folder Tahribat.com Forumları
linefolder Android - IOS Programlama
linefolder Android/Java Yatırım Yapmak Mantıklı Mı?

Android/Java Yatırım Yapmak Mantıklı Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

@JPriest;

Peki abi Android/mobil platformlar üzerinden ilerleyeceğim. Gidebildiğim yere kadar.

Nereden nasıl başlayabileceğime dair önerin var mı?(Zamanla uzmanlaşmak için)

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

java'cıyım ama mobile pek ilgim yok, kısaca yazayım.

eğer android developer olarak iş bulmak istiyorsan java öğrenmelisin. go falan önümüzdeki uzun bir süre gözükmüyor, belki java'nın verbose'luğundan dolayı kotlin gibi biraz daha esnek dillere kayma ihtimali var ama gene jvm dünyası içinde oluyorsun onda bile.

mobil oyun yazabilmek istiyorsan illa c++ kullanman gerekmiyor ki c++ ile uğraşmak çok zor. genelde 3d ve fizik gerektiren oyunlar haricinde bir sürü oyun java ile yazılıyor. tamamen c++ ile yazmak da olanaksız, bir şekilde onları android'e ve ios'a tanıtmalısın, o yüzden genelde ortak kodları ve logic kısmını c++'de yazıp sonrasında android ndk ile falan android uygulaması haline getiriliyor bildiğim kadarıyla. ama aslında bakarsan benim gördüğüm c++ ile de uğraşmıyor, direk unity ile yazıyor ki o apayrı bir dünya.

bunun dışında js'e biraz aşina isen ve mobil ile hobi olarak uğraşmak veya freelancer olarak çalışmak istiyorsan react native'e de bakabilirsin, gördüğüm kadarıyla güzel gidiyor react native projesi.

. . .. . ... .
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

@JPriest;

Peki abi Android/mobil platformlar üzerinden ilerleyeceğim. Gidebildiğim yere kadar.

Birden fazla Androidçi arkadaşımdan aynı yorumu duymuştum: "Bugünkü aklım olsa asla Android değil iOS yazardım" diye :) Bunu baştan belirteyim. Ben mobilci değilim o yüzden benim söyleyeceklerime göre sorgusuz hareket etme derim.

iOS de olsa Android de olsa yukarıda @SUPERBICO 'nun da dediği gibi o platformun native dilini iyi öğrenmek gerekiyor. Android diyorsan Java'dan başlayabilirsin. iOS diyorsan bence Objective-C'yi salla direkt Swift ile ilerle ve temellerini iyi öğren. Her iki taraf için de Data structures, OOP, Design patterns, SOLID principles gibi konuları iyi öğrenmek gerekiyor. Ayrıca kullandığın IDE'nin de yeteneklerini bilip, en effective şekilde kullanmak bir sürü artı katacaktır (Vim fanları kızmasın bana, doğruya doğru.).

Android için Google etkinlikleri, iOS için Apple etkinliklerini takip etmekte de fayda var. Her sene, gelecek senede nelerin piyasada olacağının spoiler'ı gibi oluyor.

Bir de community'lerde öne çıkan adamlar var. Onları da takip etmek lazım.

Başlangıcı sormuşsun sadece ama biraz ileriye doğru da şeyler ekledim.

Sen hiç kaval çaldın mı?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek
    JPriest bunu yazdı
    SkynetX bunu yazdı

@JPriest;

"Bugünkü aklım olsa asla Android değil iOS yazardım" diye :) 

Sebebi ne ki acaba? İşte böyle şeyleri merak ediyorum.

Vim fanları kızmasın bana, doğruya doğru.

Emacs fanıyım köküne kadar. :))

Ama söz konusu Java ise IDE kullanmak akıl sağlığı için en iyisi. 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek
    Buremba bunu yazdı

java'cıyım ama mobile pek ilgim yok, kısaca yazayım.

eğer android developer olarak iş bulmak istiyorsan java öğrenmelisin. go falan önümüzdeki uzun bir süre gözükmüyor, belki java'nın verbose'luğundan dolayı kotlin gibi biraz daha esnek dillere kayma ihtimali var ama gene jvm dünyası içinde oluyorsun onda bile.

mobil oyun yazabilmek istiyorsan illa c++ kullanman gerekmiyor ki c++ ile uğraşmak çok zor. genelde 3d ve fizik gerektiren oyunlar haricinde bir sürü oyun java ile yazılıyor. tamamen c++ ile yazmak da olanaksız, bir şekilde onları android'e ve ios'a tanıtmalısın, o yüzden genelde ortak kodları ve logic kısmını c++'de yazıp sonrasında android ndk ile falan android uygulaması haline getiriliyor bildiğim kadarıyla. ama aslında bakarsan benim gördüğüm c++ ile de uğraşmıyor, direk unity ile yazıyor ki o apayrı bir dünya.

bunun dışında js'e biraz aşina isen ve mobil ile hobi olarak uğraşmak veya freelancer olarak çalışmak istiyorsan react native'e de bakabilirsin, gördüğüm kadarıyla güzel gidiyor react native projesi.

teşekkürler.

Unreal motoru kendisi sadece NDK indiriyordu herhalde. Normal SDK ya dokunmuyordun.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı
    JPriest bunu yazdı
    SkynetX bunu yazdı

@JPriest;

"Bugünkü aklım olsa asla Android değil iOS yazardım" diye :)  

Sebebi ne ki acaba? İşte böyle şeyleri merak ediyorum.

Piyasada bir işi yapan ne kadar az insan varsa kadri kıymeti o kadar çok biliniyor. Ayrıca freelance işlerde de daha iyi para alabiliyor iOS yazanlar. Marketlerde de durum aynı. Piyasadaki iOS cihaz sayısı Android'in çook çok daha altında, dolayısıyla potansiyel müşteri sayısı da çok kısıtlı olmasına rağmen hem paralı uygulama satışı, hem in-app purchase hem de reklam gelirinde iOS Android'den daha iyi. Yani bir şirket için de çalışsan, freelance iş de yapsan, marketlerde kendi uygulamanı da yayınlasan iOS daha karlı :)
    Tabi o yorumu yapan arkadaşlar biraz da farklı ekran çözünürlükleri, farklı OS versiyonları, farklı vendorlar vs için tasarımı giydirmenin zorluğundan vs de öyle diyorlardı eskiden ama o artık iki taraf için de neredeyse eşit zorlukta :)

Sen hiç kaval çaldın mı?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

Tamamdır. iOS için bende geliştirme yapmak isterim ama Apple ekosistemi çok pahalı. Şimdilik Android 'ten giriş yapalım.

Herkese cevaplarından ötürü çok çok teşekkür ediyorum.

Toplam Hit: 2839 Toplam Mesaj: 18
android