak ayırılıyor, bu bilimsel olarak kanıtlandıgı icin, belki "tat" konusunu cürüten bir argüman olabilir, emin degilim. gerci bu sefer de "kime göre, neye göre acı ?" diye sorasım geliyor.
ve az önce aklıma bir sey daha geldi. bunu da uzun süredir arastırayım diyorum ama unutuyorum. ben mesela sol gözümü kapadıgımda renkleri daha canlı, sag gözümü kapadıgımda daha yumusak görüyorum ama her zaman aynı seviyede olmuyor bu.
günes odamın tavanına vurdugunda yasıyorum bu durumu en net sekilde. tabi bu asıl konudan cok daha alakasız bir sey olabilir ama onu da acıklayan birisi cıkar umuduyla yazdım.
bunların yanında belki sesi bile ekleyebiliriz ama o kadar ileri gitmeye de gerek yok gibi.
düsünceleriniz neler ?
-
Göz kuruluğundan olur o.
-
benzer genlere sahip olduğumuzdan ötürü benzer şeyler algılıyoruzdur
-
uzun zaman önce bir belgesel izlemiştim afrikada bi kabile üzerinde deney yapıyorlardı. o kabile renkleri bizim sınıflandırdığımızdan farklı sınıflandırıyordu. atıyorum maviye de turkuaza da "hübele" diyorlardı ve bu iki rengi ayırt edemiyorlardı seçim yaparken.
adını bilen varsa atsa da izleyebilsek?
-
Kesinlikle bu durumun olduguna inaniyorum. Sonucta her insanin farkli seyleri sevmesinin/hoslanmasinin da bu sebebi bu olmali diye dusunuyorum.
-
Hacı bunu herkes düşünüyor evet, ben de çok uzun zaman önce buna biraz kafa yordum ama senin de bildiğin gibi, ispatlanabilecek, deneylerle test edilebilecek birşey değil.
Renk körlüğü biyolojik olarak açıklanabilen birşey, buna nasıl bir ispat olabilir anlamadım. Ayna mevzusu ise hiç bir şey ifade etmiyor çünkü zaten aynadan da yine kendi gördüğü gibi görür herkes.
Ama şu olabilir, insanların belkide beğenecekleri ya da beğenmeyecekleri şeyler aynıdır, ama ben kırmızı kıyafeti beğenirim sen maviyi. Belki de bunun sebebi, senin maviyi, benim kırmızıyı gördüğüm gibi görmen olabilir :) -
ulquiorra bunu yazdı
uzun zaman önce bir belgesel izlemiştim afrikada bi kabile üzerinde deney yapıyorlardı. o kabile renkleri bizim sınıflandırdığımızdan farklı sınıflandırıyordu. atıyorum maviye de turkuaza da "hübele" diyorlardı ve bu iki rengi ayırt edemiyorlardı seçim yaparken.
adını bilen varsa atsa da izleyebilsek?
hübele nedir :)) hahahahaa iyi uydurdun :D
Harbiden belgesel ilgimi çekti, merak ettim. -
aslında tatlar görünütler şu bu aynı algılar farklı demek istiyorsun
ben zannetmiyorum çünkü algılar aynı ama o algıdan alınana hazlar farklı sadece
ben tatlıyı yiyorum diyorum tatlı sende yiyorsun sende tatlı diyorsun ortak algıda buluştuk ama sen diyorsun ki az tatlı ben diyorum ki çok tatlı çünkü o tatlıdan aldığımız hazlar farklı olduğundan böyel diyoruz
algıların farklı olduğunun düşünmüyorum
reklamı bile vardı ya güzel her zaman güzeldir yaz kış vs vs gibi -
isimlendirme aynı olduğu sürece ne farkeder ki ?
sen gerçekte mavi olana yeşil de
başka bi adam onu kırmızı görsün ama o da onun için yeşildir.
algılar mutlaka farklıdır.
ama sonuçta verdiğimiz isim aynı olduğu için sorun çıkmıyor.
afrika olayına gelince, ordaki tek sorun 2 ayrı rengin isminin aynı olması, karışıklık oradan çıkıyor.
2 farklı rengin farkının anlaşılamaması söz konusu değil bence.
-
algılarımla ben bu dünyayı yaratıyorsam gerçeklik nedir? sorusunu her zaman sormame neden olmuştur.
sadece kırmızı mavi diye bakmayıp tüm duyularımla duyumsadığım şeyler nedir? ve onları benim beynim yaratmışsa yani gerçekliğim bunlarsa, bunlarıda ben yaratmışsam, duyularımla tekrar gerçekliğimi değiştire bilir miyim? otomatik tepkilerimi değiştirebilir miyim?
inceptiondaki olay da bence budur. küçüçük bir fikir değişikliği bile neleri etkiliyor.
bunu kullanarak neler yapılabilir hala araştırıyorum.
-
çokta alakasız degil ama hep merak etmişimdir şimdi bu kapı ve pencereye isim verenler tam tersini verseydi kapıya pencere, pencereyede kapı deseydik biz belki anlamazdık ama nasıl bişey olurdu
not : cisimlerin çıkardıkları sese göre isim vermişler polimiğine girmeyin