folder Tahribat.com Forumları
linefolder Web sitesi Güvenliği, DOS - DDOS Saldırıları...
linefolder Banka Ve Telekomünikasyon Şirketleri Hacklenmiş



Banka Ve Telekomünikasyon Şirketleri Hacklenmiş

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2011
    Erkek
    sandman bunu yazdı
    C10H15N bunu yazdı
    akmarky bunu yazdı

    ben bu akbank işini anlamadım açıkçası arkadaşlar eror koduna göre redhatta bile kurumsal çözümler var  telefonla-maille.

    Kurumsal/microsoft tabanlı değil mi bankacılık altyapıları nasıl bu kadar uzun sürebiliyor yoksa sandığımdan daha kara düzen üzerine mi kurulu bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

    tüm sunucuları aws'ye taşısalar aslında mis

    IBM altyapısını kullanıyorlarmış

    Bddk regulasyonuna göre birincil ve ikinci sistemleri yurtdışında barındıramazsın, ibm sistemini istesende direk alıp aws'e taşıyamazsın, öncesinde normal bir linux/unix'de çalışacak şekilde tekrar yazman lazım.

    temel bankacılığı sıfırdan yazmakta o kadar kolay bir iş değil, modern bir dilde macro/micro servis olarak yazsan bile büyük olay

    Burayı kalın yapma sebebim, "modern dil" kastımız nedir abi? yani bugüne gelmiş olan temel bankacılık yazılımları neler kullanıyor? modern diller ile ekleniyor ama temelleri farklı dil ve algoritmalar mı 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cohndoe
    cohndoe's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Aralık/2010
    Erkek

    Bana sanki Akbank'a oyun oynuyorlarmış gibi geliyor. Saldırı ama farklı bir şekilde. Yani yazılım güncellemesi oldu da sıkıntılar yaşandı falan değil olay gibi. Bir şekilde bu sıkıntıyı yaşamaları sağlandı (veya bir sorun oluştu da bunu fırsata çevirdiler) ve Akbank bir türlü çözüm sağlayamadı soruna(bu zaten büyük basiretsizlik) daha sonra paylaşılan habertürk haberindeki gibi bir servis geldi/önerildi ama Akbank bunları içeriye sokmak istemiyor belki de amacın o olduğunu biliyorlar zaten. kendi başına çözmeye çalışıyor.

    Çünkü bana çok mantıksız geliyor IBM gibi devlerin adı geçipte bir yazılım güncelemesindeki sistem çökmesini çözememeleri, hacklenme olayı olsa bile bu kadar sürede çözmüş olmaları gerekiyordu. çözemiyorlarsa koskaca akbank, koskaca sabancı puu size.

    Her şekilde müşteri olarak, yatırımcı olarak, kurumsal cephe olarak Akbank'ın kriz yönetiminin basiretsiz olması, altyapısının bu denli zaafiyet dolu olmasıı, krizden çıkamaması büyük bir güvensizlik oluşturuyor. Bizim ülkede böyle şeyler öyle böyle şey olur gider ama uluslararası bankacılık/finans olarak baktın mı olaya Akbank'ın ciddi bir zarar aldığını düşünüyorum. para veya itibar yönünden.


    cohndoe ///// ygzkoc ///// R10 YaÖzKo
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cuneyd
    cuneyd's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2007
    Erkek

    2 gündür ödeme alamıyoruz. Perişan olduk :/


    Siz cebit"e gidin Tayyip sizi yakalicak :B adama o kadar laf sölediniz,küfrettiniz :P sizi tahribat.com t-shirtleri ile yakalicak,böle kıcınıza kıcınıza sopaylan vuracak :B Tayyip sizi ağaca vurduracak :B sonra da cemil cicek"e vericek :B / yeah Cemil cicekkk :B
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cohndoe
    cohndoe's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Aralık/2010
    Erkek
    cuneyd bunu yazdı

    2 gündür ödeme alamıyoruz. Perişan olduk :/

    İşin kötü yanı böyle şeylerde hiçbir zaman müşter/vatandaş korunmuyor. Bence kuru özürle geçecek gidecek. 2 gündür ödeme alamıyorsun küçük esnaf için bile binlerce anlamanına gelir. Ödeme alamadığı için kaçan müşteriler hak getire. Kim karşılayacak bunu dediğinde de sözleşme imzaladın orada bu tarz şeyler yazıyordur diye hareket edecekler :( :( geçmiş olsun çok. Bende ikinci pos durumundaydı ak gerek olmadığı için iptal etmiştim iyi ki etmişimdiyorum şimdi. gerçi bireyselden yedi beni de 2 gündür kartta para var kullanamıyorum.


    cohndoe ///// ygzkoc ///// R10 YaÖzKo
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    engin01288
    engin01288's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2015
    Erkek

    Can Değerin youtube canlı yayında söylediğine göre mainframe güncelleme sırasında gitmiş ve diskleri görmemeye başlamış. Yani diskler gitmiş. Bu yüzden geri yükleme yapılamamış. IBM Almayadan ekip göndermiş. Onlar düzeltmeye çalışıyorlarmış. Bu sistem çok eskiymiş ve neredeyse tüm bankalar bu sistemi kullanıyorlarmış ve onlarda bu olaydan sonra sistemlerini test etmeye başlamışlar :)

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    dün sabah fırına gitim simit ekmek felan aldım baktım yanımda nakit yokmuş kart ile ödeyeyim ulan hata veriyor tekrar denedim bide kredi kartı denedim oda hata verdi , neyse bi işgillendim ama ziraat kart ile ödedim. 

    sonra hesabıma girip bakiye ye bakayım diyorum giremiyorum neyse dedim kullanmayı verelim ama akbank pos kullanan esnaf için çok kötü

    bu sebeple her zaman çift pos çift banka çalışmak lazım. bizim şirket işbank artı ziraat kullanıyor mesela.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek

    Videosu vardı ama bulamadım şuan. 

    Bankacılık konusunda en sağlamı İş Bankası bence. Zaten "bankamatik" aslında İş Bankasının markası. Tıpkı Pimapen, Vileda, Selpak gibi jenerik olmuş markalardandır. Türkiye'de ilk ATM'yide İş Bankası taa 1982'de kurmuş. 

    Bu ATM aslında çok ilkeldi. Hatta posta kutusuda diyebiliriz. ATM'nin verdiği banka zarflarından alıp üstüne isim soyisim, yatırılacak para tutarı ve hesap numaranızı yazıp içine parayı koyup ardından zarfı içinde paralarla ATM'ye veriyordunuz. Sonradan banka çalışanları ATM'yi açıp zarfların içindeki paraları alıp üstünde yazılı olan hesaplara yatırırdı.

    mkyb tarafından 07/Tem/21 21:54 tarihinde düzenlenmiştir

    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    engin01288
    engin01288's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2015
    Erkek

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    abdullahazad
    abdullahazad's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2007
    Erkek
    engin01288 bunu yazdı

    Can Değerin youtube canlı yayında söylediğine göre mainframe güncelleme sırasında gitmiş ve diskleri görmemeye başlamış. Yani diskler gitmiş. Bu yüzden geri yükleme yapılamamış. IBM Almayadan ekip göndermiş. Onlar düzeltmeye çalışıyorlarmış. Bu sistem çok eskiymiş ve neredeyse tüm bankalar bu sistemi kullanıyorlarmış ve onlarda bu olaydan sonra sistemlerini test etmeye başlamışlar :)

    sunun adini duyunca kusasim geliyor aq.


    az insan çok huzur.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    Deleted001
    Deleted001's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Kasım/2020
    Erkek
    abdullahazad bunu yazdı

    sunun adini duyunca kusasim geliyor aq.

    Abdullah yine katılacağım bir şey yazmıştır dedim :D

    arkadaş feci değil(bilgi bakımından) ama serverinin hepsi boş insanlardandı maalesef

     

    sakın sen de youtube başlama, sana da böyle demeyek :D

Toplam Hit: 20054 Toplam Mesaj: 58
telekom garanti hack finans gitti bilgiler bedaş dsmart