Avradın Güzellik Alemetleri :)) 700 Yıl Öncesinin Güzellik Ölçüleri...
-
700 YIL ÖNCESİNİN GÜZELLİK ÖLÇÜLERİ
Avrat bir yürüdü mü her tarafı titremelidir.
NASIREDDİN-İ Tusi bundan 700 küsur yıl önce, 13. yüzyılda yaşadı ve astronomiyle uğraştı. Rasathaneler kurdu, çok sayıda eser verdi, bilim tarihinin gelmiş geçmiş en büyük astronomlarından kabul edildi ve bu arada bir de "Bahname", yani "cinsel bilgiler kitabı" kaleme aldı.
Tusi"nin Farsça olan eseri, yazılmasının üzerinden iki asır geçtikten sonra 1400"M yılların ortalarında Türkçe"ye çevrildi ve aynı konudaki başka eserlere kaynaklık etti. Bugün elyazması kitaplıklarında çok sayıda nüshası bulunan bu "Bahname"nin Türkçe bir nüshasına da bendeniz sahip bulunmaktayım.
Aşağıda, Tusi Bahnamesi"nin bendeki nüshasından "kadını güzel yapan özellikler" başlıklı bölümünden kısa bir alıntı veriyorum. Metni günümüz Türkçesi’ne aktarırken sadece bazı kelimeleri değiştirdim ama mizahi bir duygu uyandıran üsluba pek dokunmamaya çalıştım.
PEMBE TENLİ OLMALI
Nâsıreddin-i Tusi dedelerimizin, büyük dedelerimizin ve nesiller önceki atalarımızın hayallerini süsleyen kadınları anlatırken bakın neler yazıyor:
"...Ey oğul! Şimdi sana avratların güzellik alâmetlerini anlatacağım. Bu alâmetlere sahip olan avrat, avratların en güzeli demektir. Alâmetler ne kadar az ve eksik olursa, avrat da o kadar az güzel olur.
Güzellik alâmetleri, bunlardır:
Avradın dört nesnesi kara gerek: Saçı, kaşı, kirpiği ve gözünün karası.
Avradın dört nesnesi kızıl gerek: Dili, dudağı, yanakları ve avurtları.
Avradın dört nesnesi yuvarlak gerek: Yüzü, gözü, topukları ve bilekleri.
Avradın dört nesnesi uzun gerek: Boynu, burnu, kaşı ve parmakları.
Avradın dört nesnesi hoş kokulu gerek: Burnu, azası (eli, kolu, ayakları ve bacakları), koltuk altları ve ayakları.
Avradın dört nesnesi geniş gerek: Alnı, gözleri, göğsü ve butları.
Avradın dört nesnesi dar gerek: Burun delikleri, kulak delikleri, göbek deliği ve ağzı.
Avradın dört nesnesi küçük gerek: Ağzı, elleri, ayakları ve kulakları.
Ve dahi avradın başı ne büyük ve ne küçük ola.
Ve boynu ne uzun ve ne kısa ola.
Ve eti dahi yuvarlak ola.
Ve benzi ak ola veyahut kaz benizli veya karayağızın güzeli ola.
Ve teni de pembe ola.
Ve saçı sık ve uzun ola. Zira saç, avratların yüzsuyudur.
Ve güldüğü vakit güzel ola. Zira avradın gülüşünün hoşluğu, diğer özelliklerinden önce gelir.
Ve gözlerinin karası çok ola, kaşları da çatık ola.
Ve yürüdüğü zaman, kalçasının etleri titreye.
Ve huyu tatlı ola, sözü tatlı ola ve yumuşak ola.
İşte, ey oğul! Bu yazdığım şartlara sahip olan avrat, güzelliğinin olgunluğuna ulaşmış demektir..."
Murat BARDAKÇI:Hürriyet Gazetesi 26 Haziran 2005 Pazar -
A.q Bize Oyle Manıta Dusmez Be Kardes...
-
huri bu huri :)
-
+1000
-
cok derin bir konu))
-
bu son uyarıdır konuları açarken doğru başlıklar altına aç bir sonraki hatanda banlanacaksın
-
nereye açalım örnek ver4irmisin.....
-
bu konu için geyik ":)) " yazmışsın başlığa ordan bir fikir edinebilirsin.
-
Belli ki okuman yazman var :)) sen bu işareti geyik olarak algılıyor olabilirsin ben tebessüm anlamında kullandım.Ve konunun geyik bir yanını görmedim tarihi bir içerik olduğunu düşündüğüm için buraya verdim...
Derdin ne senin ne yaptık banlarım şu bu banla güzel kardeşim buyur seni tutan yok ... -
herseysanal cok bu tbt dekı en paylasımcı adam lardan bırıdır.Onun banlanmasını ne ben ne tbt nın gerı kalanı ıster.Paylasım yapan arkadas larada bıraz toleranslı davranmanızı onerırım yoksa ınsanlar paylasımdan korkarlar.Neguzel ıste bılgıyı elınde tutacagına bızlere de sunmus bunun ıcın tesekkur edıyorum.Bence bılgı paylasımı forum kurallarından once gelır.(Tabı bılgı de paylasıma deger bır bılgı olmalıdır.Gaydırı guppak osuruktan teyyare gıbı bılgıler pek ısımıze yaramıcak tır.)
-
Buradan herseysanal ın banının kaldırılmasını talep edıyorum.
Toplam Hit: 2772 Toplam Mesaj: 14