Atatürk Le İlgili(Cevabını Aradığım Bir Soru)
-
Sen Can Dündar gibi, 57 yıllık hayatı, 2 saatte anlatmaya calışışır isen, ve bunlar bircok karanlığın arkasından yapan, asıl amacı farklı olan bir orospu cocuğu isen, her insanı her şekilde gösterebilirisin hocam...
Can dündar denen onun bunun cocuğunu rahmetle anıyorum...
Hangi sözü, hangi yazıyı, hangi şartlar altında, hangi şekilde söylediği belli olunmadan, çat die ortaya koyarsan, böle olur...
-
konuyu açarken seçtiğim cümlelere çok dikkat ettim.
yinede beni yanlış anlayan arkadaşlar olmuş.Atatürk ün inançlı olup olmaması önemli değil tabiki.
sadece Atatürk ün hayatını doğru bi şekilde öğrenmeye çalışıyorum.
Atatürk ün bu vatan için hayatını harcamış bir lider.atamızı araştırmak çok önemli.
lütfen konuya cevap eklerken nedemek istediğimi anlayarak cvp yazın.
Aslında başlık ve konuda nedemek istediğim çok açık.konuyu başka taraflara çekmenin bir anlamı yok.
Konuyu açmadan önce internetten araştırma yaptım.çok farklı şeyler yazıyodu.tamamen farklı şeyler.
Atatürk le ilgili okuduğum kitaplarda aynı şekilde.
buraya konu açtım.çünkü dedim bilgili birisi vardır yardımcı olur bana.
koyunlar gibi davransaydım daha mı iyiydi.
adam internette bilgi veriyor Atatürk le ilgili evlenmemiş diyor vatan için.bu eleman gibi koyunlardan bilgi toplamak yerine tahribatta konu açarım daha iyi.
-
Atatürk bence ateistti.
Zaten içtiği içkiden,askeriyenin dine bakış açısından bile söz sahibi olucanablir ama kensinlikle atatürk ateisttir demiyorum sadece öyle düşünüyorum diyorum belkide değildir.Fakat senin takılmaman gereken konu şudur ki;
Kim neye inanır-inanmaz bizim için önemli değil saydı duyarız.Bizim için önemli olan icraatlarıdır ki onu da tartışanın suratına tükürürüm..
-
günümüzde atatürk ile ilgili şeyler sürekl sansürleniyor genelkurmayın arşivinde bir sürü belge var fakat cıkarmıyolar. Şimdi Atatürk ateist desen bazı arkadaşlar eminimki balıkesir hutbesini okumadınmı veya bi iki tane dinle ilgili sözü koyup ateist adam böyle şeyler dermi diyebilir. fakat bnce Atatürk köprüyü gecene kadar kendini topluma dindar gibi gösterdi köprüyü gectikten sonra da dinle ilgili asıl görüşlerini ortaya koydu. Laikliği ilan etmesindende belli olur ztn.
Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.. Atatürk-1926
Andrew Mango, Atatürk Syf.447bu kitap zmndında ülkemizde yasaklanmıstı birde lord kinross vardı bu iki isim Atatürk hakkında en geniş kapsamlı hayat hikayesini yzan kitaplardır.
buda orjinali
"Exact quote from the book is: "I have no religion and at times I wish all religions at the bottom of the sea. He is a weak ruler who needs religion to uphold his government, it is as if he would catch his people in a trap. My people are going to learn the principles of democracy the dictates of truth and the teachings of science. Superstition must go. Let them worship as they will, every man can follow his own conscience provided it does not interfere with sane reason or bid him act against the libert of his fellow-men." on Atatürk - 1926 / Andrew Mango - Atatürk / page.463"
eğer bu düşüncelerini savaş bitmeden önce söyleseydi eminimki yanında ona bu kadar bağlı insanlar,askerler,halk olmazdı. Atatürk te bunu bildiği için bunları cumhuriyeti ilan ettikten sonra herşey yerine oturduktan sonra söyledi.
kazım karabekir e dediği bir söz var.
“Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler..”
ve kazım karabekir in düşüncesi: Şüphe yok ki, yakın günlere kadar Kuran'ı ve Paygamber'i her yerde medh ve sena eden ve hatta hutbe okuyan bir insandan bu sözleri beklemek herkese eza veriyordu.
-
Bu cümlelerde anlaşılmayacak birşey yok. Laikliğin önemini vurgulamış ülke yönetiminde...
Hatırlarsan o zamanlar Osmanlı zamanları, padişah devri, din ile yönetilen...
Şuan Türkiye'de olmayan şey var ya hani, Laiklik :D
-
dinli yada dinsiz olmasından önemli olan Atatürk'ün bu ülkeyi sıfırdan hatta negatif bir noktadan yaratan bir lider olması ve Türkler için bir kurtarıcı noktasında olması değil mi ? son 100 yıldır Atatürk'ün yaptıklarının yanına yaklaşabilen birisi olmuş mu?
Atatürk'ün yönettiği ordu hiç yenilmiş mi , kararları hiç yanılmış mı , söylediği iddia ettiği bir şey hiç değerini yitirmiş mi ?
herkesin elinde bir kitap olabilir hatta bu kitabın adı kuran da olabilir ama bu kuranın kaynağı konusunda dogmatik olmayan bir bilgiye erişmek zordur, bakarsanız N çeşit müslümanlık var dünyada hepsi de ayrı şekilde anlıyorlar kitabı. Peki böyle olunca, eleştirilemez değiştirilemez dogmalarla ülke yönetmek yerine bunu akıl ve mantıkla - tartışma ve çok seslilik ile yönetelim demenin neresi yanlış ya da eksik ?
ayrıca Atatürk 'ün dinsiz olduğunu varsaysak bile islama son 100yılda yaşayan herhangi bir müslüman liderden, din adamından vb daha fazla hizmet etmiş olduğu açıkça ortadadır.