folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Araba Motorunun Teknik Resim Bilgileri Lazım

Araba Motorunun Teknik Resim Bilgileri Lazım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Arama motorunun teknik resim bilgileri diye okuyarak ne demişsin diye geldim, gidiyorum.

sigara değil, balık olan.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

Ölçekleme ile küçülttüğünüz motor çalışmaz:) 

Olaylara karışmayın!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    kaanstain bunu yazdı

Ağalar 200 300 liraya olacak şeyler değil. 3000 5000 arası birşeye çıkar.  Çizim grabcadde var birsürü. Hassas döküm ve 3eksen cnc lazım. YouTube'da adamlara msj atın yollarlar çizimleri. 

Hacı emin misin her önüne gelenin motor yapabileceğine???

Özel alaşımlar oluyor içinde, çok iyi bir malzeme bilgisi şart ( samuray kılıcıyla rambo bıçağını aynı kefeye koymak gibi geliyor bana bu )

Atıyorum krankın ve yataklarının mukavemetleri, sertlikleri, eksenellikleri,toleransları çok hassas ; pistonlar ve kollar ayrı üretiliyor, motor dökümü ayrı yapılıyor ( bazı noktalarında istenilen özellikte özel alaşımlar kullanılmak zorunda vs. ) yani demek istediğim çok yüksek düzeyde hassas olan ve üstün teknik bilgi gerektiren işler bunlar, yapanların da ticari sırrı gibi bir şey bildiğim kadarıyla. 

Oluşabilecek en ufak hatada 0.0003 mm gibi tolerans aralıklarında çalışacak mekanizma kitlenir-çöp olur diye düşünüyorum. 

Sonuç: Türkiye o kadar geliştimi yav bu konuda? Bu işle ilgilenen firma var mı??? ( Örnek Ankara Yavuz Motor gibi ? )

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    scuderia
    scuderia's avatar
    Erkek
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    AnaMuhalefet bunu yazdı
    kaanstain bunu yazdı

Ağalar 200 300 liraya olacak şeyler değil. 3000 5000 arası birşeye çıkar.  Çizim grabcadde var birsürü. Hassas döküm ve 3eksen cnc lazım. YouTube'da adamlara msj atın yollarlar çizimleri. 

Özel alaşımlar oluyor içinde, çok iyi bir malzeme bilgisi şart ( samuray kılıcıyla rambo bıçağını aynı kefeye koymak gibi geliyor bana bu )

Atıyorum krankın ve yataklarının mukavemetleri, sertlikleri, eksenellikleri,toleransları çok hassas ; pistonlar ve kollar ayrı üretiliyor, motor dökümü ayrı yapılıyor ( bazı noktalarında istenilen özellikte özel alaşımlar kullanılmak zorunda vs. ) yani demek istediğim çok yüksek düzeyde hassas olan ve üstün teknik bilgi gerektiren işler bunlar, yapanların da ticari sırrı gibi bir şey bildiğim kadarıyla. 

Oluşabilecek en ufak hatada 0.0003 mm gibi tolerans aralıklarında çalışacak mekanizma kitlenir-çöp olur diye düşünüyorum. 

Sonuç: Türkiye o kadar geliştimi yav bu konuda? Bu işle ilgilenen firma var mı??? ( Örnek Ankara Yavuz Motor gibi ? )

Sen işi fazla ciddiye alıyorsun. Bu hobi amaçlı bir is. Kendim makine mühendisiyim. Yapılabilir diyorum.  Kolay değil ama imkansız sanmayın.  Motor işinde bir sır yok. Bildiğin hassas döküm. Yatırım maliyeti çok yüksek olduğu için tesis kurmak kurtarmiyor. Malzeme kısmı özel o da üst segment arabalarda sadece. Türkiye'de yapılmayan birçok şeye yapılamıyor gözüyle bakmayin, sadece yatırım maliyeti kurtarmiyor.  Adam yılda 2.000.000 motor satıyor.  Sen yapsan 100.000 satmaz kar yapman için de 1.5milyon satman gerekir işin püf noktası burada. 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    kaanstain bunu yazdı
    AnaMuhalefet bunu yazdı
    kaanstain bunu yazdı

Sen işi fazla ciddiye alıyorsun. Bu hobi amaçlı bir is. Kendim makine mühendisiyim. Yapılabilir diyorum.  Kolay değil ama imkansız sanmayın.  Motor işinde bir sır yok. Bildiğin hassas döküm. Yatırım maliyeti çok yüksek olduğu için tesis kurmak kurtarmiyor. Malzeme kısmı özel o da üst segment arabalarda sadece. Türkiye'de yapılmayan birçok şeye yapılamıyor gözüyle bakmayin, sadece yatırım maliyeti kurtarmiyor.  Adam yılda 2.000.000 motor satıyor.  Sen yapsan 100.000 satmaz kar yapman için de 1.5milyon satman gerekir işin püf noktası burada. 

Biliyorum makine müh. olduğunu. Genelde bu konularda sağlam bilgiler verdiğin için detayını sordum zaten :)

Hobi amaçlı minyatür falan yaparsın da işe yarayan ticari versiyonları yapmayı kast ediyorum ( hoş çok fark yok zaten )

Ben biraz zorluklarına değinip imkansızmış gibi anlatmışım da tahmin edebiliyorum az çok nelerin olup olamayacağını.

Mesela yazdığım firma bu alanda ilkleri deneyen bir firma ( uzmanlık alanı motor olan bir profesör ve devamında oğullarının çeşitli ürünlerine kendi motorlarını yaparak/yaptırarak/toplayarak koydukları bir firma )

Olayın yatırım, teknoloji, tecrübe vs gibi açılardan çok boyutları var mutlaka ama bugüne dek yapılmamasının/ yaygınlaşmamasının paradan ziyade ( hükümet yerli firmadan kdv-ötv almasa dediğin maliyetlerin hepsinden kurtarmış olur gibi ) başka teknik problemler olduğu/olabileceği ihtimali daha güçlü geliyor bana. ( belki de "para"dır sorun sadece bana öyle geliyor şu ana kadarki bilgilerimle/yorumlamamla )

( Anlattıklarınızdan ve videoları izledikten sonra bi 300-400 hp lik v8 motor yapasım geldi :P )

AnaMuhalefet tarafından 29/Oca/14 20:15 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

Arkadaslar kusura bakmayin, bu aralar butunleme donemi oldugu icin pek giremiyorum. Kendim actigim konuyu cok geriden takip ediyorum hani arada sirada hortlatacagim kusura bakmayin. 

Gecenlerde silah uretimine vs sarmistim elime kalasnikovun yapini anlatan rusca bir kitapcik ile siradan basit bir tabancanin parca parca 2d teknik resmine ulastim. Elime cnc verin yapayim modundayim.

Ya birde bazi arkadaslar olayi cok abartmis 0.00003 tolerans araligi filan. Uzay istasyonuna arac yapmiyoruz hocam :))

Ucak maketciligi gibi dusun sadece biraz daha komplike ve zevkli.

Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek
    HighElf bunu yazdı

Arkadaşlar internette dolaşırken şöyle birşeyle denk geldim

https://www.youtube.com/watch?v=CJd-WY0mm88

adam 12 silindir el yapımı araba motoru yapıyor. Yani adam mühendisin dibi.

Şimdi bunu yapabilmek için öncelikle motorun ölçütlerini bilmek lazım. Bilsen büyüğünü de yaparsın küçüğünü de.

elinde motor parçalarının ölçütlerini veren teknik resimleri (2D olsun da amerikan avrupa çizim yöntemi fark etmez) var mı arkadaşlar ?

Silindir, silindir bloğu, piston, yatak, krank mili vb...

müdür bunu yapan adam kesin mühendistir diye bir kaide yok 

mühendisin yaptığı iş senin şuan aradığın şeyler

videodaki adamda sanatçı havası var 

parçaları özenle parlatması

motora stand kurması felan 

minyatür sanatçısı/ustası artık ne ise öyle biri gibi geldi

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    HighElf bunu yazdı

Arkadaslar kusura bakmayin, bu aralar butunleme donemi oldugu icin pek giremiyorum. Kendim actigim konuyu cok geriden takip ediyorum hani arada sirada hortlatacagim kusura bakmayin. 

Gecenlerde silah uretimine vs sarmistim elime kalasnikovun yapini anlatan rusca bir kitapcik ile siradan basit bir tabancanin parca parca 2d teknik resmine ulastim. Elime cnc verin yapayim modundayim.

Ya birde bazi arkadaslar olayi cok abartmis 0.00003 tolerans araligi filan. Uzay istasyonuna arac yapmiyoruz hocam :))

Ucak maketciligi gibi dusun sadece biraz daha komplike ve zevkli.

Yazdığım tolerans aralığı gerçeğin ta kendisi hocam abartı değil o kısım (diğer açılardan fantastik boyutları olabilir), sen benim rakamın yanına sıfırı fazla koymuşsun :) 0,003 mm.

Makina sektörü için mm den çok daha ötesi geçerli zaten de bahsedilen ölçüler oldukça ciddi ölçüler. Aşağıda birkaç link buldum bilgi vermesi açısından.   ( Önceki mesajımda çok önceden hatırladıklarıma dayanarak kafadan bir rakam sallamıştım. Eh fena değilmişim yani :P )

arsiv.mmo.org.tr/pdf/00000590.pdf‎     ( krank üretim yöntemlerini - toleransları belirtmiş bir kaynak )

http://www.yetismotor.com/12/montaj/2/montaj.html  

http://www.yetismotor.com/12/montajlistele/0/montaj.html ( krank - yatak üreticisi firma ürünleri ve toleranslar )

Hedef ne onu tam anlamak lazım maket motor mu, çalışan bir motor mu, hem çalışan hem ticari rekabete girebilecek bir motor mu?

Benim varsayımlarım çalışan rekabetçi bir motor için. 

Tekrar ediyorum her şeyiyle bu işi yapmak için Termodinamik-Basınç(Yakıt hattı)-Sıcaklık-Malzeme Bilgisi gibi birçok komplike bilgi-uzmanlık gerekiyor.

Birazcık da bakındım motor üretimi konusuna sayenizde, tümosan vb yaptık yapıyoz şöyle denedik bir dahakine yüzde yüz yapacağız diyenler var, onları görmek güzel bir şey ama gördüğüm kadarıyla hala yüzde yüz yapıyoruz, şu kadar üretip şu kadar satacağız diyeni yok.

5-10 seneye kadar (belki de daha erken) kıvırırız ama benim izlenimim o yönde.

Herkese iyi araştırmalar, iyi şanslar.  

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek

ölçüt değil ölçü dostum...

ki iş sadece iş ölçüyle de bitmez.. 

ondan daha önemli olan malzeme ve metod bilgisidir imalatta..

f16 nın tüm parça resimleri elinde olsa da o parçanın hangi malzemeden ve gerktiğinde hangi yöntemle yapıldığını , boşluk geçme toleranslarını bilmezssen sonuç alamazssın..

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
Toplam Hit: 4255 Toplam Mesaj: 21