Arch Mı Slackware Mi?
-
örnek olarak ubuntunun bütün sürümlerinde laptopumdaki bluetoothu çalıştırabilmek için uğraşmak gerekiyor denediğim dağıtımların tamamı otomatik tanıdı tamam kullanımı çok kolay son kullanıcı için ideal ama kullanırken zaman içinde oldukça garip konu ile alakasız ve sinir bozucu hatalar veriyor 6 ayda bir sürüm yenileyip de değişen çok fazla birşey olmaması da cabası ayrıca mintin direk olarak debian tabanlı olduğunda nelerin değişeceğini daha iyi görürsün
-
ayrıca bir dağıtımın ubuntu tabanlı olması ile debian tabanlı olması aynı şeyler değil paket türü ile dağıtım tabanı aynı şeyler değil
-
Bilmeniz gereken bir kaç şey var. Öncelikle paket sistemleri:
APT ve RPM paket sistemleri vardır. Örneğin bir çok yerde bir çok uygulamanın RPM versyonunu veya APT versyonunu bulabilirsiniz o sistemin depolarında olmasa bile. Ancak Slackware ya da Arch Linux kullanıyorsanız, ya kaynak koddan derleme yapacaksınız ya da paketleri dönüştürüp ayarlayacaksınız.
Arch Linux, Slackware'dan daha kolay bir işletim sistemidir. Sebebi ise, paket bağımlılıkları ve depodur. Arch Linux'un deposu daha geniştir, paket bağımlılıklarını kurulumda otomatik olarak kendisi kurar, güncelleme mantığı daha farklıdır fakat aşırı günceldir. Aşırı güncel olması da dağıtımın kararlılığından şüphe ettirir, yani paketlerin kararlılık testi çok fazla yapılmazİ
Slackware'da ise aşırı güncellik yoktur. Bağımlılıkları elle kurmak durumunda kalırsınız, isterseniz otomatik de kurdurtabilirsiniz ama ön tanımlılardan bahsediyorum. İstediğiniz bağımlılığı kurar istediğinizi kurmazsınız. Hız olarak açılışta, Arch Linux'tan daha yavaştır fakat sistem içi performansı daha iyidir ama büyük bir fark yoktur. Paketlerin kararlılığı uzun süre test edildiği için, http://pkgs.org/ sitesinden ya da slackbuild'den uygulama indirmeniz gerekebilir. Zaten çoğu uygulamayı da oradan indiriyorsunuz aslında, demirbaşlar haricinde. Ama dediğim gibi çok kararlıdır, hatta bana göre en kararlı Linux dağıtımıdır.
Şunu da belirtmek isterim, diğer arkadaşların da dediği gibi, Linux'a başlamak istiyorsanız, ve hızlı ilerlemek istiyorsanız ben size Mandriva veya OpenSUSE tavsiye ederim. KDE masaüstü tavsiye ediyorum çünkü GNOME cephesinde işler bayağı bir karışık :)
Slackware kullanmak istiyorsanız da Arch Linux ile pratik yapıp daha sonra Slackware üzerine geçebilirsiniz. Tekrar diyorum, bir bilgi birikimizin olması gerekiyor, en azından terminal üzerinde yeterli seviyede işlem yapmayı bilmeniz gerekiyor.
-
Opensuse 11.4 kurdum aşırı derecede bug vardı fontlar bozuk ekranın belirli yerlerinde görüntü bozuluyor + i5 işlemci 1 gb nvidia ekran kartında gnome da aşırı derecede yavaşlık vardı en temizi yine ubuntu arch biraz işin fantezi kısmı :)
-
yeni grdüm konuyu; şyle birşey tavsiye ederim ;
önce backtrack kur abi ; bir ton yapılandırma gerekiyor bir bak.Arch kurmak baya kasıyor.En iyisi o aslında istediğin paketleri kuracaksın ; hafif birşey olacak.Fakat çok zor.Konsolu baya iyi kullanmak lazım.