Beyin Kanaması Ve Unutkanlık
-
yaaa arkadaşlar bilen bilir beyin kanaması geçirmiştim. nişanlıydım düğünüme 3 hafta vardı. ama bu beyin kanaması yüzünden birçok şeyi unuttum nişanım dahil. bırak nişanlandığım kızı bile ayarlayacağım biri olarak görüyodum. tüm bu birkaç sene silinmiş. şuan yaşım 27, 25 yaşımda trafik kazası geçirdim. yani 23, 24, 25 yaşlarımı hatırlayamıyorum. ama öncesi duruyor. askerliğimi askerdem geldiğim zamanları hatırlıyom. bırak önceki ufak detayları bile hatırlıyom. bu beyinde bilgi nereye kaydediliyo ne şekilde kaydediliyo bilen varmı?
-
tekrar geçmiş olsun hocam
inş zamanla düzelir ve herşeyi hatırlarsın
yazdıklarını okuyunca direk aklıma kara kutu dizisi geldi
bu dizi hafızasını kaybetmiş birini anlatıyor, yararlı olrumu bilemem ama uygun vakitte izlemeni tavsiye ederim -
Bendede var bu neden bilemedim. Öyle bakkala giderken listeden birşeyi unutmak değil. Arkadaşlarla bir yere gitmişiz herkes gülerek eğlenerek anlatıyor. Ben hatırlamıyorum. İşin tuhafı fotoğraflarda da varım.
-
beyin insanların hala gizemi koruduğu bir alan
sana sanki şuraya kaydediyor desem sana bir faydası olmayacak.
çok merak ediyorsan bilimsel makaleler okuyarak bütün internette okunmadık yazı bırakma
ama tavsiyem öneceden de yazmıştım
hafızasını tümden kaybeden var
uzun süreli kayıp yaşayan var
bakınız momento ve ghajini filmlerine
örnekler çoğaltılabilir.
haline şükret. bence 3 yılı hatırlayacağım diye geri kalan yıllarını mahvedeceksin.
ama hipnoz bir yöntem olabilirmi doktora gidip danışabilir ve bir uzaman yaptırabilirsin.
çünkü eğer yanlış birşeyler olursa daha beter olursun. zihinle oynamak çok şakaya gelecek birşey değil.
lisanslı uzman birine danışabilirsin. ama unutmak istediklerinide ortaya çıkartabilir.
bu bir çeşit sistem geri yükleme beyine. iyi dosyayı gelsin dersin sildiğin virüste gelir
bilmem anlatabildimmi
-
psikolojik travnma da olabilir hocam. sadece kayıt yapan yer hasar gördü diye düşünme. birkaç doktordan görüş alman lazım.
-
Hocam geçmiş olsun..Zamanla göreceğin olaylar anımsatır inşallah..
-
1234567B bunu yazdı
Bendede var bu neden bilemedim. Öyle bakkala giderken listeden birşeyi unutmak değil. Arkadaşlarla bir yere gitmişiz herkes gülerek eğlenerek anlatıyor. Ben hatırlamıyorum. İşin tuhafı fotoğraflarda da varım.
kabadayı filmindeki gibi
-benim bir hastalığım var herşeyi unutuyorum, şimdi seni burda vururum ve gram vicdan acısı çekmem
:))
-
Geçmiş olsun hocam.
Burada olaysal bellek ile ilgili bir kayıp var gibi gözüküyor. Bu kısımdan, anıları inşa eden hipokampus ve bilgilerin tutulduğu yer olan neokorteks sorumlu. Her şey belli bir yere gitmiyor, hatırlarken tekrar beyinde bir araya getiriliyor. Bu sebeple anılarımızda gerçekte olmayan detaylar hatırlayabiliyoruz ve hiçbir anımız gerçekle birebir örtüşmüyor. Misal bir doğum günü partisine hiç gelmemiş birisi gelmiş gibi hatırlanabiliyor. Hipokampus her daim anıları inşa ettiğinden ve ara beyinde, limbik sistemin bir parçası olduğundan buranın zarar görmesi zor ve böyle bir durum varsa etkisi her daim tüm anılarda gözlemlenir. Ama bu olasılık düşük. Neokorteks beynin üst kısmında büyük bir alan kapladığından ve bu sebeple zarar görme olasılığı yüksek olduğundan genelde burası zarar görüyor ancak canlı için hayati bir kayıp olmuyor bu. Sadece anılarının bir kısmı gidiyor. (Gerçekten gittiğinin de garantisi yok. İlerki yıllarda kısmen de olsa geri dönme ihtimali var)
Neokorteks, insan beyninin çok büyük bir kısmını oluşturan ve elektrik verildiğinde somut hiçbir tepki vermeyen, motor, hayati, vb. faaliyetler dışında kullanılabilir geniş bir alan sunan, büyük bir boşluk olması sebebiyle soyut düşünceye zemin olan yani insanı insan yapan önemli kısımlardan birisi ancak çok geniş ve genel amaçlı olması sebebiyle beynin telafi edilebilir bir kısmı.
Bu konuda detaylı bir bilgi arıyorsan ve benzer, daha ötesi durumlar yaşayan insanların durumlarını okumak istiyorsan nörobilim kitaplarından sadece bellek üzerine olan, Harvard Üniversitesi Profesörü Daniel L. Schancter'ın yazdığı Belleğin İzinde'yi tavsiye ederim.
http://www.idefix.com/kitap/bellegin-izinde-daniel-l-schancter/tanim.asp?sid=E3YOUJNJU5KF155T3M0M
Beyin hakkında bilinmeyen pek çok şey olsa da, kaza geçiren insanların deneyimleri, pozitron emisyon tomografisi, MRI sayesinde bir o kadar da bilgi edinilmiş durumda.
anonim6918524 tarafından 19/Nis/15 17:51 tarihinde düzenlenmiştir -
Ya ben hep merak etmisimdir bu hafıza kaybı nasıl birşeydir?
Yani diyelim bir databse var harddiske. Buna biraz darbe vursak ne olur? calismaz hale gelir o database yada en iyi sartlarda kismi hatalarla dolar.
Fakat hicbi zaman harddiske vurdum diye icindeki databasein son 1 senesi silinmez. Yani silinme rastgele olur.
Fakat beyindeki hafıza kayıplarında nedense son dönemlere birşey oluyor. Ben freelance bilim adamı olarak bunu açıklayamıyorum. Aklıma tek gelen şey en yeni bilgilerin beynin dış kısmına yazılıp zamanla iç tarafına aktarılması bu sebeple gelen darbenin dış tarafı etkileyerek yeni deneyimleri unutmamızı sağlaması. Tabi bunu doğrulayacak kadar uzmanı değilim. sadece hipotez. Eğer hafıza sorunu ile ilgili birşeyler daha anlatırsan belki hipotezimi geliştirebilirim.
Sana tavsiyem ise cevrenden bu 3 sene icinde hangi müzikleri dinlediğini öğrenmen ve onları tekrar tekrar dinlemen. Beynin relational yapısından dolayı göreceksin bu aradaki birçok şeyi hatırliycaksın.
-
HolyOne bunu yazdı
Sana tavsiyem ise cevrenden bu 3 sene icinde hangi müzikleri dinlediğini öğrenmen ve onları tekrar tekrar dinlemen. Beynin relational yapısından dolayı göreceksin bu aradaki birçok şeyi hatırliycaksın.
çok mantıklı
-
HolyOne bunu yazdı
Ya ben hep merak etmisimdir bu hafıza kaybı nasıl birşeydir?
Yani diyelim bir databse var harddiske. Buna biraz darbe vursak ne olur? calismaz hale gelir o database yada en iyi sartlarda kismi hatalarla dolar.
Fakat hicbi zaman harddiske vurdum diye icindeki databasein son 1 senesi silinmez. Yani silinme rastgele olur.
Fakat beyindeki hafıza kayıplarında nedense son dönemlere birşey oluyor. Ben freelance bilim adamı olarak bunu açıklayamıyorum. Aklıma tek gelen şey en yeni bilgilerin beynin dış kısmına yazılıp zamanla iç tarafına aktarılması bu sebeple gelen darbenin dış tarafı etkileyerek yeni deneyimleri unutmamızı sağlaması. Tabi bunu doğrulayacak kadar uzmanı değilim. sadece hipotez. Eğer hafıza sorunu ile ilgili birşeyler daha anlatırsan belki hipotezimi geliştirebilirim.
hocam bunu bari elektronikleştirme. Bununla ilgili sana tavsiyem biraz rehabilitasyon desteği alman, sana katkısı faydası olacaktır. Bununla ilgili uzmanlar vardır mutlaka bi araştır, kitaplar oku neler yapılabilineceğine dair
ArduouS tarafından 19/Nis/15 18:04 tarihinde düzenlenmiştir