folder Tahribat.com Forumları
linefolder C#, Asp.Net, .Net Core
linefolder Asp.NET Projeleri Ve MVC Hakkında



Asp.NET Projeleri Ve MVC Hakkında

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    esinti
    esinti's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2015
    Erkek
    MaviGozluDev bunu yazdı
    esinti bunu yazdı
    MaviGozluDev bunu yazdı
    esinti bunu yazdı

    . Net core 2.0 + dapper projenin olmassa olmazı.

    Hızı bile adamı cezbediyor fazlasıyla.

    EF'nin, daha doğrusu linq nun fütursuzca kullanımıyla gereksiz şişen sorgulardan sonra ben de dapper'a doğru bi' çekildim. Henüz detaylı araştıramadım ama 2-3 giriş değerlendirme okuyabildim, dapper a doğru daha bi çekildim. 
    Oturum sorguları optimize etmek daha mantıklı değil mi? evet daha mantıklı, zaten mevcutlarda değil ama yeni ufak projelerde dapper düşünüyorum sanırsam.

    Hocam ben nebim e ara yazılımlar yapıyorum.

    Mesela nebimin el terminalleri için programı var ama her terminal için ayrı bir lisans istiyor bende oturdum şirketin işini görecek kadarını ve fazlasını kendim c# + dapper ile yazdım ilk baş EF düşündüm ama dapper beni hızı ve kolaylığı ile kendine çekti. Birde mesela giriyorum nebim dbye kendime uygun şekilde sql i yazıyorum ve direk copy paste ile dapper a ekliyorum hoşuma gidiyor EF ile çalıştığımda neredeyse sql i unutmuştum :)

    Benzer şeyi yaşadım :)

    EF'nin kullanımı da zor değil, aksine çok rahat geliyor bana. Nokta koya koya her halta ulaşılıyor diye fazla kolay geliyor da, benim gibi tembeller bi id almak için 9812321 tabloda gezince cılkı çıkıyo. Kendim zaten tembel adamım bi de hali hazırda projedeki adamın noktaya abana abana giderek yazdığı sorguya bi'şey diyemiyorum, proje büyüdükçe sağı solu bağırıyo beni bi düzeltin, 2 gr veri için 2 kilo yük taşıyorum diye :) 

    Hocam  .Count() ile var mı yok mu diye bakıyordu bir arkadaş buda senin dediğin gibi komple tabloyu gezmek anlamına geliyordu halbuki .Any() ile bakman gerek misal.
    EF çok kolay bence yeni başlayanlar için her yönüyle Dapper daha iyi çünkü hem LINQ var hemde SQL. Bu arada para verseler bu kadar dapper reklamı yapmaz adam :)

     
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    saybirs
    saybirs's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Temmuz/2009
    Erkek
    YeniHarman bunu yazdı

    MVC deseni kendine yer bulmuş durumda. Yeni olmamasın rağmen son yıllarda birden aynı anda bir sürü yerde kullanılmaya başladı: Mobil uygulamalardan, web uygulamalarına...

    Yazılımın tasarımını basitleştirmek ve bakımını kolaylaştırmak için kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bir projede MVC 4 + EF kullandık, işler o kadar kolaylaştı ki anlatamam. Örneğin ACL bir duyuruya baktı; hiç sql'e girmedik, modelimizi oluşturduk geri kalanı ef halletti. Model doğrulama form işlemleri hep kolaydı. Tabi mvc4'ün ve arayüz tarafında bootstrap ve razor'un hiç dışına çıkmadık. Belki çıksak çok küfür ederdik. 

    sen birde serenity'yi gör hocam :)

    volkan ceylan hazretlerine selamlar :)

    saybirs tarafından 24/Oca/18 10:25 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mkyyldrm
    mkyyldrm's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Haziran/2015
    Erkek
    saybirs bunu yazdı
    YeniHarman bunu yazdı

    MVC deseni kendine yer bulmuş durumda. Yeni olmamasın rağmen son yıllarda birden aynı anda bir sürü yerde kullanılmaya başladı: Mobil uygulamalardan, web uygulamalarına...

    Yazılımın tasarımını basitleştirmek ve bakımını kolaylaştırmak için kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bir projede MVC 4 + EF kullandık, işler o kadar kolaylaştı ki anlatamam. Örneğin ACL bir duyuruya baktı; hiç sql'e girmedik, modelimizi oluşturduk geri kalanı ef halletti. Model doğrulama form işlemleri hep kolaydı. Tabi mvc4'ün ve arayüz tarafında bootstrap ve razor'un hiç dışına çıkmadık. Belki çıksak çok küfür ederdik. 

    sen birde serenity'yi gör hocam :)

    volkan ceylan hazretlerine selamlar :)

    Sanırım ben bu terimlere vs çok yabancıyım. Kendimi hiç bişey bilmiyormuşum gibi hissediyorum. Birde ilk mesajlardaki durumlarımızı yorumlarsanız çok süper olur gibii

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    dcpromo
    dcpromo's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2017
    Erkek

    asp artık bitti diyorlardı nekadar doğru ? ben de bunu sorayım meraktan...


    next next next install
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    Asp bitti yerine Asp.Net geldi.

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek

    Yarın anlaşılır bir dille bildiklerimi yazarım.Şimdi geç oldu.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    Hannibal_King bunu yazdı

    Yarın anlaşılır bir dille bildiklerimi yazarım.Şimdi geç oldu.


    Böyle yazanları bir daha göremiyoruz.

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek

    MVC: Model - View - Controller sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş tasarım deseninin adı. MS de oluşturduğu framework'e doğrudan MVC adını vermiş. 2, 3, 4... diye sürümlendirmiş. Basitçe model, üzerinde işlem yaptığınız veri yapısı ve iş zekası. View, kullanıcı ile etkileşime giren kısım. Controller ise model'e ve view'e uygun komutlar geliştiren kısım. MVC ile iş zekası ve veri ile kullanıcı arayüzünü ayırdığımız için oldukça kolaylık sağlanıyor.

    EF (Entity Framework): Yine MS'nin geliştirdiği ORM (Object Relational Mapper). Veriyi kullanmak için SQL dilinden soyutlanıyoruz, bildiğimiz nesnelerle çalışıyoruz. Nesneler veritabanımızdaki gibi ilişkisel oluyor. Bize hem modelleme aşamasında hem de verilerle çalışmakta kolaylık sağlıyor. NYP aşinalığınız varsa fakat ben gibi SQL'den çok çakmıyorsanız örneğin her zaman ilk sorgunuz şu ise: select * from table, bir orm öğrenin. ORM'ler genelde doğrudan kullandığınız dilin yapısına uygun nesneler üretirler. EF ile C# ortamından hiç çıkmadan veritabanı işlemlerini halledebilirsiniz.

    Razor: Yine MS'nin bir teknolojisi. HTML kodu içinde parçacıklar oluşturmamızı sağlıyor. @ @ arasına yazılıyor ve C# diline çok benziyor. Şöyle düşünün <?php ?> ya da <% %> arasına sunucu taraflı kodu yazmıyoruz artık. Bayağı hoş.

    Bootstrap: Responsive tasarım için CSS frameworku. 3 ile 4 versiyonu çok farklı.

    jQuery: Vanilla js yazacak kadar zamanınız yoksa diye yapmışlar herhalde. JS frameworkü. Bir sürü plugin halinde incik-cıncık var. Bootstrap ile kullanılacak şeylerin çoğu da öncelikle jQuery'nin halihazırda yüklenmiş olmasını istiyor.

    ---------------------------------------------------------------------------

    Webformsu istediğiniz gibi kullanın. postbacklere dikkat edin, kafayı yedirtebilir. Bir sürü ui elementi var. İyi bilen birisi anlatır sanıyorum. Dediğim gibi tiksiniyorum web işinden.

    Kural şu: Veritabanı bağlantısını gerekli olduğunda açarsınız, işiniz bittiğinde kapatırsınız. Performans için öncelikle sorgu optimizasyonu sonraki aşamada cache ve ölçeklendirme gibi çözümler düşünülmeli. Web doğası gereği durumsuz ve asenkron. Yani olayların ne zaman gelişeceğini bilemezsiniz.


    Olaylara karışmayın!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    onrkrsy
    onrkrsy's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Ekim/2010
    Erkek
    mkyyldrm bunu yazdı

    Merhabalar Müridler, öncelikle herkese kokay gelsin diyorum. Bir süredir sınavlarım vs felan olduğu için yazamadım yeni yeni fırsat bulabiliyorum.

    Sizlere sormak istediğim bazı konular var, uzunca bir süredir asp.net c# programlama ile ilgileniyorum ama şu şekilde oluyor, asp.net empty project açıyorum içerisine istediğim kadar form ekleyip kara düzen işlerimi yapıyorum. Ama içime sinmeyen bişeyler var mesela öyle ezbere kodları felan çok fazla bilmiyorum, bu büyük bir sorunmu sizce ?

    Daha sonra bi mvc ve bide web form uygulama olarak iki ayrı platform mevcut ama biraz baktığımda nedense MVC bana çok karışık geliyor. Yada benmi çok fazla ezbere kod bilmediğim için bana karışık geliyor. Benim yaptığım empty project sizce çokmu karadüzen yada yanlış bi yöntemmi kullanıyorum. Sizce kendimi nasıl geliştirmeye başlamalıyım MVC konusunda ?

    merhaba ben bi kaç bişey söyliyim konuyla ilgili

    her defasında empty project ile başlayıp yazmak kötü değil ama ne yazacağına nasıl yazacağına göre değişir tabi.  İşi hızlandırmak için bi yapı kurup sonraki projelerde de o yapıyı oturtmaya çalışabilirsin. Her defasında webform açmak bi seçenek fakat user Controller işini kolaylaştırabiliyor web form yerine user kontroller ekleyebilirsin benzer alanlar için kod tekrarından kaçınmış olursun. Master Page de, tekrar kodlarından kaçınmakta büyük yardımcı oluyor. 

    Asp.net te proje yazarken katmanlı mimari diye bir yaklaşım var o araştırlabilir. yani tek solution da bi kaç proje gibi ?  veri tabanı bi proje (Veri Katmanı) veri tabanıyla yapılacak işlemler bi proje(İş(Business) Katmanı) ve web Sayafaları(Sunum Katmanı) başka bi proje ihtiyaçlarınıza göre başka katmanlarda ekleyebilirsiniz projenize.  bu söylediklerim hem Asp.net Web Forms  hemde MVC için geçerli. Bu yapı grup çalışmalarında işi kolaylaştırıyor.

    veri tabanı işlermleri için Entity Framework kullanmak kötü değil yazma işini çok hızlandırıyor. Dapper daha hızlı çalışıyor kullanırken sorguları yazman gerekebiliyor fakat bende genelde bunu kullanıyorum. Ado.net ise işin ham hali veri tabanı işlemnlerin tamamını manuel olarak yapman gerekiyor. Gerektiğinde 3ünüde aynı projede kullanabilirsin. Dapper varken ado.net ihtiyac olmayabilir neredeyse aynı hızlarda çalışıyor dapperda. Fakat entity framework onlara göre oldukça yavaş çalışıyor. Hafif sorgularda entity Framework, yoğun isteklerde ise dapper tercih edilebilir.

    MVC,  Web Form lardan biraz daha karmaşık gelebilir. Web formalrda butona çift tıkla arkaya kodu yazabiliyorsun fakat MVC de işler aynı şekilde yürümüyor. Mvc de html buttonlar ve element ile çalışıyorsunuz. web formda ise .net  elemanlarını kullanmak gerekiyor. Buda bazı durumlarda sizi kısıtlıyor en basitinden asp.net butonun içine icon koyamıyorsunuz. onun için link button yapmanız gerekiyor gibi.. Bu nedenle son zamanlarda MVC ye ciddi bir yönelim var..

    Güvenlik tarafına gelecek olursak sanırım burda iş biraz programcıya düşüyor mantıksal hatalar yapmadıktan sonra, session gibi, global değişken gibi, dosya yükleme alanlarının kontrolü gibi durumları göz önünde bulundurulunca çok da  büyük uğraş gerektirmiyor güvenlik işi. tabi yine söylemek gerek ihtiyaca göre özel önlemler alınabilir örneğin https bi güvenlik önlemi ama bun asp.net ile bi alakası yok genel olarak web projelerinin güvenliği. veri tabanı sorgularına da dynamic parametreler ile değişkenler eklenirse temel anlamda güvenlik işi tamam.

    Aslında genel olarak toparlamam gerekirse aslında önemli olan işi nasıl çıkardığın, konuya ne kadar hakim olduğun, ne kadar temiz kod yazdığın eğer mantığı oturttuysan farklı farklı yapılar kurmak zorunda değilsin ne yaptığını bilmek işin en önemli kısmı o yüzden ilk etapta temiz iş yapmak için uğraşmalı sonra zaten senin ihtiyaçların seni bir alt-yapı kurmaya itecektir. Ezbere kod yazma işide, yani biyerden yardım almadan yazma diyelim,  zamanla kazanılan bi davranış bu da daha hızlı iş üretmeni sağlıyor.

    ufak ufak değindim biraz karışmış olabilir kusura bakmayın.. 

     

     

     

     

     


    https://medium.com/@onrkrsy
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yazilimci
    Yazilimci's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Şubat/2014
    Erkek
    onrkrsy bunu yazdı

    veri tabanı işlermleri için Entity Framework kullanmak kötü değil yazma işini çok hızlandırıyor. Dapper daha hızlı çalışıyor kullanırken sorguları yazman gerekebiliyor fakat bende genelde bunu kullanıyorum. Ado.net ise işin ham hali veri tabanı işlemnlerin tamamını manuel olarak yapman gerekiyor. Gerektiğinde 3ünüde aynı projede kullanabilirsin. Dapper varken ado.net ihtiyac olmayabilir neredeyse aynı hızlarda çalışıyor dapperda. Fakat entity framework onlara göre oldukça yavaş çalışıyor. Hafif sorgularda entity Framework, yoğun isteklerde ise dapper tercih edilebilir.

    Dapper ı söylemek için geldim :) . Dapper candır gerisi heyecandır. Arkasında stackoverflow yazılım ekibi mevcut. Bizzat stackoverflow un ORM aracı olur kendisi. Açık kaynaktır. Her türlü coşkuyu verebilirsiniz. Kullanımı rahattır. SQL i unutturmaz. Daha hızlı çalışmıyor çok çok daha hızlı çalışıyor. Klasik ADO.Net kadar performans alabilirsiniz (1-2 ms lik farkları çok görmezseniz). Dapper varken hiçbirşeye ihtiyaç duymazsınız :D


    Titanyumun gücü adına!!!
Toplam Hit: 3582 Toplam Mesaj: 22
asp.net mvc