folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Beton Neden Donunca Ağırlaşıyor? (Galiba Yanlış Biliyorum)

Beton Neden Donunca Ağırlaşıyor? (Galiba Yanlış Biliyorum)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bolvadinli
    Bolvadinli's avatar
    Erkek

Öcelikle İnşaat Mühendisiyim bunu belirteyim ona göre gale alırsınız artık :)

arkadaşımızın "Betonun kuruması" diye tabir ettiği ve renegadealien 'ın da kimyasal tepkimeye giriyor diye bahsettiği "betonun prizini alması" olayın evt kimyasal tepkime oluyor ama kütlesel olarak sadece açığa çıkan ısıdan dolayı su buharlaşır bir miktar zaten çoğuda kimyasal tepkimeye girer.

Velasıl hafifleme olurmu? olur ama bu gale alınacak kadar bi hafifleme değildir. Arkadaşımızın babasının (meslektaş abim) da dediği gibi betonun büzülmesi diye tabir ettiğimiz hafif bir hacimde azalma olur, Ama o da çokta gale alınacak bir oran değildir, olsa dahi hacimsel farklılık ile kütlesel farklılık farklı şeylerdir.

SONUÇ: kardeşim sen aklında sert bir betonu hayal ettiğinde hislerine göre çok ağır ama yaş betonu daha hafif gibi canlandırıyorsun tamamen bundan ileri geliyor.

Kaldırıp kaldıramama olacak kadar fark olmaz, 50-100 gram bir tenekede farketmez bile.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZoRKaYa
    ZoRKaYa's avatar
    Erkek

İçindeki boş hava tanecikleri yok oluyor dolayısıyla hacim düşüyor, fakat kütle aynı yani;

m sabit v azaldı dolayısıyla özkütle artıyor; m/v oranından sende diyorsunki ben bu yaşken bi tenekeyi daha rahat taşırken aynı hacimdeki kuruyu daha zor taşıyorum. yani yaş betonun 1 litresi 1 kiloysa donmuşunun 1 litresi 1.5 kilo.

Umarım anlatabilmişimdir :|

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bolvadinli
    Bolvadinli's avatar
    Erkek

ZoRKaYa bunu yazdı:
    -----------------------------

İçindeki boş hava tanecikleri yok oluyor dolayısıyla hacim düşüyor, fakat kütle aynı yani;

m sabit v azaldı dolayısıyla özkütle artıyor; m/v oranından sende diyorsunki ben bu yaşken bi tenekeyi daha rahat taşırken aynı hacimdeki kuruyu daha zor taşıyorum. yani yaş betonun 1 litresi 1 kiloysa donmuşunun 1 litresi 1.5 kilo.

Umarım anlatabilmişimdir :|

Yok daha neler, içindeki hava taneleri yok oluyormuş! bilende bilmeyende yazıyor. madem öle hava tanecikleri yok oluyor da biz neden vibratör tutturmak için götüüzü yırtıyoruz, yok öle bişey hava tanesi ffilan kaybolmaz velevki öle olsa ortalama %8 dir hava tanesi hacimsel olarak. özgül ağırlığıda betonun havanınkinden yaklaşık 2000 kat daha ağırdır yani havanın ağırlığı farkı %8 nin 2000 kat azı yani hava dolu olması ile olmaması arasında toplam ağırlığın 0.00004 katı farkeder :)

Sonuç: hava olmasıyla alaksı yok.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

Arkadaşım beton sertleştikten sonra Rötre denilen hacimce küçülme büzüşme yapar bu nedenle yoğunluğu artar belki bununla ilgili olabilir söylediğin ama anladıysam arap olim bu ne lan 4 yıldır inşaat okuom bi cacık anlamadım!

Fiat Justica Et Ruat Caelum...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugax
    bugax's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    real_agabey bunu yazdı:

Arkadaşlar gereken cevabı vermişler.Fakat toparlayacak olursak

çimentonun içerisinde bulunan Silisyum (Si), Alüminyum (Al), Kalsiyum (Ca) ve Demiroksitlerin (Fe2O3) beton yapılacağı sırasında içerisine konan suyla tepkime oluşturması sonucu oluşan yeni maddedir.

Çimentonun aslı suda çözünürken oluşan beton çözünemez.

Ayrıca oluşan tepkime sonucu çıkan gazlardan toplamda azda olsa kap içerisinde kütle kaybı olur.

Fakat yeni oluşan maddenin özkütlesi.Normal karışımındakilerden daha fazla olacaktır.

Suyun donarken özkütle değişimi fizikselken.Çimento oluşumundaki kimyasaldır.Yani tamamen farklı olaylar.

lisede kimyada bize ilk öğrettikleri şeylerden biri "kimyasal tepkimelerde kütle korunur" du.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek
    renegadealien bunu yazdı:

Kütlenin değişmesi kimyasal bi tepkime sonucu oluşur diye biliyorum,

beton donarkende kimyasal bi olay oluyor... Bu sırada değişebilir...

Uzmanlık alanım değil tabi, bilen birileri cıkar şimdi...

hocam kimyasal tepkimelerde kütle korunur

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    real_agabey
    real_agabey's avatar
    Erkek

bugax bunu yazdı:
    real_agabey bunu yazdı:

çimentonun içerisinde bulunan Silisyum (Si), Alüminyum (Al), Kalsiyum (Ca) ve Demiroksitlerin (Fe2O3) beton yapılacağı sırasında içerisine konan suyla tepkime oluşturması sonucu oluşan yeni maddedir.

Ayrıca oluşan tepkime sonucu çıkan gazlardan toplamda azda olsa kap içerisinde kütle kaybı olur.

Fakat yeni oluşan maddenin özkütlesi.Normal karışımındakilerden daha fazla olacaktır.

Suyun donarken özkütle değişimi fizikselken.Çimento oluşumundaki kimyasaldır.Yani tamamen farklı olaylar.

lisede kimyada bize ilk öğrettikleri şeylerden biri "kimyasal tepkimelerde kütle korunur" du.

Lisede doğru öğrenmişsin fakat ilkokulda okuduğunu anlama kısmın biraz zayıf kalmış ki bizzat altını çizdim kap içerisindeki kütle diye.

Sankonun Maraş Narlı daki fabrikasında bi kaç ay çalıştığım için az çok anlarım.Gerçi lisede de bu konuların anlatıldığını hatırlıyor gibiyim.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugax
    bugax's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    real_agabey bunu yazdı:

bugax bunu yazdı:
    real_agabey bunu yazdı:

Lisede doğru öğrenmişsin fakat ilkokulda okuduğunu anlama kısmın biraz zayıf kalmış ki bizzat altını çizdim kap içerisindeki kütle diye.

Sankonun Maraş Narlı daki fabrikasında bi kaç ay çalıştığım için az çok anlarım.Gerçi lisede de bu konuların anlatıldığını hatırlıyor gibiyim.

yeni oluşan maddenin özkütlesi, karşımınkinden daha fazla olucaktır demişsin. hacim azaldığı için öyle olucak.ama özkütle x hacim her zaman sabit kalıcak. diğer kısımları dikkate almadım. o cümlenden artar diye düşündüğünü düşündüm sadece.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    real_agabey
    real_agabey's avatar
    Erkek

bugax bunu yazdı:
    real_agabey bunu yazdı:

bugax bunu yazdı:
    real_agabey bunu yazdı:

yeni oluşan maddenin özkütlesi, karşımınkinden daha fazla olucaktır demişsin. hacim azaldığı için öyle olucak.ama özkütle x hacim her zaman sabit kalıcak. diğer kısımları dikkate almadım. o cümlenden artar diye düşündüğünü düşündüm sadece.

Yanlış anlaşılma olmuş.Fakat bir başka yanlış anlaşılma özkütlenin artması hacimin azalmasından değil kimyasal tepkime sonucu oluşan yeni bileşiğin özkütlesinin artmasından.

Yani fiziksel ve kimyasal olayını iyi anlaman lazım.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hworm
    hworm's avatar
    Erkek

Kısa ve öz; Donunca yoğunluğu artıyor.Ağırlığı artmıyor.Yoğunluk artıncada çekim gücü artıyor (Yerçekimi).Bi çeşit mıktanıssal özelliği artıyor olarak düşünün.

No thing is possible ,world itselfs say ı’m possible
Toplam Hit: 4814 Toplam Mesaj: 29