Asp.Netde Paralı Olan Ne?
-
Hocam kullandığın windows için ne kadar para ödediysen onun içinde o kadar para ödüyosun :)))
Bakma fantazik arkadaşlara...
Bu senelerdir crackli windows kullanan arkadaşların, lafa gelince windowsa karşıyım lisans ücreti var gibi cümleler kurmasına benziyor...
-
Mesela asp de winsock tarzı socket uygulamaları falan paralı (DLL ve OCXler, kütüphaneler yani). PHP gibi bir imkan sağlamıyor ASP; ASP.NET de de buna benzerdir, sonuçta microsoft ürünü (Socket desteği vardır, sadece socket bağlamında söylemiyorum.) :) Bir add-in, plug-in, bisikim-in, birşeyi vardır paralı.
-
Asp.net te paralı olursa oda Visual Studio yani Web geliştirme IDE sidir. bunun haricinde microsofta direk bağlı olup paralı birşey yok yazılım geliştirmek için. Fakat diğer arkadaşlarında dediği gibi RadControls ler var. Tüm paket toplamı 1.300 dolar civarında onuda netten araştırırsanız torrent sitelerinde bulabilirsiniz. Ben şu an firmamda kullanıyorum çok yararlı RadController. fakat kullancıyı biraz yazılımdan uzaklaştırıyor çok hazır şey var söylemedi demeyin...
-
.net de paralı olan şey yaptığın projeye göre değişir. Yukarıda yazan arkadaşların hepsi kişisel olarak düşündüğünden paralı gelmiyor. Ama eğer kurumsal bir firmada büyük bir projede zamana karşı proje geliştiriyorsan microsoft öncelikli olarak sana bunu hemen hemen şart koşuyor.
Neyi şart koşuyor;?
Kişisel olarak .NET kullanıcaksan herhangi bir para ödemezsin hemen hemen her şeyi beleşe temin etmen mümkün . Ama kurumsal bir şirketsen
Bir kere .NET kullanıyorsan en çok parayı microsoft partnership diye bir şey var sana MSDN kapısını açıyor. Bu nedir bu en çok ihtiyacın olacak SUpport kısmıdır.Kurumsal bir firmada herkes bilirki bir proje geliştirirken altyapın icin destek alabilecekmisin ona bakılır.Evet microsoft bunu veriyor kendi vermesede partnership adı altında 3 şahıslarla bu desteği sana sağlıyor.Bunun yanısıra her türlü microsoft ürününü paketlerine göre sana bedava kullandırıyor.Bunun icinde İşletim sistemlerinden tut yazılımlarına kadar her şey var.
Yani .NET paralı denmesinin nedeni aslında yukarıda saydığım lisans ve danışmanlık ücretidir.
Microsoft kurumsal paketleri silver gold developer felam filam die gider minumum senelik 4000 ile 100bin dolarlara kadar gidior diye biliyorum.