folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Alzheimer Hastalığı Nedir?



Alzheimer Hastalığı Nedir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    sa. bizlerin gelecekteki rahatsızlığı hele hele benim (((:

     

    Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ anlatıyor:

    Alzheimer hastalığı bir bunama (demans) hastalığıdır. Demans; genel olarak beynin zihinsel ve davranışsal işlevlerinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir sonuçtur.  Alzheimer eşittir demans demek değildir. Çünkü demansla sonuçlanan ya da seyri sırasında demans ortaya çıkan bir çok hastalık ve neden vardır. Alzheimer hastalığı bunlardan sadece biridir. Yani her Alzheimer hastası demans hastasıdır da her demans hastası Alzheimer hastası değildir.

    Beyni etkileyen hastalık ya da durumun ne olduğuna ve beyni nasıl etkilediğine bağlı olarak demans çeşitlenir. Bu çeşitlenmeyi anlayabilmekte beyin bölgeleri ve işlevleri arasındaki ilişkiye dair temel bilgiler önemlidir. Beynin farklı lobları ve bölgeleri farklı işlevlerle ilgilidir. Her bir beyin yarısında dörder lob bulunur. Bu loblardan her biri hareket ve duyularla ilgili temel bir işlevin yanısıra bir dizi özel işlevle ilgilidir. Önde yer alan lob frontal lob adıyla anılır. Bu lobun içinde hareket, beceri, karar verme ve sosyal davranışlarla ilgili merkezler vardır. Sol yandakinde ek olarak konuşma merkezi de vardır.Yanda üstte yer alan lob pariyetal lob olarak bilinir. Bu lobta; her iki yanda dokunma duyusuyla ilgili algılama ve analiz merkezleri ve solda okuma ve yazmaya yardım eden merkezlerle, sağda mekan ve yerleşim algılama merkezleri bulunur. Yanda alttaki loba temporal lob adı verilir. Bu lobta her iki yanda işitme merkezleri ve bellekle ilgili yapılar, solda anlama ve tekrarlama merkezi ve sağda ise müzik algılaması ve ritmle ilgili yapılar vardır. En arkada yer alan lobun ismi oksipital lobtur.

    Bu lobta her iki yanda görme ve gördüğünü algılama merkezleri yer alır. Alzheimer hastalığının nasıl bir hastalık olduğunun ve neden olduğu problemlerin  anlaşılmasında bu kısa fakat temel bilgi önemlidir. Beyin hastalıklarında etkilenen bölgeye göre belirti ortaya çıkar. Örneğin, sol ön lobun hareket merkezini etkileyen bir olay, hareket sinirlerinin çapraz yaparak gövdeye gitmesinden dolayı sağ kol ve bacakta güçsüzlük, daha da ileri durumlarda felç yapar. Bu olay sağ ön lobta olursa bu durumun tersi olur. Sol alt-yan lobtaki bir olay işitme ve anlamayı etkiler. Bu lobun iç tarafındaki bir etkilenme kelimelere ait belleği etkiler.

    Sağ yan-üst lobun arka bölümünde bir olay olursa kişi mekan- ları şaşırır. Sol arka lobun arkasının etkilenmesi, görme sinirlerinin yine çapraz yapma özelliğinden dolayı cisimlerin sağ yarılarının görülmemesiyle sonuçlanır. Bu tür örnekler sürdürülebilir. Alzheimer hastalığı normal seyri içinde yukarıda belirtilen bulgulardan bir bölümünü hiç yapmaz. Diğerleri ise hastalık içinde görülebilir. Bunun anlamı, Alzheimer hastalığının beynin belirli bölümlerine dokunmadan diğer bölümleriyle ilgili belirtiler yapmasıdır. Hastalık bellek bozukluğuyla başlayan, ardından dikkat,konsantrasyon, dil, mekan tanıma gibi bulgularla devam eden ve kişinin kendisini bilmemesiyle ve tam bağımlı hale gelmesiyle sonuçlanan bir tablo yaratır.Bu da hastalığın aşamalar içinde gelişen ve ilerleyen bir bunama hastalığı olduğunu gösterir.

    BU BELİRTİLER BEYİNDE NEDEN OLUYOR ?

    Hastalığın tanımlanmasından itibaren geçen yüz yılı aşkın süre içinde beyinde ortaya çıkan bu bulguların nedeni merak konusu olmuş ve bu konuda çeşitli düşünceler ortaya atılmıştır. Başlangıçtan beri bilinen bir gerçek, özellikle plak şeklindeki yuvarlak oluşumların hastalık yokken sadece yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabildiğidir. Daha sonraki yıllarda yapılan araştırmalar bu plakların sayısının ve yerleşimlerinin hastalık için önemli olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra plakların oluşumunda beyinde aliminyum birikmesinin rol almış olabileceği görüşü de ortaya atılmıştır.

    En son görüş, her iki anormal bulgunun da genetik mekanizmalarla ilişkili olduğu yönündedir. Plaklar içinde biriktiği gösterilen amiloid maddesinin öncülü olan amiloid-öncül protein (APP); beyin, kalp, böbrekler, akciğerler, dalak ve barsaklarda bulunan bir proteindir. Bedende APP’nin normal işlevi bilinmemektedir. APP’nin geni 21. kromozomdadır. Alzheimer hastalığında APP anormal işlenir ve beta amiloid proteine dönüştürülür.

    Beta amiloid plaklarda biriken proteindir. Alzheimer hastalığının beyindeki diğer bulgusu olan iğcikler içindeki tau proteini normalde sinir hücreleri arasındaki iletişimde rol alır. Bu proteinin de yine genetik etkilerle işlevini yitirmesiyle hücreler  arasındaki iletişim işlevi etkilenir. APP geni erken başlangıçlı Alzheimer hastalığının nedeni olarak bilinmektedir. Son yıllarda damar risk faktörleri denilen şeker, tansiyon ve kolesterol’ ün yüksekliklerinin de bu mekanizmaları hızlandırdığı gösterilmiştir.


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pompaci
    pompaci's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2007
    Erkek

    hocam alüminyum tavalar tencereler malzemeler çıktı çıkalı alzaymır cortladı, bide bizim millette tabak tava dibi sünnetleme vardır ya hani tertemiz çıkartırsın malzemeyi son rütuj fiiiiiyyytt diye sonra dan da birikir kalır vücutta gider beynin avcuna koyar dışarıda çıkmaz vücuttan. elin oğlu çelik kullanır demir kullanır paslanırsa siler paklar başka da kullanmaz biz yanmaz yapışmaz bilmem ne olmaz deyip yer içer yaşlanınca da bunar altımıza yaparız.


    hayat boş pompala çoşşş :):)...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    pompaci bunu yazdı

    hocam alüminyum tavalar,tencereler,malzemeler çıktı çıkalı alzaymır cortladı, bi de bizim millette tabak tava dibi sünnetleme vardır ya hani, tertemiz çıkartırsın malzemeyi; son rütuj fiiiiiyyytt diye ^^D`      sonra dan da birikir kalır vücutta, gider beynin avcuna koyar, dışarıda çıkmaz vücuttan.   Elin oğlu Çelik kullanır, Demir kullanır paslanırsa siler paklar, başka da kullanmaz. biz yanmaz yapışmaz bilmem ne olmaz deyip, yer içer ,yaşlanınca da bunar, altımıza yaparız.

    Ne güzel yazmışsın ya ^^D` 

    Matara vardı bende de, içine de sıcak içecekler koyup içiyordum bir de. Düşündüm şimdi olabilecek etkileri de, derhal kurtulayım ondan. 

    Alüminyum olduğunu anlamanın ,pratik bir yolu var acaba?

    Gerçi, metal olarak oldukça hafif bir metal ,Ama kolayca eğilip bükülemiyor. İçi altınî mat sarı, dışı boyalı. Koku da yok. Kampçı matarası. Bim'den almıştım. Ne tür metal'den yapıldığını bilmiyorum.

    Cam'da taşınmıyor ki, aşırı ağır, yoğunluğu fazla. Bel hizasından sert zemine düştüğünde, kırılmayan türlerinden var mıdır acaba?

    Şimdi Stanley gibi ,çift yapraklı, kaliteli çelikten üretilmiş Termos kullanayım o zaman diyeceğim de; bu sefer de Çantada çok yer kaplıyor, yer kalmıyor ki diğer malzemelere. Arada dere'de kaldım.  O.o,)

     

    RitmFarbRacourci tarafından 22/Nis/19 17:44 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    snncr
    snncr's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 07/Temmuz/2015
    Dişi

    Alzheimer, bilişsel fonksiyonların kaybı olan demansın en yaygın formu. Beynin ilerleyen ve dejeneratif hastalığı olan Alzheimer'in ilk belirtisi ise yakın geçmişin unutulması.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek
    snncr bunu yazdı

    Alzheimer, bilişsel fonksiyonların kaybı olan demansın en yaygın formu. Beynin ilerleyen ve dejeneratif hastalığı olan Alzheimer'in ilk belirtisi ise yakın geçmişin unutulması.

    aynı ben (: yakın geçmişten kasıt birkaç saatlik durumları çok kolay unutabiliyorum ve ben trafik kazamı ağustos 2013'te yaptım bu tarihten önceki ortalama iki seneyi hatırlamıyorum. bu dönemde nişan bile yapışım ama ne nişanı nede nişanlımı hatırlamadım. 

     

    galiba ben alzheimer hastasıyım, herkes olamaz :D


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    ajan1111 bunu yazdı

    sa. bizlerin gelecekteki rahatsızlığı hele hele benim (((:

     

    Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ^^D` anlatıyor:

    Alzheimer hastalığı bir bunama (demans) hastalığıdır. Demans; genel olarak beynin, Zihinsel ve Davranışsal işlevlerinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir, sonuçtur.  Alzheimer eşittir Demans demek, değildir. Çünkü demansla sonuçlanan ,ya da Seyri sırasında demans ortaya çıkan, bir çok hastalık ve neden vardır. Alzheimer hastalığı, bunlardan sadece biridir. Yani her Alzheimer hastası Demans hastasıdır da, her Demans hastası Alzheimer hastası değildir.

    Beyni etkileyen Hastalık ya da durumun ne olduğuna ve beyni nasıl etkilediğine bağlı olarak, demans çeşitlenir. Bu çeşitlenmeyi anlayabilmek de, beyin bölgeleri ve işlevleri arasındaki ilişkiye dair, temel bilgiler önemlidir. Beynin farklı Lob'ları ve Bölgeleri ,farklı işlevlerle ilgilidir.

    Her bir beyin yarısı'nda ,dörder lob bulunur. Bu loblardan her biri ,Hareket ve Duyularla ilgili Temel bir işlevin yanısıra, bir dizi Özel işlevle de ilgilidir.

    Önde yer alan lob, Frontal lob adıyla anılır. Bu lobun içinde; Hareket, Beceri, Karar verme ve Sosyal davranışlarla ilgili ,Merkezler vardır. ?Sol yandakinde ek olarak, Konuşma merkezi de vardır.

    Yanda üstte yer alan lob, Pariyetal Lob olarak bilinir. Bu lobta; her iki yanda Dokunma duyusuyla ilgili Algılama ve Analiz merkezleri ,ve solda Okuma ve Yazmaya yardım eden merkezlerle, sağda Mekan ve Yerleşim Algılama merkezleri bulunur.

    Yanda alttaki loba, Temporal Lob adı verilir. Bu lobta her iki yanda İşitme merkezleri ve Bellekle ilgili yapılar, solda Anlama ve Tekrarlama merkezi ve ,sağda ise Müzik algılaması ve Ritmle ilgili yapılar vardır.

    En arkada yer alan lobun ismi ,Oksipital lob'tur.

    Bu lobta her iki yanda, Görme ve Gördüğünü Algılama merkezleri yer alır.

    Alzheimer hastalığının nasıl bir hastalık olduğunun ve neden olduğu problemlerin  anlaşılmasında bu kısa fakat temel bilgi önemlidir.

    Beyin hastalıklarında etkilenen bölgeye göre belirti ortaya çıkar. Örneğin, Sol Ön Lob'un hareket merkezini etkileyen bir olay, hareket sinirlerinin Çapraz yaparak gövdeye gitmesinden dolayı, sağ Kol ve Bacakta güçsüzlük, daha da ileri durumlarda Felç yapar. Bu olay sağ ön lobta olursa bu durumun tersi olur.

    Sol Alt-Yan lobtaki bir olay, İşitme ve Anlamayı etkiler. Bu lob'un İç Tarafındaki bir etkilenme, Kelimelere ait Belleği etkiler.

    Sağ Yan-Üst lobun Arka Bölümünde bir olay olursa, kişi Mekan'ları şaşırır.

    Sol Arka Lob'un arkasının etkilenmesi, Görme sinirlerinin Yine Çapraz yapma özelliğinden dolayı, cisimlerin Sağ Yarı'larının görülmemesiyle sonuçlanır @@.). Bu tür örnekler sürdürülebilir.

    Alzheimer hastalığı normal seyri içinde, yukarıda belirtilen bulgulardan bir bölümünü, Hiç yapmaz. Diğerleri ise hastalık içinde görülebilir. Bunun anlamı, Alzheimer hastalığının beynin Belirli bölümlerine dokun'madan, diğer bölümleriyle ilgili belirtiler yapmasıdır. Hastalık bellek bozukluğuyla başlayan, ardından Dikkat,Konsantrasyon,Dil,Mekan tanıma gibi bulgularla devam eden, ve kişinin kendisini bil'memesiyle ve Tam Bağımlı hale gelmesiyle sonuçlanan, bir tablo yaratır.Bu da hastalığın, aşamalar içinde gelişen ve ilerleyen bir ,bunama hastalığı olduğunu gösterir.

    BU BELİRTİLER BEYİNDE NEDEN OLUYOR ?

    Hastalığın tanımlanmasından itibaren, geçen yüz yılı aşkın süre içinde, beyinde ortaya çıkan bu bulguların nedeni merak konusu olmuş, ve bu konuda çeşitli düşünceler ortaya atılmıştır. Başlangıçtan beri bilinen bir gerçek, özellikle Plak şeklindeki, Yuvarlak oluşumların hastalık yokken ,sadece(^^D`) Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabildiğidir. Daha sonraki yıllarda yapılan araştırmalar, bu plakların Sayısının ve Yerleşimlerinin ,hastalık için önemli olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra plakların oluşumunda, beyinde Aliminyum Birikmesinin rol almış olabileceği görüşü de, ortaya atılmıştır.

    En son görüş, her iki Anormal bulgunun da, Genetik Mekanizmalarla ilişkili olduğu yönündedir. Plaklar içinde, biriktiği gösterilen ,Amiloid maddesinin öncülü olan ,Amiloid-Öncül protein (APP); Beyin,Kalp,Böbrekler,Akciğerler,Dalak,Barsaklarda bulunan bir proteindir.

    Beden'de, APP’nin normal işlevi bilin'memektedir. APP’nin geni 21. kromozomdadır. Alzheimer hastalığında APP, Anormal işlenir ve Beta Amiloid Proteine dönüştürülür.

    Beta amiloid, plak'larda biriken proteindir. Alzheimer hastalığının beyindeki diğer bulgusu olan, iğcikler içindeki Tau Protein'i, normalde Sinir Hücreleri Arasındaki İletişimde rol alır. Bu proteinin de yine , genetik etkilerle İşlevini yitirmesiyle, Hücreler  Arasındaki İletişim işlevi, etkilenir. APP geni, Erken başlangıçlı Alzheimer hastalığının nedeni olarak bilinmektedir. Son yıllarda Damar Risk faktörleri denilen; Şeker,Tansiyon ve Kolesterol’ ün yüksekliklerinin de, bu mekanizmaları Hızlandırdığı gösterilmiştir.

    Beynin bölümleri ile ilgili olan kısımları dikkatimi çekmişti, bi' ayırayım dedim. 

     

     

     

    RitmFarbRacourci tarafından 29/Mar/20 15:00 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 674 Toplam Mesaj: 6
alzheimer hastalığı