Arsa Alımı Hakkinda Sorularim

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek

Antalyada ise  bu elemandan destek iste 

tanımam ama videoları samimi geliyor :D 

https://www.youtube.com/channel/UCWqeMbYid68AIWZUaFK5usw

Minimalist Değilim, Tembelim ( Artık yazmanın anlamı yok, açık hedef oluyoruz. Konuşarak, yazarak, kumda siyasetçilik oynayarak yapılabilecek şeyler bitti.)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Erkek
    samaccc bunu yazdı

Antalyada ise  bu elemandan destek iste 

tanımam ama videoları samimi geliyor :D 

https://www.youtube.com/channel/UCWqeMbYid68AIWZUaFK5usw

Antalya dayım elemanı bilmem ama ne tarafa çalışır tanımak görmek lazım ben Antalya merkezden döşemealtı ilçesine yerleştim sakin yaşam için bulunduğum yerdeki triblex, dublex ya da çiftlik evi tarzında evler revaçta ve yatırımlıktır 15 20 yıl oldu elden ele geçeli ama güzelliği Antalya da nefes alamazsın burada sürekli toroslardan yayla rüzgarı eser oksijen oranı iyidir etraf çam ormanları şehire denize yakın sessiz güzel yerdir .

Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mukavim_
    Mukavim_'s avatar
    Erkek

Hocam aşama aşama gidelim. Önce arsa almadan önce kesinlikle bir harita kadastro mühendisine ölçüm yaptır, yerini ve durumunu net öğren. Aldığın tapunun satıcının sana tarif ettiği yer olduğunu teyit etmis ve her hangi bir kamuya terk işlemi vs durumu var mı öğrenmiş olursun. Bu konuyu kesinlikle atlama. Hisseli,abuk subuk, arsanın yarısi yolun içinde parselleri kakalamaya çalışan bir sürü çakal var.

Elk, su, telefon mevzusu. Alacağın arsanın yakınında bina vs varsa ve elk direkleri kuruluysa bu problem kolay aşılır, ama izbe bir yerdeyse en az bir seneyi göze al elektrik bağlatmak için. Bu gerçekten can sıkıcı bir sürec. Su ve yol için de benzer durumlar geçerli.

İnşaat işi ciddi takip gerektirir ama profesyonel, işi bilen birisi tarafından. Ben sanayiye gittiğimde nasıl ki motor ustasına teslim oluyorsam sen de öyle olmak zorundasın inşaatta. Onun için işini ahlaklı yapan birisine anahtar teslim ver işi. Ben yapayım uğraşayim dersen daha pahalıya mal olur. Ama genel geçer şeyleri de mühendis eş dosttan öğrenir o konulara dikkat edersin. Temeli ne kadar derine yapmam gerekir, yaklaşık kaç ton demir gerekir, hazır beton nedir vs gibi.. inşaat olayı çok detaylı iş hocam ya ben on senedir sektördeyim, şu anki kemik taşeron ekibi oluşturana kadar çok ustadan kazık yedim. Senin ilk inşaatın ve işin içinde değilsin valla parmağında oynatırlar. Dediğim gibi kalemi düzgün ahlaklı bir mühendislik firmasina anahtar teslim vermek en mantıklısı. 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    Mukavim_ bunu yazdı

Hocam aşama aşama gidelim. Önce arsa almadan önce kesinlikle bir harita kadastro mühendisine ölçüm yaptır, yerini ve durumunu net öğren. Aldığın tapunun satıcının sana tarif ettiği yer olduğunu teyit etmis ve her hangi bir kamuya terk işlemi vs durumu var mı öğrenmiş olursun. Bu konuyu kesinlikle atlama. Hisseli,abuk subuk, arsanın yarısi yolun içinde parselleri kakalamaya çalışan bir sürü çakal var.

Elk, su, telefon mevzusu. Alacağın arsanın yakınında bina vs varsa ve elk direkleri kuruluysa bu problem kolay aşılır, ama izbe bir yerdeyse en az bir seneyi göze al elektrik bağlatmak için. Bu gerçekten can sıkıcı bir sürec. Su ve yol için de benzer durumlar geçerli.

İnşaat işi ciddi takip gerektirir ama profesyonel, işi bilen birisi tarafından. Ben sanayiye gittiğimde nasıl ki motor ustasına teslim oluyorsam sen de öyle olmak zorundasın inşaatta. Onun için işini ahlaklı yapan birisine anahtar teslim ver işi. Ben yapayım uğraşayim dersen daha pahalıya mal olur. Ama genel geçer şeyleri de mühendis eş dosttan öğrenir o konulara dikkat edersin. Temeli ne kadar derine yapmam gerekir, yaklaşık kaç ton demir gerekir, hazır beton nedir vs gibi.. inşaat olayı çok detaylı iş hocam ya ben on senedir sektördeyim, şu anki kemik taşeron ekibi oluşturana kadar çok ustadan kazık yedim. Senin ilk inşaatın ve işin içinde değilsin valla parmağında oynatırlar. Dediğim gibi kalemi düzgün ahlaklı bir mühendislik firmasina anahtar teslim vermek en mantıklısı. 

Genel olarak arkadaşa katılıyorum.

Parça parça yaptırmak da zorlayıcı olabilir.  Proje ve şartlar belirlenip, ekstra özellikler şöyle falan deyip en ince detayına kadar konuşulup fiyatta anlaşılıp anahtar teslim gitmek en iyisi. Etrafımda o işleri yapan çok kişi var, zaten Türkiye de sorsan kimse sana hayır demez köylüsünden şehirlisine, cahilinden en okumuşuna kadar hepsinin bir tasarımı bir inşaat fikri vardır :) Kimi gecekondu diker, kimi aile apartmanı, kimi plaza. Kriterler çok geniş.

Sen nasıl bir şey istiyorsun? Bina kalitesi, içindekiler ortalama mı olacak, gerekli şeyler en iyisinden mi olacak, hepsi lüks mü olacak?

Arsa parası merkeze yakın olsun dersen çok tutar, biraz dışta da olur dersen daha ekonomik olur. Bence arsanın yeri en kritik kararlardan biri maliyet ve yaşam kalitesi açısından. Sonuçta yaşayacağın yeri de belirliyorsun.

Bir de yaşamak istediğin tek şehir mi var, neresi orası?

İzmir, Muğla, Antalya geliyor benim aklıma bi ihtimal Çanakkale,Balıkesir.

AnaMuhalefet tarafından 08/Haz/20 23:08 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    grpngy
    grpngy's avatar
    Erkek

1- arsa alinacak yerin etrafinda pek ev yoksa ve belki yol da yoksa bu isler nasil olacak? Yani yol nasil actirilacak, elektrik,su, dogalgaz ve internet gibi seyler nasil acilabiliniyor? uzun sürüyor mu?

2- bir kac ilanda 2.5 kat ve %30 imar diyor, mesela bu durumda 2 kat ve teras olur mu ve %30'unun icine havuz dahil mi?

3- arsayi aldik diyelim, müteahhit bulduk diyelim, bu ev yapimini nasil kontrol edebiliriz. Malzemeden calinmis vs haberleri geliyor, bunlari önlemek icin ne yapilmasi lazim, babam arada bir baslarinda durabilir, ben de izin alip bir süre gelebilirim mesela ama bunlar yeterli mi? Nelere dikkat etmem gerek? Kendi baslarina birakirsan düzgün bir is cikarabileceklerini düsünmüyorum

4- bunlar haricinde hem arsa alis sürecinde hem de ev yapimi süreclerinde dikkat edilmesi gereken seyler nelerdir?

sirasi ile

* arsa bulunur. saticinin arsa ile ilgili bilgilerin teyit edilmesi icin.

* haritaci goturulerek arsanin yeri tayin edilir.

* ilgili belediyeden imar durumu ogrenilir. o arsaya kac metrekare ve kac katli yapi yapilabilinir ogrenilir. veya bir mimar ile gorusulerek o arsaya bina ruhsati icin gorusulur. bilgileri verir.

* tesisat durumu arastirilir. elektrik yok ise ilgili elektrik dagitici firmayla gorusulur. ne zaman enerji cekilecegi ogrenilir. cok yapilasma yok ise uzun zaman alacagini soyler. veya ucretini sizin odeyeceginiz yeterli miktarda direk dikmeniz istenir. onlarda enerjinizi cekerler. su tesisati yakinlarda yok ise ilgili kurumla gorusursunuz. onlarda size su anda programimizda o bolgeye hat cekimi olmadigini soyler. ozaman onlari beklemek zorundasiniz. ucretini siz verseniz dahi cekmezler. pis su tesisati yok ise size fosseptik cukuru yaptirirlar. doldukca vidanjor gelir ucreti mukabilinde bosaltir. dogalgaz yok ise unutun. yol yok ise yine ayni sekilde belediyeyi beklemek durumundasiniz. en iyi ihtimalle yolunuzu acarlar uzerine stabilize malzeme sererler. asfalti unutun. bu dediklerimin tamamina yapi ruhsatinizi aldiktan sonra hak kazanirsiniz. o yuzden oncelikle sifayen bilgi aliniz.

2. soruda yazdginiz ilgili belediyeden ogreneceginiz imar durumu dedigimiz bilgidir. % ile belirtile yapilasma yogunlugudur. yani 1000 m² arsaniz %30 emsal diyorsa oraya 300 m² alanli yapi yapabilirsiniz. emsale girmeyen mahaller vardir. dilerseniz anlatirim. kat durumu yine imar durumunda yazar genellikle kat sayisi degil sacak kotu veya hmax bilgisi verilir.

3. sorunuz. arsa alindi ruhsat alindi. insaat alaniniz 200 m² uzeri ise yapidenetime tabiisiniz. muteahhtit ile anlastiniz veya siz kendiniz resmiyette muteahhit oldunuz taseronla anlastiniz. guzel bir sozlesme ile yapilabilinir. yine bu konuda uzun isterseniz anlatirim.

yani sozun ozu biraz dikkat biraz mesakat biraz bilgi isteyen bir konudur, kaziklanma ihtimaliniz yuksek bir durumdur.

dilerseniz daha detayli anlatabilirim.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

Cevaplar icin tesekkürler arkadaslar özellikle son mesajlar cok fazla detayli olmus..

Bu isin altindan tek basina kalkabilecegimi düsünmüyorum :) baya bir ugras görünüyor. Ya da benimle birlikte ayni ilden arsa-ev almak isteyen bir arkadasim var, belki o takipcisi olur böyle seylerin.. Simdi biraz düsündükce arsanin kenarinda yol vs yoksa bir sürü sey sikinti demektir.. Uygun konumlar da muhtemelen daha pahali olur..

Mukavim_ AnaMuhalefet  grpngy

Simdi ben bu evi simdilik tatil evi gibi düsünüyorum. Olur da bir gün türkiye'ye temelli yerlesirsem ve o ilde is kurarsam (canakkale) orada kalici oturmak isterim. Onun disinda yazin belli tarihlerde tatil icin kullanirim, arkadaslar-akrabalar vs kullanabilir..

Kaliteli bir seyler yapmak istiyorum, o yüzden isci ve malzeme kalitesi önemli.. Lüks kelimesi hosuma gitmiyor lüksten ziyade düzgün kalitede bir ev istiyorum.

suan icin sormak istedigim tek soru su: olur da yaz sonu türkiye'ye gelirsem, gidip bir kac arsa görmek istiyorum arkadasimla. Dikkat etmem konulari az cok anladim.. Oncelikle iyi konumda olanlari secmem gerekiyor (yerlesim yerlerine yakin olmasi cok avantaj anladigim kadariyla), ayrica imar durumu da önemli ve yine arsanin yeri haritada dogru gösterilmis mi , ortaklari var mi kismina da dikkat etmem gerekiyor

@grpngy  hocam anladigim kadariyla teknik konulari baya biliyorsun.. Elbette cok sorum var ama suan o kadar arzetmiyor ve kendim o kisimlari arastiririm.. Sanirim herkes "kaziklanma" konusunda hem fikir.. Nasil bir ülke, nasil bir is ahlaki var böyle anlayamadim.. Arac alirken nasil tarcanlar otomativ gibi yerlere gidilip bakiliyor, bu ev olayi icin yok mu böyle isim yapmis güvenilir kurumlar vs her seyi en ince ayrintisina kadar takip edecek, sikinti durumunda müdahale edecek vs.. Kaziklanmamak icin sanirim bir kac yerden fiyat almak gerekiyor ya da bu isleri iyi yapan biriyle calisacaksin ki o kisinin de saglam biri olmasi lazim :)

unbalanced tarafından 09/Haz/20 00:06 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    grpngy
    grpngy's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

Cevaplar icin tesekkürler arkadaslar özellikle son mesajlar cok fazla detayli olmus..

Bu isin altindan tek basina kalkabilecegimi düsünmüyorum :) baya bir ugras görünüyor. Ya da benimle birlikte ayni ilden arsa-ev almak isteyen bir arkadasim var, belki o takipcisi olur böyle seylerin.. Simdi biraz düsündükce arsanin kenarinda yol vs yoksa bir sürü sey sikinti demektir.. Uygun konumlar da muhtemelen daha pahali olur..

Mukavim_ AnaMuhalefet  grpngy

Simdi ben bu evi simdilik tatil evi gibi düsünüyorum. Olur da bir gün türkiye'ye temelli yerlesirsem ve o ilde is kurarsam (canakkale) orada kalici oturmak isterim. Onun disinda yazin belli tarihlerde tatil icin kullanirim, arkadaslar-akrabalar vs kullanabilir..

Kaliteli bir seyler yapmak istiyorum, o yüzden isci ve malzeme kalitesi önemli.. Lüks kelimesi hosuma gitmiyor lüksten ziyade düzgün kalitede bir ev istiyorum.

suan icin sormak istedigim tek soru su: olur da yaz sonu türkiye'ye gelirsem, gidip bir kac arsa görmek istiyorum arkadasimla. Dikkat etmem konulari az cok anladim.. Oncelikle iyi konumda olanlari secmem gerekiyor (yerlesim yerlerine yakin olmasi cok avantaj anladigim kadariyla), ayrica imar durumu da önemli ve yine arsanin yeri haritada dogru gösterilmis mi , ortaklari var mi kismina da dikkat etmem gerekiyor

@grpngy  hocam anladigim kadariyla teknik konulari baya biliyorsun.. Elbette cok sorum var ama suan o kadar arzetmiyor ve kendim o kisimlari arastiririm.. Sanirim herkes "kaziklanma" konusunda hem fikir.. Nasil bir ülke, nasil bir is ahlaki var böyle anlayamadim.. Arac alirken nasil tarcanlar otomativ gibi yerlere gidilip bakiliyor, bu ev olayi icin yok mu böyle isim yapmis güvenilir kurumlar vs her seyi en ince ayrintisina kadar takip edecek, sikinti durumunda müdahale edecek vs.. Kaziklanmamak icin sanirim bir kac yerden fiyat almak gerekiyor ya da bu isleri iyi yapan biriyle calisacaksin ki o kisinin de saglam biri olmasi lazim :)

hocam isim bu. milleti kaziklamak :) bir cok musterime danismanlik, musavirlik veriyorum. kaziklanmasinlar diyerekten. ayricada musterilerime ruhsat alip yapisinida insaa ediyorum. sorun olursa aklimin yettigi kadar cevaplarim. ankaradayim bu arada.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Evet arkadaş iyi anlatıyor detayları :)

1. Tapuya sorulur. ( Hisseli tapulardan, parsellerden falan uzak durmak lazım. Şerh merh var mı, sit alanı var mı, orman alanı mı, kanuna aykırı bir durum var mı vs., m2 ne kadar, tek hisse sahibi mi  )

2. Belediyeye sorulur ( İnşaat ruhsatları, gerekli izinler, yapılaşma şartları kaç kat kat metrekare tabana alanı vs. )

3. Arsa niye kırsalda seçilir ucuza mal etmek için, ama işte suyu elektiriği interneti doğalgazı osu busu olmayabilir. Hiç uğraştığına değmez bence yolu ve elektriği olsa kafi :) riske değer. Ama en mantıklısı aradığın niteliklere uygun bir yerde arsa denk getirmek. Arsa işi uçtu son yıllarda çok pahalı isim yapan ya da yakınında yerleşim olan yerlerde. O yüzden arsaya iyi odaklanmak lazım her açıdan.,

4. Binanın metrekaresi yapım maliyeti vs. her şey aşağı yukarı belli olur, çevre ve şehircilik bakanlığının vs. birim fiyatları var. I. Sınıf şu kalitede bina metrekaresi şu kadar bu kadar tutar diye. Tabiki tam kıstas değil ama ortalama bir fikir verir. Çoğu müteahhit de ezbere bilir zaten şu kadar metrekare, şu kadar kat dediğin zaman kaba inşaat maliyetini sana çıkarır. Birden fazla yere sormak da yarar var tabi. Türkiye'de vaat veren çok olur, icraata bakmak lazım...

AnaMuhalefet tarafından 09/Haz/20 00:44 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

@ grpngy   türkiye'ye gelince tekrar konusuruz hocam. Umarim beni kaziklamazssin :))

@AnaMuhalefet  dikkat etmek gereken cok husus var hocam sagolasin. Suan sadece arsa bulmayla baslamak lazim o halde.. Aslinda su kuyusu ac, foseptik cukur ac gibi seylerle ugrasmak istemiyorum ama bir yandan da biraz sessiz sakin olsun taraftariyim. O yüzden yaninda az yerlesirim yeri olan bir yer mantikli geliyor.. Zaten araba olacak.. (normalde türkiye'de araba sürmem hemen hemen herkes maganda gibi sürüyor ama canakkale insanini sevdim, sessiz sakin, yaya gecitlerinde yol veriyorlar, orada sürebilirim diger türlü adamlarin cogu trafik kurallarindan bi haber, ben alisik degilim 5 dk icinde kaza yaparim :) )

cevaplar icin tesekkürler tekrar

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
Toplam Hit: 2251 Toplam Mesaj: 20
yazlik ev dubleks villa arsa